Eur/Usd & Gbp/Yen analizy i prognozy by crocopip part 3

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: crocopip »

xpep pisze:
crocopip pisze:dla mnie fundamenty sterują rynkiem i koncentruję się na ich poprawnej interpretacji.
ja tego nie ogarniam prawdopodobnie za mala mam wiedze i doswiadczenie w tym temacie, no bo dobre dane z eur a spadamy :? wiem ze to sie liczy jakie oczekiwania itd

fajnie by bylo jakbys chociaz jakies ogoly napisal jak wyglada Twoja analiza fundamentow
tego nie da się opisać...

myśl logicznie. nie trzeba super wiedzy ekonomicznej żeby wiedzieć czy jest dobrze na świecie czy źle.
kogo na świecie interesuje że w Niemczech poprawiły się nastroje(?), myślisz że wielkich inwestorów np. Chinach czy Japonii to rusza? właśnie nie, dla nich Europa znaczy dużo mniej niż USA. sorry jaka Europa, przecież Niemcy to nie Europa bo EU (to również UK, Irlandia, Francja, Włochy itd a tam jest chujowo). Niemcy nie dźwigną reszty EU. to po pierwsze, czyli lepsze Ifo na tle pozostałych krajów Europy to marny powód do umocnienia się waluty krajów jak Francja, Włochy itd. z pkt technicznego wczorajszy dzień i dzisiejszy to realizacja części zysków z shortów. Każdy wychodzi z założenia że w okolicy 50% warto zaksięgować trochę profitu. reszta to obawy o USA. i ucieczka do safe heaven. wydaje mi się że gdyby nie interwencje w Japonii to euro już dawno pukało by już w drugie dno. osłabianie jedna choć tylko werbalne hamuje deprecjacje euro.

to tak w 2 zdaniach jak ja widzę rynek

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

wczoraj mieliśmy sprzedaż z rynku wtórnego która się załamała.
dziś mamy sprzedaż developerki. oczekuje się wzrostu??? śmieszne. uzywanych domów nikt nie kupuje ale nowe będą kupować??? przecież to parodia.

prawdopodobnie do danych co ma zostać sprzedane zostanie sprzedane i po danych kurs będzie dryfował nieznacznie w górę. no chyba że okaże się że nowe tomy się super sprzedają ale to był by cyrk.

jak widać nic nie trzeba oprócz logiki i wiązania faktów.

zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

dokladnie, z tym ze rynek potrafi wyczarowac czasami cuda. Kupuj plotki sprzedaj fakty i nie starac sie badac przycyzn takiego zachowania rynku tylko stawiac SL i zmieniac w miare szybko pozycje .

po zlych danych teoretycznie faworytem spadkow powinien byc usdjpy a jak bedzie - zobaczymy.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, 13:44 przez zeusik, łącznie zmieniany 1 raz.

GREENFX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: GREENFX »

Tak jak pisze Croco! Dane z USA i z Chin wpływaja na kurs walut. Inwetorzy podczas żłych danych dla dolara zabezpieczają kapitał w złocie w USD i w JPY.
Podczas złych danych dla dolcja kapitał ląduje jako zabezpieczeni na FX.
Wiadomo że trzymając kapitał w akcjach można wiecej stracić niż na walucie.
Waluta może stracić jedynie do paru procent podczas gdy na akcjach nawet paredziesiąt % na przestrzeni dnia. Patrząc na dane z tygodnia widać w którą strone podązamy :wink: Amerykańskie, Azjatyckie i Europejskie indeksy sie osłabiją, mamy odpływ kapitału z rynku akcji celem zabezpieczenia w zielonych :wink:
Obrazek

qba3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qba3 »

myślenie logiczne... ale nie powiesz mi że wchodzisz w DT na konkretnym poziomie kierując sie tym że sprzedaż domów używanych była mała i stad wniosek ze nowych tez nie będzie za wysoka taka a nie inna w takie coś możesz sie wpakować na kilka tygodni a nie na kilkadziesiąt czasem mniej czasem więcej minut, jak trzymasz pozycje 2 dni to wielkie święto jest, tu grasz bo ci się coś wydaje , masz obycie i doświadczenie , i na pewno np dzisiejsze wejścia nie były wynikiem jakiejś analizy fundamentalnej danych czy czegoś tam innego tylko tego że siedzisz x tysięcy godzin przed wykresami wiesz co się dzieje i na podstawie zdarzeń przeszłych które obserwowałeś otwierasz pozycje a to to jest analiza techniczne bez gadania
Big wheels keep on turning

