Doradca Inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

zz pisze:reptile nie rozumiem Ciebie.
ja Ciebie tez :D
zz pisze:tylko zadzwonisz sobie do swojego doradcy i spokojnie Tobie wytłumaczy
Bankier,doradca = złodziej ?
Tu też będą jaja
Polska to jedna wielka pipidówa i tu się pewnie zgodzisz :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

zz pisze:po trudnym zdanym egzaminie DI
Z całym szacunkiem, ale chyba właśnie o to chodzi. Sam mam małą ambicje podejść do tego egzaminu w przyszłym roku i cieszy mnie właśnie to że tak mało ludzi zdaje. Oznacza to, że chociaż faktycznie niektórzy nie mają doświadczenia, to jednak potrafią wysilić się na zdobycie odpowiedniej wiedzy, bo wybaczcie ale materiału jest bardzo dużo i odpada możliwość smarowania komuś.
Wyobraża sobie ktoś sytuację że w ING, PKO pracuje jakiś pan który stołek dostał bo ma kolege w radzie nadzorczej, a w końcu ma magistra z ekonomi to powinien sobie poradzić....

Wolę żeby było właśnie tak ciężko, bo ludzie mało wytrwali, bez chęci, wiedzy nie mają najmniejszej szansy tego zaliczyć.
Sporo tutaj jest krzykaczy którzy chętnie całkowicie wywaliliby licencjonowanie, tylko czy któryś z was byłby w stanie poprowadzic chociaż mały fundusz z kapitałem chociażby 1 miliona? Wątpliwe.

Natomiast bardzo szanuje opinie osób, które uważaja że powinna lekko zmienić się forma egzaminu.
Osobiście także jestem za tym aby CFA było honorowane w polsce praktycznie na rowni z DI (chociaż niby można zrobic sobie łatwo przesiadkę, za pomoca egzaminu praktycznego).

W każdym razie życze wszystkim ambitnym i zdeterminowanym owocnej nauki ;)
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

xamael pisze:Z całym szacunkiem, ale chyba właśnie o to chodzi. Sam mam małą ambicje podejść do tego egzaminu w przyszłym roku i cieszy mnie właśnie to że tak mało ludzi zdaje.
Realnie to chyba jest 120-160 osób w Polsce które zarzązają.Nie wiem co w tym dobrego......
chyba tylko tyle że jesteśmy dwadzieścia lat w dup...e
Jest tak jak pisałem wielokrotnie....super trudne egzaminy....zdawalność 20% albo gorzej...natomiast jak przyszło co do czego to nie miałem przyjemności poważnie z nimi rozmawiać, pomijając ceregiele aby się do nich dostać.
Po każdej takiej rozmowie biłem się z myślami albo ja jestem pierdolnięty albo oni.....
Reasumując to są nasze ciężko zarobione pieniąze i powinniśmy mieć wpływ co się z nimi dzieje i jak są inwestowane.Nie mam nic przeciwko DI lecz najlepszym i podstawowym egzaminatorem jest rynek FX z ostatnich 20-40 lat pod ścisłą kontrolą CFTC a nie trudne egzaminy.........

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Też jestem za lepszym monitorowaniem zarzadzających.
Nie byłoby chyba problemem robić rankingi i rekordy z całej kariery tak jak to jest w USA.

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

zz pisze:podstawowym egzaminatorem jest rynek FX
zz co ty masz z tym FX, Interbankami etc? A co to giełdy papierów wartościowych czy towarowych, albo inwestycje bezpośrednie nie istnieją? Ja inwestycji nie pchałbym na forex, za duże ryzyko, zbyt mało przewidywalny.

Ranking to faktycznie fajny pomysł, ale u nas nie ma kto się bić skoro jest do 200 ludzi w zawodzie. W stanach jest mnóstwo funduszy wszelkiej maści, ma kto z kim walczyć, w Polsce to dostaniesz posadkę w jakimś OFE.
zz pisze:Realnie to chyba jest 120-160 osób w Polsce które zarzązają.Nie wiem co w tym dobrego.....
Im mniej tym lepiej, inni zapewne także mają ładne profity z bycia DI.
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

zz
Maniak
Maniak

xamael pisze:czy towarowych, albo inwestycje bezpośrednie nie istnieją?
OK w podtekście też to miałem na myśli np. złoto ,kontrakty na gaz,ropę,żywność itp..

xamael pisze:A co to giełdy papierów wartościowych czy towarowych
Tutaj się z Tobą nie zgodzę abstrachując od wszelkich numerów....
Jeżeli kilku się umówi mając np. 60-90% akcji wtedy kilkoma sztukami mogą bez ryzyka podbić kurs w kosmos bez ryzyka z ich strony.......

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

zz pisze:Jeżeli kilku się umówi mając np. 60-90% akcji wtedy kilkoma sztukami mogą bez ryzyka podbić kurs w kosmos bez ryzyka z ich strony.......
Gdyby to zrobili, ruszyłaby na nich maszyna gorsza od wszystkich rządów razem wziętych - inwestorzy. CI nie maja litości i wiedzą jak wytepic takich panów, duze nagłe zmiany na dodatek sprawiają że rekomendacje spółek szybko spadają.

zz
Maniak
Maniak

xamael pisze:Gdyby to zrobili,
Robili to robili......
xamael pisze:Gdyby to zrobili, ruszyłaby na nich maszyna gorsza od wszystkich rządów razem wziętych - inwestorzy. CI nie maja litości i wiedzą jak wytepic takich panów
niestety inwestorzy mogą im skoczyć no wiesz gdzie.....
Pomyśl taki ordynarny wał jak emisja dla swojaków po 1 groszu i wywaleniu tego po np. 200 zł
kończy się tylko narzekaniem inwestorów w internecie i tyle........

Pozdrawiam.

sunday_87
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sunday_87 »

Najbliższy egzamin na maklera papierów wartościowych oraz egzamin uzupełniający odbędzie się w dniu 7 listopada 2010 r.

Thor89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thor89 »

Witam,

Jak wiadomo do CFA potrzeba jest 4-letnia praktyka na stanowisku związanym z inwestycjami (tak?). Otóż czy jest możliwość założenia działalności gospodarczej (firmy) która zajmuje się inwestowaniem na rynku walutowym z tym, że firma ta będzie jednoosobowa i , że tak powiem, nie będzie wychodzić na zewnątrz (będzie jeden trader, który będzie zarabiał na firmie). Czy taką działalność gospodarczą można założyć i czy liczyłoby się to do tej czteroletniej praktyki CFA?

Drugie pytanie. Czy, żeby otworzyć fundusz inwestycyjny to potrzebna jest licencja DI czy też otworzyć może każdy, natomiast tylko analitycy z DI będą mogli pracować w działach inwestycyjnych (zarządzać portfelami)?

Pytam czysto teoretycznie.

ODPOWIEDZ