Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Wejście Short
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zamknięte na poziomie 1.2867 +19pips jeszcze wczoraj wieczorem z obawy przed tym co zrobią Japończycy.

Cały wczorajszy dzień obserwowałem wolumen na 1 minutowym wykresie i wydaje mi się że zauważyłem pewną prawidłowość. Postaram się dzisiaj go jeszcze poanalizować i skonfrontować z wczorajszymi spostrzeżeniami.

Aktualnie nie mam zajętych żadnych pozycji, czekam aż sytuacja trochę się skrystalizuje. Być może stanie się to podczas ogłaszania danych już dzisiaj. Jesteśmy wciąż w miejscu gdzie występuje dość sporo oporów.

Narysowałem kolejny obszar konsolidacji z którego niedawno nastąpiło wybicie. Powrót do niego będzie jak dla mnie przynajmniej krótkokresowo oznaczać pułapkę hossy ( ale trzeba uważać EURUSD ma to do siebie że lubi wybić się ponad obszar konsolidacji powrócić do niego i znów wybić tym razem już ze zdwojoną siłą - po środku tej konsoli poprowadziłem wewnętrzną linię na którą cena reagowała parę razy na mniejszym TF - przebicie jej będzie jak dla mnie potwierdzeniem powrotu do konsoli - 1.2875 ).

Poczekam jednakże ze swoimi decyzjami co do Short aż do obszaru 1.2845 ( przebicie i zagram w najbliższej korekcie ) - przy reakcji świecą M15 na ten poziom zagram long z ciasnym SL tuż poniżej konsoli.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Z racji bliskiego poziomu FIBO 61.8% i dość znacznego odchylenia od średnich ,które stosuję pokusiłem się o krótką pozycję z ręki. Przez cały dzisiejszy dzień byłem poza rynkiem i wydawało mi się że muszę podjąć bardzo szybko decyzję - nic bardziej mylnego i aktualnie już patrzę na nią jako pozycję stratną mimo że dopiero ją otworzyłem, przy dużym szczęściu zamknę ją na zamierzonym plusie. Troszkę pośpieszyłem i pozycję zająłem około 10-15pipsów za nisko.

Nawet jeśli zostanie zamknięta na SL będę szukał kolejnej możliwości zajęcia krótkiej pozycji. Dopiero po przebiciu poziomu 61.8% zacznę patrzeć na obecną sytuację jako powrótu do dużych wzrostów.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wybicie z chorągiewki krótkoterminowej w dół także krótką pozycję zostawiam ze SL na aktualnym szczycie na noc. Powrót do chorągiewki zaneguje formację spadkową.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dość istotny moment jak dla mnie. Ciekaw jestem jak się cena zachowa.

*UPDATE* - przebiliśmy ten poziom i póki co na M5 obroniliśmy. Wyznaczyłem więc potencjalny obszar wsparcia do odwrócenia pozycji ( małe zgrupowanie FIBO - 23.8% całego ruchu wzrostowego i 2 pomniejsze poziomy w dość bliskich odległościach )

* UPDATE 2*W ramach ciekawostek podaję sygnał do Long w oparciu o bandy bollingera. Dno w kształcie litery W. Nie dotarliśmy przy wybijaniu nowego Low do dolnej bandy. Po przebiciu poziomu wyznaczonego czerwoną linią możemy dać L.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Patrz wyżej UPDATE2 ---- Już nieaktualne więc usunąłem.

*UPDATE3*

Z racji tego że średni zysk z pozycji w moim systemie to 23pips zamknąłem połowę Shorta po 1.2990 a więc +28pips.

Z resztą czekam do rana. Do zobaczenia jutro !
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zamknięte z rana na około +40pips. Wyjeżdżałem na cały dzień i przy ostatniej zmienności rynku nie chciałem zostawiać.

Short na GBP/JPY.

Szkoda że ominąłem dzisiejszą sesję gdyż do tego longa szykowałem się już spory czas. A tu tak nagle wystrzelił. Spróbuję złapać korektę w takim razie,
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

GBP/JPY 133.84 Closed 133.66

Na parze GBP/JPY ustawiłem zlecenie oczekujące Buy Stop powyżej lokalnego szczytu.

Na parze EUR/USD również. Z racji dodatniej korelacji obu par liczę na to że nawet jeśli na jednej wywali mnie na Stopie to na drugiej trochę zarobię na większym ruchu.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Tak też się stało. Pozycja GBP/JPY zamknięta na skromnym minusie. Natomiast EUR/USD wciąż rośnie. Aktualnie +40pips. Choć dynamika ruchu nie jest już tak duża jak miało to miejsce przedwczoraj. Trochę mnie to martwi. i zaraz postaram się określić jakiś punkt docelowy tej pozycji.

*UPDATE*

SL podciągnięty do poziomu 1.3062.

PD jak dla mnie już bardzo blisko. Powoli będę się przymierzał do zamknięcia całej pozycji.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zamknięta pozycja po 1.3085 i od razu odwrócona ze SL 10pips.

Zysk z pozycji + 47pips.
fx-forum

ODPOWIEDZ