Upublicznienie EA a brokerzy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Pewnie coś powtórzę ale chciałbym parę rzeczy usystematyzować bo ja jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o komputery a temat mnie nawet ciekawi.

1. Czy jak stworzę swoje ea (lub będę korzystać z czyjegoś) to czy broker ma możliwość w jakiś sposób je ściągnąć? zakładam najbardziej czarny scenariusz (tzn. wykorzystywanie do tego celu najlepszych informatyków) ale z drugiej strony również dostęp do najlepszych zabezpieczeń (chociaż nie wiem jakie one mogłyby być :P)
2. Jeśli tak, to co daje mu takie możliwości i co powinienem zrobić, żeby mu to nie wyszło? Logiczne jest, że część danych my pobieramy od brokera (np. aktualną cenę) a część sygnałów on od nas otrzymuje (np. sygnał otwarcia pozycji). Ale czy w tym jest jakieś niebezpieczeństwo? czy chodzi zupełnie o coś innego?
3. Oczywiście kompilacja nic nie da bo teraz co drugi forumowicz zajmuje się dekompilacją :P natomiast pisanie wszystkiego w innych językach chyba nie jest zbyt wygodne...
4. Czy używanie firewalla i antywirusów może w jakiś sposób zablokować działania brokera? co najlepiej zainstalować i jak się zachowywać?
5. zakładając, że broker się do mnie włamie na kompa to czy ja będę widział to co robi? Czy są jakieś programy, które umożliwią mi podgląd tego co ktoś robi "w tle"?
6. Jeśli założymy, że komputer będę wykorzystywać tylko do grania na platformie MT4/5, bez korzystania z przeglądarki to czy to w jakiś sposób mnie ochroni?

W telewizji dużo się mówi o możliwościach hackerów, ale chyba są jakieś granice co? :/ Oczywiście nie mówię tu o odłączeniu się od sieci...

Bardzo proszę o odpowiedź z podaniem argumentów - bez pustych haseł w jakim to my niebezpieczeństwie jesteśmy...

Pozdrawiam

Aha i tak przy okazji: czy da się wprowadzić do EA hasło? tzn. żeby przed odpaleniem EA trzeba byłoby gdzieś wpisać hasło (mówię również o MQL5)?
Pozdrawiam
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" J. Piłsudski

Awatar użytkownika
March 2012
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: March 2012 »

Broker ma w dupie zarodniki, które w najbliższej przyszłości przyniosą mu i tak kasę. Nie musi stosować się i wykorzystywać wiedzy hakerów. Nie rozumiem tutaj jednej kwestii związanej z tym co pisze "green7". Kurna, green7, czy Ty tylko tak piszesz dla jaj czy serio, czy ten temat uważasz za temat tabu o którym nie powinno się pisać?
March 2011 - International Market collapse!
March 2012 - Amero is coming!
New World Order finalized!

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

No to sobie pofantazjuje
Michx pisze: 1. Czy jak stworzę swoje ea (lub będę korzystać z czyjegoś) to czy broker ma możliwość w jakiś sposób je ściągnąć?
Mt4 ma np. opcje update zdalny może zrobić 2 wersje i raz wysle ci jakiegos dll ktory wysle im twoje dll potem poprawi wersje mt4 znowu zrobi update i jest git.
:D
2. Jeśli tak, to co daje mu takie możliwości i co powinienem zrobić, żeby mu to nie wyszło?
Twoje dll musi laczyc sie z dll z poza folderu mt4 zeby utrudnic sprawe, no ale jesli pobierze juz 1szego dll'a to go zdekompiluje pozna patch glownego plika napisze dlla pobierajcego z tego ten magicnzy plik i znowu dupa blada :lol:
Michx pisze:3. Oczywiście kompilacja nic nie da bo teraz co drugi forumowicz zajmuje się dekompilacją Razz natomiast pisanie wszystkiego w innych językach chyba nie jest zbyt wygodne...
Proponuje zaprogramować ea na zewnętrzym hardwarze, np mikroprocesor i komunikacje usb :roll:
4. Czy używanie firewalla i antywirusów może w jakiś sposób zablokować działania brokera?
słabe :wink:
Michx pisze:co najlepiej zainstalować i jak się zachowywać?
pasjansa i grac malymi stawkami
5. zakładając, że broker się do mnie włamie na kompa to czy ja będę widział to co robi? Czy są jakieś programy, które umożliwią mi podgląd tego co ktoś robi "w tle"?
jesli nie wiesz co robi komputer to nie. Masz podglad procesow itp podglad sieci.. masz czas by sie tym zajmować ? Ale jakis logger na sprzecie moze byc uzyteczny w przypadku wlamu.
Michx pisze:6. Jeśli założymy, że komputer będę wykorzystywać tylko do grania na platformie MT4/5, bez korzystania z przeglądarki to czy to w jakiś sposób mnie ochroni?
Nie bo glowne zlo to przeciez mt4 i mt5
Michx pisze:W telewizji dużo się mówi o możliwościach hackerów, ale chyba są jakieś granice co? n
nie ma :mrgreen:
Michx pisze:Oczywiście nie mówię tu o odłączeniu się od sieci...
to najlepsze rozwiazanie :roll:
Michx pisze:Aha i tak przy okazji: czy da się wprowadzić do EA hasło? tzn. żeby przed odpaleniem EA trzeba byłoby gdzieś wpisać hasło (mówię również o MQL5)?
da sie :wink:

