Ja jeszcze raz powtórzę, choć pewnie się narażę bo nie moge tego udowodnić, trudno, kto chce niech wierzy a kto chce niech nie wierzy.matka pisze:SASZA pisze:Prawdopodobnie nikt nigdy nie przeprowadził solidnych badań nt. fibo na forexie a z postów w tym wątku jasno wynika, że każdy stosuje je inaczej i to właśnie to "inaczej" + doświadczenie w manualnym stosowaniu uznaniowości jest przyczyną sukcesu i nie ma on nic wspólnego z fibo, które spełnia tutaj rolę placebo.
Zrobiłam kilkadziesiąt badań na danych minutowych (na pewno przez to, że minutowe to są jakieś błędy) "ręcznie" na różne wyznaczanie fibo, na danych średnio 2 lata wstecz, w zasadzie ciągle robię testy już od 2006 roku, i w większości wyznaczania fibo wyniki są cienkie i racja nie ma znaczenia czy się weźmie 61,8 czy 66,6 %, a na około 3 sposobów wyznaczania fibo z przebadanych 35 sposobów wyniki są bardzo dobre, ze skutecznością około 80 - 95% w zależności czy trend czy horyzont, 80% - silny trend, 95% - trend boczny. Tak więc nie jest to placebo bo po zmianie z 61,8 na 63% wyniki już są do bani. W realu gram tymi 2 sposobami już od 3-4 lat i skuteczność jest jak w testach. W zasadzie można by bez problemu zrobić automat, ale automat będzie dużo gorszy, bo np będzie grał w czasie danych, a ten sys nie może, często zabraknie pipsa do wejścia w rynek, a że wg sysu można tylko grać raz w poziom to przy powrocie ceny automat już wejdzie a nie powinien, lub zdarza się że cena krząta się przez 30 min w okolicy 1-2 pipsy do TP i wówczas ręcznie się zamyka, a automat nie zamknie. Siedząc razem z automatem może było by OK.
Dodam jeszcze, że poziomy są konkretne, al cena u różnych brokerów różna czasem +/- 15 pipsów, atk więc też trzeba to wziąc pod uwage.
Tak więc wg mnie fibo to nie placebo i na pewno działa, tylko trzeba wiedzieć jak wykorzystać fibo, i będę zawsze broniła Fibo

To że fibo nie działa, to strasznie uogólnienie, i to jakby powiedzieć, że medycyna nie działa bo mój wójek wczoraj umarł.
Możliwe, że nie powinnam się odzywać w ogóle skoro nie mogę opisać mojego fibo i przestawić wyników badań, więc jak tak ktoś powie to ma racje.
Niestety tak wielką kilkuletnią prace w to włożyłam, że na razie jakoś nie mogę, może kiedyś, ale to na mojej własnej stronce, domenę już fajna mam

Już miałem pisać, że ręcznie to by wymagało zaglądania co chwilę, bo danych makro bywa czasem dużo, ale przecież Ty i tak musisz wtedy siedzieć...
 Już miałem pisać, że ręcznie to by wymagało zaglądania co chwilę, bo danych makro bywa czasem dużo, ale przecież Ty i tak musisz wtedy siedzieć...