Losowość na rynkach fin. - FX [statystyka,rach.PP itp]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Forex jest dla mnie rynkiem losowym:

tak
27
19%
nie
99
70%
nie wiem
15
11%

Liczba głosów: 141

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Asia pisze:kurtoze i leptokurtoze zna chyba kazdy giełdziarz, jesli wzbijemy sie na wyzszy poziom abstrakcji kto będzie tu dyskutował
Ty chyba jednak nie znasz... Co niby ma kurtoza i leptokurtoza do większego prawdopodobieństwa wygranej?
Asia pisze:na razie nie wiemy jak odróznic rynek losowy od nielosowego, ktos tu pisał, że uważa rynek za nielosowy jednoczesnie uwazał, że przewidzeniu kursu jutro o 15.00 jest niemozliwe - zobacz jak krótki horyzont czasu i jaka zmiana
Jak zacznę Ci podawać jakieś liczby/cyfry zgodnie z jakąś funkcją, którą tylko ja wiem (czyli nie losową) to czy będziesz wstanie określić jaki będzie kolejny argument? -> Twoje pseudoargumenty niczego nie dowodzą...

W sumie nie chce mi się już tego ciągnąć... Są osoby, z którymi można normalnie podyskutować i są takie Asie :( :twisted: -> czekam na argumenty!
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" J. Piłsudski

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

Asia

Patrząc na wyniki Twojego systemu na Myfxbook.com to powinnaś go odwrócić :)
Szczególnie jeśli grasz na parze o małym spreadzie.

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Asia pisze:pomięszanie z poplątaniem
No właśnie mieszasz...
Asia pisze:gdyby totolotek był losowy "to miałabyś możliwość zawsze go pokonać"
Tak, masz możliwość, że każdy skreśli te same liczby i każdy wygra - takiej możliwości nie masz na rynku! <- do tego zmierzałem, chociaż to nie jest chyba argument za lub przeciw losowości!

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Michx
Co niby ma kurtoza i leptokurtoza do większego prawdopodobieństwa wygranej?
może tak
jesli stół w kasynie został ustawiony niedokładnie i z tego powodu pewne liczby na kole wypadaja czesciej niz inne i ja to dostrzegę to moje szanse sa wieksze niz gdyby stół stał "prosto" i niczego by nie dało sie zauwazyć

Dodano po 3 minutach:
Tak, masz możliwość, że każdy skreśli te same liczby i każdy wygra
tak niektórzy całe zycie graja na jednym zestawie, równie dobrze wszyscy moga przegrać

rynek nielosowy to taki na którym moge sytematycznie i trwale zarabiać, zdaje sie w totka jeszcze nikomu nie udało sie 2x trafic 6, a tym bardziej robic to co x losowań
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

może tak
jesli stół w kasynie został ustawiony niedokładnie i z tego powodu pewne liczby na kole wypadaja czesciej niz inne i ja to dostrzegę to moje szanse sa wieksze niz gdyby stół stał "prosto" i niczego by nie dało sie zauwazyć
Ogranicza cię czas gry. Zauważysz ale nie wykorzystasz bo ilość rzutów po których możesz mieć przewagę jest prawie nieskończona (z perspektywy gracza).

A propos ruletki to grając w kasynie byłem świadkiem sytuacji kiedy 3 razy pod rząd wypadło 27. Żebyście widzieli miny graczy i szaszor jaki zrobił się wśród krupierów. :) zaraz też przyleciał kierownik sali i sprawdzał czy wszystko było OK. Sądząc po ich minach to byłem świadkiem sytuacji która zdaża się raz na rok.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Kenia

moje straty to całokształ: poznawanie rynku, praca nad robotem i gra z reki, więc samo odwrócenie może byc trudne, ale faktem jest jak cos nie zarabia stram sie odwrócic warunki i testować - jak robisz tak samo to wiesz jakie sa tego zwykle skutki - tez nie działa

Dodano po 2 minutach:

Kenia

dlatego mówię, szukamy takiej przewagi na której da sie zarobić czyli cyfra musi "istotnie" czesciej wypadac

Dodano po 3 minutach:

ja nigdy nie byłam kasynie bo na tym nie da sie zarobić
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
jarek sumek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jarek sumek »

Asia pisze:Kenia

moje straty to całokształ: poznawanie rynku, praca nad robotem i gra z reki, więc samo odwrócenie może byc trudne, ale faktem jest jak cos nie zarabia stram sie odwrócic warunki i testować - jak robisz tak samo to wiesz jakie sa tego zwykle skutki - tez nie działa

Dodano po 2 minutach:

Kenia

dlatego mówię, szukamy takiej przewagi na której da sie zarobić czyli cyfra musi "istotnie" czesciej wypadac

Dodano po 3 minutach:

ja nigdy nie byłam kasynie bo na tym nie da sie zarobić
Odwracanie działa przy mocno tracących systemach w stylu martyngał.
W twoim przypadku nic nie da, bo ty tylko płacisz bezmyślnie spread brokerowi i grasz losowo.