uhhh ... dziekuje za uwage 8)

Dodano po 46 sekundach:
March 2012 pisze:Nie rozumiem tutaj jednej kwestii związanej z tym co pisze "green7".
bo źle przeczytałeś :wink:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

March 2012 pisze:Chłopie, proszę Cię nie obrażaj ludzi, bo sugerujesz innym, że nie mają pojęcia lub każesz coś tam doczytywać z internetu a sam nie potrafisz wpisać prostego słowa w google. Widzę, że Panu deko woda sodowa uderza do główki.
A czymże to Cię obraziłem? Pytaniem ??
Nie wiem to pytam. Nie mam mani wpisywania wszystkiego do google. Pisałem posta więc przy okazji spytałem i przyznaje - moja wiedza o odchodach morskich ptaków jest bliska zeru.

March 2012 pisze: Na koncie bez rekwot, trade context busy, slippage, cena nie rynkowa, rozszerzonego spreadu, minimalnych wymaganych SL i TP, rynek jest zajęty, zła cena, pokój zleceń jest zamknięty, opóźnień w realizacji zleceń itd itp może zrobić 3333% z łatwością i to w 1 miesiąc jadąc na maksa. Bardzo ładnie wyglądają wtedy w dziennikach krzywe prawie pionowe.
Co to ma do EA. Dokładnie to samo możesz mieć i masz z ręki. Jak Ci za dobrze idzie .... Teoria, że te wszystkie nieprzyjemności spotykają Cię tylko gdy grasz z EA guana (że błysnę nowo nabytą wiedzą) się nie trzyma. Wystarczy zapytać tych co grają wystarczająco długo i (mają sukcesy).

March 2012 pisze:A Ty niby skąd to wiesz?
No widzisz. W przeciwieństwie do Ciebie mam dokładną wiedzę na ten temat.
March 2012 pisze:Kolego, to co odpisałeś temu forumowiczowi świadczy na Twoją niekorzyść niestety. Nie pouczaj ludzi, którzy być może właśnie w tej chwili robią zrzuty ekranu z Twojego komputera
No widzę, że następny zwolennik teorii spiskowych. Albo może klon poprzedniego ?
Dobra to może umówmy się tak co: póki Ty lub kolega któremu odpisywałem nie prześlecie mi zrzutu ekranu mojego komputera to będę Was jak to nazwałeś: pouczał.

March 2012 pisze:Co do administratora forum, to mylisz deko pojęcia. Administrator forum nie będzie miał dostępu do komputerów forumowiczów ponieważ to nie jego soft, nie jest stworzony specjalnie dla niego. Dostęp do komputerów forumowiczów może mieć autor przeglądarki internetowej z której korzystasz itd itd.
Może przeczytaj (ze zrozumieniem) do czego całość się odnosiła. Usiłowałem wytłumaczyć koledze zeshizowanemu, że klient-serwer nie równa się trojan jak to usiłował udowodnić. Ty zdaje się masz ten sam problem.

