Filmik będzie już wkrótceFXfighter pisze:Wydaje mi się, że w ogóle niezbyt często się zdarza, żeby można było wyznaczyć opór/wsparcie z dokładnością co do pipsa. Być może klasyczna definicja oporów/wsparć zakłada, że tak powinno być, ale w praktyce te poziomy są raczej strefami o jakiejś rozpiętości. Na "No Brainer Trades" pisali chyba, że starają się tak wyznaczać te poziomy, żeby rozpiętość nie była większa niż 30 pipsów, ale wydaje mi się, że dużo zależy od tego na jakim TF to wyznaczamy, im wyższy TF tym większa będzie rozpiętość tej strefy.To zależy jaki masz system Bo jedni przesówają opór 10p niżej/wyżej i wtedy wchodzą, u innych musi być idalne dotknięcie oporu To wszystko zależy od tego jak grasz.
Prawdę mówiąc czekam dość niecierpliwie na ten filmik o tym jak szukać poziomów, który obiecał Wa$$kII
Ja obecnie wyznaczam poziomy wsparcia/oporu bazując na korpusach świec, zachowując przy tym założenie, że jest on wyznaczony wtedy tak "mniej więcej", czyli nie jest to dokładnie ta lnia, którą narysowałem, tylko jej okolice. Cienie świec biorę pod uwagę w mniejszym stopniu, bo uznaję je raczej za takie nieudane próby przebicia tego właściwego poziomu. Jestem jednak ciekawy, jak robią to osoby, które mają w tym już znacznie większe doświadczenie od mojego.

Naniosłem dwie możliwe sytuacje jeśli pójdzie w drugą to vice versa, ale znacznie lepiej wygląda long.
1. break out - świeca dzienna zamyka się poza oporem. Wtedy szukam prezycyjnych wejsc na longa lub wchodzimy na zlamanie i dajemy SL pod świecą wybijającą.
2. false braekout jeżeli mamy coś takiego jest to mocny sygnał na sell.
3. Sytuacja w której dostajemy false braekout na long po prostu świeca dorysowana 2 jest obrócona o 180 stopni. dajemy wtedy z miejsca long i SL pod low świecy(pinbaru)
Dlaczego lepszy long?
Powinna pomóc ta cienka biała linia w środku przedziału, jak widać cena przez 80-90% czasu jest u góry, więc większe prawdopodobieństwo longa

@Ahmed
w takiej sytuacji ja zawsze używam do wyznaczania bardzo mocne poziomy (do grania na m5) przy czym należy uwzględnić do tego fibo i okrągłe liczby. (00,50)
Używam też 10 pipsowego bufora, to znaczy jeśli mam opór na sell powiedzmy po 138.00 to czekam aż cena dotknie 137.90 i wtedy czekam na czerwoną świecę m5, poźniej sell 1-2 pips poniżej low świecy spadkowej, SL nad szczyt a Tp różnie, ale minimum 2SL. Są też sytuacje że pomimo tych prcedur i wyznaczania oporów i wsparać cena dojdzie tylko do 137.89 i odbije na 100 pips, nie dostaniesz setup'a trudno, taki jest trading, to część gry i musisz się z tym liczyć. Nie przejmuj się będzie jeszcze dużo innych trejdów