Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
burols
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: burols »

Cyb pisze:Dlatego proponuję testy na mikrolotach ale na real...
No tu mnie wyczułeś :) Właśnie szukam brokera z mikrolotami, żeby uczyć się na realnej kasie. Gdy strata jest realna, człowiek myśli inaczej ;) Niedawno rzuciłem w innym miejscu pytanie o brokera, który mnie zainteresował. Chyba jest ECN i dopuszcza mikroloty. Nie wiem jeszcze, czy to byłoby dla mnie dobre, ale zapytałem ;)

Link do strony brokera:
http://smarttradefx.com/

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ja tak za bardzo bym się nie podniecał że to jest niby ECN... Przy małym depo i tak nie ma to znaczenia. Sprawdź sobie IBFX. Maja konta mini gdzie 0,01 lota to tak naprawdę 0,001. Są wypłacalni. Tylko nie pamiętam czy kiedyś po zmianie przepisów zezwalają na pozycje przeciwstawne... Coś tam kiedyś było z FIFO...

burols
Bywalec
Bywalec

OK, sprawdzę. Dzięki :D

tynusia94
Uczestnik
Uczestnik

prosze o pomoc

Nieprzeczytany post autor: tynusia94 »

Cześć jestem nowa i chcialabym zadać jedno pytanie:
slyszalam że są firmy które zajmują się prowadzeniem kont. Gdzie można takie znaleźć i czy jest to bezpieczne.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

tynusia94 pisze:slyszalam że są firmy które zajmują się prowadzeniem kont. Gdzie można takie znaleźć i czy jest to bezpieczne.
Prowadzeniem kont tzn? Zarządzaniem Twoim kapitałem na Forexie? Np. Dukascopy jednak wymagania depozytowe są dość duże.
Gdzie można je znaleźć... Cóż, tam gdzie wszystko inne - w internecie :). Jednak nie ma zbyt wielu instytucji, które inwestowałyby środki klientów detalicznych (przynajmniej w dużym stopniu) na giełdzie walutowej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

burols
Bywalec
Bywalec

Cyb pisze: Sprawdź sobie IBFX. Maja konta mini gdzie 0,01 lota to tak naprawdę 0,001.
Sprawdziłem, ale niestety: Mini accounts trade contracts 1/10th the size of standard accounts, with 1 contract equal to 10,000 units.
Znalazłem ofertę ciekawą dla mnie. Efix Polska, bo rachunek jest w PLN i są mikroloty ;) Platformę już z grubsza obczaiłem. Nie radzę sobie jescze za bardzo z ich opisami historii i wyliczaniem swapu - przetrzymuję pozycje więcej niż dzień - ale jestem dobrej myśli. Nauczę się.
Zrezygnowałem też z obserwowania ATR. Teraz sprawdzam ile pipsów składa się na 1% ryzyka i oglądam na wykresie, czy zmieszczę się z tym za jakimś wsparciem/oporem. Uaktualniłem zapisaną strategię, żeby nie było dowolności ;)

robsoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robsoy »

muszę się pochwalić , początkujący który przegrał w 2 tyg 90% grający za dużymi lotami , pierwszy tydz, po armagedonie wyciągnął z rynku 52 pipsy :wink:

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

Nie inwestujcie powyżej swoich możliwości

czyli mając depo 1.000EUR
nie grajcie 1 lotem bo to was może wykończyć...

jeśli już chcecie grać wersje hard to tylko i wyłącznie z SL i TP jak i BE dla zabezpieczenia pozycji

generalnie przyjmowałem zasade że każde 1.000 euro to lot 0.1
teraz podniosłem poprzeczke że na każe 1.000euro moge grać 0.2 lota...ale przy zachowaniu wszelkiej ostrożności

druga sprawa nie myślcie żę jak macie dzwignie 1;500 to będzie zajebiście
bezpieczniej jest grać 1;100
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Kuba Brzeziński pisze:jeśli już chcecie grać wersje hard to tylko i wyłącznie z SL i TP jak i BE dla zabezpieczenia pozycji
Początkującym w ogóle nie radziłbym grania bez SL. Zresztą nie wiem, czy komukolwiek bym to radził, ale jak ktoś już ma doświadczenie, to może sobie eksperymentować jeśli chce.

Kuba Brzeziński pisze:druga sprawa nie myślcie żę jak macie dzwignie 1;500 to będzie zajebiście
bezpieczniej jest grać 1;100
Jak ktoś wykorzysta w pełni te 100:1, to nie będzie bezpieczne, bo oznacza to np. granie 1 lotem EURUSD przy 1000 EUR depozytu - wtedy kilka pipsów to kilka % depozytu i takie granie nie jest godne polecenia nawet dla doświadczonych traderów. Generalnie nie ważne jaką dźwignię broker oferuje - prawie wszyscy oferują przynajmniej to 100:1, a to zazwyczaj i tak jest więcej niż potrzeba. Nie trzeba jednak koncentrować się na dźwigni, lecz na tym jaki procent depozytu ryzykujemy i stracimy w przypadku, gdy cena uderzy w SL. Jak się posłucha opinii na temat dopuszczalnego ryzyka osób mających już jakieś doświadczenie, to większość z nich jest zgodna, że nie jest rozsądne ryzykowanie więcej niż 3% depozytu na jedną transakcję i więcej niż kilka procent na wszystkie otwarte transakcje - i to jest chyba mniej więcej ten poziom, gdzie przebiega granica rozsądnego ryzyka. Wszystko co powyżej tego poziomu jest podejmowaniem wysokiego ryzyka na własną odpowiedzialność - nie zalecane zwłaszcza dla początkujących. Jednak większość początkujących i tak nie będzie przestrzegać tych zasad, bo ludzie biorą się za Forex chcąc zarobić jak najszybciej duże pieniądze, nie chcą się pogodzić z tym, że tutaj tak jak w biznesie może być konieczne powolne dochodzenie do sukcesu, ani z tym, że wymaga to ciężkiej pracy, a rynek niestety najczęściej boleśnie weryfikuje te zapędy. Oczywiście sytuacja wygląda trochę inaczej w przypadku osoby, która wpłaca jakąś niewielką i zupełnie nie znaczącą dla niej kwotę pieniędzy - wtedy można podejmować wyższe ryzyko, choć nie wiem, czy na dłuższą metę taka gra ma sens.

Mr.T

Re: prosze o pomoc

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

tynusia94 pisze:Cześć jestem nowa i chcialabym zadać jedno pytanie:
slyszalam że są firmy które zajmują się prowadzeniem kont. Gdzie można takie znaleźć i czy jest to bezpieczne.
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi ci o brokera,który będzie zażądzał twoim kapitałem.Znam takiego brokera z Europy jest MM (nie polecam) tylko wpłata minimalna jaką żąda sobie ów broker za ,,zarządzanie" to 500 tysi euro więc pułap spory.

ODPOWIEDZ