March 2012 pisze: Jeśli jesteś mocniejszy od nich, to podaj chociaż jeden z numerów IP i odczep się od trojanów bo nie wiesz jak one działają.
A konkretnie numer IP czego miałbym Ci podawać? I co to ma do rzeczy, trojanów i mt4 ? Numer IP 1.1.1.1 jest fajny - może być ?
March 2012 pisze: Większość z programistów zostawia w sofcie "backdoora".
No i oczywiście twierdzisz, że taki jest w MT4? To ja poproszę o jakiś dowodzik.
March 2012 pisze: Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem ale czytając ten wątek stwierdzasz, że nie ma możliwości zdalnej kontroli komputera klienta. Natomiast tutaj ...
Jak to na forexie: widzisz to co chcesz zobaczyć. Nie stwierdzam, że nie ma możliwości zdalnej kontroli komputerów w ogóle. Tylko stwierdzam, że broker poprzez terminal NIE ma takiej możliwości. Teorie że terminal ma wbudowanego backdora umożliwiającego słanie brokerowi ekranu Twojego komputera, sterowanie nim zmianę parametrów EA są idiotyczne. Są tu oczywiście pewne "ale". Ale nie takie jak myślisz ....
March 2012 pisze:Nie zapominaj, że MT4 to nie tylko MT4. Warto zastanowić się z czego korzysta. Warto pomyśleć o MagicN itd itd.
Nie zapominam. Dokładnie wiem z czego korzystam. I jakie to ma możliwości.

Dodano po 3 minutach:
March 2012 pisze:Kurna, green7, czy Ty tylko tak piszesz dla jaj czy serio, czy ten temat uważasz za temat tabu o którym nie powinno się pisać?
Jakbym uważał za tabu to pewnie bym tu nie pisał - logicznie nie ?

Uważam, że jeśli ktoś mi usiłuje wmówić, że terminal umożliwia podgląd ekranu "przez zdalny" pulpit i "sterowanie komputerem przez każdy protokół klient-serwer" to wątek przestaje być poważny ....

Reptil no toś rozjaśnił kurde sprawę :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
March 2012
Bywalec
Bywalec

green7
Nie mam zamiaru z Tobą polemizować i dyskutować na temat EA itd itd. Robisz. OK. Problem jest taki, że zasuwasz nimi na DEMO i dlatego tutaj nie jesteśmy partnerami. Zajmie mi jedną godzinę zrobienie EA, które będzie waliło na DEMO takie kwoty o jakich się "filozofom nie śniło". Oczywiście przesadzam co do tych kwot ale takie są fakty, że na byle guanie można robić kasę. Do momentu kiedy się z tymi EA nie wstrzelisz na REAL, to co to daje? Będziesz następnym, który zmarnuje życie na klepaniu tego i później będziesz zarabiał kasę na ich sprzedaży, ponieważ na warunki rzeczywiste jak sam stwierdzisz będą nic nie warte.

Wracając do wątku właściwego. Nie wiem jak Ty ale ja po przeczytaniu poniższego teksu jakiś czas temu odniosłem wrażenie, że tak naprawdę masz odmienne zdanie niż tutaj prezentujesz. Być może mydląc oczy, że nie ma możliwości sprawdzenia EA przez brokera chcesz utorować sobie drogę dla sprzedaży własnego. No, cóż, po cóż byłby komukolwiek taki EA skoro i tak broker wiedział by o nim i go w...

Czy pamiętasz ten tekst poniżej ? ...
[...Jeśli jednak chodzi o przynoszenie zysków w dłuższym okresie - to już inna sprawa. Mam takowe eksperty, ale nie mogę zapewnić, że działają one jeszcze w momencie gdy to czytacie (śmiech) ...]

Czy dobrze wnioskuję, że chodzi Ci o te EA, które stosowałeś w XTB FR 2010? Wnioskuję, że chciałeś powiedzieć, że już zostały przez brokera "rozpracowane" i na nic się zdadzą w przyszłości.

Czy się mylę? Jeśli nie, to niby jak broker to mógł zrobić???

