Do 5 transakcji dziennie. Z czasem zobaczę jak to wyjdzie w praktyce. Przy testach było to około 10-15 transakcji ale trochę je przefiltrowałem.
Time Frame:
M5 zawarcie transakcji, M15 analiza formacji świecowych, H1-H4 ( kierunek trendu wyższego stopnia )
Money Management:
Początkowo maksymalna strata 1% kapitału na pozycje. Z czasem jak będę miał wystarczająco danych statystycznych to wrzucę to do odpowiedniego modelu w Excelu który mam już przygotowany. W którym wpiszę maksymalną dopuszczalną stratę po x transakcjach a model poda mi optymalną wartość ryzyka. Z czasem również postaram się wyznaczać wielkość pozycji w zależności od istotności danego trendu , s/r ( długość jego formowania etc ).
Filtry:
Nie gram na danych
Nie gram nigdy na sesji amerykańskiej
ATR>=10 na M5 - źle się czuję na rynku na którym nie ma zdecydowanych ruchów.
RSI(2) na M1 - nigdy nie gram na wykupionym lub wyprzedanym w kierunku w którym bedę handlował
System step by step od tyłu:
1. Monitoring statystyk
Maksymalny DD
Short Long ratio
Win/Loss ratio
Czas otwarcia pozycji ( czas otwarcia pozycji stratnych a zyskownych )
2. Zapis w dzienniku
- P/L
- S/L , TP
- Screenshot
- powód zawarcia i zamknięcia
- własne spostrzeżenia
- Data i Godzina otwarcia i zamknięcia
- zarządzanie pozycją
Godzina: Godzina 8.00 Otwarcie 12.00-13.00 Zamknięcie platformy
System:
Zdradzać szczegółów nie będę ale generalnie wyszukuję różnymi technikami potencjalne wsparcia i opory i mam opracowany szereg reguł w zależności od tego jak cena na nie zareaguje ( volume trading, PA , analiza formacji świecowych , zgrupowania fibo, etc, pivot points, ważniejsze MA ). Ogólnie około 6 wykresów otwartych.
Dodatkowow zerkam na Oil i Gold i obserwuje korelacje z nimi
Dodatkowe atrybuty:
Karta błędów tradera gdzie wynotowałem wszystkie możliwe błędy jakie jestem w stanie popełnić lub kiedyś popełniłem
Duża kartka z napisem: Wiecej cierpliwosci !!@@!@ Odejdz jak masz wejść na siłę
Czemu zakładam ten dziennik ? Dla większej motywacji. Kiedy chociaż parę osób go będzie obserwować będę miał większe poczucie presji do podejmowania tylko prawidłowych decyzji. Być może niektórzy zauważą błędy których ja nie dostrzegłem.
Doświadczenie ? 2 konta real wyzerowane po sobie 2 lata temu – na każdym z nich po tygodniu czasu było już ponad 1000% zysku – broker w tamtych czasach ? Finexo – pierwszy z brzegu z google. Po przeczytaniu już ponad 30 pozycji i setek artykułów przez ten czas wiem na czym polegał mój błąd. O bym tym razem go nie popełnił gdyż różnie to bywa z psychiką

Prowadzę również segregator gdzie mam wynotowane wszystko co uważam za najważniejsze z książek które przeczytałem oraz bazę artykułów z różnych forów które uznałem za istotne. Całkiem przydatna rzecz. Dużo mi pomogła w budowaniu tego systemu gdyż wiele rzeczy zapomniało się z biegiem czasu.
Ulubione pozycje:
Van Tharp - giełda wolnośc pieniądze
Market Wizards, The New Market Wizards
Joe Ross - trading the ross hook
Paweł Danielewicz - Geometria Fibonacciego
Komputerowa Analiza Rynków Terminowych - Charles Lebeau
Analiza Techniczna - Murphy
Dynamic Trading
REMINISCENCES OF A STOCK OPERATOR - minęło tyle lat a praktycznie nic się nie zmieniło
Umieszczać będę co ciekawsze transakcje. Na pewno nie wszystkie przy moim stylu gry.
Zastanawiam się również nad grą na niestandardowych wykresach typu M4 lub np. M12 niestety platforma Dukascopy takiej opcji nie ma a dziwnie by mi się analizowało wykresy na Meta Traderze na tych interwałach wiedząc że cena u nich wcale nie musi być taka sama jak u mnie. Zastanowię się jeszcze nad tym.
Konto Dukascopy Real – startuje od -5% na koncie gdyż bawiłem się ich platformą obserwowałem czas realizacji małych zleceń i przez przypadek zawarłem za dużą transakcję ( inny przelicznik wartości 1 lota tam mają, głupi błąd a trochę kosztował ). Zaobserwowałem małe problemy z egzekucją SL i lekkie poślizgi ale nie większe z reguły niż 1 pips. Spready rynkowe niestety nie są też takie super rewelacyjne. Sporo będzie mnie łącznie to kosztować ale taki chyba urok ECN.
Także do dzieła ! Jutro lub pojutrze zacznę wrzucać już regularnie moje poczynania.