ZUS, OFE - uwaga, uwaga, nadchodzi!

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

zz pisze:
ZZ, nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Kurczę Tig3r.....
Gzie jest bląd????.
Powtarzam po raz ostatni po nowemu dostajesz 1 zł za miesiąc pracy jeżeli jesteś prezesem to może dostaniesz 1.5 zł za miesiąc pracy lub prościej Masz 0.35% netto tego co sobie przez całe życie uzbierałeś.
Mówił o tym prezes polskiej izby emerytalne to by się zgadzało z moimi obliczeniami ponieważ z 120% średniej krajowej miałem obliczone po20 latach pracy policzone ok. 100 000 zł kapitału początkowego i z tego policzone 425 zł emerytury brutto czyli 340 zł netto czyli pokrywa się to z tym o czym mówił prezes PIE.Prawdą jest natomast co piszesz że jak braknie do minimum 550 żl to państwo może dopłaci.....Tylko tak czy siak jest to totalny debilizm......

Pozdrawiam.

Wybacz, ale jesteś stuknięty. sam piszesz że min to 550 ale ciągle wszędzie pi.. o jakiś złotówkach.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Chyba chodzi oto, że miesięcznie dostaniesz w swojej emeryturze 1-1,5 zł za każdy miesiąc pracy przed.

Ja nie będę się wypowiadał bo by serwera nie starczyło (ale złamię tę zasadę w w weekend się odniosę do paru spraw).
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tig3r pisze:sam piszesz że min to 550 ale ciągle wszędzie pi.. o jakiś złotówkach.
Kończę z Tobą dyskusję ponieważ to nie ma sensu.Jeżeli dla ciebie za dziesiątki lat pracy policzą nieważne 200-400 zł i jak twierdzisz może dorzucą może nie dorzucą jakieś grosze do minimum i przechodzisz na tym do porządku dziennego to rzeczywiście jeden z nas jest stuknięty.
Nievinny pisze:Chyba chodzi oto, że miesięcznie dostaniesz w swojej emeryturze 1-1,5 zł za każdy miesiąc pracy przed.
Tak dokładnie o to chodzi.

reptile starałem się Tobie to wytłumaczyć w najprostszy możliwy sposób mniej więcej jest to tak jak napisałem zresztą niedawno potwierdził to publicznie jeden z przedstawicieli emerytalnych.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kończę z Tobą dyskusję ponieważ to nie ma sensu.Jeżeli dla ciebie za dziesiątki lat pracy policzą nieważne 200-400 zł i jak twierdzisz może dorzucą może nie dorzucą jakieś grosze do minimum i przechodzisz na tym do porządku dziennego to rzeczywiście jeden z nas jest stuknięty.
Tak, może jestem bo wychodzę z założenia że sam o siebie muszę zadbać a biadolenie wszędzie gdzie się da w kółko o tym samym wcale nie sprawi że będę dostawał mniej czy więcej. Nie wiem może Tobie to poprawia humor pisanie ciągle tego samego, może nawet Ci się wydaje że to coś zmieni. Ale nie ma co się łudzi reali są jakie są.
Już teraz prognozy są nieciekawe i popytaj się czy zobacz czy ludzie coś z tym robią. Nie są świadomi, albo raczej nie chcą być i martwić się o przyszłość. Żyją dniem obecnym korzystając na maksa jak się da oddalając problem emerytury - w końcu jakoś to będzie. I nadejdzie taki dzień że obudza się jak już nic się nie da zrobić poza biadoleniem i narzekaniem że jak to że mało itd..
Jak ktoś nie pracował/odkładał składek to nie licząc jakichś ekstremalnych przypadków dostanie to na co zapracował.
Ci co mogą i myślą o przyszłości zadbają o siebie, bo wcale lepiej nie będzie - ludzie żyją coraz dłużej, składek płaci coraz mniej a ludzi przechodzących na emerytury jest coraz więcej.
Kasa się z powietrza nie bierze, worek ma swoje płytki dno więc jak będzie widać już teraz.
Na Twoim miejscu zz cieszyłbym się że nie dlugo przechodzisz i coś dostaniesz - ja podejrzewam że o ile dożyję to już dawno zaliczymy bankructwo i dostaniemy wielkie NIC. I nie ważne czy to będzie się nazywać ZUS, Budżet czy jeszcze inaczej - kasa i tak leci z jednego wora.