Dodano po 2 minutach:
green7 pisze:Uważam, że jeśli ktoś mi usiłuje wmówić, że terminal umożliwia podgląd ekranu "przez zdalny" pulpit i "sterowanie komputerem przez każdy protokół klient-serwer" to wątek przestaje być poważny ....
Tu masz rację, że staje się niepoważny w takim przypadku. Ale przecież to są jaja z tymi zrzutami z ekranu it idt. Kurde, przecież nie o to chodzi. Jeśli by o to miało chodzić, to sam wiesz, że to by była totalna dziecinada.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

green7 pisze: Reptil no toś rozjaśnił kurde sprawę Smile
Jeszcze troche i wyprodukuje ea lub indyk z dll'em ktroy bedzie wysylal mi zrzuty ekranow calej spolecznosci metatraderowej 8) i nikt nie będzie wiedział OCK.
Da sie wszystko tylko trzeba chciec, ale nie ma co przesadzać. Jak macie problem to ECN tam nikt nie bedzie podgladal waszych pulpitow wystarczy im arkusz zleceń, DOM itp. :D
Robi sie ciekawie :lol: Z cyklu co mozna co nie mozna ile sie da i ile faktycznie sie robi by ukrasc gralaaaaaa :D

March 2012 na podstawie czego snujesz te teorie lub fantazje ?
Zdarzyło ci się żeby broker cie podglądał? TAk ? Fajnie :lol:
Ktoś kto ma super grala na pewno go zabezpiecza i nie gra u MM zreszta.. koncepcje tutaj to skrajność codzienności wg mnie.
Michx pisze:Dobrze wiedzieć na przyszłość! n w sumie zabezpieczeń nigdy za wiele co? Smile
taa.. kumpel mawiał "gumke na glowe i jedziesz" :lol:
Michx pisze:Dobrze wiedzieć na przyszłość!
to tak na rozbudzenie wyobrazni :D
Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, 23:56 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Dzięki reptile za odniesienie się do wszystkich moich pytań :)
Czyli ogólnie nie jest dobrze :D -> przynajmniej jak mamy do czynienia z jakimś egzotycznym brokerem :twisted: któremu w sumie nie musi zależeć :P
Dobrze wiedzieć na przyszłość! -> w sumie zabezpieczeń nigdy za wiele co? :-)
Pozdrawiam
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" J. Piłsudski

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

March 2012 pisze:Będziesz następnym, który zmarnuje życie na klepaniu tego i później będziesz zarabiał kasę na ich sprzedaży, ponieważ na warunki rzeczywiste jak sam stwierdzisz będą nic nie warte.
pozwolę sobie zauważyć, że to takie fajne marnowanie życia - zarobił już dostając SLK - równowartość takiej kasy jaką wielu ludzi chciałoby dostawać w ciągu roku...
March 2012 pisze:Wnioskuję, że chciałeś powiedzieć, że już zostały przez brokera "rozpracowane" i na nic się zdadzą w przyszłości.
czy to ja czegoś nie rozumiem czy Wy jesteście przewrażliwieni bardziej niż ja - napisał przecież w wywiadze, że uruchamiał rózne EA które sprawdzały się w różnych warunkach - moim zdaniem świadczy to po prostu o tym, że nie ma gralla a "jedynie ;)" jakieś sensowne EA o którym wie w jakich warunkach traci a w jakich zyskuje. Zgodnie z twoją teorią broker powinien rozpracować wszystkie zależności jakimi kieruje się Green7 kiedy postanawia włączyć konktretne EA :shock: - przecież to bzdura - dla brokera prościej już chyba byłoby dawać mu pernamętną reqwote niż bawić się w rozpracowywanie EA. Jeśli się mylę - naprostujcie mnie ;)

