Losowość na rynkach fin. - FX [statystyka,rach.PP itp]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Forex jest dla mnie rynkiem losowym:

tak
27
19%
nie
99
70%
nie wiem
15
11%

Liczba głosów: 141

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Asia pisze: to jest cenna informacja jakie wnioski widzisz z tego dla graczy
Ja tu nie widzę nic cennego... Ale jak Ty widzisz to powodzenia.
Asia pisze:gramy w 3 karty rozkład symetryczny
wersja 1
za

1 - płacimy 100
2 - płacimy 500
3 - płacimy 100

albo

gramy w 3 karty rozkład symetryczny
wersja 2
za

1 - płacimy 100
2 - płacimy 100
3 - płacimy 100

która gre wybierasz
A o co Ci chodzi?

P.S.
Asiu, ja domyślam się do czego Ty dążysz ale Ty kompletnie nie potrafisz tego przekazać w swoich postach. Fakt, że znajomość podstawowych terminów nie jest wymagania do stworzenia czegoś o czym się myśli ale to wprowadza w błąd inne osoby... Kolejna sprawa to taka, że do puki nie zaczniesz czegoś porządnie rozumieć to masz naprawdę małe prawdopodobieństwo, że uda Ci się to wykorzystać w praktyce.
Powodzenia w badaniach - ja chyba na tym zakończę :-) Bo puki co znowu nie ma o czym dyskutować :P
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, 14:23 przez Michx, łącznie zmieniany 1 raz.
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" J. Piłsudski

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

mój sytem na bazie Twojego był taki żadna tajemnica zreszta juz opisywałam
otwieramy pozycję na dowolny sygnał jakis tam
jak rynek idzie w nasza stronę
na kolejny ten sam sygnał kolejnego dnia otwieramy kolejna pozycje itd

czyli jesli dojdzie tylko do otwarcia pierwszej pozycji wychodzimy ze stratą
jak dojdzie do drugiej ale nie do 3 mamy BE

jak dojdzie do trzeciej i dalej zarabiamy

Dodano po 1 minutach:

Michx

jak o co chodzi która grę wybierasz, obie gry maja rozkład symetryczny

Dodano po 2 minutach:

no i nie kończ na tym, że mi dokopałeś
przejdzmy do gęstego
jaki jest FX jakie wnioski dla graczy
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Michx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Michx »

Asia pisze:jak o co chodzi która grę wybierasz, obie gry maja rozkład symetryczny
Brak słów... Ty chyba na prawdę tego nie rozumiesz.
Przy okazji mała uwaga - nie dawaj przykładów, których nie będziesz potrafiła odnieść do FX
Asia pisze:no i nie kończ na tym, że mi dokopałeś
Ja nikomu nie dokopałem - po prostu wypowiedziałem swoje zdanie (starając się argumentować to co mówię)
przejdzmy do gęstego
Do czego?
jaki jest FX jakie wnioski dla graczy
Dla Ciebie FX jest losowy i nieprzewidywalny. Dla mnie, cóż... moje zdanie przeczytasz kilka postów wcześniej.
Jakie wnioski? że nigdy nie było, nie jest i nigdy nie będzie łatwo. Jak uda Ci się dobrze aproksymować funkcję ceny to gratulacje, jak nie - zmień hobby.
Żeby wygrać z rynkiem trzeba przeznaczyć na niego naprawdę dużo czasu - ale nie siedząc na tym forum a przed prawdziwymi książkami i robiąc swoje badania, z których wyciągnie się swoje wnioski. I przede wszystkim trzeba dużo wiedzieć i potrafić samodzielnie myśleć. Takie wnioski ja wyciągnąłem a Twoje mnie nie obchodzą.
"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" J. Piłsudski

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Brak słów... Ty chyba na prawdę tego nie rozumiesz.
możesz wyjasnić