A teraz mała kalkulacja:
najniższa pensa to jakieś 900zł netto (na ręke), do ZUS leci miesięcznie trochę ponad 150zł, II filar ok 100. Dajmy na to że 250zł/m-c leci na emerytur. Zakładając że pracujesz 30 lat (nie uwzględniam że zarabiasz więcej czy mniej) odłożysz przez ten czas 90000zł. Zakładając że jakoś to lokujesz dajmy na to za marne 1% rocznie (realnie ponad inflacje) odłożysz ~105 000.
I teraz te średni wiek życia to ~80 lat czyli ok 15 lat po przejściu na emeryturę.
Przy założeniu że to co pozostaje jest nadal reinwestowane po stopie 1% rocznie wychodzi że przez 15 lat miesiąc w miesiąc powinieneś dostawać po ~627,90 zl.
Tyle teoretycznie powinien dostawać emeryt po przejściu na emeryturę pracujący 30 lat za najniższą krajową.
Oczywiście system jest nieefektywny i po drodze zjada Ci znaczną część. Do tego wszystkiego trzeba dopłacać już teraz.

zz
Maniak
Maniak

Sądziłem że powiniśmy się rozumieć a tu ni w ząb.
Tig3r pisze:Na Twoim miejscu zz cieszyłbym się że nie dlugo przechodzisz i coś dostaniesz
Z czego mam się cieszyć że wpłaciłem co najmniej 1 500 000 zł a policzyli mi 100 000 zł?.Niestety nie przejdę ponieważ zabrano prawa nabyte i tak jak Wy będę bakał 50 lat......To wszystko jest tak chore że nie ma sensu pisać obawiam się że samo Twoje podejście do sprawy nie wystarczy ponieważ do skromnej egzystencji potrzebujesz ok. 1 000 000 zł i z t ego będziesz miał ok. 3600 zł.

Tutaj Masz przykład właściwego i profesjonalnego podejścia do sprawy i w biednym kraju gdzie nie ma pieniędzy na nic potrafią walczyć o swoje interesy cytuję
////MF planuje zwolnienie z CIT zagranicznych funduszy

PAP | 06.03.2010 | 10:20
MF planuje zwolnienie z CIT zagranicznych funduszy

Zagraniczne fundusze emerytalne i inwestycyjne, podobnie jak polskie, mają uzyskać zwolnienie z podatku dochodowego - przewidują przygotowane przez MF założenia do projektu nowelizacji ustawy o PIT i CIT.
MF tłumaczy, że planowana nowelizacja ma dostosować przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych i ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych do prawa wspólnotowego. Ponadto ma na celu doprecyzowanie zasad opodatkowania dochodów uzyskiwanych przez podatników podatków dochodowych z tytułu udziału w spółkach nie będących osobami prawnymi.

Zgodnie z obecnymi przepisami z CIT zwolnione są polskie fundusze inwestycyjne i emerytalne działające na podstawie polskiego prawa (ustawy o funduszach inwestycyjnych i ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych). Zwolnienia nie obejmują dochodów funduszy utworzonych w oparciu o przepisy innych państw UE i Europejskiego Obszaru Gospodarczego, uzyskiwanych w Polsce z dywidend lub odsetek.

Zdaniem Komisji Europejskiej, polskie przepisy w sposób nierówny traktują fundusze polskie i zagraniczne, tym samym naruszają unijną zasadę swobody przepływu kapitału.

"Aby usunąć wskazane przez Komisję Europejską naruszenie i zrównać w prawach podatkowych polskie i zagraniczne fundusze, nie pozbawiając polskich podatników praw nabytych, należy dokonać rozszerzenia zakresu zwolnień podmiotowych na odpowiednie fundusze inwestycyjne i emerytalne, podlegające nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w innych krajach UE lub EOG" - napisano w założeniach do projektu.

