Mała ankieta samorozwoju tradera ( odpowiedz sobie na te pytania i sam zdecyduj czy wszystko jest z Tobą w należytym porządku i które kwestie wymagają uwagi ):
- 1. Czy rozmawiasz z samym sobą podczas tradowania ? Czy jesteś wtedy zły i sfrustrowany; negatywnie nastawiony i czujesz się pokonany przez rynek ? Jaka część z tej rozmowy jest powiązana z Twoją strategią a jaka część skupia się na Tobie ? Czy Twoja rozmowa z samym sobą daje jakieś konstruktywne wnioski i czy chciałbyś by inni z Tobą w ten sposób rozmawiali ?
2. Czy pracujesz nad sobą kiedy rynek jest zamknięty ? Czy zdajesz sobie sprawę co robisz źle a co dobrze każdego dnia będąc na rynku ? - precyzyjnie formując wnioski - czy też może w Twoim tradingu brakuje tych elementów kontroli jakości ? Rynki wciąż zmieniają się - a jak Ty zmieniasz się razem z nimi ?
3. Jakby zmienił się Twój wynik uzyskiwany każdego dnia ( strata / zysk ) gdybyś zaprzestał używania swojego MM ? Czy w ogóle masz jakiś MM i ściśle się go trzymasz ?
4. Czy wielkość zawieranych przez Ciebie pozycji jest odpowiednia do aktualnej sytuacji na rynku ? Czy nie udaje Ci się wykorzystywać dobrych okazji albo czasem starasz się stwarzać dobre okazje tam gdzie ich nie ma ?
5. Czy często po jednej stracie następuje u Ciebie seria strat ? Czy w ostatecznym rozrachunku kończysz dzień będąc stratnym na koncie poprzez grę w odwecie tylko po to by odzyskać stracone pieniądze ? Czy często kończysz dzień przedwcześnie będąc prawie bez gotówki ?
6. Czy często zdarza Ci się ciąć zyski szybko dlatego że w głębi siebie nie myślisz że będziesz w stanie uzyskać z tej transakcji duży zysk ? Czy jesteś uparty w swoich osądach często pogłębiając straty ?
7 Czy inwestowanie sprawia że czujesz się szczęśliwy, dumny , spełniony czy może częściej dajesz się ponieść emocjom będąc nieszczęśliwy sfrustrowany, winny i niezadowolony ? Czy bawi się handel nawet kiedy jest to w rzeczywistości ciężka praca ?
8. Czy zawierasz transakcje dlatego że rynek daje CI sposobności, okazje ? Czy może dlatego żeby spełnić swoje wewnętrzne potrzeby - podniecenia, podniesienia samooceny, etc ? Których nie masz możliwości odczuć w swoim życiu codziennym ?
9. Czy próbujesz odnieść sukces dorabiając jako trader na pół etatu ? Czy próbowałbyś odnieść sukces jako chirurg , piłkarz , muzyk pracując w ten właśnie sposób ?
AD.1 Zdecydowanie zbyt duża część mojej rozmowy z samym sobą podczas handlowania skupia się na mnie. Wydaje mi się że gdybym bardziej uważnie wypatrywał sygnałów, które daje mi moja strategia a mniej obwiniał siebie za niezajęcie pozycji bądź niezareagowanie na sygnał poziom mojego inwestowania znacznie by się podwyższył - muszę to wziąć do serca. Muszę przyznać że parę razy trejdowałem gdy ktoś był obok mnie. Odziwo szło mi to wtedy znacznie lepiej - byłem spokojny i zrelaksowany - przecież nie mogę się przy kimś skompromitować ? Działało to na mnie łagodząco.
AD2. Zdecydowanie - wydaje mi się że ten dziennik jest podsumowaniem każdego dnia i wszelkie emocje jakie mi towarzyszyły można z niego odczytać - każdy ma swoje chwile zwątpienia tak i ja je miałem i czasem pozwoliłem by emocje siały zamęt podczas inwestowania. Doskonale zdaje sobie sprawę co robię źle - sama strategia jest dochodowa - brakuje mi lepszej samokontroli. Rzadko puszczają mi nerwy ale jak już puszczą to pieniążki potrafią znikać z konta bardzo szybko.
AD. 3 W sumie to prawie w ogóle. Mój money management to jest coś co muszę ułożyć od zera- póki co często bardzo subiektywnie dobieram wielkość pozycji niezależnie od tego co się dzieje na rynku. Posiadam już dość statystyk do tego by coś sensownego ułożyć. Póki co nie przekraczam zasady 5% ryzyka na 1 transakcję.
AD. 4 Dobieram wielkość pozycji - ale powinienem mieć to spisane gdzieś na kartce jak dobierać a nie w głowie. Dobierać w zależności od TF.
AD. 5 To jest właśnie to co pisałem wcześniej - rzadko bo rzadko ale zdarza mi się seria strat przez własną głupotę. Gram po to by odzyskać stracone pieniądze ale oczywiście nigdy ich się nie udaje odzyskać
AD. 6 Nie mam tego problemu - potrafię dowolnie długo trzymać otwartą pozycję - chyba ze strata na koncie jest taka duża że wolę czasem coś zrealizować i poszukać znów sposobności na dłuższy trade.
AD. 7 Pozytywne jak i negatywne - częściej pozytywne.
AD. 8 Rynek daje mi sposobności, które wykorzystuje. Nie traktuję tego jak hazard
AD. 9 Nie dorabiam na pół-etatu. Staram się to traktować profesjonalnie.
A jak jest z tym u Was ? Odważy się ktoś odpowiedzieć na te pytania w moim dzienniku ?