To juz problem US. Jesli Ci nie uwierza to niech udowodnia, ze przedstawiasz nieprawde.popej30 pisze:Pytanie-->czy Monthly Statement jest wiarygodnym dokumentem dla US ?
Forex a podatki..
fragment udzielonej mi przez US informacji:popej30 pisze:Pytanie-->czy Monthly Statement jest wiarygodnym dokumentem dla US ?
sygnatura: IPPB2/415-228/09-4/AS
http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php
wprawdzie Monthly Statement (czyli zestawienie zawartych z brokerem kontraktow na roznice kursowe, przyjmujacych postac nierzeczywistych transakcji w odniesieniu do notowan par walutowych) to nie to samo co „historia rachunku walutowego”.... ale nie od dzis wiemy, ze US nie wie o czym pisze...Jednakże z okoliczności sprawy wynika, iż podmiot zagraniczny, za pośrednictwem którego dokonywane są transakcje nie ma siedziby w Polsce i nie sporządza informacji PIT-8C.
Nie oznacza to jednak, iż podatnik nie będzie miał obowiązku złożenia zeznania rocznego, o którym mowa. Obliczenia uzyskanego przychodu, dochodu i podatku należy dokonać na podstawie dokumentu potwierdzającego w sposób niebudzący wątpliwości prawdziwość obliczeń (danych), w tym historii transakcji przeprowadzonych i dostępnych na rachunkach forexowych.
Wobec tego elektroniczny zapis historii rachunku walutowego, o ile zawiera dane identyfikujące podatnika oraz pozwalające na określenie wysokości przychodu i kosztów jego uzyskania może stanowić w okolicznościach przedmiotowej sprawy wystarczający dowód dla udokumentowania zawieranych transakcji na rynku Forex .
to jest przestepstwo przeciwko wiarygodnosci dokumentowpopej30 pisze:Przecież Monthly Statement można edytować i zmieniać jak sie tylko chce.
Art. 270 k.k.
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
proponuje wczesniej poczytac ostatnie posty w temacie forex a wlasna dzialalnoscpopej30 pisze:Pytam ponieważ w świetle nowelizacji z 2007 r. zamierzam zarejestrować inwestowanie w Ewidencji Dzialalnosci Gospodarczej.
pozwolę sobie dodać parę zdań w tym temacie... Mianowicie sam zastanawiałem się nad kwestią rozliczenia zysków. Rachunek mam w AM i jak wiadomo nie dostaje PIT-8C.  Żeby rozwiać swoje wątpliwości udałem się do US i zapytałem panią od PIT-ów. 
Dowiedziałem się, że oczywiście zyski z forexu są opodatkowane podatkiem belki 19% niezależnie od wysokości zysku - to sam wiedziałem.
Następnie, rozliczenie powinno nastąpić na PITcie rocznym i pod uwagę należy brać ogólny wynik netto (czyli już sam czysty stan salda rachunku), a nie każdą transakcje pojedynczo.
Technicznie powinno wyglądać to np tak :
W ciągu roku na moim rachunku w AM przybyło 20 tys EUR, z czego 10 tys EUR przelałem na konto w Polsce w dniu 20 grudnia tegoż roku. Następnie mija nowy rok i nadchodzi nieubłaganie koniec kwietnia i zapłata podatku. w US powiedziano mi tak: Kwotę którą otrzymałem na konto 20 grudnia tj. 10 tys EUR należy przeliczyć według średniego kursu eur w NBP z dnia wpłynięcia kwoty i od uzyskanej kwoty zapłacić podatek.
Konsultowałem tą wersje z pewnym sędzią NSA specjalistą od podatków i potwierdził to.. zapłacić podatek z kwoty która wpływa na konto krajowe z przeliczeniem według średniego kursu NBP z danego dnia wpłynięcia środków.
Tyle informacji udało mi się zdobyć. I dla mnie to ma sens..

Dowiedziałem się, że oczywiście zyski z forexu są opodatkowane podatkiem belki 19% niezależnie od wysokości zysku - to sam wiedziałem.
Następnie, rozliczenie powinno nastąpić na PITcie rocznym i pod uwagę należy brać ogólny wynik netto (czyli już sam czysty stan salda rachunku), a nie każdą transakcje pojedynczo.
