Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

asmodeus8 pisze:whisper napisał:
choć i tu bym polemizował, ze względu na zwrot "nie powinna". co w/g mnie znaczy, że może.

Nie może : ) Sa trzy absolutne dogmaty:

1. Wave #2 Cannot Retrace 100% of Wave #1

2. Wave #3 Cannot be the Shortest Wave (but does not have to be the longest)

3. Wave #4 Cannot Enter the Territory of Wave #1

Reszta to juz tylko wskazówki.
Pisałem wcześniej, że jak znajdę to wrzucę. No i znalazłem.

"W trendzie wzrostowym fala 4 nie powinna zejść poniżej dna fali 2 (w trendzie spadkowym nie powinna sięgać powyżej wierzchołka fali 2)"
"Liczby Fibonacciego na giełdzie" - Robert Fischer, s.28
Mylić się jest rzeczą ludzką.

Awatar użytkownika
nocnyjastrzab
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nocnyjastrzab »

Witaj Asmo!

Naszła mnie refleksja aby napisać post n/t wychodzenia z pozycji. Zawsze sprawiało mi to najwięcej problemu, wyjście z zyskownej, a jeszcze bardziej stratnej pozycji.

W Twoich filmikach zauważyłem że zamykasz pozycję (lub jej połowę na pierwszym oporze).

Spotkałem się również ze sposobem zamknięcia pozycji na S/L. Przesuwanie Stopa pod kolejny S/R. (jednak moim zdaniem na rynku Forex są zbyt duże wahania aby stosować tą metodę. Jest to ciekawy sposób na grę na akcjach, czy kontraktach - tam gdzie jest mniejsza zmienność kursów). Czy ktoś na forum tak gra?

Inną metodą jest zamykanie pozycji na poziomach Fibo. (moim zdaniem jest to jeszcze gorsza metoda od poprzedniej).

Przez długi czas szukałem idealnej metody (o ile taka w ogóle istnieje) aż pewnego dnia przeczytałem że ruch (wzrostowy lub spadkowy jednak zgodny z trendem) trwa do ok. 10 świec, wiec skoro tyle trwa - może warto zamiast wychodzić na pierwszym S/R zaczekać z realizacją zysku, i przeczekać korektę? A wyjść z pozycji dopiero po wyraźniej zmianie trendu?

Uważam że to ciekawa sugestia, jednak dotyczy wyłącznie gry z trendem, osoby grające na ostrych korektach mogą się sparzyć.

Co o tym sądzisz Asmo, oraz reszta załogi? Zapraszam do dyskusji :)

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Witam w nowym tygodniu :D

Moje propozycje na najblizsze godziny..

BAY
NZD/USD
S/R
fibo
troche miejsca na wzrosty aczkolwiek niepokoi mnie mały opór na aktualnym poziomie
korekta abc

BAY
EUR/CAD
S/R
fibo
ok 60 pipek wolnego miejsca
korekta abc

BAY
GBP/USD
S/R
fibo
120 pipek na wzrosty
podobie jak w pierwszym przypadku mały opór do pokonania

jak już wspominałem niepokoja mnie te małe opory no ale zobaczymy ja się sytuacjia rozwinie pozostaje tylko czekac na jakiś sensowny sygnał do wejscia, jak bedzie zobaczymy...

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

nocnyjastrzab pisze:Witaj Asmo!

Naszła mnie refleksja aby napisać post n/t wychodzenia z pozycji. Zawsze sprawiało mi to najwięcej problemu, wyjście z zyskownej, a jeszcze bardziej stratnej pozycji.

W Twoich filmikach zauważyłem że zamykasz pozycję (lub jej połowę na pierwszym oporze).

Spotkałem się również ze sposobem zamknięcia pozycji na S/L. Przesuwanie Stopa pod kolejny S/R. (jednak moim zdaniem na rynku Forex są zbyt duże wahania aby stosować tą metodę. Jest to ciekawy sposób na grę na akcjach, czy kontraktach - tam gdzie jest mniejsza zmienność kursów). Czy ktoś na forum tak gra?

Inną metodą jest zamykanie pozycji na poziomach Fibo. (moim zdaniem jest to jeszcze gorsza metoda od poprzedniej).

Przez długi czas szukałem idealnej metody (o ile taka w ogóle istnieje) aż pewnego dnia przeczytałem że ruch (wzrostowy lub spadkowy jednak zgodny z trendem) trwa do ok. 10 świec, wiec skoro tyle trwa - może warto zamiast wychodzić na pierwszym S/R zaczekać z realizacją zysku, i przeczekać korektę? A wyjść z pozycji dopiero po wyraźniej zmianie trendu?

