Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

FXfighter pisze:
To zależy jaki masz system Bo jedni przesówają opór 10p niżej/wyżej i wtedy wchodzą, u innych musi być idalne dotknięcie oporu To wszystko zależy od tego jak grasz.
Wydaje mi się, że w ogóle niezbyt często się zdarza, żeby można było wyznaczyć opór/wsparcie z dokładnością co do pipsa. Być może klasyczna definicja oporów/wsparć zakłada, że tak powinno być, ale w praktyce te poziomy są raczej strefami o jakiejś rozpiętości. Na "No Brainer Trades" pisali chyba, że starają się tak wyznaczać te poziomy, żeby rozpiętość nie była większa niż 30 pipsów, ale wydaje mi się, że dużo zależy od tego na jakim TF to wyznaczamy, im wyższy TF tym większa będzie rozpiętość tej strefy.

Prawdę mówiąc czekam dość niecierpliwie na ten filmik o tym jak szukać poziomów, który obiecał Wa$$kII :)
Ja obecnie wyznaczam poziomy wsparcia/oporu bazując na korpusach świec, zachowując przy tym założenie, że jest on wyznaczony wtedy tak "mniej więcej", czyli nie jest to dokładnie ta lnia, którą narysowałem, tylko jej okolice. Cienie świec biorę pod uwagę w mniejszym stopniu, bo uznaję je raczej za takie nieudane próby przebicia tego właściwego poziomu. Jestem jednak ciekawy, jak robią to osoby, które mają w tym już znacznie większe doświadczenie od mojego.
Filmik będzie już wkrótce :) Zobaczycie jak można wyznaczać z dokładnością do kilku pips ardzo mocne opory. Nistety ostatnio nie mam za wiele czasu. Ale na zachęte setup na EUR/JPY. Chcemy tu zagrać ponieważ mamy bardzo duże prawdopodobieństwo mocnego wybicia, jako że mam już 5 dzień inside bar.

Naniosłem dwie możliwe sytuacje jeśli pójdzie w drugą to vice versa, ale znacznie lepiej wygląda long.
1. break out - świeca dzienna zamyka się poza oporem. Wtedy szukam prezycyjnych wejsc na longa lub wchodzimy na zlamanie i dajemy SL pod świecą wybijającą.
2. false braekout jeżeli mamy coś takiego jest to mocny sygnał na sell.

3. Sytuacja w której dostajemy false braekout na long po prostu świeca dorysowana 2 jest obrócona o 180 stopni. dajemy wtedy z miejsca long i SL pod low świecy(pinbaru)

Dlaczego lepszy long?
Powinna pomóc ta cienka biała linia w środku przedziału, jak widać cena przez 80-90% czasu jest u góry, więc większe prawdopodobieństwo longa :D

@Ahmed

w takiej sytuacji ja zawsze używam do wyznaczania bardzo mocne poziomy (do grania na m5) przy czym należy uwzględnić do tego fibo i okrągłe liczby. (00,50)
Używam też 10 pipsowego bufora, to znaczy jeśli mam opór na sell powiedzmy po 138.00 to czekam aż cena dotknie 137.90 i wtedy czekam na czerwoną świecę m5, poźniej sell 1-2 pips poniżej low świecy spadkowej, SL nad szczyt a Tp różnie, ale minimum 2SL. Są też sytuacje że pomimo tych prcedur i wyznaczania oporów i wsparać cena dojdzie tylko do 137.89 i odbije na 100 pips, nie dostaniesz setup'a trudno, taki jest trading, to część gry i musisz się z tym liczyć. Nie przejmuj się będzie jeszcze dużo innych trejdów :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

Wa$$kII pisze:Ale na zachęte setup na EUR/JPY. Chcemy tu zagrać ponieważ mamy bardzo duże prawdopodobieństwo mocnego wybicia, jako że mam już 5 dzień inside bar.
Czy na podstawie Twojego doświadczenia możesz ocenić jak wielkie będzie takie wybicie?

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Dzięki za pomoc,mocno się zastanawiałem nad wyznaczaniem tych poziomów i dochodze do wniosku że każdy wyznacza prawie takie same poziomy jednak rożnica może wynosić +/-30pips.
Dlatego chętnie się dowiem jak,jak ee wyznaczać bardziej precyzyjnie

Mam jeszcze jedno pytanie,jak grać tym systemem np; na złocie gdzie ciąglę są wyznaczane nowe szczyty. Czekać na złamanie trendu (rys)? Ale wtedy gramy przeciw trendowi.

Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

a moze na eur/jpy mamy doczynienia z trojkatem ? z uwagi na fakt ze jest poprzedzony spadkiem nalezy oczekiwac kontynuacji?

