Danielewicz i jego "Geometria Fibonacciego" - kilk

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Danielewicz i jego "Geometria Fibonacciego" - kilk

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Witam,

Każdy z nas używa, bądź przynajmniej spotkał się z analizą ruchów ceny za pomocą zniesień Fibonacciego.
Znane poziomy i najczęściej powtarzane to 38,2%, 50%, 61.8% w wewnętrznych i z zewnętrznych 1.382 oraz 1.618.

Owszem, wielokrotnie na wykresach widziałem jak działają te poziomy. Oczywiście cały 'cwancyk' z nimi polega na tym, że raz działają a raz ... nie.

Czytam obecnie książkę Danielewicza "Geometria Fibonacciego". Całość techniki opisywanej zbliżona do DiNapolego o jego 'zgęszczeń' czy też 'węzłów' fibo czyli potencjalnych mocnych oporów i wsparć wynikających z nakładania się poziomów fibo z różnie liczonych fal.

W czym problem.

Otóż nijak nie idzie mi koncepcja przedstawiona prze Danielewicza z nowymi poziomami fibo. Danielewicz wskazuje na następujące poziomy:

0,235 - 0.382 - 0.500 - 0.618 - 0.685 - 0.786 - 1.000 - 1,272 - 1.500 - 1.618 - 2.000 - 2.236 - 2.618 - 4.236.

I robi się nam na wykresie po prostu kaszanka. Poziomy te są tak blisko siebie i tak liczne, że na dobrą sprawę ciężko, aby przy którymś z nich nie doszło do, nawet przejściowej, korekty.

Zamierzam siąść wieczorem przed czystym wykresem EUR/USD od interwału m15 do D1 i potestować te poziomy oraz ich zgęszczenia.
Przyznaję, jestem nastawiony sceptycznie ale ... pożyjemy zobaczymy.

Jeśli ktoś zajmował się już poziomami wskazanymi przez Danielewicza - zachęcam do podzielenia się uwagami.
Jeśli jest ktoś chętny do wspólnego testowania takich wskazań fibo - również zapraszam do wspólnego sprawdzenia na wykresach historycznych, co kilka głów to nie jedna. Może dojdziemy wspólnie do konstruktywnych uwag, które przydadzą się w tradingu.

Pozdrawiam serdecznie, J.

PS. Nie idzie mi dzisiaj handel, wszystko zamyka mi na BE a potem idzie bezczelnie w kierunku byłego punktu TP. Doświadczenie radzi mi w takim wypadku odejść od handlu (za późno składane zlecenia...) i zająć się czymś ... bardziej teoretycznym :D

Przykład z dzisiejszego dnia:

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca1 ... 81d8a.html

PS. II. No ! 5% konta zarobione (tyle chcę robić dziennie...) - można spokojnie z wolną głową siąść do fibo z tymi cwancykowatymi poziomami ::D
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, 15:25 przez chojnak, łącznie zmieniany 1 raz.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

witaj, kwestia poziomow fibo-ciekawa sprawa. Tez tym sie interesuje i bacznie obserwuje rynek EU. Tyle ze jest tak jak pisales, czesto cena przelatuje przez te zgrupowania i nie widac zadnej reakcji. Ulatwilem sobie szukanie okazji na trade w ten sposob ze szukam swingów zgodnych z PA i patrze na korekty tylko 61.8% . Tylko ten poziom biore pod uwage, szukam potwierdzenia w swieczkach. Z obserwacji widac ze korekty 61.8 % czesto daja zarobic.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Re: Danielewicz i jego "Geometria Fibonacciego" -

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

Faktycznie ładny ruch na m15 oraz na m30 widoczny, ale ruch H4 nie wygląda już tak różowo i korekta jeszcze się nie zakończyła. Następny target może być1.3640 61.8% r H1 . Jeśli chodzi o fibo zauważ że rynek zawsze kończy się na jakimś poziomie fibo, czy badając waluty, surowce,akcje i nie tylko. Po prostu zawsze na jakimś zniesieniu. Sztuka jest to aby wyłapać ten właściwy poziom.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

przyklad z dzis. takich okazji tylko szukam. Zakladam oczywiscie wybicie szczytu wiec TP powyżej lokalnego HH.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Ten podpięty zrzut ekranu to tylko przykład, tym fajniejszy, że jeszcze 'gorący' :D
Siadam do wykresów H1 i H4, to one powinny nadawać ton ruchom na mniejszych interwałach.

