Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Grzegorz pisze:
MkubuxK pisze:Nic nie zmieni - nie dostałeś wciąż kopa w d , którego realnie byś odczuł. Pamiętam jak zaczynałem zabawę z tradingiem i po zrobieniu z 20dolarow 1100 ( w przeciągu 2 dni MC ) wpłaciłem całą kasę jaką dostawałem na studia na konto forexowe - oczywiście MC w przeciągu 1 dnia. To był realny kop , który trzymał mnie z dala od forexu i grania według własnego widzimisie przez rok czasu.
Przez pomyłkę wrzuciłem to wcześniej w nie Twój dziennik, więc wkleję Ci to tutaj.

MkubuxK, nie odbierz złośliwie mojego pytania, ale czy nie jest Ci wstyd po napisaniu powyższej wypowiedzi? Chyba w ogóle do Ciebie nie dotarło to, co zrobiłeś. Ja rozumiem, że ktoś inwestuje własne pieniądze i to jego sprawa co się z nimi stanie. Liczy się z ryzykiem. Ty jednak po prostu "przepuściłeś" pieniądze, na które Twoi rodzice ciężko pracowali. Nie zaświeciła Ci się w głowie lampka, że to nie fair? Być może ja jestem inny, ale na Twoim miejscu czułbym się zobowiązany odpracować to i oddać im te pieniądze jak najszybciej. Może coś planowali, ale odmówili sobie tego, żeby dać synowi pieniądze na studia, a ten w jeden dzień je stracił, jakby były nic nie warte. Nie przyszło Ci to do głowy?

Przepraszam, że "moralizuje", ale nie toleruję takiego postępowania jak Twoje. Jakiś czas temu pożyczyłem pieniądze pewnej osobie, bo ich potrzebowała na spłatę zadłużenia karty kredytowej. Kiedy się dowiedziałem, że je roztrwoniła kupując sobie modne elektroniczne gadżety, to mnie aż nosiło ze złości. Jeśli komuś pieniądze przyszły za łatwo to ich po prostu nie szanuje. Odpracuj to co straciłeś i zobaczysz, że już ich tak lekkomyślnie nie stracisz.

Nie jest mi wstyd Grzegorzu. Było to już okrągłe 2 lata temu. Wnioski wyciągnąłem z tych zdarzeń - nie poprosiłem o dodatkowe pieniądze - jakoś przeżyłem do następnego miesiąca. Liczyłem się z ryzykiem- chyba - albo nie doceniłem rynku - nie znałem go - nie wiedziałem jak szybko można stracić tutaj realną gotówkę - każdemu taka wpadka się mogła zdarzyć tym bardziej że od samego początku pracuje na własną rękę - wszystko co wiem wiem z własnych doświadczeń. Bardziej mi chodziło w tej wypowiedzi nie o sam fakt, że straciłem nie swoją gotówkę ale że strata nawet 10 kont demo czy też 1000 wykonanych transakcji nie pociągnęłoby mnie do tego by odpuścić sobie handel na rynku dopóki go lepiej nie zrozumiem - by popracować nad emocjami - by poczytać o wielu metodach inwestycyjnych - by stworzyć swój unikalny system. Doradzałem w tamtym poście by Marcin przerzucił się na realny rachunek - i nadal tak uważam.

Tu jest tak jak ze studentami medycyny - dopóki nie naucza się solidnych podstaw, dziesiątek książek na pamięć nie ma mowy o jakichkolwiek laboratoriach czy też badaniach na żywych obiektach. Trzema mieć najpierw teoretyczne obeznanie co do zasad funkcjonowania organizmów i dziesiątki różnych pomysłów co do tego jaką kurację zaimplementować by wybrać te właściwą - często mając ograniczoną wiedzę w danym temacie nie mamy wiary we własne możliwości i szukamy wiedzy u innych którzy niekoniecznie znają się na temacie - bo jak niby mamy rozróżnić użyteczne informacje od tych bezużytecznych ? Co więcej nie mając rozległej wiedzy na dany temat często możemy trzymać się kurczowo przy niewłaściwej diagnozie - zakotwiczyć się z powodu braku alternatyw - wydaje nam się że dana formacja jest spadkowa powiedzmy ale jest pewien szczegół - fundamenty, średnia, fibo, pivot , ekstremum cyklu lub coś w co po prostu ludzie mocno wierzą i to właśnie sprawi że będziemy po niewłaściwej stronie rynku - ten szczegół zdecyduje o tym by kupować a nie sprzedawać.

Dla mnie gra na demo nie różni się niczym o paper tradingu - równie dobrze mógłbym mówić sobie w myślach - teraz wzrośnie teraz spadnie , tu bym zamknął - nie towarzyszą Tobie żadne emocje , które decydują często o tym czy otworzysz długą czy też krótką pozycję.

Oczywiście dotyczy to manualnego tradingu - w przypadku automatów jak najwięcej testów demo jest jak najbardziej wskazane - chociaż i tutaj nie do końca co do tego jestem przekonany - jeśli dany broker ma inny filtr danych na demie a inny filtr danych na realu to nic nam z takich testów nie przyjdzie.

Jeśli chcesz bym rozwinął te myśl z chęcią odpowiem Ci na priv jeszcze dłużej :)
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wywaliło funciaka na -10pkt po czym odnowiłem pozycję BUY ze względu na EURUSD, który szykował się do wybicia. Zamknąłem przed chwilą na +40pkt. Nie ma siły funciak albo po prostu chce pojechać beze mnie :) W tym samym czasie mogłem zrobić 70pkt na EURUSD dając BUY. Na dzisiaj wystarczy. Zrobiłem naprawdę fajny wynik na tych wahaniach - około 20% na koncie głównym przy ryzyku 1% na transakcję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Mały BUY z samego rana. Wczesna Europa pewnie będzie chciała sprawdzić jak wysoko są najbliższe krótkie zlecenia. Do 8.00-8.30 potrzymam.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wyznaczyłem strefy kupna na podstawie wolumenu - dzisiejszy optymalny punkt to czerwona strefa - tygodniowy biała.

