Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Mocno selekcjonuje trade-y. Więc na razie nie mogę Ci pokazać stratnego wejścia... Za to kupa trade na be wyrzuconych.bigben pisze: No i pokażcie tez stratne wejscia żeby można było się uczyc na błędach. Bo narazie pachnie mi to propagandą sukcesu jak początkowo NLA...
Inna sprawa - nikt nie sieje propagandy - napisane jest że metoda jest uznaniowa. Jeżeli będzie się rzucało zleceniami na lewo i prawo to będzie to metoda ze średnią skutecznością choć możliwe że w dłuższym okresie przynosiła będzie zyski.
To jak TY i tylko TY odczytasz wykres jest ważne. Co z tego że ktoś Ci pokaże błędne wejście ?

Ważne są 3 rzeczy:
- kiedy wejść
- gdzie postawić mądrego SL
- i kiedy wyjść
Przy założeniu że wiemy czego szukać daje nam to dość fajnie zawężone pole poszukiwań...
Przypominam też że temat napisałem nie dlatego że chciałem tylko na prośbę... już nie pamiętam kogo

ZLki są proste - a jednocześnie nie są.
Reszta zależy od Was...
Ile jeszcze potrzeba Wam przykładów ?

@Xmind,
dlaczego ciegle piszesz ze nie patrze na wykres, ta swieca z 15m byla dla mnie potwierdzeniem, jak chcesz wiedziec jak bym postapil na Twoim wykresie to wrzuc kilka wykresow z roznymi interwalami to sprobuje odpowiedziec,
nie musisz od razu sie wkurzac, wudaje mi sie ze Cie nie obrazilem, jak tak to sory, pokazalem wtope bo ktos o tym pisal wczesniej, mysle ze nie tylko ja tutaj wtopisel, tyle ze jak widzimy w tym temcie nikt o wtopach nie pisze, ok ja dalej tez nie bede bo chyba nie ma sensu,
@mike
to caly ty, lazisz po tematach i jak zawsze nic nie wnosisz tylko sie czepiasz, chyba w kazdym temcie jest jakas twoja glupia uwaga a pytasz sie o banaly, wez sie lepiej forex i nie lap wszystkich za slowa, aha i teraz tez nie zapomnij mnie poprawic
i to wszystko co chcialem w tym temacie napisac,
pozdrwiam
dlaczego ciegle piszesz ze nie patrze na wykres, ta swieca z 15m byla dla mnie potwierdzeniem, jak chcesz wiedziec jak bym postapil na Twoim wykresie to wrzuc kilka wykresow z roznymi interwalami to sprobuje odpowiedziec,
nie musisz od razu sie wkurzac, wudaje mi sie ze Cie nie obrazilem, jak tak to sory, pokazalem wtope bo ktos o tym pisal wczesniej, mysle ze nie tylko ja tutaj wtopisel, tyle ze jak widzimy w tym temcie nikt o wtopach nie pisze, ok ja dalej tez nie bede bo chyba nie ma sensu,
@mike
to caly ty, lazisz po tematach i jak zawsze nic nie wnosisz tylko sie czepiasz, chyba w kazdym temcie jest jakas twoja glupia uwaga a pytasz sie o banaly, wez sie lepiej forex i nie lap wszystkich za slowa, aha i teraz tez nie zapomnij mnie poprawic
i to wszystko co chcialem w tym temacie napisac,
pozdrwiam
- Mike_Scofield
- Pasjonat
Uważam, że jak już ktoś myśli, że ma coś mądrego do powiedzenia, to niech to powie poprawnie po polsku, bo inaczej mnie to nie przekonuje ...uzin2 pisze:@mike
Podejrzewam, że masz maturę?
No to chyba wypadałoby znać podstawowe czasowniki zanim się weźmie za forex?
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Panowie co niektorych z Was dzisiaj ugryzło ? Takiego nabuzowania jeszcze nie widziałem od początku bytności na tym forum. Polecam melissę na uspokojenie
A chętni do napinki niech się wyładują na żywo podczas tradingu.
@Shadi
Nie rozumiem czemu czujesz się urażony. Moja wypowiedz nie była osobistą wycieczką pod Twoim adresem tylko ogólna uwaga. Wolę się uczyć na cudzych błedach niż na swoich. Nigdzie nie krytykowalem koncepcji ZL, wręcz przeciwnie bardzo mi sie ona podoba. Interesuje się nią od ok. miesiąca i handluje b. ostrożnie - w zeszłym tygodniu tylko 1 trade (wygrany) a reszte swojej energii poświecam na trening na demo. I przy "rzucaniu zleceniami na lewo i prawo" jest tak jak piszesz.
Nie lubię zafałszowanej rzeczywistości a jak sie ogląda same lub prawie same profitowe trejdy to tracimy kontakt z rzeczywistością i popadamy w iluzję.Nawet Dragon czy Es/pip mają wpadki i nie wstydzą się do nich przyznać. Ktoś kto się dorobił fortuny na Foreksie powiedział że owszem zarobił 2 miliony ale żeby dojść do takiego poziomu to musiał w sumie przegrać milion.