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

qba3 pisze:myślenie logiczne... ale nie powiesz mi że wchodzisz w DT na konkretnym poziomie kierując sie tym że sprzedaż domów używanych była mała i stad wniosek ze nowych tez nie będzie za wysoka taka a nie inna w takie coś możesz sie wpakować na kilka tygodni a nie na kilkadziesiąt czasem mniej czasem więcej minut, jak trzymasz pozycje 2 dni to wielkie święto jest, tu grasz bo ci się coś wydaje , masz obycie i doświadczenie , i na pewno np dzisiejsze wejścia nie były wynikiem jakiejś analizy fundamentalnej danych czy czegoś tam innego tylko tego że siedzisz x tysięcy godzin przed wykresami wiesz co się dzieje i na podstawie zdarzeń przeszłych które obserwowałeś otwierasz pozycje a to to jest analiza techniczne bez gadania
dane makro i newsy są dyskontowane albo przed podaniem albo natychmiast po podaniu. nie ma znaczenia czy gra się krótko, średnio czy długo. dane makro nie wpływają na zmianę trendu z reguły, na zmianę trendu wpływa głównie polityka monetarna krajów. tak jak to było na ostatnim FOMC. zwykłe dane makro i newsy oraz interwencje werbalne mają wpływ jedynie na trend krótko terminowy....

polecam poczytać trochę.

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

qba3 pisze:myślenie logiczne... ale nie powiesz mi że wchodzisz w DT na konkretnym poziomie kierując sie tym że sprzedaż domów używanych była mała i stad wniosek ze nowych tez nie będzie za wysoka taka a nie inna w takie coś możesz sie wpakować na kilka tygodni a nie na kilkadziesiąt czasem mniej czasem więcej minut, jak trzymasz pozycje 2 dni to wielkie święto jest, tu grasz bo ci się coś wydaje , masz obycie i doświadczenie , i na pewno np dzisiejsze wejścia nie były wynikiem jakiejś analizy fundamentalnej danych czy czegoś tam innego tylko tego że siedzisz x tysięcy godzin przed wykresami wiesz co się dzieje i na podstawie zdarzeń przeszłych które obserwowałeś otwierasz pozycje a to to jest analiza techniczne bez gadania

i jeszcze jeden sprawa. wchodzę na DT kierując się jedynie fundamentami, bardzo rzadko AT. jak mam ogarnięte fundamenty i wiem jaką zajmę pozycję to szukam jedynie poziomu do jej otwarcia a znalezienie poziomu ułatwia mi znajomość AT. nic więcej

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

więc trzeba czytać, czytać i czytać i analizować czy nam kitu nikt nie wciska.

qba3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qba3 »

ale czy ja sięz tobą spieram co bardziej wpływa na rynek, polityka monetarna czy poziom produkcji itd. czy są one juz zawarte w kursie czy dopiero po publikacji cosruszą? czy czego używamy w codziennym graniu, czepiasz się szczegółów nie komentując głównego sensu wypowiedzi. powiedz dlaczego wszedłeś przy tych poziomach a nie przy innych , nie chodzi mi o tam zadne e twoje metody czy co tam jeszcze ale o to czy kierowałeś sie w tym doświadczeniem z analizy wykresu i jego ruchów nazywajmy to jak tam chcemy PA techniczna czy nastrojem na rynku które wywnioskowałeś z sytuacji fundamentalnej.

dzięki poczytam trochę może mnie oświeci

dobra zanim ja napisałem 1 ty napisałeś 2(posty)

a czy gdybyś był odcięty od danych (oczywiście odrzucamy tu Wojny ataki teror czy inne dziwactwa) twoje wyniki były by dużo gorsze, nie sądze
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, 14:23 przez qba3, łącznie zmieniany 2 razy.
Big wheels keep on turning

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

qba3 pisze:ale czy ja sięz tobą spieram co bardziej wpływa na rynek, polityka monetarna czy poziom produkcji itd. czy są one juz zawarte w kursie czy dopiero po publikacji cosruszą? czy czego używamy w codziennym graniu, czepiasz się szczegółów nie komentując głównego sensu wypowiedzi. powiedz dlaczego wszedłeś przy tych poziomach a nie przy innych , nie chodzi mi o tam zadne e twoje metody czy co tam jeszcze ale o to czy kierowałeś sie w tym doświadczeniem z analizy wykresu i jego ruchów nazywajmy to jak tam chcemy PA techniczna czy nastrojem na rynku które wywnioskowałeś z sytuacji fundamentalnej.

dzięki poczytam trochę może mnie oświeci

dobra zanim ja napisałem 1 ty napisałeś 2(posty)
na podstawie af podjąłem decyzję że sprzedaje, widząc że kurs napotkał opór sprzedałem.

Zablokowany