Według MF, nowe przepisy powinny wejść w życie 1 stycznia 2011 r. Resort szacuje, że wprowadzenie zwolnienia będzie kosztować budżet państwa ok. 55,5 mln zł, a samorządy terytorialne ok. 16,5 mln zł.

Ministerstwo planuje także zmianę przepisów odnoszących się do spółek nieposiadających osobowości prawnej. Chodzi o podatników prowadzących działalność gospodarczą w formie spółki cywilnej oraz posiadających udziały (akcje) w spółkach osobowych prawa handlowego: jawnej, partnerskiej, komandytowej i komandytowo-akcyjnej.

Zgodnie z obecnymi przepisami ustaw o CIT i PIT spółki, które nie są osobami prawnymi, nie są podmiotami podatku dochodowego. Podatnikami w tym przypadku są wyłącznie wspólnicy tych spółek.

"Potrzeba dokonania zmian w ustawie PIT oraz ustawie CIT wynika przede wszystkim ze zgłaszanych problemów interpretacyjnych związanych z brakiem precyzyjnych przepisów regulujących zasady opodatkowania dochodów osiąganych przez wspólników spółek nie będących osobami prawnymi" - wyjaśnia MF w dokumencie.

Projektowana ustawa będzie regulowała m.in. skutki podatkowe wniesienia wkładu do spółki niebędącej osobą prawną, czy zasady wyceny i amortyzacji składników majątkowych wniesionych do takiej spółki. Nowela ma objąć ponadto zasady ustalania kosztów przy zbyciu przedmiotu wkładu, skutki podatkowe likwidacji spółki, czy regulacje dotyczące amortyzacji składników majątkowych w przypadku przekształcenia spółki niebędącej osobą prawną w kapitałową i kapitałowej w spółkę niebędącą osobą prawną.//////

Życzę wyciągnięcia właściwych wniosków/

Pozdro.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

zz pisze:wpłaciłem co najmniej 1 500 000 zł a policzyli mi 100 000 zł?
hm...wplaciles tyle? juz przekalkulowales z procentem?
Jezeli bez procentu, no to zarabiales gdzies (nie chce mi sie liczyc) grubo grubo powyzej czterech, pieciu srednich krajowych, mysle ze powinienes spokojnie sobie odlozyc na emeryture... wiec nie masz co narzekac ;)

A tak w wielkim skrocie, zz musisz sobie odpowiedziec na pytanie do czego dazysz i co chcesz osiaganc swoim narzekaniem... mowie powaznie..
1) Twoje narzekanie tutaj naprawde nie ma zadnej wartosci dodanej, no chyba ze faktycznie sprawia Ci to jakas przyjemnosc, no to wtedy rozumiem Twoje dzialania
2) Zadnej ameryki nie odkrywasz, wieszkosc tu ludzi wie ze trzeba wziac los w swoje rece
3) Wsrod Twoich wklejanych artykulow, zanika Twoja glowna mysl, co tak na prawde chcesz powiedziec procz zyczenia wyciagniecia wlasciwych wnioskow, jak juz mowilem, ale powtorze, mysle ze wiekszosc wnioski juz dawno wyciagnela...

No chyba ze w grupie lamentowac jest razniej i o to chodzi...

zz
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:mysle ze wiekszosc wnioski juz dawno wyciagnela...
Żle myślisz. Skoro taki aktywny forumowicz reptile takie pytania zadaje to Masz dowód że trzeba o tym mówić.
LowcaG pisze:co tak na prawde chcesz powiedziec
Krótko chcę powiedzieć to co teraz powiedział w swoim oświadczeniu KNF.
Brakuje mi tylko wskazania precyzyjnych dróg wyjścia z tej sytuacji.
Jakie są drogi wyjścia?.Na przykładzie UK oraz Szwajcari pisałem chyba z dziesięć razy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zz pisze:Żle myślisz. Skoro taki aktywny forumowicz reptile takie pytania zadaje to Masz dowód że trzeba o tym mówić.
Nie obrażając nikogo, reptile zadaje dużo pytań retorycznych..

