Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

TARKIN pisze:Poprzednia świeca godzinna była czerwona, świeca w trakcie wejścia była zielona i wszedłeś, a ona zmieniła kolor na czerwony - nie lepiej by było poczekać aż kolor zielony przebije maximum poprzednie czerwonej świecy - mogło by to służyć jako potwierdzenie tendencji wzrostowej - ale tylko w przypadku gdy poprzednia świeca ma odmienny kolor od obecnej?
Nie łapiemy początkowego ruchu ale za to trend jest naszym przyjacielem.
Chyba ciągle nie rozumiesz o co chodzi w tym systemie.
Piszesz, że poprzednia świeca była czerwona. Zgadza się, więc cały czas był sygnał na SELL (krótki skalp, bo H1 czerwone, a D1 zielone).
Potem otwarła się kolejna świeca H1 na czerwono (znowu krótki skalp, którym nie warto sobie zawracać głowy) doszło do 112,35 i od mniej więcej 112,40 (13:45) pojawił się sygnał BUY, ale należało poczekać na zielony kolor świecy H1. Równo z otwarciem H1 był sygnał na długiego LONGA (H1 i D1 zielone).
Wejście po ok.112,45 (plus spread), SL ok. 112,32, a TP minimum 112,65.
Jak widać z tego ruchu przy SL= 15 pipsów można było wyciągnąć grubo ponad 100 pipsów.

Dodano po 14 minutach:
TARKIN pisze:Nie łapiemy początkowego ruchu
Właśnie o to chodzi w tym sys'ie, aby otworzyć pozycję już na początku ruchu, a nie dopiero jak ruch wygasa ...
TARKIN pisze:ale za to trend jest naszym przyjacielem
Z tym się zgadzam. Dlatego nie warto sobie zaprzątać głowy skalpem po 5 pips przeciw trendowi, tylko łapać długie ruchy zgodnie z trendem ..
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

bo troche za bardzo bierze pierwsz posty do siebie tak jak napisalem znajdz ten miniporadnik i przeczytaj kilkadziesiat POPRZEDNICH postów szczególnie bierz do siebei posty TEXSA
Pieniądze są krwią tego świata...

BRZOZA
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: BRZOZA »

czy ktoś wie co trzeba zmienić w parmaterach TRO, żeby zamiast H1 naniesione na M15 były dowolne inne np. H4 naniesione na H1?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

@ HunterPL - czytałem cały wątek dwa razy z każdej wypowiedzi starając się coś wywnioskować (pomijając ogromny off top gdzie nie gdzie)

@ Mike_Scofield - ja nie wiem czy my się dobrze rozumiemy

Ja nie chcę modyfikuje żelaznych zasad wejścia tylko skupiam się na jednej sprawię:
odbicia od kanału - ta sytuacja stwarza mi problemy.

Pisałeś że sygnał do wejścia pojawia się przy cenie ok.112,45 -wszystkie warunki są spełnione ale ,,, cena wędruje najpierw w okolice 112,360 i potem strzela miło do góry.

Poprzednia świeca jest jest próbą przebicia kanału a obecna jest odbiciem się od niego. Czy nie miało by sensu w takim ustawieniu świec poczekać aż poziom odchodzącej od kanału przebije poziom otwarcia dochodzącej do kanału i wtedy dopiero wejść w rynek - w tym wypadku jest to poziom około 112,539.

@ BRZOZA - spróbuj samemu zmodyfikować - znajdź gdzieś w kodzie pozycje H1 i zamień na co tam chcesz H4 , D1 etc
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

dzikus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

TARKIN pisze:wszystkie warunki są spełnione ale
wszystkie warunki które zostały napisane .... , twórcy systemu czasami tyle już w tym siedzą że wiele rzeczy nie opisują bo zwyczajnie są dla nich oczywiste , co za tym idzie ci co się go uczą grają pod "napisane" zasady , nie mając pojęcia o niepisanych , co nie znaczy że je znam :p ale w załączniku moje 3 grosze . Zalecam luźną interpretacje hehe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Price Action

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

dzis zaliczylem wiele falstartow iz lych wejsc czesc z mojej winy jak patrze w przeszlosc czesc system nie zadzialal... zauwazylem ze w moim przypatku w piatek tak jest najczesciej;/ jeszcze nigdy nie mialem piatku na plus:D
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

TARKIN pisze:Czy nie miało by sensu w takim ustawieniu świec poczekać aż poziom odchodzącej od kanału przebije poziom otwarcia dochodzącej do kanału i wtedy dopiero wejść w rynek - w tym wypadku jest to poziom około 112,539.
Ale czemu tak? Jakie ma znaczenie poziom otwarcia poprzedniej świecy?

