Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

ocb pisze:Mike_Scofield napisał:
Pomijam już fakt, że zrobiłeś to wbrew zasadom NLA, bo była wtedy biała świeca H1.

co to za zasady, nie znam takich, wiele postów wyżej napisałem że nie gram NLA by ktośtam z forum, gram oryginalnym systemem, który polega na grze przy odbiciach, a nie na łapaniu trendu jak ten o którym pewnie myslisz, tam są inne zasady, jesli nie czytasz mnie uważnie to i nie komentuj.
Człowieku, jak piszesz o innym systemie, to nie rób tego w tym wątku, bo robisz ludziom wodę z mózgu.
Nikt Ci nie broni pisać, tylko rób to w odpowiednim miejscu.

ocb pisze:Mike_Scofield napisał:
Za kolejne 4 godziny byłoby na jednej ponad 100 pips i na drugiej ponad 100 pis (w sumie ponad 200 pips).
nie wiem gdzie ty masz na minusie 200 pipsów, coś ci te pozycje sie mnożą x2 i x2.
Nie na minusie, tylko na plusie człowieku. Czytaj ze zrozumieniem.
Na minusie miałeś 2 pozycje po ponad 50 pipsów każda, czyli w sumie ponad 100 pipsów.
Natomiast zamknąłeś na +15, a mogłeś zamknąć po ponad 100 pipsów każdą czyli w sumie ponad 200 pipsów na plusie.

ocb pisze:Po długich testach (pozytywnych) otworzyłem rachunek real i narazie jestem zadowolony z wyników.
I tak będzie pewnie przez jakiś czas, aż przyjdzie kiedyś ten dzień, w którym kurs nie zawróci ...

Dodano po 19 minutach:
TARKIN pisze:zastanawiam się co zrobiłem żle:
Moim zdaniem wszedłeś o 2-3 godziny za późno po prostu.
O 17-tej naszego czasu miałeś dobre wejście na 80 pipsów.
Przecież po tak długim ruchu w jedną stronę musi przyjść w końcu korekta ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Mike_Scofield pisze:
Moim zdaniem wszedłeś o 2-3 godziny za późno po prostu.
O 17-tej naszego czasu miałeś dobre wejście na 80 pipsów.
Przecież po tak długim ruchu w jedną stronę musi przyjść w końcu korekta ...
nie było mnie wtedy na rynku .
wracając do do analizy przypadku to zastanawiam się: czy można uznać za statystyczny fałszywy sygnał sytemu (przecież to nie Grall)?
zastanawia czy Ty Mike widząc to co ja widziałem i kierując się zasadami systemu też byś wszedł w rynek?
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

olo19123
Uczestnik
Uczestnik

Tro dynamic fibs

Nieprzeczytany post autor: olo19123 »

Witam,moze mi ktos powiedziec czemu wskaznik TRO DYNAMIC FIBS nie rysuje u mnie lini buy,sell tylko same kropki?Ewentualnie prosze o ten wskaznik,moze uszkodzony jest.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

TARKIN pisze:czy Ty Mike widząc to co ja widziałem i kierując się zasadami systemu też byś wszedł w rynek?
Ja bym nie wszedł.
Patrz trochę na średne zasięgi dzienne i pory dnia.
Zauważ, że edek poleciał praktycznie w jednym ciągłym ruchu w trakcie 3 godzin ponad 170 pipsów. Wiem że trzeba grać to co się widzi, a nie to, czego się oczekuje, ale to było mało prawdopodobne, aby poleciał dalej, zwłaszcza o tej godzinie.
Wejście było zgodnie z zasadami, no ale spóźnione ...

Dodano po 1 minutach:
olo19123 pisze:Witam,moze mi ktos powiedziec czemu wskaznik TRO DYNAMIC FIBS nie rysuje u mnie lini buy,sell tylko same kropki?Ewentualnie prosze o ten wskaznik,moze uszkodzony jest.
Musisz ustawić "Plot.Alert" na "true".
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Re: Tro dynamic fibs

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

olo19123 pisze:Witam,moze mi ktos powiedziec czemu wskaznik TRO DYNAMIC FIBS nie rysuje u mnie lini buy,sell tylko same kropki?Ewentualnie prosze o ten wskaznik,moze uszkodzony jest.
Ustaw we właściwościach wskaźnika parametr plot alert na true
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

olo19123
Uczestnik
Uczestnik

tro

Nieprzeczytany post autor: olo19123 »