Technicznie powinno wyglądać to np tak :
W ciągu roku na moim rachunku w AM przybyło 20 tys EUR, z czego 10 tys EUR przelałem na konto w Polsce w dniu 20 grudnia tegoż roku. Następnie mija nowy rok i nadchodzi nieubłaganie koniec kwietnia i zapłata podatku. w US powiedziano mi tak: Kwotę którą otrzymałem na konto 20 grudnia tj. 10 tys EUR należy przeliczyć według średniego kursu eur w NBP z dnia wpłynięcia kwoty i od uzyskanej kwoty zapłacić podatek.
Konsultowałem tą wersje z pewnym sędzią NSA specjalistą od podatków i potwierdził to.. zapłacić podatek z kwoty która wpływa na konto krajowe z przeliczeniem według średniego kursu NBP z danego dnia wpłynięcia środków.
"ale jesli nie masz dużego kapitalu to nie zarobisz milionów  " mówi moja kobieta.
 " mówi moja kobieta.
						 " mówi moja kobieta.
 " mówi moja kobieta.A jeśli nic nie wypłaciłem, a mimo to np. dużo zarobiłem...?peterhere pisze:zapłacić podatek z kwoty która wpływa na konto krajowe z przeliczeniem według średniego kursu NBP z danego dnia wpłynięcia środków.

Przecież mamy obowiązek rozliczenia się z podatku za zysk osiągnięty w ciągu danego roku niezależnie czy zechcieliśmy coś wypłacić czy nie więc niestety dla mnie powyższa informacja nie do końca ma sens... Ale nawet polskie przepisy rzadko kiedy go mają
 .
.ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
						- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Janek Trader
- Pasjonat 
takie sprawy to raczej na piśmiepeterhere pisze:powiedziano mi tak
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
						Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Jeśli AM nie wysyła wiadomości do US to skąd mają wiedzieć o stanie Twojego rachunku ?  
Oczywiście można brać saldo rachunku w ostatnim dniu grudnia i przeliczyć to na pln x 19% i mamy podatek. Wydaje mi się to dość proste.. ale co gdy mam otwartą pozycje na 100 % kapitału (co jest możliwe) wtedy tej pozycji nie bierze się pod uwagę bo nie ma podstawy do powstania obowiązku podatkowego...i płace 0 zł podatku ? Nie sądzę żeby to była prawidłowa metoda. Moim zdaniem dopóki środki są na koncie w AM nie osiągnąłem jeszcze dochodu i dlatego nie można mówić o powstaniu obowiązku podatkowego. Skłonny jestem do tej niżej wersji, zwłaszcza że tak czy inaczej prędzej czy później wypłacę swój dochód (jeśli w ogóle będzie)
.. tak jak proponowałem płacić tylko od tego co wpłynęło mi na konto, a co do reszty powiedzmy że jeszcze "pracuje" i nie można tej pracującej części uznać za już osiągnięty dochód... bo on ciągle podlega "obrotowi"
z kasą co wpływa na konto jest jeszcze taki plus że sam decydujesz kiedy przelewasz... niski kurs eur/pln proszę przelewamy i dany dzień wpłynięcia środków jest dniem osiągnięcia dochodu i przeliczam według kursu z tego dnia... Później mogę poczekać aż kurs podskoczy i trochę jeszcze dla siebie złapać wymieniając eur na pln:) - ryzyko kursowe... no ale przede wszystkim potencjalnie redukuje ciężar podatkowy.
Jak przyjdzie bliżej końca/początku roku może dla pewności poproszę o indywidualną interpretacje Naczelnika US. Polecam to każdemu kto ma wątpliwości. Nie jest duży koszt bo bodajże 30 zł ? a podkładka potem jest.
Moim zdaniem ma sens, ponieważ z podatkowego punku widzenia mimo że na rachunku zrobiło Ci się z 5tys 100tys. Nie osiągnąłeś dochodu dopóki nie wypłaciłeś tego. Tak np. z lokatą banku: lokata na np. 2 lata, oprocentowana 5 %. Po roku powiedzmy ze zarobiłem 2 tys. ale podatek płace dopiero gdy pieniądze wycofam(jeśli mogę) albo gdy termin 2 lat wygaśnie.... Podobnie tutaj. Z naszego punktu widzenia zarobiliśmy 95 tys. ale ciągle tym gramy.. z Podatkowego punktu widzenia nic nie zarobiliśmy:) Gdy wypłacimy wtedy osiągamy dochód
ps. studiuje prawo i interesuje się podatkami.
