Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
To mój pierwszy post w tym wątku. Dopiero do układam sobie tą wiedzę. Strategia przypadła mi do gustu, ponieważ zawsze miałem ciągutki do oceniania samego wykresu i wyciągania wniosków, zamiast wiedzę opierać wyłącznie na wskaźnikach.
Nie wiem czy dobrze wyznaczyłem ten poziom, który aktualnie jest oporem. Wg mnie jest to silny poziom ponieważ widać w ciągu ostatniego niecałego półtora miesiąca co się tam działo.
Poza tym narysowałem kanał i powieliłem go jeszcze dwukrotnie. Jak dla mnie wykazuje ładną prawidłowość. Wiem że kanały to w tej strategii mają znacznie mniejsze znaczenie, jednak ja mam jakąś kanalarską przypadłość, wciąż wpadają mi one w oko ;-)
Wg mnie scenariusze mogą być takowe:
1. Cena powędruje trochę w dół w okolice 134,00 i następnie zacznie w miarę żwawo ruch w okolice 131,30.
2. Cena podejdzie do poziomu ok. 134, 60 klucząc z dzień lub dwa, a następnie przebije go i ładnie systematycznie pójdzie w górę. Nie wiem czy dojdzie do fibo 161,8 czy powieli zakres od 0.
Ogólnie o Forexie nie wiem zbyt dużo, ale ten znaczący poziom oporu oraz kanały dają mi do myślenia, więc ruszyłem z kopyta i się podzieliłem
Ale to tylko moje gdybanie. Wróciłem po dłuższej przerwie do gry i myślę, że jak teraz psychicznie wyrobię, to pogram dłużej
Nie wiem czy dobrze wyznaczyłem ten poziom, który aktualnie jest oporem. Wg mnie jest to silny poziom ponieważ widać w ciągu ostatniego niecałego półtora miesiąca co się tam działo.
Poza tym narysowałem kanał i powieliłem go jeszcze dwukrotnie. Jak dla mnie wykazuje ładną prawidłowość. Wiem że kanały to w tej strategii mają znacznie mniejsze znaczenie, jednak ja mam jakąś kanalarską przypadłość, wciąż wpadają mi one w oko ;-)
1. Cena powędruje trochę w dół w okolice 134,00 i następnie zacznie w miarę żwawo ruch w okolice 131,30.
2. Cena podejdzie do poziomu ok. 134, 60 klucząc z dzień lub dwa, a następnie przebije go i ładnie systematycznie pójdzie w górę. Nie wiem czy dojdzie do fibo 161,8 czy powieli zakres od 0.
Ogólnie o Forexie nie wiem zbyt dużo, ale ten znaczący poziom oporu oraz kanały dają mi do myślenia, więc ruszyłem z kopyta i się podzieliłem

Ale to tylko moje gdybanie. Wróciłem po dłuższej przerwie do gry i myślę, że jak teraz psychicznie wyrobię, to pogram dłużej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trzymaj sie 161.8% i 261.8% to bardzo dobra drogaTomaszB pisze:To mój pierwszy post w tym wątku. Dopiero do układam sobie tą wiedzę. Strategia przypadła mi do gustu, ponieważ zawsze miałem ciągutki do oceniania samego wykresu i wyciągania wniosków, zamiast wiedzę opierać wyłącznie na wskaźnikach.
Opor wyznaczyles rowniez bardzo dobrze teraz tylko zostala Ci konsekwencja i wiara we wlasna analize

dodam tylko ze na 13410 jest ema50 na h1 a ona lubi cene przyciagac

ja to sobie wyjaśniłem na zasadzie, że - zatrzyma się bo ... może. prawdę mówiąc od pewnego czasu zmieniłem sposób patrzenia na trendy. to zjawiska dość chwilowe i potrafią sie zmieniać jak w kalejdoskopie. skoro chwilowe to znaczy, że wiele poziomów ma potencjał jago odwrócenia. i nie raz już widziałem jak korekta zamieniała się w dłuższy ruch a ostatecznie w odwrócenia trendu (2-3 dniowego) zaraz, zaraz, poczekaj przeceiż miała być tylko korekta, a ja już wyszedłem...Spragniony pisze: tak to np. moja olbrzymia bolączka. pytanie typu: dlaczego akurat na tym poziomie cena sie zatrzyma i odbija albo czem uwłaśnei nie? i wtedy zaczyna sie rozważanie i a często im dłużej tak się rozważa tym abrdziej się jest mniej zdecydowanym.
wchodzić, zabezpieczać i nie marudzić

może demark ? zalaczony w paczce z tego tematu http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9237
Pozdrawiam
Pozdrawiam

na obrazku wskaźnik ZigZag (w standardowych ustawieniach MT4).TomaszB pisze:Widział ktoś może gdzieś, albo może ktoś takowy posiada - wskaźnik który zaznacza szczyty i dołki wg zasady price action? Czyli te swingi.
czy o to chodzi ? (kolerem zaznaczone wejścia, zigzag to niebieska linia.)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.