Pozdrawiam ;)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

March 2012 pisze:green7
Nie mam zamiaru z Tobą polemizować i dyskutować na temat EA itd itd
No ale jak nie masz - ze 3 posty wyżej właśnie zacząłeś ...
March 2012 pisze:Problem jest taki, że zasuwasz nimi na DEMO i dlatego tutaj nie jesteśmy partnerami.
A skąd jeśli wolno spytać wniosek, że nie gram w realu ?
March 2012 pisze:Zajmie mi jedną godzinę zrobienie EA, które będzie waliło na DEMO takie kwoty o jakich się "filozofom nie śniło". Oczywiście przesadzam co do tych kwot ale takie są fakty, że na byle guanie można robić kasę.
No ja aż taki szybki nie jestem. Pewnie to już starość :)
Poświęć tą godzinkę w przyszłym roku gdyby okazało się, że będzie kolejny konkurs. Zapewniam, że warto - nie koniecznie z powodu nagrody ale ludzi których poznasz. Oczywiście mam nadzieję, że Twoje EA bez problemu zrobi odpowiedni wynik w konkursie.
March 2012 pisze:Będziesz następnym, który zmarnuje życie na klepaniu tego i później będziesz zarabiał kasę na ich sprzedaży, ponieważ na warunki rzeczywiste jak sam stwierdzisz będą nic nie warte.
Warunki na demie i realu są oczywiście różne. To oczywista oczywistość.... I uświadomienie sobie tego faktu wystarcza do zrozumienia, że niekoniecznie EA działająca na demie będzie dokładnie tak samo działać w realu. Ale to NIE znaczy, że EA w ogóle nie działają w realu.
March 2012 pisze:Nie wiem jak Ty ale ja po przeczytaniu poniższego teksu jakiś czas temu odniosłem wrażenie, że tak naprawdę masz odmienne zdanie niż tutaj prezentujesz. Być może mydląc oczy, że nie ma możliwości sprawdzenia EA przez brokera chcesz utorować sobie drogę dla sprzedaży własnego.
Widzisz znowu to co chcesz widzieć. Jakbyś dokładnie doczytał to o ile pamięć mnie nie myli padło pytanie czy zamierzam sprzedawać EA - i nie nie zamierzam. Dlaczego ? odpowiedź też tam znajdziesz. O ile będziesz chciał ją zobaczyć i przyjąć do wiadomości.
Tak na marginesie: cokolwiek dziwnie wnioskujesz. Jeśli chciałbym jak sądzisz sprzedawać EA to czy nie lepiej byłoby mi napisać w wywiadzie, że tak oczywiście mam taki zamiar, albo coś w stylu np.: "że pomyślę o sprzedaży jeśli otrzymam interesujące oferty" ?
March 2012 pisze:Czy pamiętasz ten tekst poniżej ? ...
[...Jeśli jednak chodzi o przynoszenie zysków w dłuższym okresie - to już inna sprawa. Mam takowe eksperty, ale nie mogę zapewnić, że działają one jeszcze w momencie gdy to czytacie (śmiech) ...]

Czy dobrze wnioskuję, że chodzi Ci o te EA, które stosowałeś w XTB FR 2010? Wnioskuję, że chciałeś powiedzieć, że już zostały przez brokera "rozpracowane" i na nic się zdadzą w przyszłości.
Hehh ... no naprawdę ludzie to potrafią tworzyć teorie spiskowe. Twoim zdaniem moje słowa to dowód na to, że brokerzy zasysają nasze EA, rozpracowują je i przez to przestają one działać. A ja oczywiście o tym wiem tylko nie chcę powiedzieć:) Zupełnie źle wnioskujesz - miałem tylko na celu przypomnienie, że RYNEK się zmienia i to co działa dziś niekoniecznie musi działać jutro. I wiesz co? Założę się, że któreś z (pewnie setek) testowanych kiedyś tam przeze mnie EA o wynikach niespecjalnych właśnie ma swoje "dobre dni" i można by na nim nieźle zarobić. Problem w tym, że nie wiem, które to EA a na ponowne ich testy szkoda mi życia :)

Jak Twoim zdaniem wygląda "wielki spisek" brokerów? Bo przecież musieliby sobie przekazywać informacje o rozpracowanych EA. Inaczej byłoby tak, że EA rozpracowane u jednego brokera działało by i tak u drugiego. Wychodzi więc na to, że znowu są jacyś "ONI" (w spisku) i "MY" - biedni i nieświadomi ....
I Ci ONI cholernie dobrze muszą być zorganizowani bo jakoś tak jest, że jak EA przestaje działać to u wszystkich jednocześnie ..... Jak to wytłumaczysz ?
Musi istnieć chyba jakaś "centralna agencja rozpracowująca EA" - przecież gdyby tak jakiś broker na własną rękę rozpracował działające EA, mógłby nic nikomu nie mówiąc zacząć nim "skubać" innych brokerów ....
A co z ECNami? One zapewne też są "umoczone w spisek" (bo i u nich EA przestają działać). Skoro ECNy to i banki, fundusze itd....