Tak czy inaczej otwarty jestem na argumenty Proszę także nie brać moich wypocin jako poradę podatkową
 Proszę także nie brać moich wypocin jako poradę podatkową 

Oczywiście można brać saldo rachunku w ostatnim dniu grudnia i przeliczyć to na pln x 19% i mamy podatek. Wydaje mi się to dość proste.. ale co gdy mam otwartą pozycje na 100 % kapitału (co jest możliwe) wtedy tej pozycji nie bierze się pod uwagę bo nie ma podstawy do powstania obowiązku podatkowego...i płace 0 zł podatku ? Nie sądzę żeby to była prawidłowa metoda. Moim zdaniem dopóki środki są na koncie w AM nie osiągnąłem jeszcze dochodu i dlatego nie można mówić o powstaniu obowiązku podatkowego. Skłonny jestem do tej niżej wersji, zwłaszcza że tak czy inaczej prędzej czy później wypłacę swój dochód (jeśli w ogóle będzie)
.. tak jak proponowałem płacić tylko od tego co wpłynęło mi na konto, a co do reszty powiedzmy że jeszcze "pracuje" i nie można tej pracującej części uznać za już osiągnięty dochód... bo on ciągle podlega "obrotowi"
z kasą co wpływa na konto jest jeszcze taki plus że sam decydujesz kiedy przelewasz... niski kurs eur/pln proszę przelewamy i dany dzień wpłynięcia środków jest dniem osiągnięcia dochodu i przeliczam według kursu z tego dnia... Później mogę poczekać aż kurs podskoczy i trochę jeszcze dla siebie złapać wymieniając eur na pln:) - ryzyko kursowe... no ale przede wszystkim potencjalnie redukuje ciężar podatkowy.
Jak przyjdzie bliżej końca/początku roku może dla pewności poproszę o indywidualną interpretacje Naczelnika US. Polecam to każdemu kto ma wątpliwości. Nie jest duży koszt bo bodajże 30 zł ? a podkładka potem jest.
Moim zdaniem ma sens, ponieważ z podatkowego punku widzenia mimo że na rachunku zrobiło Ci się z 5tys 100tys. Nie osiągnąłeś dochodu dopóki nie wypłaciłeś tego. Tak np. z lokatą banku: lokata na np. 2 lata, oprocentowana 5 %. Po roku powiedzmy ze zarobiłem 2 tys. ale podatek płace dopiero gdy pieniądze wycofam(jeśli mogę) albo gdy termin 2 lat wygaśnie.... Podobnie tutaj. Z naszego punktu widzenia zarobiliśmy 95 tys. ale ciągle tym gramy.. z Podatkowego punktu widzenia nic nie zarobiliśmy:) Gdy wypłacimy wtedy osiągamy dochód

ps. studiuje prawo i interesuje się podatkami.
Tak czy inaczej otwarty jestem na argumenty
"ale jesli nie masz dużego kapitalu to nie zarobisz milionów  " mówi moja kobieta.
 " mówi moja kobieta.
						 " mówi moja kobieta.
 " mówi moja kobieta.Bardzo bym się cieszył z takiej interpretacji ale jak dla mnie to nierealne. Czym różni się twój case od xtb czy rachunku giełdowego ?peterhere pisze: Technicznie powinno wyglądać to np tak :
I przy okazji w interpretacjach US znalazłem taki fragment:
Kwoty wypłacane od brokera, czyli kwoty przelewane z konta prowadzonego przez brokera na rachunek Wnioskodawcy prowadzony w banku, nie są przychodami, gdyż nie spełniają warunków art. 11 - nie są otrzymywane, ani stawiane do dyspozycji, gdyż przez cały czas należą do Wnioskodawcy i cały czas może nimi swobodnie dysponować, także przed uznaniem tymi kwotami jego rachunku w banku (za wyjątkiem kwot czasowo blokowanych dla bieżąco otwartych pozycji).
Dać się da i nie ma z tym problemu.psV pisze:Nie wiecie może czy rozliczenie z zagranicznego brokera dałoby się zlecić do jakiegoś biura rachunkowego w PL, a następnie opłatę za wykonanie tej usługi wliczyć w koszt uzyskania przychodu?
Z jakiego programu korzystasz u swojego brokera ??
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
						Albert Einstein