Dzikus pomyśl czy gdyby była jakaś "złota 100%" metoda to czy Ci najlepsi mieliby JAKIEKOLWIEK transakcje stratne? Wiadomo, że nie a przecież mają i to zapewne nie "jedną". Prawdopodobieństwo możesz określić sobie na podstawie "ogólnego" wyglądu wykresu, formacji(ilości świec o danych "kolorze", długości ceni i korpusów np wzrostowych do spadkowych itp) oczywiście wykorzystując interwał np H1 jest większe prawdopodobieństwo niż na M1. To wszystko mówi nam jakie jest nastawienie rynku co wcale nie oznacza, że zaraz jakiś Pan nie otworzy pozycji za mld która zmieni wszystko w ciągu kilku sekund wywołując lawinę decyzji innych graczy...dzikus pisze:Nie wiem czy ktoś tu jeszcze ktoś zagląda ale będę walił tu pytania , niektóre będą prawdopodobnie bardzo głupie , wszelkie zjebki mile widziane oby mi pomogły .
1. Czy są metody dzięki którym określę czy LL/HH to początek dłuższego trendu czy chwilowy kaprys ?
2. Czy są metody dzięki którym określę czy po LL/HH nastąpi głębszy Pullback czy cena po chwilowym zastanowieniu (np 1 świeca) odrazu wywali dalej ?
Sam widzisz to gra określająca prawdopodobieństwo a nie dająca 100% pewność. Właśnie dlatego tak ważne jest aby dodawać sobie do tego prawdopodobieństwa dodatkowych kilka punktów: RR, MM.
po tym jak mi kiedyś Tig3r napisał na mój post następującą odpowiedź:dzikus pisze:3. chyba cierpię na nadmiar informacji i nie potrafię sklepać sobie czegoś co dałoby mi poczucie "rutyny w grze" . Pytanie do tych co klikają już do znudzenia . Jak przestaliście być dziwkami systemowymi ? (Pytanie niby proste ale ma ukryty haczyk)
"Linie S/R są liniami subiektywnymi. One mają Ci pomóc a nie dać Ci gwarancję. Nie ma takiej metody czy wskaźnika który zna przyszłość. Są tylko takie które pomagają Ci ją przewidzieć z większym prawdopodobieństwem niż 50%"
tak szczere i proste, że aż mnie prawie zabiło

zadałem sobie jedno pytanie: czego ja k....wa oczekuję? że coś, ktoś da mi 100% pewności? bez żartów...
od tamtej pory przyłożyłem się mocno do MOJEJ strategii i ją rozwijam. Czym prościej tym lepiej oczywiście z tym, że jeśli jest jakiś wskaźnik który akurat według Ciebie jest skuteczny to go używaj właśnie do zwiększenia PRAWDOPODOBIEŃSTWA. I tyle.
Pozdrawiam