Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

W okresie minimalnej zmienności kiedy ta zmienność powinna być duża założyłem 2 przeciwstawne transakcje. Sell z ręki przy górnym ograniczeniu krótkoterminowej konsolidacji i ponad nią oczekujące Buy Stop.

Póki co druga transakcja jeszcze się nie uruchomiła, a pierwszą w pewnym momencie miałem na plusie 70pipsow. Jak na moje oko obserwując różne interwały mieliśmy dzisiaj do czynienia z czyszczeniem Stopów przy linii trendu którą narysowałem i którą już wcześniej brałem pod uwagę i aktualny kierunek w którym zmierzamy to nadal południe. Dlatego wciąż zostawiam te pozycję otwartą.

Co więcej nie dotarliśmy dzisiaj do jej górnego ograniczenia, także trend wzrostowy stracił już znacznie na sile, a ważnym oporem mimo że został pokonany chwilowo ( kolejne czyszczenie stopów ) pozostaje wciąż poziom 1.3100.
Jest możliwa opcja że będziemy się kołysać jeszcze trochę w tym 100pkt obszarze, tak by już każdy inwestor stracił jakiekolwiek przeczucie w związku z tym co może się wydarzyć w najbliższej przyszłości.

Dodatkowo lubię obserwować w celu zidentyfikowania czy mamy do czynienia z korektą czy też nowym impulsem ( trendem ) zoptymalizowany wskaźnik RSI. Interpretacja jest prosta. Przebicie poziomu 60 - trend wzrostowy. Spadek do poziomu 40 korekta. Przebicie poziomu 40 - trend spadkowy. Wzrost do poziomu 60 - korekta. Dla bardziej zainteresowanych polecam pokombinować z RSI przy różnych TF a może znajdziecie właśnie moje ustawienie. Według jego trend spadkowy jeszcze się nie zaczął.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Last week, stocks markets were mixed and gold hit a new record at $1,282, after macroeconomic reports and corporate data sent conflicting signals to market participants. On one hand, corporations kept on reporting better than expected quarterly profits, thus increasing the strength of their balance sheet and their cash-flow generation. On the other, lackluster macroeconomic fundamentals along with Japan’s intervention to devalue the yen sparked fears that Central Banks could be preparing a new round of quantitative easing.

In this context, investors will be following closely the Federal Reserve’s FOMC monetary statement on Sept. 21st. As it is unlikely that the Fed will launch another asset-purchasing program, investors will be watching if Fed officials have diverging views regarding economic health and policy setting. Also, home sales numbers will be on the spotlight this week in the US and investors will be looking whether the housing market is still stuck in the vicious circle of declining prices and foreclosures.

EUR/USD

The pair is supported by a rising trend line, but it could be vulnerable to sovereign worries regarding Ireland’s deficit and risk aversion following the Fed interest rate meeting.

Support / Resistance: 1.2955/1.3115

Korzystałem kiedyś z usług brokera o nazwie finexo ( początki inwestowania ) i o dziwo jeszcze o mnie nie zapomnieli. Zaczęli mi ostatnio wysyłać krótkie notki dotyczące tego na co powinienem uważać i wydaje mi się że tym razem się nie mylą. Interwencja banku Japonii o ile orientuje się była pierwszą tego typu. Japończycy zawsze straszyli, że będą interweniowali ale chyba nigdy tego nie zrobili ? Orientuje się ktoś ?

Druga sprawa. Czy Fed postanowi dać kolejny zastrzyk gotówki gospodarce ? Dzisiaj słuchałem przemówienia Obamy i był bardzo zadowolony z rezultatów jaki wywołały jego działania w ramach pakietu stymulującego gospodarkę, a raczej jego wpływu na nią. Wyniki wielkich korporacji znacznie się poprawiły w ostatnim czasie, więc Amerykańce prócz zwiększonego bezrobocia wyszli obronną ręką z kryzysu.

