ZUS, OFE - uwaga, uwaga, nadchodzi!

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

zz pisze:Wyliczenia są proste składka ok. 1000 zł miesięcznie
Składka na ubezpieczenia emerytalne wynosi 19,52%. Jeśli podzielisz 1000/19,52% wyjdzie Ci twój dochód brutto, który zarabiasz - 5122,95 zł - czy tyle zarabiasz? (bo taką kwotę podałeś...) i czy tyle zarabiałeś przez całe życie? Oczywiście nie wziąłem pod uwagę inwestowania "Twoich" pieniędzy w ZUS-ie ale biorąc pod uwagę inflację to wcale nie wyjdzie jakaś astronomiczna kwota...
Teraz załóżmy, że zacząłeś pracować w wieku 25 lat zarabiając od razu taką kasę. Po 40 latach idziesz na emeryturę. Ile odłożyłeś? mniej więcej: wspomniany 1000 zł x 12 m-cy x 40 lat = 480 000 zł -> a skąd Ci się wzięło 1 500 000 zł?!?
To była oczywiście optymistyczna wersja! Teraz weź jeszcze pod uwagę, że przez długi czas zarabiałeś znacznie poniżej wspomnianej kwoty a nawet poniżej średniej krajowej... Ile Ci wyszło?
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Pytajnik naprawdę żałosny jesteś jeżeli Was tak w szkołach przygotowują to wszystko jasne.
Tak jak wyżej pdejdż sobie do NBP weż stopy procentowe i sobie pomnóż w samym 1990 roku było ok. 46% to są oficjalne dane.Co do zarobków to miałem nawet wyższe średnio wyszło ok. 120-130 średniej krajowej lecz i tak widzę po Waszym pisaniu że to jest daremny trud...................

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

zz pisze:Pytajnik naprawdę żałosny jesteś jeżeli Was tak w szkołach przygotowują to wszystko jasne.
Ciebie tak przygotowali że nawet po polsku pisać nie potrafisz...
zz pisze:Co do zarobków to miałem nawet wyższe średnio wyszło ok. 120-130 średniej krajowej
hmm, obecnie średnia krajowa wynosi około 3200 zł brutto - czy chcesz mi powiedzieć, że zarabiasz 384 000 zł miesięcznie? to rzeczywiście masz problem jak ZUS Ci wyliczył taką emeryturę. Chociaż składki emerytalne płaci się jedynie do pewnej wysokości w danym roku (30-krotności średniej krajowej) więc na pewno Twoja emerytura wyniesie znacznie poniżej obecnej pensji.
zz pisze:Tak jak wyżej pdejdż sobie do NBP weż stopy procentowe i sobie pomnóż w samym 1990 roku było ok. 46% to są oficjalne dane.
a wiesz jaka była inflacja w tamtym czasie? Pewnie nie więc Cię oświecę:
w 1989 251,1%,
w 1990 585,8%
w 1991 70,3%
Resztę sprawdź sobie w GUS-ie.
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Tak jak wyżej pdejdż sobie do NBP weż stopy procentowe i sobie pomnóż w samym 1990 roku było ok. 46% to są oficjalne dane.
Kolega nie uwzględnił inflacji, która w tym okresie była też ogromna.
http://www.bankier.pl/inwestowanie/noto ... l&type=max
http://www.bankier.pl/inwestowanie/noto ... l&type=max

Ale fakt, wartość pieniądza w czasie rośnie gdy są one reinwestowane.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Procent_sk%C5%82adany

zz pisze:Co do zarobków to miałem nawet wyższe średnio wyszło ok. 120-130 średniej krajowej
Pogratulować, przy takim poziomie w ogóle nie powinieneś się martwić o emeryturę..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

zz
Maniak
Maniak

Pytajnik pisze:a wiesz jaka była inflacja w tamtym czasie?
Te 46% to były stopy miesięczne więc pokrywa to co napisałeś.
Pogratulować, przy takim poziomie w ogóle nie powinieneś się martwić o emeryturę.
Nie bardzo jest czego gratulować ponieważ wszystkich nas wyrolowali jak chłopców natomiast nic nie zrobili aby to zamoryzować i zaproponować coś w zamian.....

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:Nie bardzo jest czego gratulować ponieważ wszystkich nas wyrolowali jak chłopców natomiast nic nie zrobili aby to zamoryzować i zaproponować coś w zamian.....
Jeśli nie umiesz cofnąć czasu, to już na nic nie zda się wracanie do przeszłości.. Z nowym pokoleniem i każdym kolejnym będzie to samo - jak sobie nikt nie zadba osobiście o przyszłość to na starość zęby w ścianę.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Ja myślę, że nasi politycy powinni zacząć czytać nawigatora
Zawsze uważałem że nasz nawigator bije na głowę najlepsze uczelnie oraz najlepszych ekonomistów w w Polsce .......

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:
Ja myślę, że nasi politycy powinni zacząć czytać nawigatora
Zawsze uważałem że nasz nawigator bije na głowę najlepsze uczelnie oraz najlepszych ekonomistów w w Polsce .......

Pozdrawiam.
Pod jakim względem? Możesz podać jakiś fantastyczny pomysł który można wprowadzić, podeprzeć go argumentami? A w ogóle kogo masz na myśli mówiąc najlepszych ekonomistów? Ja tych których znam to podziwiam i chylę czoła ale najwidoczniej mamy inne postrzeganie najlepszych ekonomistów..

zz
Maniak
Maniak

Tig3r pisze:Pod jakim względem? Możesz podać jakiś fantastyczny pomysł który można wprowadzić, podeprzeć go argumentami?
Poczytaj forum od deski do deski tutaj jest kopalnia przykładów podpartych lub inaczej opartych o oświadczenie FED z 1997 roku w którym to oświadczeniu jest wręcz wizjonerska ocena przyszłości i dokładnie podane przykłady co trzeba zrobić.
Nie ukrywam że dla mnie to to oświadczenie jest jedynym guru ekonomicznym i niestety lub stety innych nie uznaję.
Tig3r pisze:le najwidoczniej mamy inne postrzeganie najlepszych ekonomistów.
Najwidoczniej i z stąd te nasze częste nieporozumienia.

Pozdrawiam.

Ps. mówią kto się lubi ten się czubi...... :P

ODPOWIEDZ