Uważam że to ciekawa sugestia, jednak dotyczy wyłącznie gry z trendem, osoby grające na ostrych korektach mogą się sparzyć.

Witam

Dobry pomysł bo sam mam problem szczególnie z zyskownej pozycji, mój sposób nie jest rewelacyjny ale daje mi zadowolenie choć chętnie bym wypróbował coś lepszego , otóż zawsze 2/3 pozycji zamykam min. 2 * SL ale jeśli rynek pędzi to trzymam do 1wszej korekty ( czasami wyjdzie nawet SL * 4 ) , a resztę pozycji zamykam przy przecięciu LT danego ruchu racji tego że gram przeważnie na 4H wykresach i dniowych a SL to 3 - 5 % MM .

Sam jestem ciekaw jak inni zagrywają

pozdrawiam Matt

Awatar użytkownika
nocnyjastrzab
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nocnyjastrzab »

Pełnomocnik pisze:Witam w nowym tygodniu :D

Moje propozycje na najblizsze godziny..

BAY
NZD/USD
S/R
fibo
troche miejsca na wzrosty aczkolwiek niepokoi mnie mały opór na aktualnym poziomie
korekta abc

BAY
EUR/CAD
S/R
fibo
ok 60 pipek wolnego miejsca
korekta abc

BAY
GBP/USD
S/R
fibo
120 pipek na wzrosty
podobie jak w pierwszym przypadku mały opór do pokonania

jak już wspominałem niepokoja mnie te małe opory no ale zobaczymy ja się sytuacjia rozwinie pozostaje tylko czekac na jakiś sensowny sygnał do wejscia, jak bedzie zobaczymy...

pozdrawiam
Pełnomocnik - nie chce Ci nic sugerować... ale Twoje propozycje są mocno pod prąd. Zobacz co dzieje się na większych interwałach niż h4.

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

a i jeszcze jeden sposób ale rzadko go stosuje bo wymaga mieć włączona platformę MT4 co niestety nie zawsze jestem wstanie mieć z racji tego że się pracuje to Trailing Stop

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

nocnyjastrzab pisze:Pełnomocnik - nie chce Ci nic sugerować... ale Twoje propozycje są mocno pod prąd. Zobacz co dzieje się na większych interwałach niż h4

Kuzwa nocnyjastrzab !! pocieszny jestes... :lol:
Mówisz zebym spojżał na wyższe TF-y niz H4 - zgada. załączyłem screny z D1
zaznaczyłem ci to grubą linią co by ci ten szczegół nie umknoł :?

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

whisper pisze: "W trendzie wzrostowym fala 4 nie powinna zejść poniżej dna fali 2 (w trendzie spadkowym nie powinna sięgać powyżej wierzchołka fali 2)"
No ja rozumiem, ale sie nie zgadzam. : )
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

nocnyjastrzab pisze:Witaj Asmo!

Dobry pomysł na taki temat. Mam dwa pomysły na TP, Pierwszy to kiedy gram w konsolidacji i widzę ze cena wiele razy reagowała na jakiś opór to staje sie on moim TP . Natomiast jak widzę trend i gram jego kontynuacje. Lubię przesowac S/L i zabezpieczać profit.

Jak patrzę na EUR/GBP i EUR/CHF tez sobie mowie ze jednak powinienem siedzieć dłużej na rekach.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

asmodeus8 pisze:whisper napisał:

"W trendzie wzrostowym fala 4 nie powinna zejść poniżej dna fali 2 (w trendzie spadkowym nie powinna sięgać powyżej wierzchołka fali 2)"

No ja rozumiem, ale sie nie zgadzam. : )
spoko, każdy interpretuje fale po swojemu ;)

a oto wczorajsze moje proażki:
pierwsze wejście całkiem ładne, było już 50 pipsów na plusie
TP ustawione dość wysoko na 1,3413.
szczęscie w nieszczęściu, chwyciło BE na 1,3254 i przynajmniej straty nie zaliczyłem

drugi trejd trochę gorzej wypadł,
wejście 1,30979
TP 1,3005
SL 1,3145 - no i oczywiście chwyciło

tydzień rozpoczęty nienajlepiej, ale do końca tygodnia jeszcze parę dni ;)
musze popracować nad swoimi metodami we/wy;)
Mylić się jest rzeczą ludzką.

ODPOWIEDZ