Dzikus - Krok po kroku

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
dzikus
Gaduła
Gaduła

Dzikus - Krok po kroku

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

Witam .

Ciężko mi jest utrzymać dyscyplinę , podstawowe błędy to :

1. Wychodzenie z zyskownej transakcji o wiele za wcześnie mimo ustalonych wcześniej zasad przykład w załączniku .

Po prostu pękam . Efekt jest taki że odrabiam wcześniejszy SL ale zyski jakimi mogę się pochwalić są niewielkie , więc niby utrzymuje się na powierzchni ale nie idę do przodu .

2. Drugi problem to niechlujne podejście do analizy i naginanie zasad .

Celem tego dziennika jest zmiana tej sytuacji . Fakt , jestem jak uparte dziecko które trzeba bić zeszytem po głowie . Jestem przygotowany na ostrą krytykę .

Korzystam głównie z koncepcji Zero Line używając H4 . W między czasie 9.00 - 13.00 sklapuje na M15 nieco zmodyfikowanym NLA .

SL i TP zależny od sytuacji . Konto real . Pozycja 0,1 lub 0,2 lota , wiem że to dużo ale psychicznie jest mi lepiej zamknąć połowe na +10 , drugą połowę przestawiając na BE . niestety mniejszymi wartościami niż 0,1 nie mogę grać - konto w XTB

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

1. Wychodzenie z zyskownej transakcji o wiele za wcześnie mimo ustalonych wcześniej zasad przykład w załączniku .
Witaj w klubie ;)

Dziennik naprawdę pomaga. I zawsze ktoś coś doradzi ;)

Życzę wytrwałości i więcej dyscypliny.

Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

dzikus
Gaduła
Gaduła

Z popełnianych błędów zapomniałem napisać najgorszy : Dzisiejsza transakcja . Wejście na eurusd , zgodnie z zasadami na m5 , wszystko szło gładko do momentu pojawienia się dołka wyższego niż poprzedni . Wiedzialem że powinienem zamknąć . Ale zacząłem myśleć "nadziejowo" . Załącznik nr 1 .
Obecnie transakcja opiera się na nadziei że cena odbije od ZL z H4 i powędruje w dół .

Dokładnie to samo zrobiłem na eurjpy .
daromanchester pisze:Życzę wytrwałości i więcej dyscypliny.
Z wytrwałością jest u mnie ok , ale z dyscypliną do bani :(
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 13:54 przez dzikus, łącznie zmieniany 2 razy.

dzikus
Gaduła
Gaduła

Tak to wyglądało kiedy zajmowałem pozycje , DAWAŁO ok 20 pipsów zysku . załącznik "eurusd wejście"

Największy błąd którego cholernie żałuje to zajęcie pozycji po 0,1 lota na dwóch parach zamiast 0,2 na jednej . Połowe bym zamkną na +20 , reszte bym ustawił na BE . FUCK . Powtarzam te same błędy po 10 razy . Najgorsze jest to że na Demie nie miałem takich głupich problemów ze sobą . No ale , powrót na demo mnie niczego nie nauczy znowu będę się cwanił że kosze pipsy , przejde na real i dupa .

załącznik "zl" to moja nadzieja .

mwojt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mwojt »

Narazie nick pasuje do stylu gry :) Na screenie widać ustawiony S/L... i co się z nim stało? Pamiętaj aby wychodzić z pozycji jeśli czujesz że zaczyna iść coś nie tak, nawet jeśli cena jeszcze nie osiągnęła S/L.. a pipsy odrobisz następnym razem.
Nawet jeśli cena zawróci i tym razem Ci się uda, prędzej czy później osiągniesz margin call bo taki sposób gry tylko do tego prowadzi.

Trzymam kciuki i pozdrawiam
Obrazek

dzikus
Gaduła
Gaduła

Też tak myśle tylko czemu robie odwrotnie ? Przydałby się dobry psychiatra a nie świetny system bo jak widać system działa , ja nie :/
Price Action

mwojt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mwojt »

Chyba każdy przez to przechodził :)

Pamiętaj że Pan Forex nigdy nie jest łaskawy, zawsze bez uczuć i nigdy się nie lituje więc nadzieja i emocje zawsze powinny być ostawiane na bok w momencie włączenia platformy do tradingu...

.... ale to przychodzi z czasem

... a każdy margin call dużo uczy :)
Obrazek

dzikus
Gaduła
Gaduła

mwojt pisze:... a każdy margin call dużo uczy :)
Dzięki za słowa otuchy :p

W tej chwili trzymam pozycje tylko ze względu na to że gdybym właśnie włączał MT4 wszedłbym w shorta na edku opierając się o Zero Line

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

dzikus pisze:wszedłbym w shorta na edku opierając się o Zero Line
na sell własnie zaliczyłem MC brakło mi 5 minut

dzikus
Gaduła
Gaduła

Wytrzymałem , mimo tego że na edku było chyba -55 na eurjpy -60 . Wyszło że jestem czystym hazardzistą , oczekuje że to się właśnie zmienia . Nigdy więcej nie popełnie takich błędów , jeśli strata pieniędzy mnie nie straszy to może wstyd pomoże .

Bóg zapłać za Zero Line :P . Na jednej i drugiej parze odbiło , ku mojemu zdziwieniu to eurjpy dało zysk , nie edward . Eurjpy zamknąłem na +112 pipsach , na edku było +14 , ustawiłem stop na -20 i go zjadło .

Jutro trzymam się zasad . Bo zdaje sobie sprawę że drugi raz takie hazardowe zagrywki mogą nie wypalić . Zresztą to nie mój pierwszy rachunek real , szczerze to nawet nie drugi . Więc czas dorosnąć .

Dziękuje za wasze posty . Dużo dały mi do myślenia . Dzisiejszy dzień ze względu na grę zaliczam jako porażkę , ze względu na naukę za sukces .

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