fxlamer: mam pytanie - czy moglbys dokladniej zinterpretowac saRSI? co obrazuja zielone linie? po co one w ogole sa? dzieki
"Samoregulujący" RSI przedstawia dynamiczne poziomy wyprzedania/wykupienia, dokładniejsze od tradycyjnych poziomów 70/30. Dodatkową zaletą jest jego działanie w każdej skali czasowej. Zwykle po wybiciu poza "bandę" (przypominającą trochę Bollingera) i powrót do niej oznacza zakończenie trendu lub konsolidację, póki RSI jest poza bandą należy spodziewać się kontynuacji trendu, powrót do bandy - możliwe zakonczenie lub odwrócenie trendu. Żeby "doprecyzować" wskazania zastosowałem dodatkowo SMA 21 przesuniętą o 3 świece. Wskaźnik moim zdaniem jest bardzo pożyteczny pod warunkiem, że się go pozna i nauczy stosować.cannarek pisze:czy moglbys dokladniej zinterpretowac saRSI? co obrazuja zielone linie? po co one w ogole sa? dzieki
Wskazania SMA są istotne i można zamykać pozycje zgodnie z jej wskazaniem, lecz w trakcie konsolidacji może dawać mylne sygnały, powinieneś ściśle trzymać się reguł jeżeli chcesz osiągnąć wyniki. O s/l napisałem na 3 stronie tego wątku a obrazkowo wyjaśniłem na stronie 4.headd pisze:1. jeżeli ma8 wskaże przeciwny trend, to czy powinienem od razu zamykać stratną pozycję, czy raczej czekać na zadziałanie s/l, w nadziei na powrót do "mojego" trendu?
To już indywidualna sprawa tradera, jeżeli masz wątpliwości, obserwuj zachowanie ceny na vegas 1H.headd pisze:co sądzisz o szybszej modyfikacji s/l, na przykład gdy kurs dojdzie do połowy pierwszego targetu?
Zgodnie z zasadami strategii nie wchodzimy w kierunku przeciwnym do trendu tygodniowego.headd pisze: jaką wagę przykładać mam do tygodniowego trendu, gdy jest on przeciwny od aktualnie sugerowanego przez vegas wejścia?
Tak, chwilowo jestem na wakacjach i gram sporadycznie, ale wkrótce wracam do "pracy"headd pisze: działasz dalej z Vegas?