Naprawdę wierzysz w coś takiego czy po prostu nie przemyślałeś sprawy ?
Jeśli wierzysz - to oczywiście masz do tego prawo. Twoja wola. Ja jednak trzymam się zdania, że to nie spisek, brokerzy rozpracowujący EA, podglądający ekrany itd. a po prostu rynek, który bywa, że (często) się zmienia. A brzytwa Ockhama raczej jest po mojej stronie.
March 2012 pisze:Tu masz rację, że staje się niepoważny w takim przypadku. Ale przecież to są jaja z tymi zrzutami z ekranu it idt. Kurde, przecież nie o to chodzi. Jeśli by o to miało chodzić, to sam wiesz, że to by była totalna dziecinada.
A tu nie sposób się nie zgodzić .... to są jaja.
Ciekawy pisze:Zgodnie z twoją teorią broker powinien rozpracować wszystkie zależności jakimi kieruje się Green7 kiedy postanawia włączyć konktretne EA Shocked - przecież to bzdura - dla brokera prościej już chyba byłoby dawać mu pernamętną reqwote niż bawić się w rozpracowywanie EA. Jeśli się mylę - naprostujcie mnie
Nie nie mylisz się. Rozpracowywanie EA to bzdura. Zresztą ktokolwiek kiedyś w życiu na poważnie "rozpracowywał" jakiś program wie, że taka praca wymaga raczej nie dziesiątek - setek albo tysięcy godzin pracy. Uruchomienie dekompilatora mt4 sprawy nie załatwia, gdy cała logika robota zawarta jest zewnętrznych dllach.
Zresztą polecam niedowiarkom nawet i tą prostszą metodę. Dekompilację jakiegoś większego, komercyjnego EA i próbę go "rozpracowania".

Tak na marginesie: jak już broker rozpracuje to moje EA i będzie wiedział, że wchodzę gdy stoch ma wartość taką to a taką, a SMA(x) przetnie SMA(y) z góry to co on zrobi z tą wiedzą i jak się przed tym uchroni ?
Jestem straaasznie ciekaw.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
March 2012
Bywalec
Bywalec