Ok,dzieki

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

dzieki Mike_Scofield za odpowiedz
ja się teraz skoncentruje na wpojeniu sobie odruchów automatu
zasady systemu znam - w pierwotnej wersji sa bardzo mało uznaniowe
wiec nie powinno być problemów z interpretacją wejść
co do Tp to juz inna bajka
na szarsze pojmowanie rynku przyjdzie czas - trzeba się opatrzeć z wykresami po prostu

Plan jest taki:
nie dysponuje obecnie czasem do full day tradingu wiec na emulowanym systemie postawiłem nagrywać wykresy ze wskaźnikami - w wolnych chwilach pozwoli mi to na ich odtworzenie i analizowanie momentów do wejścia
zaoszczędzę mnóstwo czasu i trochę się podszkolę
Pisze o tym dlatego gdyż będę prawdopodobnie wrzucał zdjęcia na forum w celu omówienia sytuacji i uprzedzam że będą one starcze niż kilka godzin:)

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

powiem wam ze po pewenej przerwie (okolo miesiaca) znow wracam do NLA:) zobaczymy co bedzie :) narazie troszeczke na plus (ale miesiac temu na poczatku tez atk bylo a pozniej zjazd do 3/4 depo;p).

Dodano po 12 minutach:

a oto wielki come back wczoraj:P heh zartuje z tym wielkim

Dodano po 4 minutach:

hmmm nie widac co tam pisze na zolto :P wiec wam mniej wiecej przepisze: "Wyszedlem na niecale 10 min SL ustawilem ponizej kropek a TP 6 razy wieksze od SL... chcialem to zmodyfikowac jak wroce :D a tutaj jak wrocilem niespodzianka tp wybilo... mozna bylo z tego wyciagnac 3 razy wiecej.
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

HunterPL pisze:powiem wam ze po pewenej przerwie (okolo miesiaca) znow wracam do NLA:) zobaczymy co bedzie :) narazie troszeczke na plus (ale miesiac temu na poczatku tez atk bylo a pozniej zjazd do 3/4 depo;p).

Dodano po 12 minutach:

a oto wielki come back wczoraj:P heh zartuje z tym wielkim

Dodano po 4 minutach:

hmmm nie widac co tam pisze na zolto :P wiec wam mniej wiecej przepisze: "Wyszedlem na niecale 10 min SL ustawilem ponizej kropek a TP 6 razy wieksze od SL... chcialem to zmodyfikowac jak wroce :D a tutaj jak wrocilem niespodzianka tp wybilo... mozna bylo z tego wyciagnac 3 razy wiecej.
Stosunek SL do TP zależy od tego jaką podejmiesz decyzje:
czy ta strategi to skalper (pierwotnie do tego został stworzona)
czy łapiesz większe ruchy
czy też sam przesuwasz SL

Na rysunku nie widać gdzie były linie figo ale rozumiem że wchodziłeś po przecięciu buy.

a w początkowym stadium HEX wchodził kilka razy na tej samej świecy (tak pisał)
a więc oddawał kilka razy spred brokowi i sztywno nie trzymał się zasady przecięcia fibo:
i tu ja też mam problem z interpretacją zasad bo przecięcie lini fibo jest sygnałem do wejścia w rynek ale nie wiem kiedy sygnał ten wygasa.
Precyzując:
jeżeli się spónie z wejściem o kilka pipsów to dobrze czy żle ?

Druga sprawa to tak zwane odbicie od kanału :
do analizy rysunek HunterPL
Poprzednia świeca godzinna była czerwona, świeca w trakcie wejścia była zielona i wszedłeś, a ona zmieniła kolor na czerwony - nie lepiej by było poczekać aż kolor zielony przebije maximum poprzednie czerwonej świecy - mogło by to służyć jako potwierdzenie tendencji wzrostowej - ale tylko w przypadku gdy poprzednia świeca ma odmienny kolor od obecnej?
Nie łapiemy początkowego ruchu ale za to trend jest naszym przyjacielem.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Zaczne od tego ze nei traktuj moich opini jak regul raczej bardzo analizuj co mowie bo tak jak pisalem na dluzsza mete nie umiem tym systemem zarabiac... wciaz sie ucze tego systemuu razem 3 miesiac z 1 miesiacem przerwy...