Kolejna sprawa. Możliwość podjęcia tanich kredytów przez państwa UE. Czy jest to dobra informacja dla Euro czy wystarczy tylko na chwilę ? Czy jest to w ogóle istotna informacja ?

Czemu pisze te pytania ? Otóż takie i wiele podobnych im pytań cały czas kręci mi się po głowie i ciężko tak naprawdę zdecydować coś na ich podstawie, dlatego w najbliższym czasie będę starał się z nieskończonej ilości informacji jakie można znaleźć w internecie dotyczącej gospodarki UE i Stanów Zjednoczonych wyłuskać te najbardziej istotne, a także zrobić jakąś analizę porównawczą tych 2 gospodarek i ich perspektyw na przyszłość.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

BUY po 1.3060, twardy TP po 1.3150. czyli poniżej górnego jej ograniczenia. Z rana jak wstanę i zobaczę oznaki słabości rynku być może zamknę te pozycję trochę wcześniej o ile nie wyląduje na SL.

SL 1.3045 czyli w pobliżu dolnego ograniczenia kanału wzrostowego. Ostatnie 2 dni Japończycy pompowali kurs. Liczę na powtórkę z rozrywki.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

+70pips , zamknięta połowa pozycji, uderzyliśmy w 1 znaczący PD i czekam czy będzie ponowna próba ataku na niego. Wczoraj wieczorem byłem zmęczony więc nie umieściłem już rysunku. Transakcja większym lotem tym razem z konta Dukascopy , gdyż uznałem że jest o bardzo małym ryzyku i teoretycznie dużym potencjalnym wzroście. Wszyscy obstawiali spadki więc warto było zagrać coś przeciwnego w punkcie o sporym znaczeniu technicznym.

*UPDATE* 11:18

Zamknąłem już całą pozycję po 1.3147. Nie wytrzymały mi już troszkę nerwy jak cena minęła mój TP o 0,9 pipsa :)

+80 parę pips.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2010, 11:19 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nie zauważyłem jednej linii trendu, która znacznie zawęża obszar wahań. Jak dla mnie powoli szykuje nam się formacja wybicia dołem i będzie to trzeci rysunek z załączonego obrazka o klinach.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dopiero teraz zwróciłem uwagę na wolumen świecy wzrostowej na H1, który był znacznie większy od średniej wolumenu z tego okresu. Nie wiem czy nie przedwcześnie zamknąłem te pozycję.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Tak jak pisałem wcześniej postaram się trochę zagłębić z czasem w fundamenty nie patrząc kompletnie na informacje książkowe tylko to co faktycznie porusza rynkiem i to na co inwestorzy faktycznie zwracają uwagę.

http://www.cnbc.com/id/39283100
http://www.fxstreet.com/technical/marke ... 09-21.html
http://www.cnbc.com/id/39230792/

1. Fundamenty - część pierwsza - obsługa długu, emisje obligacji, solidarność, wizerunek.

Tak więc dzisiejszego dnia obserwowałem najróżniejsze serwisy informacyjne i informacje jakie podają. Najbardziej zwróciła moją uwagę ta dotycząca sytuacji w UE a mianowicie obsługi długu i emisji nowej serii obligacji jaka miała miejsce w Irlandii ( ta była istotniejsza z racji spekulacji jakie pojawiły się ostatnio na temat słabości Irlandzkiego systemu bankowości ) i Grecji. Od samego początku jak dla mnie było wiadomo, że emisja ta musi zakończyć się sukcesem z racji tego, że na Irlandię zwrócone będą oczy całego świata i to jak zakończy się ta aukcja zadecyduje o wizerunku UE w oczach inwestorów w najbliższym czasie. By nie powtórzyła się sytuacja Grecji został powołany w ostatnim czasie sztuczny twór ( nowa instytucja ) odpowiedzialny za przyznawanie tanich kredytów członkom UE oraz pomoc w obsłudze ich długu.

