Quantitative Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzysztasz z zaawansowanych modeli matematycznych podczas tradingu?

tak
26
23%
nie
88
77%

Liczba głosów: 114

StudenTM84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: StudenTM84 »

green7 pisze:Masz ponad 2 książki o AG powiadasz ..... fajnie.... Ale od samego ich mienia wiedzy nie nabędziesz. Trzeba by je przeczytać i zrozumieć ....
wszystko w swoim czasie :) - w AG bawiłem się jakiś czas temu, ale szybko się zniechęciłem. Obecnie przeżywam kolejny renesans tymi algorytmami :P i wszystko muszę sobie przypomnieć - zobaczymy co z tego wyjdzie...
BAQ pisze:Taka mała uwaga do moderatora, od jakichś 5 stron ten wątek to "zastosowanie Algorytmów Genetycznych oraz Sieci Neuronowych w forexie" i nie ma nic wspólnego z "quantitative trading"
Zawsze możesz napisać coś od siebie :) - i nie musi to dotyczyć AG lub SSN. Chociaż chyba lepiej nie zaniżać zbyt mocno poziomu przechodząc do przecinania się MA :/. No i pozostaje w takim razie pytanie o czym pisać...
Poza tym w kolejce czekają już wcale nie mniej zaawansowane i chyba ciekawe tematy :D więc trzeba korzystać póki są tu ludzie, którzy się na tym znają :p
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain :)

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BAQ »

green7 pisze:
BAQ pisze:Taka mała uwaga do moderatora, od jakichś 5 stron ten wątek to "zastosowanie Algorytmów Genetycznych oraz Sieci Neuronowych w forexie" i nie ma nic wspólnego z "quantitative trading"
No tak - zboczyliśmy z tematu. Ale nie powiedziałbym, że nie ma nic wspólnego z "quantitative trading". Przecież AG i SN mogą być użyte w quantitative trading'u. Ot choćby do wyszukiwania wzorców świeczek.
stosując tą samą logikę, powinniśmy umieścić pod tym wątkiem wszystko związane programowaniem i systemami :) właściwie całe forum moglibyśmy tu przenieść :)
green7 pisze: Apropo - coś więcej powiesz "o dużych graczach" ?
Szczerze mówiąc, to staram się namówić jednego specjalistę, którego znam, żeby sam się za siebie wypowiedział. Znając życie coś przekręcę i akurat do tego wszyscy się przyczepią ;)
Jednak z tego co mi wiadomo, to fakt, że nie stosują oni za bardzo sieci neuronowych i uważają je za narzędzie dla desperatów, którym skończyły się pomysły :)

Od siebie mogę dodać parę spostrzeżeń, które poczyniłęm starając się dojść do sedna tematu przez ostatnie parę miesięcy. Obserwacji dla większośći pewnie oczywistych.
Po pierwsze, duzi gracze mają infrastrukturę pozwalającą na błyskawiczną egzekucję zleceń. Po drugie stosują szeroki wachlarz instrumentów (opcje, obligacje, towary), zabezpieczają transakcje (stąd nazwa hedging) inwestycjami w różne instrumenty. Po trzecie mają wyspecjalizowanych analityków, którzy zajmują się poszczególnymi elementami systemów i dostęp do softu umożliwiającego bardzo dokładną analizę rynku i cen.
Na podstawie badań i obserwacji (tak Panowie, to tutaj lokują się Wasze narzędzia statystyczne) powstają przeróżne koncepcje, które oddawane są do zaprogramowania programistom - tworzone są prototypy. Najbardziej popularnym językiem wydaje się tutaj C++, zapewne ze względu na szybkość i szeroko znaną składnię.
Prototypy systemów są testowane na danych historycznych (algorytmy genetyczne zapewne tutaj się przydają), wyniki analizowane i badane. Jeśli wyniki są wystarczająco dobre, system jest optymalizowany, przechodzi forward testy. Jak już pisałem wcześniej, szukane są systemy z wysokim sharpe ratio.
Jeśli wszystko wygląda w porządku to system przepisywany jest na platformę transakcyjną i odpalany... (aczkolwiek bardzo mało jest dostępnych informacji na temat tej procedury)

Duże firmy rozumieją, że nie przewidzą przyszłości (chociaż dzięki analizom wiedzą, że przy danej sekwencji wydarzeń, zwiększa się prawdopodobieństwo ruchu w daną stronę) więc ich głównym celem jest wyłapanie jak najwcześniej rozpoczynającego się trendu i złapanie z niego jak najwięcej pipsów. Stosowane więc są różne sztuczki, siła trendu często decyduje o rozmiarze otwartej pozycji. Rzadko stosuje się stop lossy (jeśli jest taka potrzeba, oznacza to że coś jest nie tak z systemem).

Z analizy technicznej używa się niewiele, średnie kroczące, support/resistance, pivot pointy. Większą wagę przykłada się do dynamiki zmiany cen niż do samej ceny.
Co ciekawe zwraca się uwagę na fibonacciego, ale nie dlatego że to ma jakiś sens (bo nie ma), tylko dlatego, że tylu ludzi to stosuje, jest to niejako samospełniająca się przepowiednia.

idę spać :)

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

BAQ:
Może napisałbyś coś więcej o swoich wskaźnikach, które umieściłeś gdzieś na początku tego tematu?
Po pierwsze, na jakim TF jest je najlepiej załadować, tzn. czy jest to zoptymalizowane pod jakiś TF?
Czym się różni BQD -Base od SM? Z tego co napisałeś wcześniej, to SM daje sygnały K/S. Czy sygnały pojawiają się na otwarciu świecy i później się nie zmieniają, czy jak to działa? Co oznaczają parametry?

