Never Lose Again by DRAGON33
- Mariusz M.
- Gaduła
wychodzisz z założenia że "lepsze jest wrogiem dobrego" i bardzo dobrze ale ja lubię wiedzieć jak coś działa. zanim nie zglebię fibo nic nie zmieniam w systemie.TeXs pisze:Za bardzo kombinujesz Tarkin
Wyrzuć te komunikaty o przebiciu linii short/long
Zobacz na poniższy schemat jakie to jest proste
można było naturalnie wcześniej wejść ale ja wolałem poczekać.
Wracając do dyskusji na temat TP i SL
dzisiaj trafiłem na ciekawy wątek:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
System 1-2-3 do do złudzenia przypomina coś co my nazywamy odbiciem od kanału. Teraz coś dla tych co lubią szukać a nie dostać na tacy:
Na pewno do tego systemu została opracowana strategi TP i SL (prawdopodobnie zależną od długości poszczególnych świec i ich położenia względem siebie ) -
można ją zastosować do NLA.
Temat jest na razie w czasówkach - jeżeli zniknie wrzucę tu wszystkie linki z niego.
Mariusz M. - czas gry nie ma większego wpływu - zależność zawsze będzie taka : więcej siedzisz przed wykresem - dostajesz więcej sygnałów

Przekop się przez wątek - z postów wynika że system potrafił mieć okresy bez sygnałowe ( zresztą chyba jak każdy)
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
lekko ma tzn trzeba uwazac co sie dzieje gd otwieraja sie poszczegolne gieldy ... ja ktwoj czas otwarcia pozycji bardzo sie pokrywa z owarcie mnp gieldy w londynie to moga sie dziać różne nei przewidywalne rzeczy(czeste calkowite zmiany trendu, albo bardzo mmocne nagle wybicia)... dlatego staram sie unikac tych godzin i bardzo na nie uważać... to nie jest reguła ze to sie zdarza zawsze ale wg mnie chyba sie zdaza... zauwazyliscie to samo??TARKIN pisze:Mariusz M. - czas gry nie ma większego wpływu
Pieniądze są krwią tego świata...
barwo za spostrzegawczośćHunterPL pisze:lekko ma tzn trzeba uwazac co sie dzieje gd otwieraja sie poszczegolne gieldy ... ja ktwoj czas otwarcia pozycji bardzo sie pokrywa z owarcie mnp gieldy w londynie to moga sie dziać różne nei przewidywalne rzeczy(czeste calkowite zmiany trendu, albo bardzo mmocne nagle wybicia)... dlatego staram sie unikac tych godzin i bardzo na nie uważać... to nie jest reguła ze to sie zdarza zawsze ale wg mnie chyba sie zdaza... zauwazyliscie to samo??TARKIN pisze:Mariusz M. - czas gry nie ma większego wpływu

tutaj link do strategi na otwarcie londynu:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=230640
albo
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=230640
a oto moje wczorajsze wieczorne wejścia:
oba z jenem
analiza dla początkujących lub zagubionych:
oba powyżej kanału EMA
oba ze wzrostowym kanałem EMA
oba z zieloną świeczką D1
oba z zielona świeczką H1
oba w trakcie odbijania od kanału EMA
oba dokładnie (kilkanaście sekund) po przebiciu lini BUY
oba z pominięciem PA (czerwone i niebieskie kropeczki)
oba TP i SL 20 pipsów
Mam problem - choć szlifuje to na demie to pojawia się u mnie 'euforia wygranych"
system ma jak na razie 80 procentową skuteczność i strasznie mnie to "cieszy".
Tak prywatnie u mnie ta skuteczność wychodzi gdy ostatnim elementem dającym sygnał do wejścia na rynek jest przebicie lini BUY / SELL. ( dlatego na razie nie myśle o rozstaniu się z nimi).
Raz wtopiłem gdy czerwone m15 przebiło linie buy potem druga m15 zielona przebiła linie ponownie a ja czekałem aby H1 zrobiło sie czerwone ( ustawiłem zlecenie oczekujace 2 pipsy powyzej lini zmiany koloru H1) a tylko bodajże 4 pipsy poszło powyżej zmiany koloru i dalej tylko czerwone. Czas oczekiwania był około 2 minut.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszystko super ale czego TP tylko 20 pipsów??TARKIN pisze:oba TP i SL 20 pipsów
Tarkin napewno krócej od ciebie traduje i mam mniejsze dośw ale zauwazylem ze lepsze stosunki TP/SL to podstawa... i powiem ci ze od kiedy stosuje nowy sposob przesuwania SL to nie wchodze nigdy jesli nie mam sotsunku conajmniej 4:1... narazie łape średnio coś ponad 40 pipsiorów ( przy SL góra 10 pips) ale jeszcze za wczesniej zeby co powiedziec bo to dopiero pierwszy tydzien testów...
Ogólnie moja rada jeśli chodzi o NLA lepszy stosunek RR (ale jak jesteś pewny swojego sposobu gry to mnei nie sluchaj ja jestem jeszcze noobem)
Dodano po 2 minutach:
"najczęściej" chyba ze to GBP/USD i zaczyna swój prawie codzienny taniec:D wtedy to nawet z sl 20 pipsow mozna zlapac ruch 80-100HunterPL pisze: SL góra 10 pips
Pieniądze są krwią tego świata...
Panowie
wrzucajcie screeny tak aby było coś na nich widać
- wykres M15 bądź M5
- cena jednej świeczki dla M5 zmniejszona do minimum
Taki wykres zdecydowanie lepiej oddaje to co się dzieje na rynku
update:
niestety nie doszła i ślicznie zjechała

