Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: iwantu2brich »

Grzegosz pisze:[...] ze w okolicach 78.81[...]
Co to za wspolczynnik, jakis chyba cudowny :lol:
Chyba chodzilo ci o 78,6 %

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

iwantu2brich pisze:Co to za wspolczynnik, jakis chyba cudowny
popisales sie ingnorancja brawo :clap: bo nawet wykresu nie otworzyles wtedy bys sie zorientowal, ze pisze o indeksie dolara mozliwe, ze nawet nie przeczytales tekstu calego...moze bys nawet zwrocil mi uwage, ze mam na mysli 77.81 co tez mozna odczytac z wykresu :?
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

Grzegosz pisze:
iwantu2brich pisze:Co to za wspolczynnik, jakis chyba cudowny
popisales sie ingnorancja brawo :clap: bo nawet wykresu nie otworzyles wtedy bys sie zorientowal, ze pisze o indeksie dolara mozliwe, ze nawet nie przeczytales tekstu calego...moze bys nawet zwrocil mi uwage, ze mam na mysli 77.81 co tez mozna odczytac z wykresu :?
Tak spisalem sie, dostane medal za to?

Dodano po 17 minutach:

Ok, moze byc jakis dobry batonik, najlepiej cos z Nestle...

Dodano po 35 minutach:
alyjak pisze:
Grzegosz pisze:Swietny temat, a jakby umiera...
1.AB=0.5EX
2.BC=0.618 :arrow: X
3.CD=0.238 :arrow: X
moze szczegolnej formacji nie ma, ale harmonia jest zdecydowana, przy ekspansji punktu 1 widac jak pozostale poziomy dzialaly w przeszlosci stad niewatpliwie mozna domniemywac, ze w okolicach 78.81 index wyhamuje, punkt 2 co duzo pisac magia 61.8 znacznego ruchu, punkt 3 mniej znaczacy wspol. fib jednak znaczacej fali. ponadto widac elementy PA

Prosze o ewentualne uwagi bardziej doswiadczonych harmonistow :)
Ja to tam widze trojkat formujacy sie w wiekszym cyklu i na samym koncy formacja ABCD,ktora ma szanse na wybicie jako kolejna fala trojkata. Poza tym kresek nawaliles i linijek ze nie widac co jest co. Mowie tylko tak jak widze z grubsza.
Jak widac nie tylko ja sie gubie w tym co napisales i narysowales. Jednak chyba cie nie przekonam, twoj avatar mowi sam za siebie:

Po prostu Anarchia
Ostatnio zmieniony 02 paź 2010, 13:42 przez iwantu2brich, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kor4x »

O Gartleyu:

http://tradegartleypattern.blogspot.com/

Sukcesow zycze.

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

iwantu2brich pisze:Ok, moze byc jakis dobry batonik, najlepiej cos z Nestle...
Prawdziwa perelka humoru, ale sie usmialem...
iwantu2brich pisze:Jak widac nie tylko ja sie gubie w tym co napisales i narysowales
Powiem szczerze, ze mnie to dziwi, bo dalem tylko dwa zniesienia wewnetrzne i jedna ekspansje do tego zaznaczylem jak zachowywal sie index w przeszlosci
iwantu2brich pisze:Jednak chyba cie nie przekonam
Do czego chciales/ chcesz mnie przekonac? nie bardzo wiem :)

iwantu2brich pisze:twoj avatar mowi sam za siebie:

Po prostu Anarchia
Takie zarty juz lubie tu mnie rozbawiles szczerze :wink: no, ale jakbym juz mial polemizowac to pewna forma anarchii ma w sobie wiecej harmonii niz Ci sie wydaje i tak samo jest na wyzej przedstawionym wykresie 8) gwoli scislosci rozbiore go na czynniki pierwsze, warto gdyz prawie dotarlismy do tego poziomu...