Wiadome również było to, że bankom UE zależy przede wszystkim na stabilności ich wizerunku i że muszą się zsolidaryzować by pokazać, że UE to nie tylko fikcyjny twór ale, że faktycznie w jego obrębach duże instytucje finansowe potrafią współpracować. Co jest najważniejsze dla dużych graczy ? Spokój i "pewność", że ich gotówka jest bezpieczna. A jeśli Euro miałoby być nową światową walutą i zastąpić dolara z czasem ( tzw. nowe safe heaven ).

Jak to wygląda z perspektywy ekonomii ?

Irlandia i inne państwa UE wypuszczają nowe serie obligacji --> Europejskie i zagraniczne instytucje finansowe kupują te obligacje płacąc za nie w Euro --> Zwiększa się popyt na te walutę a z racji ograniczonej możliwości podaży wzrasta wartość Euro, gdyż zagraniczne instytucje muszą kupić te obligacje płacąc Europejską walutą . Wniosek: EURO zyskuje na wartości.

Ogólne wnioski:

1. Emisje obligacji mają znaczenie i to jak się sprzedają - istotny jest popyt i ogólna sytuacja na rynku. Warto wczuć się w sytuacje dużych banków Europejskich.

2. Wizerunek - jest istotny - ważne jest by decyzje nie były niespodziewane, by inwestorzy byli przygotowywani na nie z czasem ( nawet na najgorsze informacje - inwestorzy nie mogą nagle się zorientować że jest źle, jeśli informacja jest serwowana porcjami uczucie bólu nie jest takie duże. Dlatego dzisiaj inwestorzy będą uważnie patrzyli na decyzje FOMC.

3. Bardzo ważne są ratingi podawane przez agencje do tego celu stworzone. Mimo iż nie są one jak dla mnie wiarygodne a oceny bywają mocno tendencyjne i naciągane w niektórych wypadkach to inwestorzy patrzą na nie uważnie.

__Nie mogę teraz doszukać się oceny jaką nam ostatnio jedna z nich zaserwowała na temat obligacji , bądź ogólnie Stanów Zjednoczonych i jego wpływu__

Mamy 2 największe tego typu agencje i warto patrzeć na nowości, które nam cyklicznie serwują:

Moody, Standard & Poor
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zagrałem znów strategią polegającą na ustawieniu się po obu stronach rynku z bardzo ciasnymi SL i liczeniu na duży wystrzał w dowolną ze stron.

2 pozycje pod rząd zamknęło mi na minusie po czym otworzyło jedną bardzo zyskowną którą zamknąłem na 2 raty.

Odpowiednio
-10 pips
-10 pips
oraz +42pips +55pips czyli średnio 49pips.

Powinno jedna zamknąć tylko na minusie, ale zapomniałem uwzględnić przy SL ceny ask i zakończyło się zamknięciem pozycji co do pipsa. Ruch może być kontynuowany w górę ale sporo oporów tam widzę do pokonania więc nie jest to już mój styl gry. Bardziej skłaniałbym się ku krótkiej pozycji niebawem.

*UPDATE*

No i przechodzimy przez kolejne jak przez masło a ja jestem już poza rynkiem. Może trochę przedwcześnie zamknąłem pozycje ale i tak jestem z niej zadowolony. Zachowałem zimne nerwy. Odnowiłem pozycje i odpowiednio wysoko ustawiłem się po przeciwnej stronie. Nawet przez moment nie zawahałem się co zrobić.

*UPDATE2*

W takich momentach, w których przewiduje się jak silny będzie dany ruch a on okazuje się 2 razy większy trochę się żałuje. No cóż. Mam nadzieje że zdążę się jeszcze ustawić po właściwej stronie rynku.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiejsze transakcje z rana. Od bandy do bandy a potem z trendem ;)

Łącznie +114pips
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Buy z ciasnym SL przed okresem większej zmienności na zniesieniu FIBO.

Jeśli wsparcie padnie to kolejne zlecenie szykuje na poziomie 1.3345. Również BUY
fx-forum

ODPOWIEDZ