[WIG20] Analizy, prognozy
psV pisze:gdzie można znaleźć te informacje ?
Komisja Nadzoru Finansowego.
http://gpw.pl/gpw.asp?cel=informacje_gi ... ispl&sky=1
Link:
Koncentracja otwartych pozycji*
http://gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spws1/LOP_stat.pdf
W środę było tak jak pisałem. W czwartek statystyki się zmieniły i obecnie w rękach dwóch graczy jest "powyżej 45%, do 50%". Czyli dało to jeszcze lepszy obraz, dwóch gości ma między 90%-100% kontraktów. Goście sobie dokupili w jeden dzień jeszcze trochę kontraktów ....

90% z 70 031 to = 63027 kontraktów.
Na naszym rynku średni LOP na kontraktach terminowych to ok. 90 - 95 tyś.
Pewnie obaj gracze mieliby problem z obstawieniem tego samego kierunku, musieliby znaleźć 63 tyś kolesi, którzy obstawią przeciwwstaną pozycję. Zakładam, że oboje mają parzeciwwstawne pozycje, przy czym jeden z nich ma przewagę nad drugim o 10%-15%. Temat trzeba monitorować, bo sprawa jest podejrzana, radzę dwa razy się zastanowić przed obstawieniem jakiegoś kierunku.
Powiem Ci że pierwotnie planowałem robić krótki stelaż na GPW i sprzedawać tak oddalone opcje, ale obrót mnie przeraża i ewentualne wyjście przy tak niskiej płynności nie jest przyjemne. Jednak XTB w swojej ofercie ma opcje oparte na W20 i mimo dużego spredu opłaca się o wiele sprzedawać tam opcje. Zawsze bez problemu mozna zamknąć pozycję po cenie rynkowej. Kolejnymi korzyściami to jest data ekspiracji. GPW ma 4 daty w roku, a na XTB przedział od tygodnia do 6 miesięcy. Cena wykonania jest też zróżnicowana.
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu
Rok temu końcówka też była dobra do początku stycznia. Możliwe, że w tym roku będzie podobnie, a potem możliwe, że jedziemy na południe.Kondek pisze:Na stronie XTB przeczytałem, że spodziewają się wzrostów na koniec roku, aby zakończyć ten rok jak najlepiej. Czy spodziewacie się euforii na ten tydzień?
EUR/USD vs DJIA
Eurodolar pisze:Rok temu końcówka też była dobra do początku stycznia. Możliwe, że w tym roku będzie podobnie, a potem możliwe, że jedziemy na południe.Kondek pisze:Na stronie XTB przeczytałem, że spodziewają się wzrostów na koniec roku, aby zakończyć ten rok jak najlepiej. Czy spodziewacie się euforii na ten tydzień?
Jeszcze kilka dni temu, przed świętami uznałbym, że po świętach i po nowym roku czeka nas początek spadków. Ale pobicie szczytów na S&P500 oraz nagłe wyciszenie się głosów zapowiadających "ewentualną" korektę, plus niebicie szczytów przez FW20 podczas bicia przez S&P500 zaczyna mnie dezorientować. Teraz w większości komentarzy jest przesłanie, że w 2010 roku czekają nasz 10% wzrosty i czeka nas ew. .lżejsza korekta w połowie roku.
Zmieniła się korelacja S&P500 z EURUSD. Za krótko jestem na rynku (od września), żeby wiedzieć w którą stronę pójść i ile w to włożyć.
Może to już ostatnie naganianie na wzrosty? Obecnie mam krótkie pozycje blisko obecnych szczytów na S&P500 i FW20, ale zaczynam w nie wątpić.
Obecnie umacnia się dolar i jen, co może być oznaką tego, że najwieksze instytucje finansowe wypompowywują zyski z rynków akcyjnych. Te jednak rosną - możliwe, że leszcze, skrzętnie naganiane przez rekiny, odkupują od nich te akcje. Jednakże po Nowym roku może zabraknąć grubych ryb na rynku, aby dalej kontynuować wzrosty ........... To jest jednak tylko przypuszczenie, prawda może być całkiem inna.mmiotk pisze:Zmieniła się korelacja S&P500 z EURUSD.
EUR/USD vs DJIA