Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Krótkoterminowa dywergencja UP. Zobaczymy jak daleko dolecimy. Potwierdzenie po przebiciu 1.3250

I kolejny raz BUY w konsoli po 1.3214. Tym razem zostawiam na weekend już. Liczę na lukę wzrostową po zatwierdzeniu pomocy dla Irlandii. Lecimy do 1.35 po czym jazda bez trzymanki w dół. Taki scenariusz byłby optymalny. Psychicznie bym się zregenerował i złapał ruch spadkowy trochę wyżej.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

fx_rambo pisze:Panowie jak już w spadkach szukacie longów,
to sobie poczytajcie Rossa
Gość opisuje kiedy jest zmiana kierunku czy trendu i to w sposób dokładny
pozdrawiam

Czasem warto posłuchać się kolegów forumowiczów i wrócić do podstaw PA. W weekend przeczytałem jeszcze raz książki JOE ROSSA, które posiadam ( poszło szybciej, gdyż wszystko co najważniejsze w nich miałem już podkreślone ) i odświeżyłem metody, które on stosuje. Przyznam że jestem trochę zszokowany wynikami - to ja imam się najróżniejszym czasem bardzo wyrafinowanych metod a tu Ross Hook ( RH ) dałby mi skuteczność rzędu 80% na H1. Dodatkowo uniknąłbym paru transakcji pod prąd, które wykonałem. Przyznam, że uwagi fx_rambo potrafią być uszczypliwe, ale tym razem były bardzo trafne. Wróciłem do podstaw i czuje się jak nowo narodzony. Teraz jeszcze tylko do snu poczytam psychologię Brett Steenbarger - psychology of trading ( najlepsza tego typu książka na rynku jak dla mnie ) i w Poniedziałek wracam na rynek - mocniejszy o nowe doświadczenia :)

Starałem się uwzględnić wszystkie wskazówki, które daje Ross. Nie mniej jednak mogłem, któryś z jego RH wyznaczyć błędnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Analiza Haków dla wykresu dziennego. Jutro zrobię jeszcze dla H4 oraz sprawdzę jak sprawują się haki dla M15.

Robię to na sucho, gdyż chcę nabrać wprawy by na żywo się zbytnio nie zastanawiać i nie podejmować błędnych decyzji pod presją czasu.

Chcę w ten sposób usunąć ze swojego tradingu grę pod prąd i przedwczesne zawieranie transakcji w konsoli - z tym mam największe problemy.
fx-forum

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Widzę że znasz książki Ross Hook, jak ta jego metoda ma się do gry day trading, chodzi mi o interwał m5?

Widziałem że wydał książkę daytrading i zastanawia mnie czy to dalej są te same haki na m5 czy też opisał inną technikę. Czytałeś może Daytrading?

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

pawelklos pisze:Widzę że znasz książki Ross Hook, jak ta jego metoda ma się do gry day trading, chodzi mi o interwał m5?

Widziałem że wydał książkę daytrading i zastanawia mnie czy to dalej są te same haki na m5 czy też opisał inną technikę. Czytałeś może Daytrading?

Sam gra na małych interwałach na SP500 ( typu M5 ) i tam stosuje swoje Haki - także odpowiedź jest twierdząca. Nie stosuje żadnych indykatorów i gra na czystym wykresie jednakże opisuje parę technik pomagających stwierdzić czy jesteśmy już we właściwym trendzie wzrostowym czy też spadkowym ( pisze o swoich uczniach, którzy mają taką potrzebę jednakże on sam tego nie potrzebuje gdyż wszystko co mu potrzeba to czysty wykres - i są to 3x3MA, CCI, Bollinger Bands ). Haki działają tylko w trendzie - ale nie da się wykreślić RH bez poprzedzającego trendu więc nie będziemy dostawać mylnych sygnałów - co najwyżej nie będziemy mieć ich w ogóle.

Zaleca grę na wyższych interwałach i nie rozumie całej tej manii na Daytrading. Mówi, że jego kapitał pozwala mu na taką grę.

