ale Ty uzywasz stocha o on o ile dorze pamietam caly czas mowil ze tylko patrzy na grafy, czysty wykres i za cholere nie powiedzial zadnego nawet szczegolu ze swojej strategii, tez sie zapisalem na ten darmowy tydzien i z tego co widze sa tylko wyniki i zadnych dodatkowych informacjiDragon82PL pisze:USD/GBP, EUR/JPY, USD/ EUR , GBP/EUR
Prawda jest taka ze uczestniczyłem w tym niby kursie edukacyjnym przez kolesia zwanego Mathias jakis tam I powiem ze podchodziłem do tago sceptycznie ale facet jest niemozliwy, po kilku miesiacach załapałem jak on to robi i teraz jade sam.
Tu jest link do jego statystyk i nie sa one zaklamane ( nie jest to zadna reklama kogos ) tylko moze ktos skozystac i jest to cos warte ( a pierwszy tydzien jest na prube za darmo)..
http://www.signalforex.pl/?statystyki,50
Mirek mógłbyś rozwinąć, tą myśl o liczeniu stocha. Wiem, że na stochu widać strukturę falową (choć czasami nie jest łatwo się tego dopatrzyć) i sam zwracam na to uwagę. Przydaje się to często do określenia końca konsolidacji i kierunku wybicia. Nie znalazłem jednak jeszcze przyczyny dla której stoch zatrzymuje się w połowie i zawraca. Zwróciłem z kolei uwagę na fakt, że kiedy stoch na D1 zbliża się do strefy wykupienia czy wyprzedania to często się tak dzieje, zwłaszcza kiedy cena porusza się z trendem, że H4 jest długo przetrzymywane ponad 80 lub pod 20 i należy być wtedy szczególnie ostrożnym z wchodzeniem pod prąd.fx_killer pisze:Aha i jeszcze jedno, chyba najważniejsze:
Jak zinterpretujesz sytuacje zaznaczone żółtymi okręgami? Dlaczego oscylacje nie zostały zakończone? Skąd tego się dowiedzieć?
Otóż:
Musisz liczyć Stoch'a na bieżąco dla każdej świeczki dla D1 i H4 codziennie aby poprawnie go interpretować!
Bardzo, powtórzę baaaaaaaaaardzoooooo mało osób to robi i popełnia przez to podstawowy błąd!
Pozdrawiam,
kerimb
fx_killer pisze:Aha i jeszcze jedno, chyba najważniejsze:
Jak zinterpretujesz sytuacje zaznaczone żółtymi okręgami? Dlaczego oscylacje nie zostały zakończone? Skąd tego się dowiedzieć?
Otóż:
Musisz liczyć Stoch'a na bieżąco dla każdej świeczki dla D1 i H4 codziennie aby poprawnie go interpretować!
Bardzo, powtórzę baaaaaaaaaardzoooooo mało osób to robi i popełnia przez to podstawowy błąd!
Pozdrawiam,
kerimb
Dodano po 8 minutach:
Stoch nie jest wyznacznikiem trendu! Jeżeli tak myślimy, to łatwo się można oszukać - patrz mój rysunek poniżej z zaznaczonymi specyficznymi sytuacjami, które są dosyć częste itd. Stoch nie może działać sam, musi być uzupełniony o inny rodzaj "wiedzy".Ada$ pisze:Wszystkie wskaźniki działają prawie nie omylnie kiedy wszystko przesówa się zgodnie z tredem
hm..tam jest dokładny wzór. I tak jest liczony.batman pisze: Mam pytanie: jak MT4 liczy stochastic? Nie rozumiem parametru " %K Slowing Periods " o ktorym mowa np tu: http://ta.mql4.com/indicators/oscillators/stochastic .
K% to żadne uśrednienie.batman pisze: Czy to jest tak, że ten parametr to jest uśrednienie %K, a dopiero z uśrednianego %K uśrednia się krzywą %D?
Kod: Zaznacz cały
%K = (CLOSE-LOW(%K))/(HIGH(%K)-LOW(%K))*100
Dlaczego by miała być taka sama? %K = 1 i %D = 1 dają taki sam wynik, powiem więcej, %K = n %D = 1 dają zawsze taki sam wynik.batman pisze: Tak by się zdawało - jednak jak dam %K_okres=1 i %D_okres=3, to spodziewałbym się, że krzywa %D będzie dokładnie taka sama jak krzywa %K przy ustawieniu %K_okres=3. A nie jest dokładnie taka sama (choć dość podobna).
A co w tym wzorze nie jest czytelne?batman pisze: Interesuje mnie to, bo chce "przetłumaczyć" sobie algorytm do stocha z MT4 na matlaba (bo tam sobie optymalizuje, ale używać potem chce MT4) i nie wiem jak to precyzyjnie zrobić . Będę wdzięczny za wyjaśnienia albo odesłanie do zrozumiałego wzoru![]()
Czy ja wiem czy pokazuje on jakieś tępo przyspieszenia...batman pisze: I jeszcze mam refleksję: myślę sobie, że stoch jest "najszybszym" wskaźnikiem, który pokazuje "co się dzieje", a nie "co się stało" - bo pokazuje np. "spadek tempa wzrostu" - cena może nadal rosnąć, ale jak rośnie wolniej to stoch spada. Ujmując to bardziej fizycznie - stochowi bliżej do przyspieszenia niż do prędkości ceny. Co o tym myślicie?