Każdy z nas używa, bądź przynajmniej spotkał się z analizą ruchów ceny za pomocą zniesień Fibonacciego.
Znane poziomy i najczęściej powtarzane to 38,2%, 50%, 61.8% w wewnętrznych i z zewnętrznych 1.382 oraz 1.618.
Owszem, wielokrotnie na wykresach widziałem jak działają te poziomy. Oczywiście cały 'cwancyk' z nimi polega na tym, że raz działają a raz ... nie.
Czytam obecnie książkę Danielewicza "Geometria Fibonacciego". Całość techniki opisywanej zbliżona do DiNapolego o jego 'zgęszczeń' czy też 'węzłów' fibo czyli potencjalnych mocnych oporów i wsparć wynikających z nakładania się poziomów fibo z różnie liczonych fal.
W czym problem.
Otóż nijak nie idzie mi koncepcja przedstawiona prze Danielewicza z nowymi poziomami fibo. Danielewicz wskazuje na następujące poziomy:
0,235 - 0.382 - 0.500 - 0.618 - 0.685 - 0.786 - 1.000 - 1,272 - 1.500 - 1.618 - 2.000 - 2.236 - 2.618 - 4.236.
I robi się nam na wykresie po prostu kaszanka. Poziomy te są tak blisko siebie i tak liczne, że na dobrą sprawę ciężko, aby przy którymś z nich nie doszło do, nawet przejściowej, korekty.
Zamierzam siąść wieczorem przed czystym wykresem EUR/USD od interwału m15 do D1 i potestować te poziomy oraz ich zgęszczenia.
Przyznaję, jestem nastawiony sceptycznie ale ... pożyjemy zobaczymy.
Jeśli ktoś zajmował się już poziomami wskazanymi przez Danielewicza - zachęcam do podzielenia się uwagami.
Jeśli jest ktoś chętny do wspólnego testowania takich wskazań fibo - również zapraszam do wspólnego sprawdzenia na wykresach historycznych, co kilka głów to nie jedna. Może dojdziemy wspólnie do konstruktywnych uwag, które przydadzą się w tradingu.
Pozdrawiam serdecznie, J.
PS. Nie idzie mi dzisiaj handel, wszystko zamyka mi na BE a potem idzie bezczelnie w kierunku byłego punktu TP. Doświadczenie radzi mi w takim wypadku odejść od handlu (za późno składane zlecenia...) i zająć się czymś ... bardziej teoretycznym

Przykład z dzisiejszego dnia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca1 ... 81d8a.html
PS. II. No ! 5% konta zarobione (tyle chcę robić dziennie...) - można spokojnie z wolną głową siąść do fibo z tymi cwancykowatymi poziomami ::D