Może dyskusja powinna iść w tym kierunku, wkońcu to Ty zaproponowałeś taki temat.

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

maariuszn pisze:BAQ:
Może napisałbyś coś więcej o swoich wskaźnikach, które umieściłeś gdzieś na początku tego tematu?
Po pierwsze, na jakim TF jest je najlepiej załadować, tzn. czy jest to zoptymalizowane pod jakiś TF?
Czym się różni BQD -Base od SM? Z tego co napisałeś wcześniej, to SM daje sygnały K/S. Czy sygnały pojawiają się na otwarciu świecy i później się nie zmieniają, czy jak to działa? Co oznaczają parametry?
Base jest źródłowym wskaźnikiem który przekształca wartość ceny na dynamikę zmiany ceny (biały histogram) oraz próbuje ją normalizować tak aby pojedyńcze ekstremalne wartości nie zakłóciły całego odczytu.

SM korzysta z base, histogram tworzy się podobnie jak przy MACD. Wartość EMA Short - Ema Long. Teoretycznie sygnałem jest tutaj zmiana koloru, ale jak widzicie obok wielu świetnych sygnałów są też sygnały fałszywe.

Sygnały fałszywe są dlatego, że moja normalizacja (prostym ATRem) jest do dupy. Jeśli znajdzie się tu matematyk, który opracuje odpowiednie funkcje do tego celu, stawiam mu obiad :)
maariuszn pisze: Może dyskusja powinna iść w tym kierunku, wkońcu to Ty zaproponowałeś taki temat.
proponuję żebyś przeczytał pierwszego posta tego wątku (i kto go stworzył) i moją na niego odpowiedź ;-)

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

hmm. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeśli używasz EMA być może warto byłoby odnieść aktualną cenę (EDIT: mam na myśli odległość ceny od średniej ) do tej średniej właśnie a dokładniej do średniej odchyleń z pewnej ilości ostatnich słupków, w ten sposób cały wskaźnik nadal byłby niezależny od ceny a skupiał się na jej zmianie.

Jakłbyś mógł na jabłkach mi wytłumaczyć o co tak naprawdę tam chodzi ;)

Pozdrawiam

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

vindemiatrix pisze:hmm. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeśli używasz EMA być może warto byłoby odnieść aktualną cenę (EDIT: mam na myśli odległość ceny od średniej ) do tej średniej właśnie a dokładniej do średniej odchyleń z pewnej ilości ostatnich słupków, w ten sposób cały wskaźnik nadal byłby niezależny od ceny a skupiał się na jej zmianie.
To też jedna z możliwości, chociaż w testach wcale nie wychodzi lepiej niż ATR. Wychodzi wręcz gorzej :)

RocNation
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RocNation »

Ja może nic nie wniose do waszej dyskusji ale takie pytanie:

Czy sądzicie,że niedługo Quant Trading i Algo Trading mogą wyprzeć normalnych traderów?

Patrząc na przykład Jim'a Simons'a i jego spółki to nie zatrudnia on żadnego ekonomisty i finansisty tylko doktorów matematyki,fizyki programistów i statystyków a stopa zwrotu to 35%....

Ale ponoć w czasie kryzysu właśnie algorytmy dostaly najbardziej po d***e :wink:
It's economy stupid...

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

RocNation pisze:Ja może nic nie wniose do waszej dyskusji ale takie pytanie:

Czy sądzicie,że niedługo Quant Trading i Algo Trading mogą wyprzeć normalnych traderów?

Patrząc na przykład Jim'a Simons'a i jego spółki to nie zatrudnia on żadnego ekonomisty i finansisty tylko doktorów matematyki,fizyki programistów i statystyków a stopa zwrotu to 35%....

Ale ponoć w czasie kryzysu właśnie algorytmy dostaly najbardziej po d***e :wink:
Ja myślę, że to już się dzieje. Sama stopa zwrotu nic nie mówi. Gdzie czytałeś, że ponoć najbardziej dostały?
Obrazek
Unfortunately, more to come

RocNation
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RocNation »

Do apogeum doszło w lipcu i sierpniu 2007 roku. Na wielu portalach finansowych, a także w licznych renomowanych tytułach prasowych pisało się wówczas o krwawej rzezi wśród systemowców, o tym, że algorytmy są dobre, i owszem, ale tylko do czasu itd. itp. A kiedy do historycznie największych strat w tamtym okresie przyznał się nawet niekwestionowany lider wszystkich funduszy systemowych, Jim Simons z Renaissance Technologies (straty zostały niebawem szybko odrobione), dla wielu analityków stało się jasne, że mamy oto kolejny niepodważalny dowód triumfu myślącego człowieka nad bezduszną maszyną.

Cytat z jednego artykułu z strony Futures.pl

Teraz zostaje pytanie po co uczyć sie na uczelniach ekonomicznych skoro traderzy to będa programiści,matematycy..
It's economy stupid...

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Widzę, że dynamika tematu znacznie się obniżyła. ;)
Może jest jakaś osoba, która podobnie jak kolega BAQ ma znajomości w świecie profesjonalisów i może nas jakoś nakierować na dobrą drogę quant tradingu.

ODPOWIEDZ