Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Znalazłem przez przypadek ciekawy pomysł jasonbourne :

Na koniec praktyczny pomysł dla forumowiczów w temacie podatkowym. Skoro ustawa tzw. medialna Rywina <kosztowała> 17.5 mln $, oceńmy że ustawa która zniesie podatek od fx lub zalegalizuje spreadbetting w Polsce jako free-tax bets będzie wynosiła okolice tej sumy. Dla uproszczenia niech to będzie 15 mln $ (kryzys jest i niech będzie taniej Wink ). Powstają dwa modele realizacji :
- milion inwestorów indywidualnych zrzuca się do czapki po 15 $, ew. 100 tys. po 150 $. Ostatecznie 10 tys. po 1500$. nadal niedużo - gra idzie o 19% zysku rocznie.
- namawiamy grubasów, żeby już nie kombinowali z otwieraniem firm zagranicą, a zrzucili się w kilku na ustawę. Zysk plus-minus 19% rocznie, jak wysupłają po 3-5 dużych baniek to chyba im się zamortyzuje.

Co o tym sądzicie.Może to lepszy pomysł niż Forex Church ?

Pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

GoldenBoy
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: GoldenBoy »

Witam wszystkich jako że jestem tu nowy i to mój pierwszy post.

Wybrałem ten topik bo chce poruszyć temat podatków dla osoby fizycznej.
Postanowiłem założyć konto real w pln. na AdmiralMarkets i tu jest problem nr.1 bo handlując na tej platformie jestem zdany sam na siebie przy rocznym rozliczeniu a podatki są dla mnie czarną magią.

Wiem że powinienem rozliczyć się rocznie z dochodów jak i strat bo te można odliczyć w dalszych latach. Tylko jak to zrobić dokładniej?

Czy to wygląda następująco że:
Zaczynam z 10.000zł
Pod koniec okresu rozliczeniowego dostaje zestawienie moich operacji na rynku z którego wynika że zarobiłem 100% czyli zysk to 10.000 i od tej kwoty powinienem dojąć 19% podatku?

Przypomnę tylko że jestem osobą fizyczną, nie mam firmy rozliczam się tylko z dochodu którego źródłem jest etat.

Bardzo proszę o pomoc i w miarę przystępnie wyjaśnienie zagadnienia.
Pozdrawiam G.B.

zz
Maniak
Maniak

Tak Twój to rozumowania jest słuszny.
GoldenBoy pisze:Bardzo proszę o pomoc i w miarę przystępnie wyjaśnienie zagadnienia.
Moja rada idż do profesjonalnego biura
podatkowego zapłacisz 50 zł i zrobią Tobie rozliczenie i wyjaśnią. wszystkoTakie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
archi2day
Stały bywalec
Stały bywalec

biuro rachunkowe?

Nieprzeczytany post autor: archi2day »

Problem w tym, że przy polskiej biurokracji potrzebne są papiery papiery i jeszcze raz papiery ... w biurze rachunkowym też.
Jeżeli zapłącisz podatek bo osiągnąłeś dochód z zysków na forex i nie masz na to stosownego dokumentu (PIT-8c) US głowy Ci nie uwie, ale zapewne będzie dochodził czy aby nie powinienieś zapłacić więcej.

Wyobraź sobie odwrotną sytuację, że masz stratę i nie płacisz podatku, a na następny rok stratę potrącasz z dochodu. I nie masz na to papieru .... Pazerność naszej kochanej matki RP jest wielka.

Swoją dorgą wg ustawy PIT art 24c, wynika że liczy się dochód kasowy. I jeśli Osiągałem 2 tys zł zysku ale mam otwartą pozycję ze stratą 5 tys. to i tak muszę odprowaszić podatek.

Uff....
Właśnie przeczytałem przeboje OzoEze naszą skarbówką,
dramat
forex to nie jest łatwy kawałek chleba
a tu jeszcze kłody pod nogi ....
amen

------------------------------------------------
Life is brutal and full of zasadzkas

zz
Maniak
Maniak

Dobrym rozwiązaniem jest np.GFT Efix.Dają Tobie zestawienie wydruk transakcji potwierdzony notarialnie.Rozumiem Ciebie .Smutne że po 20 latach tej pseudo rynkowej gospodarki my musimy się stresować takimi pierdołami.....................

Pozdrawiam.

Dodano po 17 minutach:

Ps.
archi2day pisze:forex to nie jest łatwy kawałek chleba
a tu jeszcze kłody pod nogi ....
amen
Zawsze sugerowałem że jest to celowe działanie aby nas ogłupić okraść z wiedzy oraz możliwości.Dlaczego nikt sobie nie zadaje pytania że prawdziwy rynek walutowy był do 2004 roku przestępstwem?.
Czy jeżeli nie bylibyśmy półdebi..................mi można byłoby nas okraść na inwestycjach portfelowych na ok.90-100 mld,na opcjach,forwardach,cirssach itp. czy w ogóle nie poruszany w prasie temat leasingów walutowych to dopiero jest cyrk.................

