Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Krótka sprzedaż GBP/USD
Powody zawarcia transakcji:
1. Na interwale D1 utworzyła się formacja RGR. Cena po raz drugi testuje linię szyi, która stała się linią oporu.
2.Na interwale H4 (trend spadkowy), cena dochodzi do linii oporu (linia szyi na D1)podczas konsolidacji
3. Na interwale H1 wystapiła formacja spadającej gwiazdy przy linii oporu
otwarcie pozycji 08.10.2009 o godz 17.06
cena 1.6098
zamknięcie pozycji 12.10.2009 o godz 21.43
cena 1.5865
Powody zamknięcia pozycji:
1. formacja objęcia hossy utworzona przy linii wsparcia
wynik: +233 pipsy
Powody zawarcia transakcji:
1. Na interwale D1 utworzyła się formacja RGR. Cena po raz drugi testuje linię szyi, która stała się linią oporu.
2.Na interwale H4 (trend spadkowy), cena dochodzi do linii oporu (linia szyi na D1)podczas konsolidacji
3. Na interwale H1 wystapiła formacja spadającej gwiazdy przy linii oporu
otwarcie pozycji 08.10.2009 o godz 17.06
cena 1.6098
zamknięcie pozycji 12.10.2009 o godz 21.43
cena 1.5865
Powody zamknięcia pozycji:
1. formacja objęcia hossy utworzona przy linii wsparcia
wynik: +233 pipsy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
coś sie nie zgadza data godzinaLazyKing pisze:zamknięcie pozycji 12.10.2009 o godz 21.43
cena 1.5865
Też miałem krótką ale wszedłem jeden szczyt na M15 wcześniej i mnie wywaliło na stopie i już nie wchodziłem ponownie
jakiej wielkości masz stop na tej parze?
To nie pieniądze robią człowieka, tylko człowiek pieniądze
Dla jakiego tf stosujesz taki sl?rayzeel pisze:Ja trzymam się przedziału 20-50.
Inna sprawa.. jako że podchodzi to pod naked charts

Dla przykładu dziś na kablu 4h ładny pinbar... a na Alpari to już nie za bardzo..
Stopa zawsze stosuję biorąc pod uwagę techniczną sytuacje rynku, nie ustawiam stopa mysląc sobie: ok 30 pipsów to będzie wystarczająco.Stopa ustawiam tak jak nakazuje na to sytuacja techniczna!!!! w tym przypadku było to trochę ponad linią oporu, zawsze biorę równiez od uwagę ryzyko/zysk czyli jesli SL jest na poziomie np 40 pipsów to przewidywany zysk musi byc co najmniej 3 razy większy.Maxi pisze:jakiej wielkości masz stop na tej parze?
Na mniejszych TFach jak np. 15 min (IMHO najmniejszy TF na którym działa jako-tako AT i niknie tragedia związana z "szumem") oceniam formacje świecowe tylko i wyłącznie w:
1. połączeniu z ważnymi wsparciami/oporami z H4 czy D1.
2. połączeniu z liniami pivot points (PA po odbiciu/przebiciu).
3. PA z istotnymi średnimi ruchomymi (ema 20, ema 55, ema 233)
Działa (statystycznie).
Ale to jest forex. Tu wszystko jest płynne, zmienne, mocno umowne, średniopowtarzalne i mało wiarygodne. Formacja która zadziałała przy danej PA z np. istotną średnią sześć razy pod rząd za siódmym razem da ciała i wpędzi nas w straty. A bo komunikat ogłosili, a bo dane istotne takie a nie inne, a bo traderowi w JP Morgan czy Goldman Sachsie palec się przypadkiem w enter nacisnął i podniósł/zwalił cenę o 30 pipsią.
Forex ... Jak z pogodą, można jedynie spekulować na podstawie trendu. Mamy lato więc jest większa szansa na słońce kolejnego dnia (co nie oznacza, że nie zmokniemy!), mamy jesień więc na duży % jutro popada (co nie oznacza, że nie może zaświecić ładne słońce). Forex ...
Pozdrawiam, J.
1. połączeniu z ważnymi wsparciami/oporami z H4 czy D1.
2. połączeniu z liniami pivot points (PA po odbiciu/przebiciu).
3. PA z istotnymi średnimi ruchomymi (ema 20, ema 55, ema 233)
Działa (statystycznie).
Ale to jest forex. Tu wszystko jest płynne, zmienne, mocno umowne, średniopowtarzalne i mało wiarygodne. Formacja która zadziałała przy danej PA z np. istotną średnią sześć razy pod rząd za siódmym razem da ciała i wpędzi nas w straty. A bo komunikat ogłosili, a bo dane istotne takie a nie inne, a bo traderowi w JP Morgan czy Goldman Sachsie palec się przypadkiem w enter nacisnął i podniósł/zwalił cenę o 30 pipsią.
Forex ... Jak z pogodą, można jedynie spekulować na podstawie trendu. Mamy lato więc jest większa szansa na słońce kolejnego dnia (co nie oznacza, że nie zmokniemy!), mamy jesień więc na duży % jutro popada (co nie oznacza, że nie może zaświecić ładne słońce). Forex ...
Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
witam wszystkich
co myslicie o nzdusd,-
-45m przed danymi zostanie zamknieta swieca dzienna na mojej platformie(w prawdzie demo,na real zabraknie 3 godz do zamkniecia) jezeli nic sie nie zmieni to mamy ladnego PB
- breakout S/R , pullback z 50% fibo
-dodatkowo o 23.45 mamy dane z Nowej Zelandii {wg kalendarza wazne} mozliwe, ze moga pchnac kurs w gore?
zobaczymy co sie wydarzy
co myslicie o nzdusd,-
-45m przed danymi zostanie zamknieta swieca dzienna na mojej platformie(w prawdzie demo,na real zabraknie 3 godz do zamkniecia) jezeli nic sie nie zmieni to mamy ladnego PB
- breakout S/R , pullback z 50% fibo
-dodatkowo o 23.45 mamy dane z Nowej Zelandii {wg kalendarza wazne} mozliwe, ze moga pchnac kurs w gore?
zobaczymy co sie wydarzy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
poczatki na PA