Dzikus - Krok po kroku

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

dzikus pisze:Nie wiem czy ktoś tu jeszcze ktoś zagląda ale będę walił tu pytania , niektóre będą prawdopodobnie bardzo głupie , wszelkie zjebki mile widziane oby mi pomogły .

1. Czy są metody dzięki którym określę czy LL/HH to początek dłuższego trendu czy chwilowy kaprys ?

2. Czy są metody dzięki którym określę czy po LL/HH nastąpi głębszy Pullback czy cena po chwilowym zastanowieniu (np 1 świeca) odrazu wywali dalej ?
Dzikus pomyśl czy gdyby była jakaś "złota 100%" metoda to czy Ci najlepsi mieliby JAKIEKOLWIEK transakcje stratne? Wiadomo, że nie a przecież mają i to zapewne nie "jedną". Prawdopodobieństwo możesz określić sobie na podstawie "ogólnego" wyglądu wykresu, formacji(ilości świec o danych "kolorze", długości ceni i korpusów np wzrostowych do spadkowych itp) oczywiście wykorzystując interwał np H1 jest większe prawdopodobieństwo niż na M1. To wszystko mówi nam jakie jest nastawienie rynku co wcale nie oznacza, że zaraz jakiś Pan nie otworzy pozycji za mld która zmieni wszystko w ciągu kilku sekund wywołując lawinę decyzji innych graczy...

Sam widzisz to gra określająca prawdopodobieństwo a nie dająca 100% pewność. Właśnie dlatego tak ważne jest aby dodawać sobie do tego prawdopodobieństwa dodatkowych kilka punktów: RR, MM.
dzikus pisze:3. chyba cierpię na nadmiar informacji i nie potrafię sklepać sobie czegoś co dałoby mi poczucie "rutyny w grze" . Pytanie do tych co klikają już do znudzenia . Jak przestaliście być dziwkami systemowymi ? (Pytanie niby proste ale ma ukryty haczyk)
po tym jak mi kiedyś Tig3r napisał na mój post następującą odpowiedź:
"Linie S/R są liniami subiektywnymi. One mają Ci pomóc a nie dać Ci gwarancję. Nie ma takiej metody czy wskaźnika który zna przyszłość. Są tylko takie które pomagają Ci ją przewidzieć z większym prawdopodobieństwem niż 50%"
tak szczere i proste, że aż mnie prawie zabiło :)
zadałem sobie jedno pytanie: czego ja k....wa oczekuję? że coś, ktoś da mi 100% pewności? bez żartów...
od tamtej pory przyłożyłem się mocno do MOJEJ strategii i ją rozwijam. Czym prościej tym lepiej oczywiście z tym, że jeśli jest jakiś wskaźnik który akurat według Ciebie jest skuteczny to go używaj właśnie do zwiększenia PRAWDOPODOBIEŃSTWA. I tyle.

Pozdrawiam :) walcz dalej tak jak i ja walcze(u mnie greed)

dzikus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

I właśnie chodziło mi o taką odpowiedź , minimalna na pozór różnica w myśleniu a zmienia światopogląd . Ooo !!
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

Testów na symulatorze ciąg dalszy , przyzwoity RR . Nie mam stałego SL i TP , staram się wczuć w rynek , jak widzę że nie ma szans zamykam na -12 , maks -15 (awaryjny SL ustawiony na -20) . Pozycje zyskowne zamykam w przedziale 30-70 , chyba że znów widzę że nic z tego nie będzie to zamykam na jakimś małym plusie . Nie potrafię wytłumaczyć swojego stylu gry , co najwyżej mogę powiedzieć że próbuje wyczuć strzał stochastyczny jeszcze zanim on nastąpi . Jak najbliżej HL/LH . W momencie kiedy m5 wchodzi w konsolidacje zdaża mi się złapać 1 , 2 czasem 3 SLe , ale potem jak już się wbije w trend to seria zyskownych pozycji z niezłym RR , opłaca się ćwiczyć . To tylko (może aż) symulator na danych historycznych ale efekty są niezłe , jutro poćwiczę na demie . W wolnym czasie znów symulator . I tak do perfekcji , potem konfrontacja z realem 0,01 lota ale narazie się nie spieszę . Dobrej nocki !
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

Dziś miałem dowód że gra w powiedzmy "złym" humorze zawsze kończy się wtopami , na symulatorze 4 pod rząd , potem jedna zyskowna koło 100 pipsów .

Na demie tylko 3 transakcje , pierwsza była wtopą , sam nie wiem czemu tam chciałem grać L . Nie wiem czy dokładnie widać na screenie SL -20 . Druga zamknięta na +84 . Trzecia pozycja na EJu , zamknięta na +128 .

