Grzegorz pisze:Przez pomyłkę wrzuciłem to wcześniej w nie Twój dziennik, więc wkleję Ci to tutaj.MkubuxK pisze:Nic nie zmieni - nie dostałeś wciąż kopa w d , którego realnie byś odczuł. Pamiętam jak zaczynałem zabawę z tradingiem i po zrobieniu z 20dolarow 1100 ( w przeciągu 2 dni MC ) wpłaciłem całą kasę jaką dostawałem na studia na konto forexowe - oczywiście MC w przeciągu 1 dnia. To był realny kop , który trzymał mnie z dala od forexu i grania według własnego widzimisie przez rok czasu.
MkubuxK, nie odbierz złośliwie mojego pytania, ale czy nie jest Ci wstyd po napisaniu powyższej wypowiedzi? Chyba w ogóle do Ciebie nie dotarło to, co zrobiłeś. Ja rozumiem, że ktoś inwestuje własne pieniądze i to jego sprawa co się z nimi stanie. Liczy się z ryzykiem. Ty jednak po prostu "przepuściłeś" pieniądze, na które Twoi rodzice ciężko pracowali. Nie zaświeciła Ci się w głowie lampka, że to nie fair? Być może ja jestem inny, ale na Twoim miejscu czułbym się zobowiązany odpracować to i oddać im te pieniądze jak najszybciej. Może coś planowali, ale odmówili sobie tego, żeby dać synowi pieniądze na studia, a ten w jeden dzień je stracił, jakby były nic nie warte. Nie przyszło Ci to do głowy?
Przepraszam, że "moralizuje", ale nie toleruję takiego postępowania jak Twoje. Jakiś czas temu pożyczyłem pieniądze pewnej osobie, bo ich potrzebowała na spłatę zadłużenia karty kredytowej. Kiedy się dowiedziałem, że je roztrwoniła kupując sobie modne elektroniczne gadżety, to mnie aż nosiło ze złości. Jeśli komuś pieniądze przyszły za łatwo to ich po prostu nie szanuje. Odpracuj to co straciłeś i zobaczysz, że już ich tak lekkomyślnie nie stracisz.
Nie jest mi wstyd Grzegorzu. Było to już okrągłe 2 lata temu. Wnioski wyciągnąłem z tych zdarzeń - nie poprosiłem o dodatkowe pieniądze - jakoś przeżyłem do następnego miesiąca. Liczyłem się z ryzykiem- chyba - albo nie doceniłem rynku - nie znałem go - nie wiedziałem jak szybko można stracić tutaj realną gotówkę - każdemu taka wpadka się mogła zdarzyć tym bardziej że od samego początku pracuje na własną rękę - wszystko co wiem wiem z własnych doświadczeń. Bardziej mi chodziło w tej wypowiedzi nie o sam fakt, że straciłem nie swoją gotówkę ale że strata nawet 10 kont demo czy też 1000 wykonanych transakcji nie pociągnęłoby mnie do tego by odpuścić sobie handel na rynku dopóki go lepiej nie zrozumiem - by popracować nad emocjami - by poczytać o wielu metodach inwestycyjnych - by stworzyć swój unikalny system. Doradzałem w tamtym poście by Marcin przerzucił się na realny rachunek - i nadal tak uważam.
Tu jest tak jak ze studentami medycyny - dopóki nie naucza się solidnych podstaw, dziesiątek książek na pamięć nie ma mowy o jakichkolwiek laboratoriach czy też badaniach na żywych obiektach. Trzema mieć najpierw teoretyczne obeznanie co do zasad funkcjonowania organizmów i dziesiątki różnych pomysłów co do tego jaką kurację zaimplementować by wybrać te właściwą - często mając ograniczoną wiedzę w danym temacie nie mamy wiary we własne możliwości i szukamy wiedzy u innych którzy niekoniecznie znają się na temacie - bo jak niby mamy rozróżnić użyteczne informacje od tych bezużytecznych ? Co więcej nie mając rozległej wiedzy na dany temat często możemy trzymać się kurczowo przy niewłaściwej diagnozie - zakotwiczyć się z powodu braku alternatyw - wydaje nam się że dana formacja jest spadkowa powiedzmy ale jest pewien szczegół - fundamenty, średnia, fibo, pivot , ekstremum cyklu lub coś w co po prostu ludzie mocno wierzą i to właśnie sprawi że będziemy po niewłaściwej stronie rynku - ten szczegół zdecyduje o tym by kupować a nie sprzedawać.
Dla mnie gra na demo nie różni się niczym o paper tradingu - równie dobrze mógłbym mówić sobie w myślach - teraz wzrośnie teraz spadnie , tu bym zamknął - nie towarzyszą Tobie żadne emocje , które decydują często o tym czy otworzysz długą czy też krótką pozycję.
Oczywiście dotyczy to manualnego tradingu - w przypadku automatów jak najwięcej testów demo jest jak najbardziej wskazane - chociaż i tutaj nie do końca co do tego jestem przekonany - jeśli dany broker ma inny filtr danych na demie a inny filtr danych na realu to nic nam z takich testów nie przyjdzie.
Jeśli chcesz bym rozwinął te myśl z chęcią odpowiem Ci na priv jeszcze dłużej