[WIG20] Analizy, prognozy

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kondek »

Zakładając oczywiście, że te wzrosty, które mamy od marca, nie są korektą trendu spadkowego :idea:
No bez przesady :lol: Jak takie są korekty to następny impuls byłby do 0 dla WIG :lol:
w Bessie od 2007 do lutego 2009 giełda straciła 68% więc to jest już wystarczająco dużo. teraz hossa i jak będę widział że wszyscy się cieszą bez wyjątku to będzie sygnał aby już zastopować z LONG. Teraz widzę mieszane uczucia, więc jestem pewien wzrostu w średnim i długim terminie. Jak się hossa skończy to Short :D i jak już wszyscy będą w panice to się shorta zamknie i będzie znów long :-)
"Bój się gdy się wszyscy kupują, kupuj gdy wszyscy się boją" Buffet.
Pamięta ktoś jak kupował Goldman Sachs?
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Słuchajcie kolega ma shorta od 1800 i nie wie co z tym zrobić.
Ja mu mówię, żeby rzucił tą GPW w chole.... i przeszedł na czysty FX i ewentualnie Daxa.
A wy co byście zrobili w tej sytuacji ?
Jak go znam to pewnie wymięknie przy 2900.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Edek.Kabel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Edek.Kabel »

Kondek pisze:No bez przesady Jak takie są korekty to następny impuls byłby do 0 dla WIG
w Bessie od 2007 do lutego 2009 giełda straciła 68% więc to jest już wystarczająco dużo. teraz hossa i jak będę widział że wszyscy się cieszą bez wyjątku to będzie sygnał aby już zastopować z LONG. Teraz widzę mieszane uczucia, więc jestem pewien wzrostu w średnim i długim terminie. Jak się hossa skończy to Short i jak już wszyscy będą w panice to się shorta zamknie i będzie znów long
Pamiętaj, że wszystko jest możliwe. O prawdziwej hossie to dopiero będzie można mowić jak wig 20 przebije szczyty z 2007 r., a teraz to mamy odrabianie strat. Wig 20 tworzy obecnie wielomisięczną formacje podwójnego szczytu, więc dopóki nie przebije 2007 r. dopóty wszystkie scenariusze są mozliwe. Ja nie twierdze, że WiG 20 dojdzie do zera (choć i takie analizy slyszałem tu i tam), to uważam, że brak przebicia szczytu 2007 r. w najlepszym razie skończy się wieloletnią, szeroką konsolidacją miedzy szczytami 2007 a dolkiem 2009.

mmiotk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mmiotk »

Edek.Kabel pisze:
Kondek pisze:No bez przesady Jak takie są korekty to następny impuls byłby do 0 dla WIG
w Bessie od 2007 do lutego 2009 giełda straciła 68% więc to jest już wystarczająco dużo. teraz hossa i jak będę widział że wszyscy się cieszą bez wyjątku to będzie sygnał aby już zastopować z LONG. Teraz widzę mieszane uczucia, więc jestem pewien wzrostu w średnim i długim terminie. Jak się hossa skończy to Short i jak już wszyscy będą w panice to się shorta zamknie i będzie znów long
Pamiętaj, że wszystko jest możliwe. O prawdziwej hossie to dopiero będzie można mowić jak wig 20 przebije szczyty z 2007 r., a teraz to mamy odrabianie strat. Wig 20 tworzy obecnie wielomisięczną formacje podwójnego szczytu, więc dopóki nie przebije 2007 r. dopóty wszystkie scenariusze są mozliwe. Ja nie twierdze, że WiG 20 dojdzie do zera (choć i takie analizy slyszałem tu i tam), to uważam, że brak przebicia szczytu 2007 r. w najlepszym razie skończy się wieloletnią, szeroką konsolidacją miedzy szczytami 2007 a dolkiem 2009.
Jaka jest definicja hossy? I za ile złotych kupisz na własność 300 polskich spółek, gdy WIG20=0 zł ?

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kondek »

Edek.Kabel pisze: Pamiętaj, że wszystko jest możliwe. O prawdziwej hossie to dopiero będzie można mowić jak wig 20 przebije szczyty z 2007 r., a teraz to mamy odrabianie strat. Wig 20 tworzy obecnie wielomisięczną formacje podwójnego szczytu, więc dopóki nie przebije 2007 r. dopóty wszystkie scenariusze są mozliwe. Ja nie twierdze, że WiG 20 dojdzie do zera (choć i takie analizy slyszałem tu i tam), to uważam, że brak przebicia szczytu 2007 r. w najlepszym razie skończy się wieloletnią, szeroką konsolidacją miedzy szczytami 2007 a dolkiem 2009.
Takiej hossy jak była ostatnio do 2007 roku nie było jeszcze w historii naszej giełdy. I z tak wielkiego szczytu łatwo się leciało. Porównując obecny czy nazywając go miniony kryzys do kryzysu z lat 30 jest jak dla mnie głupotą. Biorąc choćby bezrobocie w USA. Wiemy jakie jest, a w latach 30 sięgało do 33%.
Co do GPW, to najwyższy szczyt był bardzo wysoko i zakładając iż WIG 20 był na poziomie 3900 ptk i spadł do 1300 (67%) to teraz sam powrót da 300%. Już wtedy jak dla mnie zacznie się realizowanie zysków grubych ryb, a leszcze zaczną kupować, bo zobaczą że hossa. I znów zjazd do 2000 ptk i grube ryby złożą buy :-) Tak to przecież jest skonstruowane 8)
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu

Edek.Kabel
Bywalec
Bywalec

Ja nie chcę się klócić kto ma rację, bo to czas pokaże. Ale trzeba pamiętać, że hossa do 2007 była spowodowana pompowaniem olbrzymiej ilości pieniędzy z systemu bankowego, a obecne odbicie to pompowanie pieniędzy z budżetów państw. Niestety kończą sie powoli możliwe źrodła wypompowywania pieniędzy, więc i te wzrosty powinny słabnąć. Zobaczymy co stanie sie w przyszłym roku gdy pokończą się programy stymulacyjne a wielkie deficyty zaczną rozsadzać budżety.