Zauważyłem pewną subtelną zmianę , nie rzucam odrazu BE , daje cenie się rozpędzić . Transakcje na demie były trochę z przymrużeniem oka , analiza -> zajęcie pozycji -> wyjście z domu , więc jeszcze nie wiem co bym zrobił gdybym siedział przy kompie . Opłaca się wbić w trend i liczyć na duży RR .
Widzę że muszę sobie wyrobić kilka nawyków więc dalszy ciąg zabawy symulator+demo .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

Wejście za wcześnie które zgasiło moje cwaniactwo , przetrzymane do -48 , głupota , wiem . Jak już uznałem że robie źle zamknąłem , nastąpił zwrot , w który wszedłem z ogromnym opóźnieniem , to samo na edku , tyle że Edek zamknięty na -15 . Aktualna pozycja na Edku +40

Edit: Edek zamknięty na +52 , Ejek na +70 . Dzisiaj tak dla wszystkich dobrze ??

Edit2: zapomniałem powiedzieć o bardzo ważnej rzeczy , na demku mocno podpieram się m15 .
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

Odświeżam swój dziennik , śmiesznie to wszystko wygląda z perspektywy czasu . Dużo się zmieniło od ostatnich wpisów . Dużo z tego co pisałem to oszukiwanie was i samego siebie , po jakimś czasie zacząłem tłumienie ego , grałem przez ostatnie miesiące kilkoma systemami , mnóstwo czasu spędziłem grając na symulatorze , świetne efekty dawał mi Woodie na realu , brałem po kilka ,kilkanaście pipsów , ciąłem straty jak tylko mogłem , jednak im większy był sukces tym szybciej siadałem psychicznie i już tak łatwo nie ciąłem strat a później to wiadomo ... Ogólnie jest ze mną coraz lepiej jako traderem . Jak uznałem że sukces to długa droga i to akceptuje , ciśnienie znikło . Jak ciśnienie znikło , wzrosło zainteresowanie MM , wiem od dupy strony . Woodie mnie znudził , grałem nim tylko w formacjach zgodnych z trendem , zauważyłem że z taką samą skutecznością mogę analizowac czysty wykres za pomocą PA , wróciłem do korzeni . Ostatnie dni przesiedziałem nad symulatorem , przypomniałem sobie wszystko czego mnie uczył pewien zajebisty człowiek z forum (pozdro) i zrozumiałem Zero Line , znów wszystko zrobiłem od dupy strony . Krąg zamknięty , co dalej ... ?
Price Action

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

dzikus pisze:znów wszystko zrobiłem od dupy strony .
czytałem twój dziennik.chyba za dużo eksperymentów robisz.trzeba trzymać się jednego i tłuc (system).potrzeba do tego czasu,Ja to zrozumiałem i spokojnie idę do przodu.pzdr

dzikus
Gaduła
Gaduła

Mr.T pisze:trzeba trzymać się jednego i tłuc (system)
tym spróbuje się zająć .

Zasady:

* para , GU

* TF m15

* sesja Londyn , rzadziej NY

* tylko jedna otwarta pozycja

* ryzykuje max 5% i robie wszystko żeby ryzyko było mniejsze

( za długi , długi czas chcę zwiększyć ilość otwartych pozycji do 3 , zmniejszyć ryzyko do max 3% , zająć się jeszcze jedną parą i pomyśleć nad piramidowaniem pozycji )

* Strategia :

1. Czekam na HH/LL
2. najlepiej jak ostatni S/R przewala momentum , jeśli przebicie jest słabe odpuszczam
3. czekam na zejście next świecy do ZL , zazwyczaj jest to pullback do przebitego poziomu ( S/R interesuje mnie bardziej niż poziom 0-50%momo)
4. wchodzę pod koniec pierwszej , podczas drugiej lub trzeciej świecy ( po momentum) , w zależności od jej zachowania / ułożenia się formacji , trudno to wytłumaczyć , na bieżąco będę się starał , (screen później)

* wyjątki w strategii :

- czasem , momo się nie pojawia , za to mamy dwie , 3 świece ( co na wyższym tf może byc momo , chociaż wcale nie musi ) jeśli nie pojawiają się piny sriny i inne tego typu straszaki wchodzę
- nawet dosyć często jest taka sytuacja że robią momo i nie wracają , tylko pędzą dalej , nie wiem czy to to jest według elliota korekta pędząca , nie wnikam , tutaj może się okazać że człowiek wskoczy do pociągu a mu nagle się zechce jednak skorekcić trochę , ryzyk fizyk . Ale zazwyczaj kontynuują mocny ruch .