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

archi2day pisze:Swoją dorgą wg ustawy PIT art 24c, wynika że liczy się dochód kasowy
przepis ten dotyczy opodatkowania dochodow z roznic kursowych w ramach prowadzonej dzialalnosci gospodarczej - nas nie dotyczy.

OzoEze wyrzezbil skarge do WSA, ktora juz ponad 2 tygodnie lezy sobie u Dyrektora Izby Skarbowej i czeka...
... teraz albo Dyrektor Izby Skarbowej uzna zadanie skargi, albo przekaze ja do Wojewodzkiego Sadu Administracyjnego...

o dalszym przebiegu sprawy bede informowac

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

matka pisze:
OzoEze pisze: OzoEze wyrzezbil skarge do WSA, ktora juz ponad 2 tygodnie lezy sobie u Dyrektora Izby Skarbowej i czeka...
... teraz albo Dyrektor Izby Skarbowej uzna zadanie skargi, albo przekaze ja do Wojewodzkiego Sadu Administracyjnego...pomijając

o dalszym przebiegu sprawy bede informowac
Ozo niezawodnie trwam trzymając kciuki.

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna kwestia. Taki np. AM, zupełnie nieregulowany niczym w PL (pomijając kwestie, że regulator nie ponosi żadnej odpowiedzialności za działania regulowanego). A co jeśli, że tak dyplomatycznie to zawrę, AM wycofa się z rynku ? A my bidulki już popłacimy podatki od tych zarobionych, ach przepraszam, nie zarobionych a obróconych milionów.. Choć z drugiej strony to podobna sytuacja do wystawionych a nie zapłaconych faktur..
Dzieki matka :)

Przyszła Ci do glowy bardzo ciekawa kwestia...
... i mimo, ze sytuacja faktyczna bylaby analogiczna do "niezaplaconych faktur" to sytacja prawna bylaby troche inna...

Przepis art.23 ust. 1 pkt 20 ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych mówi:
1. Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów:
(...)
20) wierzytelności odpisanych jako nieściągalne, z wyjątkiem takich wierzytelności
nieściągalnych, które uprzednio na podstawie art. 14 zostały zarachowane jako przychody należne i których nieściągalność została uprawdopodobniona
pomijajac juz kwestie, ze przepis art.23 ust. 2 definiuje wierzytelnosci, o ktorych mowa w ust. 1 pkt 20 w sposob uniemozliwiajacy uznanie za takowe kwot naleznych nam od brokera-oszusta lub brokera-bankruta, to najwazniejsza sprawa jest taka, ze kwoty nalezne nam od brokera nie zostaly zarachowane jako przychody nalezna na podstawie art.14 - czyli nie powstaly w wyniku prowadzonej dzialalnosci gospodarczej...

...wyglada na to, ze w sytuacji, gdy zostaniemy zrobieni przez brokera w tzw. rybe, to i tak bedziemy musieli zaplacic podatek...

zz
Maniak
Maniak

OzoEze pisze:...wyglada na to, ze w sytuacji, gdy zostaniemy zrobieni przez brokera w tzw. rybe, to i tak bedziemy musieli zaplacic podatek...
Niestety Masz rację.Była podobna sytuacja z firmą co tak zrobiła///selekcjoner reprezentacji Polski tam też kasę udupił// i niestety podatek musieli płacić.Tagedia.............
No ale to co piszę cały czas.....będziemy dymani w ten sposób jeżeli będą czuli rządząncy że można nas traktować jak półde..li oraz bezkarnie dymać.

Pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń.

Awatar użytkownika
popej30
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: popej30 »

Pytanie-->czy Monthly Statement jest wiarygodnym dokumentem dla US ? Nie ma na nim zadnego podpisu ani pieczatku. Jak udowodnie ze miałem tyle i tyle kosztów ( ECN - prowizja ) czy takie i takie tranzakcje ? Przecież Monthly Statement można edytować i zmieniać jak sie tylko chce. Pytam ponieważ w świetle nowelizacji z 2007 r. zamierzam zarejestrować inwestowanie w Ewidencji Dzialalnosci Gospodarczej.

zz
Maniak
Maniak

Ważne pytanie.Moim zdaniem najprościej zrobić jak GFT i w takiej sytuacji załatwiają Tobie potwierdzenie notarialne tego dokumentu .Moja rada szukaj brokera który coś takiego Tobie załatwi w przeciwnym wypadku będzie jak napisałeś
popej30 pisze:Przecież Monthly Statement można edytować i zmieniać jak sie tylko chce
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