Wczoraj troszke namieszalem.
Chodzi mi o to jak interpretowac parametr "spowolnienie", ktory wygladza krzywa %K.
Wczoraj pomylilem %K_okres z %K_spowolnienie (sorry) - chcialem napisac:
jak dam %K_spowolnienie=1 i %D_okres=3, to spodziewałbym się, że krzywa %D będzie dokładnie taka sama jak krzywa %K przy ustawieniu %K_spowolnienie=3. A nie jest dokładnie taka sama przy zadnym ustawieniu sposobu wygladzania %D (choć czasem jest dość podobna) - z czego wnioskuje, ze %K wygladzana jest jakos inaczej i nie wiem dokladnie jak. I to jest moje pytanie.
Dodano po 11 godzinach 42 minutach:
Tutaj jest ciut wiecej informacji: http://codebase.mql4.com/264 na temat uzyskiwania krzywej %K.
%K = 100*SUM (CLOSE - MIN (LOW, Pk), Sk) / SUM (MAX (HIGH, Pk) - MIN (LOW, Pk)), Sk)
gdzie Pk to inaczej mowiac %K_period, a Sk to slowing period.
Tylko nadal nie kumam jak to sie oblicza:
SUM (CLOSE - MIN (LOW, Pk), Sk) - amount composed CLOSE - MIN (LOW, Pk) for period Sk
SUM (MAX (HIGH, Pk) - MIN (LOW, Pk)), Sk) - amount composed HIGH (Pk)) - MIN (LOW, Pk) for period Sk
Jesli ktos z Was to rozumie, to bede wdzieczny za wyjasnienie.
Oscylator Stochastyczny
Ja rozumiemTylko nadal nie kumam jak to sie oblicza:
SUM (CLOSE - MIN (LOW, Pk), Sk) - amount composed CLOSE - MIN (LOW, Pk) for period Sk
SUM (MAX (HIGH, Pk) - MIN (LOW, Pk)), Sk) - amount composed HIGH (Pk)) - MIN (LOW, Pk) for period Sk
Jesli ktos z Was to rozumie, to bede wdzieczny za wyjasnienie.

W skrócie.
Gdy k_slowing = 1. K_period= n
To aktualna wartość liczysz tak. że bieżesz ostnie n świeczek, i patrzysz jaki masz MAX HIGH i MIN LOW, i patrzysz gdzie aktualnie znajduje się cana w stosunku tych max i min.
Gdy k_slowing = np. 3 to
to bieżesz
MAX HIGH (to samo z MIN LOW) z ostatnich n świeczek, dodajesz do tego, znów MAX HIGH, ale z świeczek 1 do n+1 , i znów (trzeci raz) 2 do n+2,
I to samo robisz z ceną czyli sprawdzasz cenę aktualną gdzie znajdowała się w stosunku do tego pierwszego HIGH-LOW, dodajesz cenę z 1 świeczki w stosunku tego drugiego przedziału HIGH LOW itd.
Ostatecznie masz sumy trzech HIGH-LOW (z pewnych okresów) i trzy ceny gdzie znajdowały się w stosunku tych trzech low..no i dzielisz..
hm..trochę chaotycznie...
Chociaż teraz rozumiem twój problem, na pierwszy rzut oka powinny wyjść takie same wyniki..(nie sprawdzałem) hm..jak znajdę czas to się przyjże temu bardziej.
[edit]
mogę się mylić, bo na szybko ale, różnica między k_slowing a twoim d (w twoim pytaniu jest mniej więcej taka)
(a+b+c)/(x+y+z) równą się? (a/3x) + (b/3y)+(3/z)
Jak to policzyć to raczej nie wyjdą równe (tak na pierwszy rzut oka

Czy myslisz, ze CLOSE w wyrazeniu (CLOSE - MIN (LOW, Pk), Sk) tez trzeba brac z ostatnich trzech okresow, czy za kazdym razem ostatnie? - bo to jest dla mnie nieprecyzyjne.
Z kodu stochastica pewnie mozna to wywnioskowac, ale jeszcze za cienki jestem w mql, zeby to skumac:
http://codebase.mql4.com/source/1212
Dodano po 7 minutach:
A jednak skumalem
Trzeba brac za kazdym razem tez inne Close.

Dzieki za wsparcie
Z kodu stochastica pewnie mozna to wywnioskowac, ale jeszcze za cienki jestem w mql, zeby to skumac:
http://codebase.mql4.com/source/1212
Dodano po 7 minutach:
A jednak skumalem

Trzeba brac za kazdym razem tez inne Close.
No tak jakos. W kazdym razie nie wychodzi tak samo jak wygladza sie ulamek, a jak wygladza sie oddzilelnie licznik i mianownik i potem dzieliLowcaG pisze:mogę się mylić, bo na szybko ale, różnica między k_slowing a twoim d (w twoim pytaniu jest mniej więcej taka)
(a+b+c)/(x+y+z) równą się? (a/3x) + (b/3y)+(3/z)

Dzieki za wsparcie