J.

Dodano po 3 minutach:
sgorn pisze:przyklad z dzis. takich okazji tylko szukam. Zakladam oczywiscie wybicie szczytu wiec TP powyżej lokalnego HH.
To na tym miłym ruchu wreszcie ciachnąłem dzienny limit profitu. Jak przystało na forexowego cykora (cykorzy na forexie egzystują dłużej! choć trzeba przyznać, że nie mają spektakularnych zysków) ustawiłem TP pod pivotem na 1.3629 - idealnie ciapnęło w TP błyskawicznych ruchem po czym cena spadła. Lubię takie ruchy, czemu nie ma ich częściej ? ;)
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

kelvin pisze:Jeśli chodzi o fibo zauważ że rynek zawsze kończy się na jakimś poziomie fibo, czy badając waluty, surowce,akcje i nie tylko. Po prostu zawsze na jakimś zniesieniu. Sztuka jest to aby wyłapać ten właściwy poziom.
Jak masz tyle zniesień i TF'ów to zawsze chcąc nie chcąc cena zatrzyma się na którymś poziomie. Więc raczej kwestia taka aby tych poziomów mieć jak najmniej a nie jak najwięcej jeśli to w ogóle ma mieć sens.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

To na tym miłym ruchu wreszcie ciachnąłem dzienny limit profitu. Jak przystało na forexowego cykora (cykorzy na forexie egzystują dłużej! choć trzeba przyznać, że nie mają spektakularnych zysków) ustawiłem TP pod pivotem na 1.3629 - idealnie ciapnęło w TP błyskawicznych ruchem po czym cena spadła. Lubię takie ruchy, czemu nie ma ich częściej ? ;)[/quote]

A na jakim poziomie wyłapałeś ruch i na jakim TF jeśli mogę spytać?

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze:
kelvin pisze:Jeśli chodzi o fibo zauważ że rynek zawsze kończy się na jakimś poziomie fibo, czy badając waluty, surowce,akcje i nie tylko. Po prostu zawsze na jakimś zniesieniu. Sztuka jest to aby wyłapać ten właściwy poziom.
Jak masz tyle zniesień i TF'ów to zawsze chcąc nie chcąc cena zatrzyma się na którymś poziomie. Więc raczej kwestia taka aby tych poziomów mieć jak najmniej a nie jak najwięcej jeśli to w ogóle ma mieć sens.

I właśnie w tym problem a Danielewiczem. Na wykresie roi się o linii - ciężko, żeby któraś nie stała się właśnie 'tą linią' - zwykły rachunek prawdopodobieństwa.
Trzeba więc potestować i pofiltrować metodologię Danielewicza aby miało to sens...

J.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Danielewicz owszem ma sporo tych poziomów ale on działa na dużych TF'ach więc tam odległości między poziomami to sporo pipsów. Co nie zmienia faktu że cena nadal może zatrzymać się na dowolnym z nich.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

kelvin pisze:To na tym miłym ruchu wreszcie ciachnąłem dzienny limit profitu. Jak przystało na forexowego cykora (cykorzy na forexie egzystują dłużej! choć trzeba przyznać, że nie mają spektakularnych zysków) ustawiłem TP pod pivotem na 1.3629 - idealnie ciapnęło w TP błyskawicznych ruchem po czym cena spadła. Lubię takie ruchy, czemu nie ma ich częściej ? ;)

A na jakim poziomie wyłapałeś ruch i na jakim TF jeśli mogę spytać?[/quote]

TF 5 minut (transakcyjne), analiza z H1 (głowny).

eLka od 1.3613 do 1.3629 na 0,35 lota. Na dziś starczy... Były jeszcze trzy profitowe pozycje ale się 'zbrejkiwenowały' - żal pipsiaków ...

ODPOWIEDZ