Warte zwrócenia uwagi jest kumulacja wolumenu na tym poziomie - największa od poziomu 1.36. Gdybyśmy mieli dojść tylko do poziomu 1.33 to po co wczoraj byłaby ta cała zagrywka podczas sesji w Stanach ? Wyrzucili wszystkich na Stopach i sami ładnie się ustawili na optymalnym poziomie - jak dla mnie nowy cel średnioterminowy to 1.35-1.36

Nie piszę tego po to by zawrzeć teraz transakcję i czekać aż do tego poziomu - niektórzy dopatrują się już końca korekty na wysokości 1.33 i przez to odpuszczają zawieranie transakcji w oczekiwaniu na ten poziom. Jak dla mnie mija się to z celem, gdyż rynek może powędrować znacznie wyżej - będę nadal grał BUY.

*UPDATE*

+15pkt, i na podwojeniu pozycji -5pkt. Nie podobało mi się to szykowanie do wybicia - to ma być silny zdecydowany ruch a nie potrójna próba bicia szczytu na minutówce. Ustawiłem znów zlecenie oczekujące tuż powyżej szczytu.

*UPDATE2*

2 razy po -10 pkt przy poziomie 1.3200 ( troszkę zbyt impulsywnie tutaj zadziałałem ). Ostatecznie otworzyłem prawidłowo podwójnej wielkości pozycję na 1.3210. Zamknąłem jedną część po 1.3235 a drugą część po 1.3265.

Ustawiłem teraz zlecenia oczekujące Sell Limit po 1.3285 i po 1.3280. SL 1.3310
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Czasem trzeba zejść naprawdę nisko by zobaczyć co się aktualnie dzieje. Mamy trójkąt - przedwcześnie zająłem te pozycję ale r/r jest całkiem fajny.

Wykres 10 sekundowy - może coś jeszcze z tego trejdu będzie.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Jak dla mnie obszar niezbędny do przetestowania na kangurze. Także daję sell na oporze z TP na tym obszarze ( + zlecenie BUY limit )

*UPDATE*
Z racji tego że nic aktualnie nie dzieje się na rynku zostawiam zlecenia poustawiane i siadam do lektury z psychologii rynku.

PS: uwaga na dzisiejsze dane, dla ludzi o słabych nerwach radziłbym już teraz zakończyć tydzień. Przed danymi pewnie nic się nie stanie. W trakcie danych ruch w obie strony i po danych znów nic najprawdopodobniej.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zamknąłem wszystko. Ustawiłem zlecenia oczekujące zamiast tego - nie lubię bezruchu i czuję się jakbym miał 50% szans - lubię mieć przewagę po swojej stronie także pozostanę chwilowo bez pozycji.

Ugrałem póki co +20 pkt. Byłoby znacznie lepiej ale brak mi dzisiaj pewności na rynku.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Niestety ale nie zagrałem Lki - zamiast tego dostałem potworne poślizgi przy zamykanych S na GPBUSD - 15pkt poślizgu (!) oraz AUDUSD - 15 pkt poślizgu.

Raz złapałem 30pkt przy zagraniu na krótko na EURUSD. I przed chwilą emocjonalnie znów zagrałem krótką i rynek szybko mnie ostudził jak złapałem -15pkt. Dzisiaj nie zawieram już żadnych transakcji gdyż troszkę przyznam, że się wkurzyłem - zbyt dużo zleceń pozostawiałem i gdy się uruchomiły nie nadążałem z zamykaniem. Czemu nie dałem żadnego BUY ? Niestety ale po raz kolejny zakotwiczyłem się.

AUDUSD: - 25pkt
GBPUSD: -15pkt
EURUSD: -10pkt + 50pkt = +40pkt

Łącznie: 0pkt.

*UPDATE*
Stare automatyczne zlecenie uruchomiło się przed chwilą jeszcze po stawce razy 2. Zamknąłem na +20pkt. ( było to zlecenie Sell po 1.3360 ). Teraz już wszystko jest zamknięte.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Spostrzegłem że oparliśmy się właśnie o mój próg zmienności jeśli chodzi o interwał D1 - zazwyczaj kończyło się to ruchem korekcyjnym rzędu 200-300pkt a także EMA 89 na H4. Z racji tego w jaki sposób pokonaliśmy poziom 1.33 nie wróżę takiego zasięgu. Ale korekta w rejony 1.33 jak najbardziej możliwa.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Z racji tego że od tygodnia znów zacząłem grać aktywnie na koncie testowym resetuje na nim statystyki ( by były wiarygodne i przedstawiały aktualny obraz a nie kiedy przesadzałem z lewarem ). Nie interesuje mnie już bardzo szybki zysk lecz powolna budowa kapitału - stały risk 2% na transakcję. SL 10-15pkt TP 40pkt - chyba że wcześniej zamknięte z ręki- gram te same transakcje co na koncie głównym plus parę dodatkowych mniej pewnych - chcę porównać potem rezultaty jak duży wpływ na moje wyniki ma wielkość kapitału

Start statystyk: 26 Listopad

Póki co: +38% na koncie testowym
Dukas: +38% Dukascopy
Bossa FX ( po dużym Drawdownie do 510zł ) gram na nim już całkowicie normalnie , głównie RH i zmienność ): +83%
fx-forum

ODPOWIEDZ