TARKIN pisze:czy ta strategi to skalper (pierwotnie do tego został stworzona)
wg mnie nie. wg mnie ten system jest dla bardzo krotkoterminowej gry ale nazwanie tego skalperem jest przesadzone. Po drugie sam zaczynalem od skalpowania i powiem ci ze nie warto od tego zaczynac:D. wg mnie warto zaczynac od krotkoterminowej gry ale bez przesady. Skalpowanie w teori jest bardzo proste ale 1 umiejetnosc w skalpowaniu jest cholernie trudna i potrzeba do tego OGROMNEGO doswiadczenia. TO szybkie podejmowanie SENSOWYNYCH I NIE POD WPLYWEM EMOCJI decyzji... juz ltwiej jest miec pare minut i ochlonac z emocji niz w pare parnascie sekund podejmowac decyjze...
TARKIN pisze:czy łapiesz większe ruchy
lapie male ruchy ale tat jak napisalem ze wg mnei to ie sklaper wiec te 25-30 to minimum na ktore licze
TARKIN pisze:Na rysunku nie widać gdzie były linie figo ale rozumiem że wchodziłeś po przecięciu buy
wchodze po przecieciu buy troche tutaj naginam zasady bo ktorys z pozostalych mniej (wg mnie) waznych warunkow czesto jeszcze neiwiadomo czy bedzie spelniony np. utworzenie sie odowiedniego koloru swiecy h1 albo utworzenei sie 2 kropki... wiec czesto wpadam w falszywe sygnaly... ale staram sie zeby nie tracic wtedy wiecej niz 5-10 pipsow i zeby stosunek SL/TP byl conajmniej jak 1:5 a najlpeiej conajmniej 1:6.

TARKIN pisze:czy też sam przesuwasz SL
jelsi hcodzi o przesuwanie SL w czasie zyskowaniej pozycji to narazie sam mam problem stosuje BE + TRAILING STOP ale wg mnie jest to BARDZO MALO EFEKTYWNE... wciaz nad tym mysle i szukam ale narazie nie znalazlem nic sensownego a jesli chodzi o PA to tez mi nie wychodzilo chyba jeszcze za malo wiem o PA.

Dodano po 4 minutach:
TARKIN pisze:a w początkowym stadium HEX wchodził kilka razy na tej samej świecy (tak pisał)
wg mnie o wiele bardziej od HEXsa sluchaj TEXSA... ja tak ronie od pewnego czasu i jest lepiej(chodziaz i tak lekko zmodyfikowalem na swoje potrzeby) i poszukaj gdzies tu takiego jakby miniporadnika od texsa gdzies tu jest kilkanascie postow wczesniej chyba.

Dodano po 4 minutach:
TARKIN pisze:Poprzednia świeca godzinna była czerwona, świeca w trakcie wejścia była zielona i wszedłeś, a ona zmieniła kolor na czerwony - nie lepiej by było poczekać aż kolor zielony przebije maximum poprzednie czerwonej świecy - mogło by to służyć jako potwierdzenie tendencji wzrostowej
wg mnei mowisz bardzo sensownie i wg mnie rob tak jak ci sumiennie podpowiada mi podpowiadalo ze gdybym poczekal dluzej na dodatkowe potwierdzenie to co prawda bardzo ograniczyl bym ilosc wejsc ale tez ilosc wpadek... ale niestety wez poduwage ze ewentaualna wpadka zabolala by okolo 2-3 razy bardziej heh;D ale wg mnie trader musi przedewszystkim sluchac siebei i wyproboj to co mowisz przez 1-2 miesiace mysle ze tak nawet wiekszosc robi.. ja tam wole moja wariacje NLA;d

Dodano po 5 minutach:
TARKIN pisze:Nie łapiemy początkowego ruchu ale za to trend jest naszym przyjacielem.
-tylko nasz przyjaciel z każdą kolejną sekundą ma większą tendencje do tego żeby zmienic kierunek
-wtedy trzeba o wile bardziej uwazac na to zeby starty nei zjadly zyskow(przynajmniej ja tak mialem w pierwszym miesiacu uzywania tego systemu skutecznosc byla duza ale straty zjadaly zyski, postawilem na to ze za pozno whcodzilem czy mialem racje okaze sie za pare miechów... napewno podziele sie spostrzezeniami:))

Dodano po 10 minutach:

KOLEJNY TRADE Z DZIS

Dodano po 50 sekundach:

wszelkie opinnie mile widziane szczegolnie odnośnie przesuwania SL w czasie zyskowanej tranzackji wogole sobie z tym nie radze;p

Dodano po 6 minutach:

siedze od godziny jeszcze na gbp usd na shorcie zobaczymy jak to sie rozwinie :)

Dodano po 36 minutach:

kolejny trade na plus (dotyczy gbp.usd) i moj blad na AUD.USD
Pieniądze są krwią tego świata...

ODPOWIEDZ