Książki Daytrading nie czytałem - być może dodaje tam jakiś filtr co do ilości świeczek oznaczających konsolidacje ( na wyższych interwałach są to 4 świeczki ) gdyż na małych interwałach wykres byłby strasznie nieczytelny przy jego standardowych oznaczeniach - i przyznam szczerze że na EURUSD ciężko jest grać na podstawie samych haków na M5 powiedzmy - co nie znaczy że się nie da.
fx-forum

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx_rambo »

witam
a tak na marginesie
J.Ross to TEN JEDEN Z NIELICZNYCH AUTORÓW KSIĄŻEK I SZKOLENIOWIEC,
który pokazał na swoim przykładzie ze na Fx czy giełdzie da się zarobić.
a jest całkiem spora grupa takich co nic nie zarobiła a wręcz przeciwnie,
a w swoich "wypracowaniach" chce innych nauczać - tylko czego?
pozdrawiam

nie chce w ten sposób reklamować Rossa a dyskredytować innych
ale moim zdaniem należy zwrócić szczególna uwagę czy autor jakiejś publikacji czy tez szkoleniowiec
wie o czym pisze czy szkoli,
"zanim będę chciał postępować w zawodzie tak jak on"

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Tak jak obiecałem wklejam Haki Rossa* dla M1 ( postanowiłem jeszcze zmniejszyć TF by sprawdzić ich skuteczność ). Zastosowałem tutaj pewnego rodzaju filtr. Nie sposób jest wyznaczać Haki przynajmniej dla mnie przy tak szybkim rynku licząc czy to już przypadkiem są 3 świeczki by uformować Hak czy jeszcze ich nie ma. Wrzuciłem wskaźnik 3 lines break ( czyli przełamanie 3 świec ), który zmienia kolor jeśli świeca przekroczy zakres 3 poprzednich świeczek od lokalnego szczytu lub dołka - w ten sposób nadal jest to czyste Price Action ale mój wzrok łatwiej przyswaja zmianę koloru jeśli pewne warunki dla świec są spełnione - Haki rossa wyznaczyłem w ten sam sposób co wcześniej ale w oparciu o tę dodatkową zasadę dla M1 ( tutaj świece lubią się konsolidować zachodzić na siebie i nie uzyskałbym żadnego czystego RH gdybym nie przefiltrował tych świec ). Wydaje mi się, że rynek w piątek nie był łaskawy. Przez cały dzień konsolidował się wokół pewnych wartości a więc jeśli chodzi o PA był trudny do analizy. Zobaczmy jak poradzilibyśmy sobie stosując udoskonalone Haki Rossa. Nazwijmy je Hakami mkubuxk ;)

* Zmieniony warunek uformowania się haka

*UPDATE*

Wybrałem losową sesję sprzed paru dni i znów przeanalizowałem ją dla M1 stosując RH filtrując je poprzez 3linesbreak.
fx-forum

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

No i jak widać na m1 metoda jest bardzo skuteczna a więc i na m5 również musi być. Pomimo że nie znam tej metody, postanowiłem wyposażyć się w ksiązki rossa aby zgłębić tą metodę. Aktualnie czytam Johna J Murphy'ego i analize techniczną, jest tam wiele technik objaśnionych jednak stosowanie ich na niskich interwałach czasowych wymagało by skromnie mówiąc z 10 lat praktyki :lol: dlatego lepiej jest wybrać jedną metodę i ją opanować niż znać 120 metod i przegrać kasę.

Możliwe ze technika rossa będzie moją techniką. Dzięki za odpowiedzi, będe stale obserwował ten wątek.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

No to mamy 35pkt z rana już - dałoby radę 50pkt zgarnąć bo dobry moment znalazłem na wejście ale trochę przestraszyłem się szczytu z wczorajszej nocy i zamknąłem na jego wysokości. Wchodziłem stosując RH na M5.

Teraz zostawiłem zlecenie oczekujące na wysokości ważnego s/r.

Nie przestraszcie się wykupionego RSI. Dotarło do poziomu 70 co oznacza że trend jest silny. Teraz tylko korekta i możemy znów kupować.

Jeśli mamy mieć oczekiwaną korektę w rejony 1.35 jest to doskonały moment. Po panice z wczorajszego wieczoru gdzie wszyscy nastawiali się by jak najwcześniej dać Sell okazało się że poziomu ostatniego dna nie udało się przebić ( przebicie te, które zanotowaliśmy to zwykłe uruchomienie SL w Panice oraz innych zleceń automatycznych Sell. Czyli wszyscy co zostawili pozycje na weekend prawdopodobnie po takich ruchu wylądowali na Sl.

Z Buy poczekajcie do 1.33. Teraz jest trochę zbyt ryzykownie będzie łatwiejsza okazja do zarobienia.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Analiza RH dla M5
fx-forum

ODPOWIEDZ