Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

whisper pisze:choć i tu bym polemizował, ze względu na zwrot "nie powinna". co w/g mnie znaczy, że może.

Nie może : ) Sa trzy absolutne dogmaty:

1. Wave #2 Cannot Retrace 100% of Wave #1

2. Wave #3 Cannot be the Shortest Wave (but does not have to be the longest)

3. Wave #4 Cannot Enter the Territory of Wave #1

Reszta to juz tylko wskazówki.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

asmodeus8 pisze:Nie może : ) Sa trzy absolutne dogmaty:

1. Wave #2 Cannot Retrace 100% of Wave #1

2. Wave #3 Cannot be the Shortest Wave (but does not have to be the longest)

3. Wave #4 Cannot Enter the Territory of Wave #1

Z całym szacunkiem Asmo w niektórych opracowaniach można wyczytać, że taka możliwość istnieje na rynkach lewarowanych.
Zasady i wskazówki:
fala 2 nie może być dłuższa w cenie od fali 1, więc nie może nachodzić na początek fali 1,
fala 3 nigdy nie jest najkrótsza w porównaniu do fali 1 i 5,
fala 4 nie powinna nachodzić na koniec fali 1 (w literaturze można spotkać stwierdzenie, iż takie najście jest możliwe na lewarowanych rynkach t.j. kontrakty terminowe, czy rynek Forex),
jako wskazówka może służyć to, że fala 3 wykazuje najsilniejszy ruch ceny, jeśli fala 5 nie jest falą rozszerzoną,
fale korekcyjne 2 i 4 powinny różnić się od siebie pod względem swoich struktur.

Cytat pochodzi z : http://teoria-fal-elliotta.blogspot.com/
W literaturze dopuszcza się możliwość aby druga korekta naszła na szczyt fali pierwszej co daje ogromne pole do popisu przy oznaczaniu fal i dużą swobodę w ich interpretacji. Dlatego też można wprowadzić więcej obiektywizmu do teorii fal Elliotta poprzez założenie że fala 4 nie może nachodzić na falę 1 w tym samym impulsie.

Cytat pochodzi z: http://www.xtb.pl/?p=816
Nie twierdzę że tak jest zwracam tylko uwagę na zagadnienie poruszane już wielokrotnie i które budzi wiele kontrowersji. Teoria fal Elliott'a powstała gdy nikt nie słyszał o lewarze czy forex. więc być może coś w tym jest. uważam że temat ciekawy wart zbadania.
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
nocnyjastrzab
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nocnyjastrzab »

Pełnomocnik pisze:oj nocnyjastrzab, nocnyjastrzab...

niezmiernie mi miło ze ty juz takich blędów nie popełniasz ale niestety ja mimo blisko 2 lat na forexe nadal się ucze...

a w odpowiedzi na twoje stwierdzenia odpowiem ze nie wszedłem w konsolidacji jak sie przyjzysz mojemu screnowi to zobaczysz...
co do trendu stwierdzasz ze jest spadkowy a ja ci mówie zobacz na D1...
co do luk jakbys uwaznie czytał Nisona wiedziałbys ze nawiekszym oporem jest środek luki i tam najczesciej zatrzymuje sie cena, aczkolwiek przy walutach ma to mniejsze znaczenie z uwagi na ciągłość notowań

ps tak przeglądam twoje posty i nie widziałem zebys wrzucił jakiś swój trejd..
więc wrzuc coś swojego z konta real wtedy pogadamy :wink:
Popełniam jak każdy.

Jak zajmę jakąś pozycję chętnie podzielę się nią na forum :)

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Moim skromnym zdaniem liczenie fal na rynkach tj forex czyli lewatowanych mija sie z celem. zadko zdarzaja sie pieciofalowe ruchy. czesciej wszelkiej masci kombinacje trudne do przewidzenia

ps
Asmo jak ci się widzą moje wejscia?

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Widzę, że rozgorzała dyskusja odnośnie fal, ja fal nie stosuje, nie stosowałem i nie będę stosował, z prostego względu, w większości przypadków na wszystkich screenach rozpisanie fal wygląda inaczej, tzn tak jak formację świecową wszyscy widzimy jednakową w danym momencie to w przypadku fal, każdy widzi je inaczej. To samo tyczy się wyznaczania linii przez angel trend line zazwyczaj wyglądają one u każdego inaczej, dlatego preferuje wyznaczanie linii horyzontalnych.

Pozdrawiam
Riddle
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

Pełnomocnik pisze:Moim skromnym zdaniem liczenie fal na rynkach tj forex czyli lewatowanych mija sie z celem. zadko zdarzaja sie pieciofalowe ruchy. czesciej wszelkiej masci kombinacje trudne do przewidzenia

ps
Asmo jak ci się widzą moje wejscia?
ma sens liczenie wg mnie załączony screen to potwierdza :D jest to trudne i wielu rezygnuje z uwagi na trudnosc owej metody i czysto subiektywny charakter. Generalnie staram sie szukac w miare czytelnych formacji i na nich skupiac swoja uwage jak na załączonym obrazie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

Każdy stosuje takie metody analizy jakie mu odpowiadają. Jedni stosują fale, inni różnej maści wskaźniki, a jeszcze inni dostają sygnały od kosmitów.
mnie tam fale sie podobają i będę nadal sobie "falował". Aczkolwiek masz rację pisząc, że każdy widzi fale inaczej. Poza tym wyznaczanie fal na forexie do łatwych nie należy. ale przecież nie jest to niemożliwe, prawda?

Oczywiście poziomy S/R i LT bardzo pomagaja w wyznazcaniu fal, jak i prognozowaniu ich teoretycznego zasięgu, podobnie jak fibo.
Pełnomocnik pisze:Moim skromnym zdaniem liczenie fal na rynkach tj forex czyli lewatowanych mija sie z celem. zadko zdarzaja sie pieciofalowe ruchy. czesciej wszelkiej masci kombinacje trudne do przewidzenia
Tutaj nie do końca bym sie zgodził. Są pary walutowe gdzie można znaleźć ładne impulsy pieciofalowe. Po prostu trzeba szukać;)
Mylić się jest rzeczą ludzką.

jhgf
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jhgf »

Wrzucę coś para niezbyt popularna :wink:
Obrazek

Linia trendu
wsparcie
okrągła liczba
fibo 38

Poczekamy jak zamknie się świeczka.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Hej jhgf
no rzeczywiście miejsce fajne. para tez egzotyczne nie mam tego u siebie.
u jakiego brokera jesteś?

PS
coś sie kroi na CAD/CHF :D

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

jhgf pisze:Wrzucę coś para niezbyt popularna :wink:
Obrazek

Linia trendu
wsparcie
okrągła liczba
fibo 38

Poczekamy jak zamknie się świeczka.
para fajna, chodzi praktycznie idealnie z indexem dolara :)

ODPOWIEDZ