- wykres M15 bądź M5
Taki wykres zdecydowanie lepiej oddaje to co się dzieje na rynku
update:
niestety nie doszła i ślicznie zjechała

sie poprawięTeXs pisze:Panowie
- wykres M15 bądź M5

pytanie z innej beczki:
TRO TRAINING WHEELS - traktuje otwarcie poszczególnych sesji osobno.
Mnie zastanawia moment gdy sesje na siebie nachodzą.
Trwa Londyn a tu o 14 USA się włącza - wskaźnik się resetuje i zmienia kolor tak jak świeca godzina z godziny 14. do sedna
Czy to ma być tak specjalnie czy tylko jest to niedopatrzenie programisty?
Na otwarciu USA przestają się liczyć dokonania Londynu choć ich sesja nadal trwa.
Czy do momentu załączenia Londynu nie powinno się brać tylko jego 'koloru" a po jego załączeniu "kolor" sesji USA?
Ktoś analizował wejścia pod tym wzgledem gdy te sesje na siebie nachodzą?
HunterPL - ja wiem mniej wiecej tyle co Ty

podzieliłem sobie drogę mojej nauki na kilka etapów
etap pierwszy to: opanowanie wejść w rynek
będę to szlifował aż do przysłowiowego bólu
etap drugi to: opanowanie wyjść z rynku a wiec TP/SL
tutaj muszę przeszlifować PA może liznę trochę 1-2-3
Tym systemem można łapać krótkie ruchy jak i długie - co dla mnie na razie jest dość trudną sprawą.
Będę chyba musiał sie przekopać przez wątek raz jeszcze bo pamiętam ze się chyba 3 sposoby RR pojawiły (wliczając styl twórcy systemu).
Głęboko się zastanawiam nad dzieleniem pozycji - i ustalaniu SL/TP dla każdej w inny sposób - trochę tego materiału do analizy trzeba zebrać.
Przykład moich bolączek na obrazku:
Świeca sesji USA czerwona
świeca D1 zielona
świeca sesji Londyn zielona
reszta warunków spełniona
LVO ustawił TP i SL na 20 pipsów
a ja zamkneł z palca po 5 na plus bo mi się kolor sesji USA nie podobał
Obrazek finał pokazuje że jednak można było inaczej.
Trzeba się przegryźć przez tę nachodzenie się sesji.
- Mike_Scofield
- Pasjonat
To jest celowy zabieg. Po prostu Europa do 14-tej już zrobiła to, co miała zrobić i teraz jest czas USA. Z mojego doświadczenia powiem Ci, że zaliczam najwięcej SL-i właśnie w czasie nachodzenia na siebie sesji London i USA.TARKIN pisze:pytanie z innej beczki:
TRO TRAINING WHEELS - traktuje otwarcie poszczególnych sesji osobno.
Mnie zastanawia moment gdy sesje na siebie nachodzą.
Trwa Londyn a tu o 14 USA się włącza - wskaźnik się resetuje i zmienia kolor tak jak świeca godzina z godziny 14. do sedna
Czy to ma być tak specjalnie czy tylko jest to niedopatrzenie programisty?
Na otwarciu USA przestają się liczyć dokonania Londynu choć ich sesja nadal trwa.
Czy do momentu załączenia Londynu nie powinno się brać tylko jego 'koloru" a po jego załączeniu "kolor" sesji USA?
Ktoś analizował wejścia pod tym wzgledem gdy te sesje na siebie nachodzą?
Staram się już nie otwierać pozycji w tym czasie i poczekać do 16-tej. Wtedy sytuacja zaczyna się klarować, ale często jest już "po obiedzie".
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Tarkin bardzo ładnie wybrana para i wejście również bardzo dobre,
wystarczyło zostawić tego stopa i czekać na rozwój sytuacji,
ja wyrzuciłem gdyż za często dostawałem sygnał i wprowadzało mi to tylko niepotrzebny szum (natomiast jeśli u Ciebie pomaga to jeszcze raz powtórzę - nie rezygnuj)
No i jestem pełen podziwu jeśli masz aż tak wysoką skuteczność, dobry MM i nie ma możliwości abyś tracił.
Poniżej moje wejście na tej samej parze o której pisałeś powyżej - mam nadzieje że opis trochę pomoże zrozumieć jak ja na to patrzę
wystarczyło zostawić tego stopa i czekać na rozwój sytuacji,
Absolutnie nie rezygnuj, jeśli czujesz się z tym pewniejTARKIN pisze: Tak prywatnie u mnie ta skuteczność wychodzi gdy ostatnim elementem dającym sygnał do wejścia na rynek jest przebicie lini BUY / SELL. ( dlatego na razie nie myśle o rozstaniu się z nimi).
ja wyrzuciłem gdyż za często dostawałem sygnał i wprowadzało mi to tylko niepotrzebny szum (natomiast jeśli u Ciebie pomaga to jeszcze raz powtórzę - nie rezygnuj)
No i jestem pełen podziwu jeśli masz aż tak wysoką skuteczność, dobry MM i nie ma możliwości abyś tracił.
Poniżej moje wejście na tej samej parze o której pisałeś powyżej - mam nadzieje że opis trochę pomoże zrozumieć jak ja na to patrzę
witam, moj system rowniez bazuje na fibo, ostatnio czytajac Wasz watek dolozylem kanal z 2 srednich, tutaj jedno z wczorajszych wejsc, pierwsze zamkniete na be ustawione po osiagnieciu 20p, drugie wejscie zamkniete juz na tp, obydwa wejscia wypadly w kanale oraz po odbiciu od fibo 38