Jeśli już bardzo chcesz czekać na potwierdzenie to lepiej wchodzić na przebiciu HIGH poprzedniej świecy (ok. 112,70). Tylko zobacz jaką dużą część ruchu wtedy tracisz i jaki szeroki SL musisz postawić (ok. 40 pipsów).

Przeanalizuj sobie jeszcze raz ten wykres. Zobacz, że na poprzedniej świecy H1 PA było w dół. Potem otwarła się nowa H1 (PA ciągle w dół), wytworzył się dolny cień świecy, cena odbiła się od kanału, doszła do OPEN świecy i wtedy BUY. Ewentualnie można było poczekać jeszcze kilka pipsów na przebicie HIGH tej poprzedniej czerwonej M15, jeśli chcesz dodatkowego potwierdzenia.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Zastanówcie się, czy nie warto dorzucić poziomy Fibo do NLA - ten element bardzo często pomaga przy określeniu odpowiedniego poziomu tak aby nie wejść za wcześnie (wyeliminować fałszywe wejścia)

Proponuję trochę po testować i zobaczyć do jakiego poziomu cena się cofa.
Najważniejsze to testowanie, robienie notatek i dopasowanie do Siebie (na pewno ten czas nie będzie zmarnowany)

Po moich testach wyszło mi coś tak banalnego, że aż to polubiłem i wrzuciłem na stałe do swojej strategii. W przypadku mocnego trendu cena testuję maks 38 i idealnie od niego się odbija (pozwala to na ustawienie dość ciasnego stopa)

pozdrawiam,
TeXs

ps.
I pamiętajcie, że NLA to tylko fragment systemu :)
Moim skromnym zdaniem najważniejsze to określenie aktualnego trendu i granie zgodnie z nim (świeczka dzienna nie koniecznie daje Ci przewagę, może się zmienić w każdej chwili)
Weryfikacja aktualnych wsparć i oporów tak aby wiedzieć gdzie w danej chwili się znajdujemy i co ewentualnie może się zdarzyć (odbijemy się albo przebijemy dany S/R)
BRZOZA pisze:czy ktoś wie co trzeba zmienić w parmaterach TRO, żeby zamiast H1 naniesione na M15 były dowolne inne np. H4 naniesione na H1?
Modyfikujesz Custom Indicator, wpisując wartość TimeFrame w minutach.

Dodano po 17 minutach:

A i jeszcze jedna formacja, którą polubiłem :)

Nawet pozwoliłem sobie na nazwanie jej idealna formacja NLA

1. Pierwszy element to przebicie kanału
2. Drugi to potwierdzenie kierunku
3. Trzecie to już nasz target, czyli tutaj szukamy wejścia.

Poniżej szczegółowy schemat takiej struktury.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

TeXs pisze:Zastanówcie się, czy nie warto dorzucić poziomy Fibo do NLA
Po pewnym czasie dojdziesz do wniosku, że trzeba wszystko wyrzucić z wykresu. Najpierw kanał, potem custom candle itd.
i wtedy osiągniesz "Never Loose Again" ... :lol:
NLA to taki etap, ale moim zdaniem bardzo przydatny, bo uświadamia jak kształtują się świece ...

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Mike_Scofield pisze:[ ...Po pewnym czasie dojdziesz do wniosku, że trzeba wszystko wyrzucić z wykresu. ...
Dzięki Mike za rady jak zwykle bezcenne :)
.. do tego doszedłem w 2008
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, 21:41 przez TeXs, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