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Ahmed pisze:Mam jeszcze jedno pytanie,jak grać tym systemem np; na złocie gdzie ciąglę są wyznaczane nowe szczyty. Czekać na złamanie trendu (rys)? Ale wtedy gramy przeciw trendowi.
Też mam ten problem, jak wykorzystywać ten system w tak idealnej zdawałoby się sytuacji, jaką jest silny trend :)
Myślę, że zagrywanie przeciwko tak silnemu trendowi jest mocno nierozsądne. Raczej należy zwrócić uwagę na to, że w takich sytuacjach cena znajduje czasem wsparcie tam, gdzie poprzednio był opór (jednak później już zwykle drugi raz do tego wsparcia nie dochodzi i tworzy wyższy dołek). Patrząc na to, jak do tej pory wygląda od długiego czasu wykres złota widać, że dobrym pomysłem było po prostu otwieranie longów po wybiciu się ceny ponad poprzedni poziom oporu, ale jest jeden problem - na danych historycznych wszystko wygląda ładnie i prosto :)

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

besot pisze:
Wa$$kII pisze:Ale na zachęte setup na EUR/JPY. Chcemy tu zagrać ponieważ mamy bardzo duże prawdopodobieństwo mocnego wybicia, jako że mam już 5 dzień inside bar.
Czy na podstawie Twojego doświadczenia możesz ocenić jak wielkie będzie takie wybicie?
Nie mogę określić jak będzie duże ale powinno dać zdrowe RR minimum 2:1. Zależnie z jakim SL wejdziesz, postaram się napisać posta po zajeciu pozycji.

a moze na eur/jpy mamy doczynienia z trojkatem ? z uwagi na fakt ze jest poprzedzony spadkiem nalezy oczekiwac kontynuacji?

Tak, dokładnie w trójkącie też można narysować dwusieczną kąta i zobaczyć gdzie jest "więcej wykres" i określić prawdopodobieństwo wybicia.
Też mam ten problem, jak wykorzystywać ten system w tak idealnej zdawałoby się sytuacji, jaką jest silny trend
Myślę, że zagrywanie przeciwko tak silnemu trendowi jest mocno nierozsądne. Raczej należy zwrócić uwagę na to, że w takich sytuacjach cena znajduje czasem wsparcie tam, gdzie poprzednio był opór (jednak później już zwykle drugi raz do tego wsparcia nie dochodzi i tworzy wyższy dołek). Patrząc na to, jak do tej pory wygląda od długiego czasu wykres złota widać, że dobrym pomysłem było po prostu otwieranie longów po wybiciu się ceny ponad poprzedni poziom oporu, ale jest jeden problem - na danych historycznych wszystko wygląda ładnie i prosto
Na złocie nie gram i prezciw mocnemu trendowi też nie radzę, a tu jak technika jak grać z trendem. Ale systemu można używać jako potwierdzenia do grania na odbicie od ważnego TL, oporu zamienionego we wsparcie na zlocie to widać zał cena 1025 :D

http://www.nobrainertrades.com/2009/06/ ... ttern.html
@Ahmed

Jeszcze jedna rada. Jak wyznaczasz poziomy z dokładnością 30 pips to:
1. wchodzisz na początku dajesz SL 50 pips
2. wchodzisz na końcu dajesz SL 20 pips
3. wchodzisz w polowie strefy dajesz SL 30 pips

1. nie minie Cię trejd ale będzie znacznie mniejsze RR
2. wysokie RR mało trejów = właściwy kierunek :)
Yaaa man

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

No właśnie akurat na złocie wydawać by sie mogło że wystarczy otworzyć L i zarabiać

kinder26

Dodatnio skolerowane

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

Zastanawiam się co jeśli chodzi o pary dodatnio skorelowane ( nie wiem dokładnie czy to taka nazwę nosi)

Jak widać na wykresy są bardzo podobne (odwrócone symetrycznie)
Na jednym mamy opór a na drugim wsparcie.

Tutaj pytanie do bardziej doświadczonych traderów: jak unikać zajmowania tych samych pozycji na takich parach co moze skutkowac na jednej parze profitem a na innej stopem?

Na EURCAD dałem buy a na CADCHF sell i jak narazie idzie w dobrym kierunku :D ... wszystko dzieki PA

P.S.
Od jakiegoś czasu zacząłem grac system PA bardzo fajnie opisanym przez fxlamer .. po kilku tygodniach widać np.u mnie ze to przynosi większe korzyści niż stosowanie rożnego rodzaju wskaźników. Dzięki.

Jeśli post nie powinien mieć tutaj miejsca proszę o usunięcie.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Odpowiedź jest bardzo porsta nie grać na parach skorelownych jeśli nie chcesz mieć pozycji zależnych. A jeśli na jednej dostajesz SL a na innej TP to jest OK, bo ratuje Cie RR :)

P.S. Mieszkam niedaleko Dębicy... okolice miasta 30 km na północ od Dębicy.

P.P.S. Konsolidacja na EUR/JPY trwa :) Im dłużej będzie trwać tym mocniejszy ruch po wybiciu :D
Yaaa man

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Też kiedyś zastanawiałem się nad ograniczaniem ryzyka poprzez unikanie gry na parach skorelowanych, ale jak na razie doszedłem do wniosku, że to chyba nie ma sensu. Jeśli chciałoby się grać tylko na zestawie par, które nie są ze sobą skorelowane, to zostałyby pewnie ze dwie pary do gry i to pewnie egzotyczne :)
Być może można za to spróbować podejść do tego w taki sposób, że np. gramy co prawda na obydwu parach skorelowanych (np. EURUSD i USDCHF), ale gdy na obydwu mniej więcej w tym samym czasie mamy okazję do otwarcia pozycji, to patrzymy, na której jest lepsze RR i otwieramy tylko na tej, a na drugiej już nie.

Co do sytuacji, gdy na jednej transakcji dostajemy SL, a na drugiej TP, to faktycznie nie jest tak źle, ale rzadko się zdarza - zwykle jest albo 2 razy TP, albo 2 razy SL. Oczywiście ta druga sytuacja nie wpływa najlepiej na samopoczucie :)

ODPOWIEDZ