Oscylator Stochastyczny

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Ada$
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ada$ »

Wszystkie wskaźniki działają prawie nie omylnie kiedy wszystko przesówa się zgodnie z tredem :) ale tręd boczny potrafi wytrącić kazdy wskaźnik powodując, ze po prostu kłamie :) Dragon a na jakiej parze/rach grasz?
Im ciszej jedziesz, tym dalej zajdziesz...

Dragon82PL
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dragon82PL »

USD/GBP, EUR/JPY, USD/ EUR , GBP/EUR
Prawda jest taka ze uczestniczyłem w tym niby kursie edukacyjnym przez kolesia zwanego Mathias jakis tam I powiem ze podchodziłem do tago sceptycznie ale facet jest niemozliwy, po kilku miesiacach załapałem jak on to robi i teraz jade sam.

Tu jest link do jego statystyk i nie sa one zaklamane ( nie jest to zadna reklama kogos ) tylko moze ktos skozystac i jest to cos warte ( a pierwszy tydzien jest na prube za darmo)..
http://www.signalforex.pl/?statystyki,50 :D
Sie bywa, sie buja, sie wie.

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

Dragon82PL pisze:USD/GBP, EUR/JPY, USD/ EUR , GBP/EUR
Prawda jest taka ze uczestniczyłem w tym niby kursie edukacyjnym przez kolesia zwanego Mathias jakis tam I powiem ze podchodziłem do tago sceptycznie ale facet jest niemozliwy, po kilku miesiacach załapałem jak on to robi i teraz jade sam.

Tu jest link do jego statystyk i nie sa one zaklamane ( nie jest to zadna reklama kogos ) tylko moze ktos skozystac i jest to cos warte ( a pierwszy tydzien jest na prube za darmo)..
http://www.signalforex.pl/?statystyki,50 :D
ale Ty uzywasz stocha o on o ile dorze pamietam caly czas mowil ze tylko patrzy na grafy, czysty wykres i za cholere nie powiedzial zadnego nawet szczegolu ze swojej strategii, tez sie zapisalem na ten darmowy tydzien i z tego co widze sa tylko wyniki i zadnych dodatkowych informacji

Dragon82PL
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dragon82PL »

prawda taka ze po tym tygodniu próbnym zarobiłem spokojnie te 200 zł ma pierwszy miesiac. I ja do goscia osobiscie nic nie mam bo pod koniec tygodnia zawsze na +

Co do tego ze nic nie chce zdradzac to Fakt ale idzie zobaczyc pewne podobienstwa z jego sygnalami to innych indykatorów. Ja tam siedzialem z 4 miechy i nie załuje.

Podłapalem cos ( dosc zyskowne) i teraz jade sam Ale troche to dziwne ze on wczoraj 151 pi na + a Ja 112 PIP na + :D

I dosc czesto mamy podobne wyniki. :lol:
Sie bywa, sie buja, sie wie.

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

fx_killer pisze:Aha i jeszcze jedno, chyba najważniejsze:

Jak zinterpretujesz sytuacje zaznaczone żółtymi okręgami? Dlaczego oscylacje nie zostały zakończone? Skąd tego się dowiedzieć?

Otóż:

Musisz liczyć Stoch'a na bieżąco dla każdej świeczki dla D1 i H4 codziennie aby poprawnie go interpretować!

Bardzo, powtórzę baaaaaaaaaardzoooooo mało osób to robi i popełnia przez to podstawowy błąd!

Pozdrawiam,
kerimb
Mirek mógłbyś rozwinąć, tą myśl o liczeniu stocha. Wiem, że na stochu widać strukturę falową (choć czasami nie jest łatwo się tego dopatrzyć) i sam zwracam na to uwagę. Przydaje się to często do określenia końca konsolidacji i kierunku wybicia. Nie znalazłem jednak jeszcze przyczyny dla której stoch zatrzymuje się w połowie i zawraca. Zwróciłem z kolei uwagę na fakt, że kiedy stoch na D1 zbliża się do strefy wykupienia czy wyprzedania to często się tak dzieje, zwłaszcza kiedy cena porusza się z trendem, że H4 jest długo przetrzymywane ponad 80 lub pod 20 i należy być wtedy szczególnie ostrożnym z wchodzeniem pod prąd.
Pozdrawiam!

2009
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: 2009 »

fx_killer pisze:Aha i jeszcze jedno, chyba najważniejsze:

Jak zinterpretujesz sytuacje zaznaczone żółtymi okręgami? Dlaczego oscylacje nie zostały zakończone? Skąd tego się dowiedzieć?

Otóż:

Musisz liczyć Stoch'a na bieżąco dla każdej świeczki dla D1 i H4 codziennie aby poprawnie go interpretować!

Bardzo, powtórzę baaaaaaaaaardzoooooo mało osób to robi i popełnia przez to podstawowy błąd!