Dodano po 2 minutach:

...do ww 3 fibonow dodam 2 z TF D1, ktorych nie umiescilem na tym jednym wykresie ze wzgdledu na to, zeby nie zrobic ANARCHII :twisted:
dlaczego napisalem o 77.81 gdyz jest to mniej wiecej pomiedzy tymi piecioma
mam nadzieje, ze teraz jest czytelniej niz poprzednio...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

alyjak

Dzieki za wskazowki, faktycznie uzywajac pewnego schematu napewno latwiej jest wtedy o zescalenie strategii i momentu wejsc...powiem szczerze, ze z fibonaccim od dluzego czasu eksperymentuje i uzywam roznych technik nieco chaotycznie w kontekscie foramcji ogolnie znanych choc skutecznosc jest naprawde dobra, ale brakuje mi wlasnie usystematyzowania zasad...co do tego co co napisales, zeby wejsc w trejd oczekujesz nalozenia sie kazdego elementu zbudowanej formacji(kazdy z podpunktow ma swoj poziom i czy okreslony)? i kiedy odwracasz pozycje? osobiscie staram sie byc elastyczny i bardziej skupiam sie hmmm na ilosci nie na jakosci poziomow:) pozycji nie odwracam tylko czekam na korekte i wyznaczony poziom traktuje jako opor, poziom uznaje za niewazny, gdy ostanie ze zgrupowan zniesien zostaje przebite... zrobilem tak jak napisales i upewnilo mnie po trochu, ze jestemy w waznym miejscu i kolejne zgrupowanie w razie niepowodzenia wychodzi na (APP 38.2AB) i EXP CD=78.6AB, (ale bez EXT i INT) w okolicach 76.8 ptk index dolar. co powinno zgrac sie z ta linia trendu czy takie wejscie jest mocne czy ze wzgledu na brak ww EXT INT trejd odpuszczany w kontekscie analizowanej formacji...?

Ps. zrobilem podobnie na EURUSD i tam juz tak slodko to nie wyglada na obecnym poziomie w najlepszym wypadku wzialbym pod uwage odwrocenie biegunkow, czyli teraz robimy korekte do 1.35, a nastepnie technika Xo,X1, XnABCD punkt D wychodzi na 1.405, 1.424, 1444 i tam tez nalezaloby dopasowac do lini trendu na W1?

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

alyjak pisze:pozycji nie odwracam tylko czekam na korekte i wyznaczony poziom traktuje jako opor,

Cytat:
To chyba robisz dokładnie tak jak nie zaleca nikt.
Dlaczego tak sie nie zaleca?, powiem szczerze, ze mnie to zastanowilo, przy szybkim odwroceniu pozycji po przebiciu zgrupowan wydaje mi sie, ze jest ryzyko zawrocenia natomiast zasada zmiany biegunow poziomow R/S bo tak mozna traktowac zgrupowania wydaje sie rozsadne tutaj przyklad omawianego przeze mnie wyzej zgrupowania....

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Wiem, ze Long zostal zanegowany i zlapalo SL, czyli sugerujesz zeby wejsc w Shorta od razu po przebiciu zgrupowan i ustalic SL tak jak na rysunku?
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

Grzegosz pisze:Wiem, ze Long zostal zanegowany i zlapalo SL, czyli sugerujesz zeby wejsc w Shorta od razu po przebiciu zgrupowan i ustalic SL tak jak na rysunku?
Spoko, fajnie ze poprawiles czytelnosc obrazkow, to mi sie podoba. Lubie sie mylic jesli chodzi o negatywne rzeczy u ludzi!

alyjak daje ci fajne rady, warto sie zapoznac z Danielewiczem i troche pobadac zanim nabierze sie odpowiednich przekonan.

holi1234
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: holi1234 »

Witam,

w załączniku jest arkusz excela z formacjami harmonicznymi. Punkty xabc spełniają warunki dla gartley'a ( dość rygorystycznie).
Formacje wyszukane na eurusd 3 800 000 ostatnich słupków m1.
Oznaczenia w arkuszu:
w0 - ruch przed formacją
w1 - początek formacji - x
w2, w3, w4, w5, w6 - fala a rozłożona na fale elliota
w6 - punkt a formacji
w7 - punkt b formacji
w8 - punkt c formacji
w9, w10 - ruchy niższego rzędu w fali d formacji
w11 - punkt d formacji
w14 - zasięg po zakończeniu formacji
w12, w13 - fale niższego rzędu
b - numer słupka, analogicznie

Minimalna wielkość wyszukiwanych formacji to 0.0020, b7-b8 >=5, b9-b10 >=5, tylko formacje spadkowe, szukane w przedziałach po 40000 słupków. 1177 znalezionych formacji (średnio jedna na 2 dni handlu), część weryfikowana wizualnie.

Czy ktoś chciałby pobawić się w statystyki lub ma propozycje jakie dane towarzyszące tym formacjom zebrać?

Pozdrawiam,

JC

ODPOWIEDZ