green7 pisze:Co to ma do EA. Dokładnie to samo możesz mieć i masz z ręki. Jak Ci za dobrze idzie ....
Tak, to prawda. Zapomniałeś tylko o jednej kwestii. O tej, która Twoim zdaniem przemawia na korzyść robotów a moim skromnym zdaniem je eliminuje i to dosyć skutecznie. Piszesz i zmieniającym się Rynku itd itd. To jest oczywiste, tylko Twój robot nie jest inteligentną "bestią" i będzie bez emocjonalnie powtarzał dane ruchy i działania. Trader czy spekulant powinien mieć to "coś" i przeistaczać złe emocje w tą dobrą stronę. Robot tego nigdy nie zrobi.
Ciekawy pisze:pozwolę sobie zauważyć, że to takie fajne marnowanie życia - zarobił już dostając SLK - równowartość takiej kasy jaką wielu ludzi chciałoby dostawać w ciągu roku...
Kolego. On sam napisał, że miał szczęście. Jaką masz gwarancję, że poświęcisz miesiąc gry na DEMO i zdobędziesz Mercedes SLK w konkursie gdzie masz kilka tysięcy kont przeciwników i w konkursie gdzie tak naprawdę o nic innego nie chodzi jak o znalezienie "leszczy" do dalszego drenażu kont. Takie konkursy powinni wycinać w pień, bo ja tego nie rozumiem. 27000% w miesiąc. O jak to pięknie brzmi marketingowo a leszcze się łapią i potem jest płacz i zgrzytanie zębów. Niech zrobią konkurs na rachunkach REAL i to obojętnie w tym przypadku czy będzie można posługiwać się robotami czy nie. Wtedy to będzie miało ręce i nogi a tak to jest dziecinada. Jak myślisz ilu nowych adeptów "sztuki cyrkowej" zapodało konto REAL po takim konkursie i wtopiło już swoje pierwsze lub drugie depo? Moim zdaniem mnóstwo. Jak sobie będziesz ciukał miesięcznie 30 czy 40 tysiaków, to taki SLK będziesz miał głęboko w d... a tak konkurs masz raz w roku (no chyba, że u innych ale nie takie nagrody itd) i żadnej pewności czy go wygrasz czy nie. Chyba, że na pocieszenie zadowoli Cię koszulka Vodafone z autografem LH.
green7 pisze:Wystarczy zapytać tych co grają wystarczająco długo i (mają sukcesy).
A dlaczego napisałeś o sukcesach w nawiasach? Wątpimy? Ja nie znam żadnej osoby, która ufa w 100% swoim EA. Ci, których znam, którzy mają sukcesy, to nie zawdzięczają ich EA. EA służą im do innych celów a nie do podejmowania decyzji o handlu lub składaniu zleceń itd.
Ciekawy pisze:dla brokera prościej już chyba byłoby dawać mu pernamętną reqwote niż bawić się w rozpracowywanie EA
Zgadzam się w 100%! Dlatego moje zdanie jest takie, że broker ma możliwość zdalnej ingerencji w konto klienta podpiętego do jego nakładki MT4 ale nie musi się posługiwać hakerami i innymi ustroistwami, kiedy wystarczy zmienić jeden parametr powodujący chociażby wspomniane rekwoty i klient załatwiony. To nie jest duży problem. Patrząc na wynik green7 i czas w jakim zmieniło mu się balance doszedłem do pewnych wniosków, które post wyżej potwierdził, że mógł tak inwestować. Dla brokera lub osób znających dobrze Rynek rozpracowanie automatycznego systemu jest dziecinnie proste. Robot zawsze będzie walił zlecenia w takich samych momentach a trader "manualny" będzie miał chociażby poślizgi o kilka lub kilkanaście pipsów z wejściem lub wyjściem. Tutaj jest już mega trudniej. Nieprawdaż? Rozwalenie lub rozpracowanie robota to nie jest moim zdaniem jego dekompilacja po to aby zerknąć co jest w środku. Po cholerę brokerowi wykorzystywać informatyków, którzy mają u niego inną robotę. Rozpracowują EA traderzy, którzy są w stanie dzięki swojemu doświadczeniu oraz inteligencji spekulanta wyeliminować potencjalne strategie itd itd.
green7 pisze:A skąd jeśli wolno spytać wniosek, że nie gram w realu ?
Ponieważ robisz EA i je testujesz na DEMO. Czy puszczałeś już jakikolwiek swój EA na REAL? Piszesz zresztą sam, że na REAL miałeś mizerne rezultaty w handlu manualnym ze względu na emocje.
green7 pisze:Poświęć tą godzinkę w przyszłym roku gdyby okazało się, że będzie kolejny konkurs. Zapewniam, że warto - nie koniecznie z powodu nagrody ale ludzi których poznasz. Oczywiście mam nadzieję, że Twoje EA bez problemu zrobi odpowiedni wynik w konkursie.
A po jaką cholerę mam brać udział w takim konkursie? Przecież to jest śmieszne. Łapanie nowych leszczy i tyle a Ty się do tego przyczyniasz windując do niczego nie przystające wyniki. Po co mam robić jakieś EA i coś pokazywać w konkursie o nic? To jest konkurs na rachunkach DEMO a więc przystający do dupy strony, nic nie dający i o niczym nie świadczący. Walenie na maksa za wszystko na co pozwala rachunek i może się uda a może nie. Czy ktokolwiek tak by postąpił w REAL? Takie zachowania i strategie działania utwierdzają tylko nowych inwestorów w przekonaniu, że trzeba wpłacić i walnąć za całą stawkę. OK. Ból, który musi przyjść ale po co? Co do poznawania ludzi, to znam już ich wystarczająco dużo i większość których znam zerka na takie konkursy ze złością i politowaniem na nowy "narybek" pielęgnowany i hodowany dzielnie poprzez podsycanie atmosfery. Opublikuj swój wynik i swój wywiad w jakimś fachowym dzienniku lub portalu poświęconym FX. Zapewniam Cię, że nie zrobisz tego ponieważ każdy wie, że robisz w tym momencie za "reklamę" brokera a rzeczywistość wygląda dużo inaczej.