A przewagi są i w kasynie. Na przykład prawo serii w ruletce i gra za wygraną kasę.
Obrazek

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

może tak
Wow, brawo Asiu. Jest tylko mały problem - a nawet jest ich kilka:
1. Sytuacja jaką wymieniłaś ma się nijak do tego co pisałaś poprzednio!
2. Sytuacja, gdzie pewne argumenty wypadałyby częściej od innych świadczyłby o rozkładzie lewo lub prawo-skośnym a nie normalny a przede wszystkim nie-symetrycznym!
3. Z tego co pamiętam lekka lewo lub prawo skośność jest cechą rynków kapitałowych - na rynku FX rozkład jest praktycznie symetryczny (mówimy oczywiście o stopach zwrotu)
4. Na rynku kapitałowym, gdzie rozkład jest niesymetryczny mamy taką sytuację, że cena częściej skacze w górę ale spadki są za to mocniejsze (cena i tak wraca do jakiejś średniej)
5.sytuacja z punktu 4 powoduje kolejny problem - mamy większe prawdopodobieństwo, że cena urośnie, ale jak spadnie to prawdopodobnie "zdyskontuje" nam wszystko co do tej pory zarobiliśmy...
6. Kurtoza i leptokurtoza nie ma tu nic do rzeczy - rozkład symetryczny bardziej płaski lub bardziej smukły ciągle będzie symetryczny i nie zmieni twojego prawdopodobieństwa wygranej - tylko stopę zwrotu jaką stracisz lub zyskasz (z prawdopodobieństwem równym 50%). Np. zamiast 2 odchyleń częściej będą zwroty z 1 odchyleniem lub odwrotnie.

P.S.
Chyba po woli przechodzę na drugą (ciemną) stronę "mocy" :D
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 14:10 przez Michx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

jarek sumek

pracuje nad tym, na razie system oparty na Twoim pomysle nie zarabia, wiem że starasz się wszysko piramidować łacznie z kasynem,

Dodano po 13 minutach:

Michx

tak z jednej strony mamy model teoretyczny z drugiej rzeczywistość, jestesmy praktykami wydaje mi sie i szukamy czegoś dla siebie w akademickich rozważaniach, nie jestem profesorem matematyki i nie widze przeszkód aby palmę pierwszeństwa oddac Tobie
na rynku FX rozkład jest praktycznie symetryczny
to jest cenna informacja jakie wnioski widzisz z tego dla graczy

Dodano po 8 minutach:

gramy w 3 karty rozkład symetryczny
wersja 1
za

1 - płacimy 100
2 - płacimy 500
3 - płacimy 100

albo

gramy w 3 karty rozkład symetryczny
wersja 2
za

1 - płacimy 100
2 - płacimy 100
3 - płacimy 100

która gre wybierasz
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
jarek sumek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jarek sumek »

Jestem ciekawy twoich wyników testowania systemów związanych z progresją, bo też ma zastosowanie. Jeśli oczywiście będziesz dalej testować systemy i nie porzucisz FX.
Chcesz system, który zarabia i będzie cacy. Jednak kiedyś tam i tak przegra.
To poczytaj o Grid System. Będziesz szczęśliwa, że w końcu coś przynosi zyski.
Nie potrafisz znaleźć trendowej pary to znajdziesz konsolidacyjną.

W skrócie to Grid gra przeciwko trendowi sprawdza się w konsolach. Zakłada typowy martyngał z podwajaniem pozycji co jakiś odstęp na stracie. Zyski są marne, ale są.
Przykład:
zakładamy TP=SL=50
Sell 0.1 lot na GBPUSD po 1.5050
urosło to
Sell 0.2 lot po 1.5100
urosło
Sell 0.4 lot po 1.5150
urosło
Sell 0.8 lot po 1.5200
urosło
Sell 1.6 lot po 1.5250
urosło
Sell 3.2 lot po 1.5300
urosło
Sell 6.4 lot po 1.5350

System nie działa, bo jest trend bez korekt i zostało na koncie 0. Lepsze jest piramidowanie.

W drugim przypadku jest cały czas konsola (system działa) i jak tu dobrać parametry, żeby skutecznie pomnożyć konto o 100% i grać z zarobionej kasy ?

Twój problem to bardziej to, że FX jest wybitnie nielosowy a ty próbujesz zagnać statystykę do pracy a tu trzeba doświadczenia w rozpoznawaniu sytuacji na rynku i całej otoczki, która pozwala przewidzieć z dużą dokładnością przyszłą sytuację. W ogóle śmieszą mnie osoby ciągle powtarzające, że nie da się niczego przewidzieć na rynku. Zgodzę się, że w 100% to faktycznie nie da się, ale już w 90% niekiedy zdarzają się sytuacje do przewidzenia. A do zarabiania wystarczy tylko kilku % przewaga nad rynkiem. Fakt, że już od początku szanse nie są 50% na 50% przez spread i to, że jest lewar wyjaśnia dlaczego większość traci. Powoduje to, że wszyscy grający losowo są na minusie. Ci którzy mają przewagę nad rynkiem są zawsze na plusie. Można jeszcze kombinować z progresją, żeby być na plusie, ale jeśli nie zdąży się grać za zarobioną kasę to i tak będzie minus. A skrajnie grający na martyngale i piramidowaniu otwierają drogę do dużych i długich serii. Jednak i tak tu ważniejsze jest doświadczenie w rozpoznawaniu stopnia zmienności pionowej rynku. Jest jeszcze to coś co daje kilku % przewagę, czyli reagowanie na wydarzenia w trakcie lub po ich zajściu. Chodzi o to, że nas nic nie zaskakuje, bo już wiemy o co chodzi. Przykładem jest np. stawianie pozycji w jednym kierunku przed danymi. Choć i tu jest kilka sposobów na wypracowanie przewagi nad rynkiem.
Obrazek

ODPOWIEDZ