Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Każdy ma inny styl gry i oczekiwania co do rynku. 12 p. sl wcale nie musi tak łatwo się aktywować. Ale w tym temacie to można się spierać bez końca.

Jeśli chodzi o mnie, to wsparcia i opory mam w miarę obcykane, jednak problem leży we mnie samym. Często za wcześnie wchodzę na rynek i za wcześniej z niego wychodzę. Czasem zdarza mi się robić głupie rzeczy, typu próba szybkiego odrobienia strat. Ogólnie bardzo powoli idzie do przodu, ale żeby móc się z fx utrzymać, muszę najpierw zacząć panować w 100% nad tym co robię :P Kiedyś myślałem, że jak będę miał dobry system, to będę trzepał kasę, teraz mam dobry system i większość moich pozycji jest niezgodnych ze wszystkimi zasadami :D

Pracuję cały czas nad odpowiednim podejściem do tradingu. Nie zamierzam się poddawać, gdyż uważam, że powoli zbliżam się do celu.

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

{quick_reply.LAST_MESSAGE}

I znowu mowa o podejściu do rynku- może jednak coś w tym jest
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

Boby_Fischer pisze:I znowu mowa o podejściu do rynku- może jednak coś w tym jest
mzoe i jest, chociaz ja nadal próbuje dostosować do siebie system (właśnie PA) i narazie mi się to niezbyt udaje. ale fakt ze dobre podejście bez dobrego systemu = brak zysków oraz brak dobrego podejscia plus dobry system też równa się zero.
Yes, I can

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Na pewno coś w tym jest :) Tak jak już pisałem, często wchodzę niezgodnie ze swoimi zasadami, a później się dziwię jak mogło mi trzepnąć w sl :P Kiedyś pewnie bym narzekał, że broker zły, ale teraz wiem, że sam sobie jestem winny. No cóż, pozostaje pracować nad sobą i tyle.

Popatrzcie jak łatwo jest rozpoznać poziomy S/R. Generalnie to każdy na nich mógłby zarabiać, ale tak nie jest ... Także o co chodzi ? Chodzi o to, że na historii to wszystko jest jasne, a jak przychodzi do podjęcia decyzji to zazwyczaj towarzyszy nam też niepewność.

Podsumowując, to nie ma co prezentować tutaj screenów co i jak, bo każdy widzi wszystko na wykresach. Chodzi o to, żeby wypracować w sobie nawyk trzymania się zasad. Co do samych zasad, to łatwo jest je sobie wypisać ;)

Właściwie to wiem już, gdzie szukać Graala i jestem dobrej myśli :D

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

rayzeel pisze:Także o co chodzi ? Chodzi o to, że na historii to wszystko jest jasne, a jak przychodzi do podjęcia decyzji to zazwyczaj towarzyszy nam też niepewność.
tak to np. moja olbrzymia bolączka. pytanie typu: dlaczego akurat na tym poziomie cena sie zatrzyma i odbija albo czem uwłaśnei nie? i wtedy zaczyna sie rozważanie i a często im dłużej tak się rozważa tym abrdziej się jest mniej zdecydowanym.

mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

Łatwiej wybrać odpowiedni poziom S/R używając nieco wyobraźni. Jedną z zasad PA jest wchodzenie na pullbackach. To jak będzie on głęboki można wywnioskować z siły czy szybkości opadania/wzrostu ceny. Jeśli świeczki są długie, cena gwałtownie spada/rośnie raczej niema co liczyć, że odbije się na np. 38 czy 50% zniesieniu fibo. Raczej na 61 lub 78%. Poza tym powinna utworzyć tzw. zygzak, ABC czy jak tam każdy to nazywa. To jest jak z rzuconym kamieniem. Rzuć go do góry i zobacz jak szybko będzie spadał wtedy dopiero można zrozumieć jak dużej siły potrzeba żeby go zatrzymać. A spróbuj tego samego pod wodą.