Dodano po 29 sekundach:

ja zaznaczyłam w ankiecie nie wiem
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

cos sie zacieło na rozkładzie symetrycznym
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Nie będę czytał całej dyskusji, bo ostatnie dwie strony mnie przeraziły, więc tylko wypowiem swoje zdanie: wydaje mi się, że rynek forex jest rynkiem momentami nielosowym. Nie mówię tu tylko o figurach, są inne momenty, gdy ruchy stają się mniej losowe. Ale uważam, że większość ruchów to szum, któremu niepotrzebnie nadaje się znaczenie.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

tez tak uwazam
wystepuje proces Wiennera i proces Poissona
wiemy że są ale nie wiemy kiedy który wystapi czy może oba na raz z jaka siłą jak długo potrwają i w jakim kierunku
Czytaj p o w o l i
Obrazek

ryc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ryc »

Asia pisze: proponuje jednak spróbować zdefiniowac co jeszcze jest rynkiem losowym a co juz nie, czytam, że tego nie rozróżniamy, do końca nie rozumiemy, mamy róznie ustawiony celownik, jezeli tego nie okreslimy bedzie nam trudno isc dalej
Dla mnie rynek jest losowy dlatego, ze nie mozemy przewidziec w 100% przyszłosci. Z tego powodu losowość rynku muszę uznać czy chce czy nie.
Losowość zawsze kojarze z rachunkiem prawdopodobienstwa, statystyka itp. czyli z funkcjonującymi w rzeczywistosci prawami. W tym kontekscie losowosc rynku jest dla mnie zachętą do inwestowania, bo zachowanie rynku moge opisac, jakimis prawami, regulami, zwyczajami, praktyką, doświadczeniem... Można nawet obliczyć statystycznie przewidywane rezultaty. Dlatego poslugujacy sie rachunkiem prawdopodobienstwa nie zagra w totolotka, bo ta gra jest losowa i zna wartosc oczekiwana wygranej. Forex tez podlega i tym prawom ale gra jest daleko bardziej zlozona i trudna. Inwestujemy wtedy kiedy prawdopodobienstwo zarobienia wynikajace także i z losowosci spelnia zalozenia systemu. Asia szuka rynku nielosowego. Ja z kolei uważam ze na rynku nielosowym zawsze sie w koncu przegrywa. Dlaczego? Bo ktoś silniejszy od ciebie zawsze zna przyszła cene, wystarczy mniej niż 3 s naprzód ( a Ty mozesz tylko zgadywac jaka to cena). On zawsze wygra. Graal rynku nielosowego istnieje tylko dla mocarzy, a i tak zawsze moze się znaleźć ktoś od nich większy. Mały szybciej wypadnie z rynku nielosowego niż z losowego. My mozemy pograalowac tylko na losowych rynkach. Dobrze by było zdjąć odium ze słowa "losowy", które rozumiem w odniesieniu do forexu jako rezultat zmian otoczenia makroekonomicznego i przenikania sie ogółu praw: matematycznych, ekonomicznych, psychologicznych, zdarzen przypadkowych, teorii gier etc. i ich zrozumienia i reakcji przez uczestników rynku. Dzięki ciężkiej pracy, odwadze i spokoju można zarabiać tylko na losowym rynku. Bo to jest świat wielu milionów ludzi i wielu kapitałow. A takim swiatem rzadza prawa (osobliwie losowe). Zatem zachowanie rynku (czasami okolice ceny) dość często mozna po prostu trafić.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

dobra

bierzemy model rynku losowego
rzut monetą
masz 100zł
jak przewidzisz co wypadnie wygrywasz 1zł plus płacisz spread np. 5 groszy od postawienia zakładu
jak nie przewidzisz przegrywasz 1 zł plus płacisz spread 5 groszy od postawionego zakładu

jak chcesz wygrać ?
wg mnie pytanie jest tylko jedno - po ilu zakładach zostaniesz bez kasy
Czytaj p o w o l i
Obrazek

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

Haha ty naprawde jestes zabawna :lol:
Obrazek