@Shadi
Nie rozumiem czemu czujesz się urażony. Moja wypowiedz nie była osobistą wycieczką pod Twoim adresem tylko ogólna uwaga. Wolę się uczyć na cudzych błedach niż na swoich. Nigdzie nie krytykowalem koncepcji ZL, wręcz przeciwnie bardzo mi sie ona podoba. Interesuje się nią od ok. miesiąca i handluje b. ostrożnie - w zeszłym tygodniu tylko 1 trade (wygrany) a reszte swojej energii poświecam na trening na demo. I przy "rzucaniu zleceniami na lewo i prawo" jest tak jak piszesz.
Nie lubię zafałszowanej rzeczywistości a jak sie ogląda same lub prawie same profitowe trejdy to tracimy kontakt z rzeczywistością i popadamy w iluzję.Nawet Dragon czy Es/pip mają wpadki i nie wstydzą się do nich przyznać. Ktoś kto się dorobił fortuny na Foreksie powiedział że owszem zarobił 2 miliony ale żeby dojść do takiego poziomu to musiał w sumie przegrać milion.
a Co Ty opowiadaszbigben pisze: @Shadi

Głównym dla mnie problemem jest to że naczytałem się o wielu metodach, przeczytałem wiele książek i wciąż mam problemy z tym. Ile to razy nie zagrałem bo przypominam sobie nagle że w jakiejś tam książce pisali tak czy inaczej.
Dla mnie przegrana to BE. Dlaczego ? bo źle oceniłem sytuację. Nie dał bym be 90% przypadków = sl.
Zasada dla mnie jest prosta.. dobra analiza = wejście i mały DD po czym wystrzał.
ES skalpuje sadzi zleceniami gdzie się da - ale ma jaja i wie co robi, ma więcej strat
Dragon gra na większym TF ale sadzi 250 Euro za pips(z tego co mi wiadomo:)), ma mniej strat.
Jednak powtarzam.. metoda nie pozwala na grę w stylu Rambo - zl = jedziemy, dżungla nasza. Tu trzeba myśleć.... żaden, tfu.. może inaczej bo bunt się rozpocznie... większość ruchów w mojej opinii mają swoje odzwierciedlenie na wykresie.
Miłej nocki
Obudziłem się i zobaczyłem ten setup,wejście zbyt szybko o jakieś 5 pipsów i wyjście zbyt szybkie o jakies 10
Dodano po 1 minutach:
A wszystko wygląda tak jak u ciebie na rysunku
pokazuje transakcje żeby pokazać wam moment wejścia i wyjścia a screen dał saku.
Dodano po 1 minutach:
Mi się wydaje że kabel nie posiadał żadnego logicznego poziomu ZL który by nam mówił że jest prawdopodobieństwo na longa.

Dodano po 1 minutach:
A wszystko wygląda tak jak u ciebie na rysunku
pokazuje transakcje żeby pokazać wam moment wejścia i wyjścia a screen dał saku.
Dodano po 1 minutach:
Mi się wydaje że kabel nie posiadał żadnego logicznego poziomu ZL który by nam mówił że jest prawdopodobieństwo na longa.
uwierz ze dla mnie 30p wystarczy, ale no widac teraz ze mozna bylo wziac wiecej, problem w tym ze nie umiem okreslac tp wciaz, wiec wchodze w pozycje z zalozeniem RR = min 2, nie jest to idealne wyjscie ale dopoki nie naucze sie wyznaczas TP patrzac na wykres to tak bede zamykac pozycje
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"