* cel 1 : utrzymanie się na powierzchni ,

* cel 2 : regularne zyski ,

* cel 3 : w ciągu 2 lat dojść do 0,1 lota na pozycje

* cel 4 : w ciągu 4 lat dojść do 0,5 lota na pozycje

( jeśli stanie się to szybciej , to tylko się cieszyć , ale trzymam się głównej filozofii czyli : BEZ CIŚNIENIA)

* zarządzanie pozycją : skupiam się na wyrobieniu jak najlepszego współczynnika RR

1. pierwszy SL ustawiam pod momo albo na cenie jej otwarcia
2. zazwyczaj , po osiągnięciu ZL następuje kolejny wybuch , SL przestawiam pod 2 lub 3 świece po pierwszym momentum
3. gdy kolejny wybuch zakończy się kolejnym momo , SL przestawiam na BE lub na cenę otwarcia drugiego momentum :p jeśli trend ma być silny pójdą dalej , jeśli jest coś nie tak zeżrą momentum
4 . SL przesuwam na coraz większy profit pod/nad kolejnymi poziomami S/R
5 . jak widzę totalne "hujemóje" uznaje że trend się wypalił i wychodzę z łapy albo ustawiam bardzo wąski SL , jeśli mam racje , czekam na odwrócenie trendu , jeśli się myle , wchodzę po kolejnym momentum w tą samą stronę co poprzednio

(tak jak wcześniej napisałem , po jakimś czasie planuje piramidować , narazie nic nie kombinuje , od czasu do czasu przemyślam różne bezpieczne opcje)

* Spodziewam się :

-częstych BE ,
-rzadkich wtop ,
-optymalnej ilości małego profitu w granicach 20 pipsów
-i raz na jakiś czas kilku strzałów w "dziesiątkę" .

* kapitał próbny ( niestety większe ryzyko %) 50zł (bez śmiechu!) jeśli się utrzymam na powierzchni ,

* dopłacę odpowiednie pieniądze i to będzie mój kapitał początkowy

( z biegiem czasu będzie pewnie kilka modyfikacji , będę się starał żeby nie zmieniać wszystkiego o 180 stopni , skupie się na myśleniu jednotorowym )

I teraz pozostaje tylko wprowadzenie wszystkich tych zasad w życie i się ich trzymać , jak najmniej kombinować i myślę że coś z tego będzie .

Narazie that's all ...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, 20:35 przez dzikus, łącznie zmieniany 7 razy.
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

1. Czy są metody dzięki którym określę czy LL/HH to początek dłuższego trendu czy chwilowy kaprys ?

2. Czy są metody dzięki którym określę czy po LL/HH nastąpi głębszy Pullback czy cena po chwilowym zastanowieniu (np 1 świeca) odrazu wywali dalej ?
Po 5 miesiącach w końcu mogę sobie odpowiedzieć , co znaczy że rozwój jakiś tam jest :]

Tysiąc godzin na symulatorze
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

Trochę suchych statystyk , rzeczywistość zawsze jest inna , ale te wyliczenia pomogą mi wytyczyć jako taką drogę , zamiast błądzić w kółko .

Wnioski:

Aby dojść do celu jakim jest gra 0,1 lota za 2 lata , potencjalnie muszę ugrać 1698 pipsów w 520 sesji (bez świąt itp) , co daje 3,265 pipsa dziennie , 16,326 pipsa tygodniowo , 70,75 pipsa miesięcznie , 424,5 pipsa w pół roku , 849 pipsów rocznie :)

Aby dojść do celu jakim jest granie , 0,5 lota w ciągu kolejnych 2 lat muszę ugrać 873 pipsów , 1,678 pipsa dziennie , 8,394 pipsów tygodniowo , 36,375 pipsa miesięcznie , 218,25 pipsa w pół roku , 436,5 pipsa rocznie .

Na pierwszy rzut oka cele są zbyt szerokie , bo przecież nawet nasza koleżanka A... , dała by rade złapać te 2 , 3 pipsy dziennie . No zobaczymy . Przede mną są najpierw dwa pierwsze , pewnie najważniejsze i przełomowe cele . Utrzymanie się na powierzchni i regularne zyski , potem dopiero będę wojował z dążeniem z podwyższaniem lota :D Narazie tak wszystko bez ciśnienia , bezpiecznie , bez stresowo , branoc :P
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, 11:21 przez dzikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Price Action

ODPOWIEDZ