Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Wciąż trzymam pozycję którą zawarłem dzisiaj przy samym szczycie. Będę się trzymał dalej strategii martyngału w przypadku zamknięcia jej. Zaznaczyłem parę najbardziej istotnych jak dla mnie poziomów FIBO ( ekspansji, zniesienia ) i pokrywają się prawie że idealnie aż do poziomu 1.3550. Jeśli przebijemy ten poziom stanie się on jak dla mnie dość silnym wsparciem. W każdym innym wypadku odnawiam pozycję na Short.

Bardzo możliwe jak dla mnie jest to że gdy większość inwestorów ustawi się short ( tak większość gdyż te poziomy widzą wszyscy ! ) to na początku nowego miesiąca nastąpi jakieś wybicie przebijające te poziomy i wszyscy polecą po SL. Także prognoza aktualna aż do nowego miesiąca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zagrałem na krótko GBPJPY z racji dużej korelacji z EURUSD, gdzie również liczę na spadki ( mam nadzieję że ta solidna linia trendu wzrostowego pęknie :) )
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Spróbowałem właśnie zastosować strategię polegającą na hegde'u pozycji. Z racji sporych korelacji między parą walutową GBPJPY oraz EURUSD zagrałem krótką na Euro i Długą pozycję na GBP.

Zagrałem przy istotnym wsparciu ( GBPJPY ) i oporze EURUSD które zgrały się między sobą w tym samym momencie.

Wiem że para GBPJPY jest bardzo zmienna ale nie wiedziałem że aż tak, bez trudu naruszyła wsparcie i poleciała daleko do dołu po czym wróciła do momentu gdzie zawarłem transakcję. Pomyślałem że to czyszczenie stopów i znów zawarłem transakcję i znów pomyliłem się. GBPJPY zachowuje się całkowicie inaczej niż para na której zazwyczaj gram i trochę przejechałem się na tym ( tutaj wahania są ogromne )

Póki co nie zamknęło mi jeszcze EURUSD ale jest to chyba tylko kwestia czasu aż ktoś przetestuje jak solidny poziom 1.3500 utworzył nam się
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Kolejne zbicie świecy na H4 tuż przed jej zamknięciem - dosłownie na 5 minut przed. Świeca typowo prowzrostowa zamknęła się nijako.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nie widzę jakoś popytu który mógłby popchnąć EURO w górę. Jedyne czego się obawiam to jak US zacznie sesję czy przypadkiem przed dużym spadkiem nie będzie chciała jeszcze wybić nowego szczytu. Także krótko przy samym szczycie. SL 1.3520. Zobaczymy co z tego będzie.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wieczorem wrzucę screen z głupotą jaką zrobiłem. Tymczasem idę gdzieś odpocząć by przypadkiem nie przyszło mi do głowy zawrzeć żadnej transakcji. Opiszę krok po kroku jak do tego doszło :)

-30% na koncie konkursowym
-4,6% na koncie głównym.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wklejam rysunki, których używam do analizy a które zignorowałem.

Jakieś rady panowie ? Myślałem o założeniu osobnego notesiku obok stanowiska pracy gdzie notowałbym poziom wk******* w skali od 1 do 10. Być może gdybym przekroczył pewien poziom, złamał ołówek wiedziałbym że należy odejść na chwilę na bok a nie zawierać transakcję ;) 2 lata na rynku a wciąż przedszkolne błędy, ah ta psychika
fx-forum

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Nie ma Co się katować ja zamiast na edka to na kabla wskoczyłem na plus na szczęście dane dla kabla bez zarzutu nie czaiłem tego zjazdu edek w tym czasie robił coś na kształt Bull flag ale co tam jak jesteś 2 lata na rynku to niejedno widziałeś a co do kiepskich danych, które zaznaczyłeś to chyba chodziło Ci o CB Consumer Confidence - tak naprawdę czytałem i słyszałem że tradery mają gdzieś jakie zaufanie i odczucia mają konsumenci liczą się realne wydatki.
Ja z kolei gryzę się po tyłku bo znów mieliśmy świetny dzień 200 pipsów wystarczyło rano wskoczyć w lkę na edku AT mówiło long odstawić na BE i wrócić pod wieczór. Pozdro
"If music is dying musicians are killing it" - MP

fxadi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fxadi »

edek w trendzie po wybiciu z korekty danego dnia rzadko zawraca lepiej dokładać z trendem niż przeciwko zobacz walą dalej do północy nic ich nie zatrzyma

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Tak, ale patrzyłem również na Richmond Manufacturing Index. Produkcja ma bardzo duży wpływ na przyszłą gospodarkę i jeśli dane z poszczególnych regionów US są słabe przełoży to się w przyszłym czasie na GDP - który mimo dodatnich wartości jest w sporej mierze zakłamany. W US inaczej oblicza GDP niż oblicza się go np w Europie. Coś na zasadzie kreatywnej księgowości tyle że przy obliczaniu GDP. Jeśli chcesz więcej o tym poczytać i o kolosie chodzącym na glinianych nogach polecam lekturę - myths of the free market Kenneth Friedman - osobiście jestem w połowie lektury i bardzo mi się spodobała ta książka.

To co się liczy to realne wydatki i realna produkcja czyli. samochody, fabryki, domy, żywność, etc.

I tutaj podam przykład takiego zakłamania tzw. hedonic deflator - if the quality of an item improves, then a commensurate prive increase provides the same value.

Przykład: szybkość procesorów zwiększyła się setki razy począwszy od tych z 1980roku, a więc nasz aktualny komputer jest 500 razy szybszy od komputera z tamtych lat ( tamten kosztował wtedy 8000zł ) to jego realna wartość to 4 miliony złotych. Czyli jeśli nawet w żadnym innym sektorze byśmy się nie rozwinęli to nasz produkt krajowy brutto i tak by wzrósł o dość duży procent*.

*Tłumaczone z tej książki właśnie. Przerobiłem dolary dla wygody na złotówki i dotyczy gospodarki USA. Nie sprawdzałem czy to prawda jeszcze ale wydaje mi się bardzo interesujące.
fx-forum

ODPOWIEDZ