Kondek pisze:Takiej hossy jak była ostatnio do 2007 roku nie było jeszcze w historii naszej giełdy.
Dokladnie, bo takich poziomów jeszcze nie było.

Kondek pisze:Porównując obecny czy nazywając go miniony kryzys do kryzysu z lat 30 jest jak dla mnie głupotą. Biorąc choćby bezrobocie w USA. Wiemy jakie jest, a w latach 30 sięgało do 33%.
Podstawowa róznica to taka, że obroniono system bankowy przed upadkiem. W latach 30-tych tego nie było. Ale jeszcze do końca nie wiemy jak się to wszystko rozwinie i jakie to przyniesie konsekwencje.
Dla mnie osobiście to nie kryzys jak wszyscy to nazywają tylko powrót do normalnosci bo nie da się wiecznie wydawać więcej niz się zarabia. Kiedys to musi się skończyć.

Kondek pisze:Co do GPW, to najwyższy szczyt był bardzo wysoko i zakładając iż WIG 20 był na poziomie 3900 ptk i spadł do 1300 (67%) to teraz sam powrót da 300%. Już wtedy jak dla mnie zacznie się realizowanie zysków grubych ryb, a leszcze zaczną kupować, bo zobaczą że hossa. I znów zjazd do 2000 ptk i grube ryby złożą buy Tak to przecież jest skonstruowane
Czyli tak jak pisałem szykuje się nam konsolidacja wieloletnia.

mmiotk pisze: I za ile złotych kupisz na własność 300 polskich spółek, gdy WIG20=0 zł ?
WIG 20 = 0 pkt. Teoretycznie możliwe.
Co do analiz to swego czasu na bloomberg pojawiały się prognozy S&P 500 = 0.

mmiotk
Stały bywalec
Stały bywalec

Edek.Kabel pisze: WIG 20 = 0 pkt. Teoretycznie możliwe.
Możesz omówić tą teorię? Obecna wartość rynkowa pakietu akcji składających się na indeks WIG20 to 87,86 mld zł. Gdyby wziąć aktualną wartość księgową każdej akcji i pomnożyć przez ilość akcji w pakiecie, to wychodzi nam suma 59,82 mld zł. Oczywiście wartość indektu tworzy się inaczej, ale przejmując pewne uproszczenie... to proporcjonalnie, teoretycznie wartość indeksu WIG20 nie powinna spaść poniżej 1600 pkt :)

Gdyby wziąć sumę pojedynczych akcji z WIG20 to rynkowo wychodzi 1333,87 zł, a księgowo 756,67 zł. Stosują tą samą, uproszczoną proporcję indeks WIG nie powinien zejść poniżej 1338 pkt.

Nie prałem pod uwagę zysków/strat spółek. Ale tak na oko, to już widać, że trochę w tym kryzysie się zagalopowaliśmy ze spadkami, a obecny kurs 2359,88 zł jest na całkiem przyzwoitym poziomie.

PS: Jak zapatrujecie się na spekulację w dniu wygaśnięcia grudniowych kontraktów i w poniedziałek?

Edek.Kabel
Bywalec
Bywalec

Pamiętaj, że ceny akcji na giełdzie wycenia rynek - więc jeżeli cały czas byłoby więcej sprzedających niż kupujących, cena teoretycznie może spaść do zera. Oczywiscie jest to mało prawdopodobne ale możliwe. Dlatego indeks może dojść do zera pkt. Ważna niestety tutaj jest analiza techniczna a nie tylko fundamenty.

Dodano po 1 minutach:
mmiotk pisze:PS: Jak zapatrujecie się na spekulację w dniu wygaśnięcia grudniowych kontraktów i w poniedziałek?
Ja uważam, że będą chcieli ceny podbic jak najwyżej a od stycznia spadki na giełdach.

netixek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: netixek »

mmiotk pisze:Edek.Kabel napisał:

WIG 20 = 0 pkt. Teoretycznie możliwe.
Elementarna wiedza mowi ze WIG20 startowal z poziomu 100pkt :)

mmiotk
Stały bywalec
Stały bywalec

Hej,

Czy wam też na AdmiralMarkets nie uruchomiły się jeszcze notowania na WIG20Z9? Jest już godzina 10, kurs na GPW poszedł po mojej myśli, ale kurde na AM jeszcze nie wystartowały.

Dodano po 8 godzinach 54 minutach:

Ponad 50% kontraktów na marzec jest w rękach jednego inwestora, a kolejne 35%-40% w rękach drugiego. Dwóch graczy posiada ok 85% = 60 tyś kontraktów. Jak sądzicie, kim są ci dwaj gracze i w którą stronę obstawili kontrakt?

Dodano po 4 minutach:

Dwóch graczy założyło ok 110 mln zł. Jeżeli indekst WIG20 do końca marca zsunie się w którąkolwiek stronę o 300 pkt, to zarobią 180 mln zł :) A pewnie 300 pkt to tak na przystawke... :)

ODPOWIEDZ