Drug wyjścia raczej za bardzo nie ma, a już na pewno nie precyzyjnych..
Zwolnień z podatków raczej nie uświadczysz bo jakaś kasa dla obecnych emerytów musi być.

Wprowadzenie zmian a ich wpływ na gospodarkę do co najmniej dobrych kilka lat, ale jak "przetrwać" do tego czasu ze zmianami?

Zmiany na pewno by się przydały, bo zawsze można usprawniać i optymalizować różne kwestie.

zz pisze:Z czego mam się cieszyć że wpłaciłem co najmniej 1 500 000 zł a policzyli mi 100 000 zł?
Jeśli to prawda to na pewno masz na to dowody. Oczywiście mówimy tu o wpłaci do ZUS a nie o podatki?

Może postaw pytanie zamiast pisać coś co wszyscy wiedzą i dyskusja przejdzie na bardziej merytoryczny tor.

Pozdrawiam
tig3r

P.S.
Twoja kochana Anglia zwiększa maksymalny próg podatku z 40% do 50% dla zarobków ponad 150 000 GBP. Standardowy podatek VAT z 15% do 17,5%, dla małych firm z 19% do 22% - być może jeszcze jakieś tu nie wspomniane.
Tam wcale nie jest tak kolorowo.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

OFE emerytury cd..

Nieprzeczytany post autor: reptile »

zz pisze:Żle myślisz. Skoro taki aktywny forumowicz reptile takie pytania zadaje to Masz dowód że trzeba o tym mówić.
Nie sądzę, że zwykły obywatel zrozumiał coś z tego komunikatu KNF jak ja nie zrozumiałem :lol: ( no oprócz tego: "wyliczył KNF i ostrzega, że o emerytury musimy zadbać sami. " - czyli teraz musimy inwestować w IKE i ryzykować.. podziękować za taką politykę...)
Na OFE nie odkładam na IKE nic nie dam... kropka (więc w sumie nie musiałbym zrozumieć i nic wiedzieć ..). Jak będę miał 65 lat to futures pewnie wciąż będą... zresztą na byle czym można spekulować :lol:
A że mamy system, który więcej zabiera niż daje ... to i tak ludzki świat w ogóle będzie wyglądał. Jakby jeszcze założyć jakiś nowy krach i uszczuplenia kapitałów,zysków OFE to będzie ciekawie.
zz pisze:Mówił o tym prezes polskiej izby emerytalne
Co to za prezes i co to za izba :roll: ..google nie widzi tak owej
http://www.igte.com.pl - o to chodzi ?

http://ofe.bblog.pl/wpis,solvency;ii;82 ... 15876.html
Na koniec jeszcze tak, jeśli wyssali kapitał przez banki to i pewnie z ofe będzie podobnie. :lol:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Jeśli to prawda to na pewno masz na to dowody. Oczywiście mówimy tu o wpłaci do ZUS a nie o podatki?
W zasadzie to są dwie różne rzeczy lecz można je połączyć.
Wyliczenia są proste składka ok. 1000 zł miesięcznie podejdż do NBP jak będziesz w Warszawie to dadzą Tobie stopy procentowe NBP od począttku następnie to pomnóż przez koszt pieniądza w czasie i to wyjdzie.Wiesz nie chodzi już mi o tą kasę chodzi mi o to że te palanty nic ale to absalutnie nic nie robią konstruktywnego.Skoro przejeb....li tą naszą kasę to chociaż niech szukają innych możliwości.
Twoja kochana Anglia zwiększa maksymalny próg podatku z 40% do 50% dla zarobków ponad 150 000 GBP

UK nie jest moją ukochaną.Dałeś przykład nie na temat ponieważ w tym temacie o który mi chodzi nic się nie zmieniło i można sensowne rzeczy robić a Państwo to wspiera.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