EFIX POLSKA
- jasonbourne
- Pasjonat
- magictrader
- Pasjonat
Spokojnie, przecież na ich stronie jest podane jaki jest spread. Na CFD jest rozszerzany na noc, ten 1 punkt na daxie podczas sesji europejskiej to duży plus. Jeśli masz większą kasę to oczywiście polecam kontrakty terminowe a nie żadne CFD. Sam waham się między IB a Dukascopy ale chyba padnie na IB bo Dukascopy ma tylko waluty a ja z indeksów nie zrezygnuję, za dużo ciekawych sytuacji tam widzę.GFT--Trader pisze:. Aby uzmysłowić sobie skalę tego procederu napiszę tylko,że 25 CFD na Daxa razy 4 pkt ....to 100 Euro.
Mam rachunek CFD i nawet wszystkie waluty, na których gram to właśnie CFD i nie narzekam. Jeśli skalpujesz lub grasz na danych to lepiej zmień brokera na ECN, tu nawet najlepszy MM może nie sprostać twoim wymaganiom.
Jako, że mowa o kontraktach mam również przy okazji pytanie, a raczej prośbe o wyprowadzenie z błędu, jeśli się mylę. Moje inwestowanie to również kontrakty na indeksy, w tym na Wig20. Mysle, żeby zmienic konto mini na standard i mieć mozliwość handlu kontraktami. Spread na Futures Wig20 wynosi 4 pkt. I tu zaczyna sie mały problem, bo w przeliczeniu na złotówki wynosi 3,60, ale na 1/10 kontraktu (1pkt to ok. 1 zł)!!! Przy jednym, całym kontrakcie spread wyniesie 36 zł (dla porównania w polskich biurach maklerskich za kupno i sprzedaż 1 kontraktu około 15 zł). Wynika z tego, ze prowizja jest o 140 proc. wieksza! Wskazuje to jednoznacznie, że nie opłaca sie obracać kontraktami na WIG20 na Efixie (inni brokerzy mają podobne spready, np. Admiral Markets), tylko w zwykłym biurze maklerskim. Niestety, korzystam z GFT, bo moge dokonywac operacji i analizy w oknie przeglądarki bez instalacji aplikacji na kompie (jest to dla mnie bardzo ważne). Nie znam biura maklerskiego w Polsce, które umozliwia składanie zleceń i analizy z poziomu przeglądarki. Niby cos jest oparte na Javie, ale ISPAG do analiz strasznie działa
Czy się mylę, co do obliczeń, czy tak jest w istocie?

Przede wszystkim rozróżnijmy dwie istotne żeczy: kontrakt terminowy a CFD oparte o kontrakt terminowy. To nie są te same instrumenty. Efix posiada CFD oparte o kontrakty terminowe a domy maklerskie oferują kontrakty terminowe. Właściwe kontrakty terminowe zawsze będą tańsze od CFD nie wspominając już o innych zaletach jak np. większa przejrzystość transakcji. Twoje obliczenia wydają się być prawdziwe.robertw7 pisze: Wynika z tego, ze prowizja jest o 140 proc. wieksza! Wskazuje to jednoznacznie, że nie opłaca sie obracać kontraktami na WIG20 na Efixie (inni brokerzy mają podobne spready, np. Admiral Markets), tylko w zwykłym biurze maklerskim.
Dla mnie jest oczywiste, że jeśli ktoś chce grać na kontraktach WIG20 to idzie do domu maklerskiego a nie gra na CFD. CFD to dobre rozwiązanie w przypadku gdy chemy grać na droższych kontraktach notowanych na zagranicznych giełdach w przypadku gdy nas nie stać na ryzyko związane z wyższą wartością tych kontraktów. Kontrakty na WIG20 są relatywnie tanie więc gra na nich poprzez CFD oferowane przez Efix to dla mnie dosyć oryginalne podejście.
Pozatym jeśli ktoś już gra na CFD oparte na indeksy to dlaczego akurat na WIG20? Ja nigdy nie otworzyłem pozycji na tym instrumencie. Warto porównać sobie koszty transakcji do zmienności na poszczególnych indeksach (CFD) i wyciągnąć wnioski.
A skad takie przeliczenia? 1 pkt to dokladnie 1zl, wiec spread dla 1/10 kontraktu (1 CFD) wynosi dokladnie 4zl. Grajac pelnym kontraktem (10 CFD) mamy 40 zł. Np. w Bossa prowizja wyniesie 19,8 zl (2 razy po 9,9zł) + spread (bo przeciez tak naprawde na GWP tez jest roznica miedzy Ask i Bid, spread nie jest zerowy).Spread na Futures Wig20 wynosi 4 pkt. I tu zaczyna sie mały problem, bo w przeliczeniu na złotówki wynosi 3,60, ale na 1/10 kontraktu (1pkt to ok. 1 zł)!!!
Dzięki Panowie za wyjaśnienia
Dotychczas grałem tylko kontraktami na Wig i US500. Mam zamiar przyjrzeć się CFD na kontrakty DE30 i UK100.
Czyli w tym układzie poprzez zwykły DM (dotychczas handlowałem tylko akcjami), prowizja za kontrakt wynosi np. 19PLN (otwarcie plus zamknięcie pozycji), to do tego dochodzi spread, czyli różnica między bid i ask? Sądziłem, że albo prowizja, albo spread...

Czyli w tym układzie poprzez zwykły DM (dotychczas handlowałem tylko akcjami), prowizja za kontrakt wynosi np. 19PLN (otwarcie plus zamknięcie pozycji), to do tego dochodzi spread, czyli różnica między bid i ask? Sądziłem, że albo prowizja, albo spread...