Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
LazyKing
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: LazyKing »

Krótka sprzedaż GBP/USD
Powody zawarcia transakcji:
1. Na interwale D1 utworzyła się formacja RGR. Cena po raz drugi testuje linię szyi, która stała się linią oporu.
2.Na interwale H4 (trend spadkowy), cena dochodzi do linii oporu (linia szyi na D1)podczas konsolidacji
3. Na interwale H1 wystapiła formacja spadającej gwiazdy przy linii oporu

otwarcie pozycji 08.10.2009 o godz 17.06
cena 1.6098
zamknięcie pozycji 12.10.2009 o godz 21.43
cena 1.5865
Powody zamknięcia pozycji:
1. formacja objęcia hossy utworzona przy linii wsparcia

wynik: +233 pipsy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maxi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Maxi »

LazyKing pisze:zamknięcie pozycji 12.10.2009 o godz 21.43
cena 1.5865
coś sie nie zgadza data godzina

Też miałem krótką ale wszedłem jeden szczyt na M15 wcześniej i mnie wywaliło na stopie i już nie wchodziłem ponownie
jakiej wielkości masz stop na tej parze?
To nie pieniądze robią człowieka, tylko człowiek pieniądze

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Sztywny sl w wielu przypadkach jest niezasadny. Na screenie LazyKing'a powinien on być trochę powyżej czerwonej linii. Kiedyś używałem sztywnego stopa i często był on w mało logicznym miejscu i wyglądało to na łapanie mojego stopa przez brokera :D Ja trzymam się przedziału 20-50.

Awatar użytkownika
Maxi
Stały bywalec
Stały bywalec

Takie też właśnie mam wrażenie :) ale staram się ograniczyć straty małym stopem tylko że to sam stres jak się wejdzie nie w tym miejscu wiec większy stop jest lepszy choć trzeba być pewnym że rynek pójdzie w oczekiwaną stronę

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

rayzeel pisze:Ja trzymam się przedziału 20-50.
Dla jakiego tf stosujesz taki sl?

Inna sprawa.. jako że podchodzi to pod naked charts :) mam pytanie.. jak wiarygodne dla Was są formacje świecowe na wykresach innych niż 1h ?
Dla przykładu dziś na kablu 4h ładny pinbar... a na Alpari to już nie za bardzo..

Awatar użytkownika
Maxi
Stały bywalec
Stały bywalec

Właśnie napiszcie coś o świecach jak je interpretujecie na tym nieobliczalnym rynku

LazyKing
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: LazyKing »

Maxi pisze:jakiej wielkości masz stop na tej parze?
Stopa zawsze stosuję biorąc pod uwagę techniczną sytuacje rynku, nie ustawiam stopa mysląc sobie: ok 30 pipsów to będzie wystarczająco.Stopa ustawiam tak jak nakazuje na to sytuacja techniczna!!!! w tym przypadku było to trochę ponad linią oporu, zawsze biorę równiez od uwagę ryzyko/zysk czyli jesli SL jest na poziomie np 40 pipsów to przewidywany zysk musi byc co najmniej 3 razy większy.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Na mniejszych TFach jak np. 15 min (IMHO najmniejszy TF na którym działa jako-tako AT i niknie tragedia związana z "szumem") oceniam formacje świecowe tylko i wyłącznie w:

1. połączeniu z ważnymi wsparciami/oporami z H4 czy D1.

2. połączeniu z liniami pivot points (PA po odbiciu/przebiciu).

3. PA z istotnymi średnimi ruchomymi (ema 20, ema 55, ema 233)

Działa (statystycznie).

Ale to jest forex. Tu wszystko jest płynne, zmienne, mocno umowne, średniopowtarzalne i mało wiarygodne. Formacja która zadziałała przy danej PA z np. istotną średnią sześć razy pod rząd za siódmym razem da ciała i wpędzi nas w straty. A bo komunikat ogłosili, a bo dane istotne takie a nie inne, a bo traderowi w JP Morgan czy Goldman Sachsie palec się przypadkiem w enter nacisnął i podniósł/zwalił cenę o 30 pipsią.

Forex ... Jak z pogodą, można jedynie spekulować na podstawie trendu. Mamy lato więc jest większa szansa na słońce kolejnego dnia (co nie oznacza, że nie zmokniemy!), mamy jesień więc na duży % jutro popada (co nie oznacza, że nie może zaświecić ładne słońce). Forex ...

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
dax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dax »

witam wszystkich
co myslicie o nzdusd,-
-45m przed danymi zostanie zamknieta swieca dzienna na mojej platformie(w prawdzie demo,na real zabraknie 3 godz do zamkniecia) jezeli nic sie nie zmieni to mamy ladnego PB

- breakout S/R , pullback z 50% fibo

-dodatkowo o 23.45 mamy dane z Nowej Zelandii {wg kalendarza wazne} mozliwe, ze moga pchnac kurs w gore?

zobaczymy co sie wydarzy
poczatki na PA

Awatar użytkownika
elwood
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: elwood »

Witam

Warto zwrócić uwagę na USDCAD. Cena "drepcze" przy 1.0300 - poziomie który był już wielokrotnie testowany jako opór i wsparcie.

Pozdrawiam
elwood
Pipsów wystarczy dla wszystkich ...........

ODPOWIEDZ