green7 pisze:Ale to NIE znaczy, że EA w ogóle nie działają w realu.
Działają ale w innych celach. Patrz moja wypowiedź o znajomych.
green7 pisze:Tak na marginesie: cokolwiek dziwnie wnioskujesz. Jeśli chciałbym jak sądzisz sprzedawać EA to czy nie lepiej byłoby mi napisać w wywiadzie, że tak oczywiście mam taki zamiar, albo coś w stylu np.: "że pomyślę o sprzedaży jeśli otrzymam interesujące oferty" ?
Jesteś inteligentną "bestią" i wiesz doskonale, że tak napisać lub powiedzieć nie mogłeś/mógłbyś ponieważ spalił byś się na "pierwszym ogniu".
green7 pisze:dowód na to, że brokerzy zasysają nasze EA, rozpracowują je i przez to przestają one działać.
Napisałem, że mogą to zrobić. Co do rozpracowywanie EA zobacz moją wypowiedź wyżej w tym poście.
green7 pisze:RYNEK się zmienia i to co działa dziś niekoniecznie musi działać jutro
To każdy lub prawie każdy wie. Tylko ta zmiana Rynku to nie jest jakieś nie wiadomo co. Cena się porusza tylko góra/dół a nie jedzie w bok linią prostą. Jeśli tak jest, to zawsze jest szansa na zarobek. Zmiana Rynku, to zmiana z trendu w konsolidację dla przykładu i na odwrót. Problem w tym, że zależy to od danego TF. Rynek zawsze się zmienia i jeżeli mamy powiedzmy na M15 konsolidację, to na H1 lub H4 jej nawet nie zauważymy. Roboty w takich momentach się gubią i sam o tym mniemam doskonale wiesz pisząc, że wyłączałeś je jeśli zaczynały tracić za dużo. Inteligencja, wyczucie, doświadczenie manualnego tradera pozwala ocenić sytuację w takich przypadkach dużo trafniej niż robot, który tego nie zrobi. I tak jeśli jedziesz na SMA i posługujesz się robotem, to w dobrym kierunku lub dłuższym trendzie jesteś bosiak ale jak Ci taki robot wpadnie w konsolę i tego nie zauważysz, to d... zbita itd. Patrząc na Twój sposób powiększania balance doszedłem do wniosku, że tak właśnie było. Przy tąpnięciu miałeś kosmiczny wzrost salda, co wiązało się z tym, że odpalił Ci robot zlecenia w oparciu o SMA a że ruch była znaczny to i robot się sprawdził. Później konsola i wyłączanie itd. Pomyśl tylko co by było jeśli byś nie kontrolował całej sytuacji.
green7 pisze:Bo przecież musieliby sobie przekazywać informacje o rozpracowanych EA.
Tak w rzeczywistości się dzieje.
green7 pisze:bo jakoś tak jest, że jak EA przestaje działać to u wszystkich jednocześnie ..... Jak to wytłumaczysz ?
Patrz odpowiedź powyżej.
green7 pisze:Nie nie mylisz się. Rozpracowywanie EA to bzdura. Zresztą ktokolwiek kiedyś w życiu na poważnie "rozpracowywał" jakiś program wie, że taka praca wymaga raczej nie dziesiątek - setek albo tysięcy godzin pracy. Uruchomienie dekompilatora mt4 sprawy nie załatwia, gdy cała logika robota zawarta jest zewnętrznych dllach.
Zresztą polecam niedowiarkom nawet i tą prostszą metodę. Dekompilację jakiegoś większego, komercyjnego EA i próbę go "rozpracowania".
Widzisz, Ty piszesz z punktu widzenia informatyki i programowania a ja Ci cały czas piszę jak to widzi trader badający chociażby zlecenia nanosząc je na swój wykres. Domyślam się jak inwestowałeś i w oparciu o co działały Twoje roboty bazując tylko na obserwacji wzrostu Twojego kapitału na rachunku konkursowym i bazując na Twoich wypowiedziach w tym i innych wątkach na forum. Mogę się mylić oczywiście ale wydaje mi się, że nie. Dobremu traderowi, takiemu jak mają brokerzy u siebie wystarczy czasami spojrzenie na zachowanie zleceń i wie dużo, dużo więcej i szybciej niż jakaś niepotrzebne dekompilacja softu. Myślisz od tej drugiej strony, strony ukierunkowanej przez Twoją głowę i to co robisz a moim zdaniem nie zauważasz tego co robią ludzi siedzący po "drugiej stronie" Twojego rachunku itd.
green7 pisze:wchodzę gdy stoch ma wartość taką to a taką, a SMA(x) przetnie SMA(y) z góry to co on zrobi z tą wiedzą i jak się przed tym uchroni ?
Taki EA załatwia w ciągu serii kwotowań na M1 w godzinach nocnych po czym wszystko wraca do normy raniutko o świcie.

Napisz mi jeśli możesz czy bazujesz w takim przypadku na "tickach" czy "pełnych świeczkach" i jak z wyjściem - czy jedziesz w obie strony zmieniając zlecenia czy czekasz?

ODPOWIEDZ