Awatar użytkownika
floristik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: floristik »

mario77 pisze:To jest jak z rzuconym kamieniem. Rzuć go do góry i zobacz jak szybko będzie spadał wtedy dopiero można zrozumieć jak dużej siły potrzeba żeby go zatrzymać. A spróbuj tego samego pod wodą.
hehehe
a to teraz już wiem dlaczego w zeszłym roku, mi tak dolna obudowa monitorów popękała
od tych shortów na kablu
Najważniejsza rzecz w zarabianiu pieniędzy na FX - nie pozwól stratom wymknąć się spod kontroli

bkt321
Stały bywalec
Stały bywalec

PA

Nieprzeczytany post autor: bkt321 »

Niby coś tam złapane... Teraz pytanie, czy trzymać i do kiedy, czy szybko sprzedać... Odwieczny problem!

Ma ktos jakieś pomysły na ewentualne ruchy USDGBP dziś i jutro ?

Taki dziś lot w dół, że nie widomo, czy nie poleci jeszcze raz tyle samo... Brrrr...

15:35 = +10 p :-), ale było już na -24 p (ps. zwiększyłem sl. do 1.6392)
15:43 = +15 p
16:00 = -24 p
22:08 = + 39 p ZAMKNIECIE

To było nieudane wejście PA, ale trzeba wyciągać wnioski ... . (Tym razem się jednak udało... na plusie 39 pipsów, zamkniecie longa po 1,6496 / FIBO 38,2).
"Wejście bylo zbyt wczesne jak na long bo jeszcze przed 15:00, czyli przed rozpoczęciem gieldy w USA, a w momencie zakupu GBPUSD wykres SP500 był na szczycie ostatnich wzrostów".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, 23:49 przez bkt321, łącznie zmieniany 2 razy.

LazyKing
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: LazyKing »

na GBPUSD w h1 utworzyłą sie RGR o ile się nie mylę,linia szyi została przecięta, teraz jak widzę jest korekta,k która powinna dotrzeć w okolicę linii szyi (ok 1.6520)następnie jesli świeczki pozwolą można spokojnie brać na krótko.Realizacja zysków powinna nastąpic na poziomie ok 1.6370 czyli dł równa od głowy do linii szyi tyle że mierzona w dół.może zejdzie nawet niżej..zobaczymy za parę godz.:)

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

rayzeel pisze:Popatrzcie jak łatwo jest rozpoznać poziomy S/R. Generalnie to każdy na nich mógłby zarabiać, ale tak nie jest ... Także o co chodzi ? Chodzi o to, że na historii to wszystko jest jasne, a jak przychodzi do podjęcia decyzji to zazwyczaj towarzyszy nam też niepewność.

Podsumowując, to nie ma co prezentować tutaj screenów co i jak, bo każdy widzi wszystko na wykresach. Chodzi o to, żeby wypracować w sobie nawyk trzymania się zasad. Co do samych zasad, to łatwo jest je sobie wypisać
Swięte słowa. Trzymać się ZASAD, niech każdy uderzy się w pierś i powie, że ich przestrzega..... pewnie nie, a potem zdziwienie, że "nie działa"......
rayzeel pisze:teraz mam dobry system i większość moich pozycji jest niezgodnych ze wszystkimi zasadami

Pracuję cały czas nad odpowiednim podejściem do tradingu. Nie zamierzam się poddawać, gdyż uważam, że powoli zbliżam się do celu.
Każdemu kto ma problemy z PA w praktyce, proponuję jeszcze raz przeczytać podstawowe zasady, stosować startegie anty-stop i nie poddawac się jak raz czy dwa coś nie wyjdzie...... ja stosuję tą strategię i widzę jej potencjał, ale to nie przychodzi z dnia na dzień, rayzeel wie o czym piszę.

Pozdrawiam sceptyków :mrgreen:
Bedzie dobrze, luz......
=================

ODPOWIEDZ