Pozdrawiam,
kerimb

Dodano po 8 minutach:
Ada$ pisze:Wszystkie wskaźniki działają prawie nie omylnie kiedy wszystko przesówa się zgodnie z tredem
Stoch nie jest wyznacznikiem trendu! Jeżeli tak myślimy, to łatwo się można oszukać - patrz mój rysunek poniżej z zaznaczonymi specyficznymi sytuacjami, które są dosyć częste itd. Stoch nie może działać sam, musi być uzupełniony o inny rodzaj "wiedzy".

a ja dodam

STOCH
ktos pytal o odbicia w okolicy poziomu stoch 50 (na zalaczniku te zaznaczone)

prosze zobaczyc iz te odbicia sa naturalne dla malych korekt... zgodnych z obrecnie panujacym trendem...

przydalby sie jakis filtr trendu a
wiekszosc trendow wspaniale obrazuja zwykle srednie lub bb
a to nie o srednich temat

pozdrawiam

Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freeman »

Witam
Mam prośbę o małą podpowiedź. Jakie ustawienia dla stocha są najlepsze na wykresie m15? Wiem, że potrzebne są testy, ale od jakich warto zacząć?

Tak na marginesie to kiedyś na kreslik.com TRO umieścił templet ze stochami - chyba około 10 sztuk w jednym oknie pod wykresem. Teraz nie mogę znaleźć linka...

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

troche sie interesowalem stochem

prawde mowiac, jezeli cos dziala (pamysl autora watku) to nei warto kombinowac i ulepszac

jedni graja na przeciecia, inni na wykupienia/wyprzedania (niektorzy twierdza ze w obszarze wykupienia/wyprzedania mozna jeszcze ugrac 50% ruchu ceny....)

ciekawa tez teorie ma Dinapoli laczac stocha z macd i fibo, obecnie sam korzystam z tej metody i daje mi niezle rezultaty, ale to tylko dodatek do innych technik na ktorych sie opieram, do ktorym nie potrzeba zadnych wskaznikow :)

warto jednak dodac takie rzeczy jak formacje swiecowe, PA, R/S, a stocha traktowac jako potwierdzenie

i stosowac stocha jako wyznacznik ciaglosci trendu niz przelamania :),

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Witam,
pozwolę sobie odświeżyć temat.
Mam pytanie: jak MT4 liczy stochastic? Nie rozumiem parametru " %K Slowing Periods " o ktorym mowa np tu: http://ta.mql4.com/indicators/oscillators/stochastic .
Czy to jest tak, że ten parametr to jest uśrednienie %K, a dopiero z uśrednianego %K uśrednia się krzywą %D? Tak by się zdawało - jednak jak dam %K_okres=1 i %D_okres=3, to spodziewałbym się, że krzywa %D będzie dokładnie taka sama jak krzywa %K przy ustawieniu %K_okres=3. A nie jest dokładnie taka sama (choć dość podobna).
Interesuje mnie to, bo chce "przetłumaczyć" sobie algorytm do stocha z MT4 na matlaba (bo tam sobie optymalizuje, ale używać potem chce MT4) i nie wiem jak to precyzyjnie zrobić . Będę wdzięczny za wyjaśnienia albo odesłanie do zrozumiałego wzoru ;)

I jeszcze mam refleksję: myślę sobie, że stoch jest "najszybszym" wskaźnikiem, który pokazuje "co się dzieje", a nie "co się stało" - bo pokazuje np. "spadek tempa wzrostu" - cena może nadal rosnąć, ale jak rośnie wolniej to stoch spada. Ujmując to bardziej fizycznie - stochowi bliżej do przyspieszenia niż do prędkości ceny. Co o tym myślicie?

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

batman pisze: Mam pytanie: jak MT4 liczy stochastic? Nie rozumiem parametru " %K Slowing Periods " o ktorym mowa np tu: http://ta.mql4.com/indicators/oscillators/stochastic .
hm..tam jest dokładny wzór. I tak jest liczony.
batman pisze: Czy to jest tak, że ten parametr to jest uśrednienie %K, a dopiero z uśrednianego %K uśrednia się krzywą %D?
K% to żadne uśrednienie.

Spójrz na wzór.

Kod: Zaznacz cały

%K = (CLOSE-LOW(%K))/(HIGH(%K)-LOW(%K))*100
D% to faktycznie średnia z K%
batman pisze: Tak by się zdawało - jednak jak dam %K_okres=1 i %D_okres=3, to spodziewałbym się, że krzywa %D będzie dokładnie taka sama jak krzywa %K przy ustawieniu %K_okres=3. A nie jest dokładnie taka sama (choć dość podobna).
Dlaczego by miała być taka sama? %K = 1 i %D = 1 dają taki sam wynik, powiem więcej, %K = n %D = 1 dają zawsze taki sam wynik.

%D to średnia z K i jeżeli równa się jeden to znaczy że jest średnia z jednego okresu. czyli taka sama.
batman pisze: Interesuje mnie to, bo chce "przetłumaczyć" sobie algorytm do stocha z MT4 na matlaba (bo tam sobie optymalizuje, ale używać potem chce MT4) i nie wiem jak to precyzyjnie zrobić . Będę wdzięczny za wyjaśnienia albo odesłanie do zrozumiałego wzoru ;)
A co w tym wzorze nie jest czytelne?

batman pisze: I jeszcze mam refleksję: myślę sobie, że stoch jest "najszybszym" wskaźnikiem, który pokazuje "co się dzieje", a nie "co się stało" - bo pokazuje np. "spadek tempa wzrostu" - cena może nadal rosnąć, ale jak rośnie wolniej to stoch spada. Ujmując to bardziej fizycznie - stochowi bliżej do przyspieszenia niż do prędkości ceny. Co o tym myślicie?
Czy ja wiem czy pokazuje on jakieś tępo przyspieszenia...
po prostu pokazuje gdzie znajduje się cena (procentowo), w zakresie wahań ostatnich X świeczek i tyle.

ODPOWIEDZ