Doradca Inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Odswiezam, bo jakis czas temu przewijaly sie informacje o egzaminie na maklera, wiec mysle ze ten temat bylby najodpowiedniejszy.

A poza tym mam pytanie - analizowalem sobie zakres materialow na maklera i di i wyszlo mi ze to sie w gruncie rzeczy pokrywa, z tym ze na di dochodzi ekonomia (mikra i makra) i statystyka. Poza tym rozdzialy sie w wiekszosci pokrywaja - np "strategie inwestycyjne" nie roznia sie od "zarzadzania portfelem" na DI.

No i teraz zastanawiam sie jak to sie ma do opinii ze DI to kobyla (w porownaniu do maklera, bo ze ogolnie kobyla to nie ma dwoch zdan), jesli dochodzi tylko ekonomia (jak ktos mial mikre i makre to kwestia 2-3 dni przypomnienia) i stata (tutaj juz mniej przyjemnie), no i zapewne rozszerzenia pewnych kwestii (moze w tym tkwi tajemnica???)
2. opinia z jaka sie zetknalem to ze do maklera bardzo pomaga prawo, a do di studia ekonomiczne - i tego rowniez nie do konca rozumiem po analizie zagadnien, bo zagadnienia prawne tez sa w wiekszosci zbiezne...

Bede wdzieczny za opinie

goose
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: goose »

Abys mial szerszy poglad na roznice materialu, patrzec sobie na same testy. Wydaje mi sie ze o ile pierwszy etap egzaminu na DI mozna jakos jeszcze porownac do egzaminu na maklera to pozniejsze etapy juz znacznie wykraczaja poza ten zakres.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Hikari pisze:Doradca finansowy powinien sie wykazac olbrzymia wiedza, wiele lat pracy i nie koniecznie na rynkach terminowych - sa renty, obligacje, cala masa certyfikatow skonstruowqanych do konkretnych potrzeb klienta. Niestety wiekszosc mysli o zrobieniu duzej kasy w krotkim czasie, a to ma krotkie nogi, bo gieldy zwykle pokazuja cos innego, niz oczekiwania doradcy ze stadkiem wiernych mu klientow.
Osobiscie nie spotkalem jeszcze dobrego doradcy.
Dlatego uważam że powinni robi to DI oraz maklerzy.Niestety na to będziemy musieli poczekać jakieś 30-50 lat.
Pozdro.

Dodano po 13 minutach:
alinoe pisze:Doradca inwestycyjny a trader na rynku forex to dwie zupełnie różne profesje i nie należy wymagac aby doradca inwestycyjny radził sobie ze spekulacją walutami np. uprawiając daytrading, on zajmuje się zupełnie innymi żeczami.
Co do oszukiwania klientów i naciągania ich to problem dotyczy bardziej doradców finansowych (a nie inwestycyjnych), których status nie do końca jest uregulowany wskutek czego profesją tą zajmują się osoby całkowicie do tego nieprzygotowane.
Licencja DI to dobra sprawa dla kogoś, kto chce zajmowac się forexem jedynie jako hobby. W pracy jako DI może zajmowac się AF, wyceną spółek a po godzinach pracy szalec na forexie.
Niestety jest odwrotnie jak napisałeś.
Z tym że nie ma żadnego problemu................
Wystarczy spytać DI co zrobił ostatnie 10 lat na FX.........
Dla mnie jest posprawie.W tym momencie już wszystko wiem.

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Pytanie dlaczego Doradca Inwestycyjny miałby się zajmować forexem skoro w Polsce nie ma ani jednej poważnej instytucji, która zajmuje się inwestowaniem pieniędzy klientów na tym rynku.

Jeżeli chodzi o to, co piszesz Yankee, to dokładnie jak ktoś już napisał - pierwszy etap to nie jest problem i rzeczywiście nie wygląda to źle. Mnie przeraża drugi.

zz
Maniak
Maniak

Noob pisze:Pytanie dlaczego Doradca Inwestycyjny miałby się zajmować forexem skoro w Polsce nie ma ani jednej poważnej instytucji, która zajmuje się inwestowaniem pieniędzy klientów na tym rynku.
Niestety Masz rację.
Dlatego uważam że to co napisałeś jest bezpośrednią konsekwecją tego że emerytury z 3 filara wynoszą 9 zł,a emerytury z OFE 23 zł miesięcznie.

Pozdrawiam.

Dodano po 16 minutach:

Ps.Mamy niestety tylko dwie alternatywy albo śmiać się :509: albo płakać :506:

Dodano po 9 minutach:

Ps. a może sami sprubujemy to zmienić?.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

zz pisze: Dodano po 9 minutach:

Ps. a może sami sprubujemy to zmienić?.
Podobno w grupie sila, ale co dokladnie zmienic i jak?
w sensie jak by sie to mialo przelozyc na dzialania.

W sumie tez co jakis czas nachodzi mnie chec wielkich zmian, poczynajac od polityki, poprzez edukacje do gospodarki, ale pozniej nadchodzi rzeczywistosc i okazuje sie ze jednostka g. moze (tak zeby nie poswiecic calego zycia na dany cel, bo do tego mi dalego)....

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Dlaczego tego nie zmieniamy?

Odpowiedź jest prosta - łatwiej jest zmienić kraj niż prawo. A ci, którzy mogą zmienić prawo (nie politycy, tylko ludzie, którzy maja możliwości) nie zrobią tego, bo w obecnym stanie jest im dobrze. A niestety rewolucja nie wybuchnie...

Trochę nie na temat nam zeszło...
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Nievinny pisze:Trochę nie na temat nam zeszło...
To jest jak najbardziej na temat.............
LowcaG pisze:Podobno w grupie sila, ale co dokladnie zmienic i jak?
w sensie jak by sie to mialo przelozyc na dzialania.
Sprawa według mnie jest prosta.Naciskać na polityków 15 dni mają na przetłumaczenie rozwiązań prawnych Brytyjskich,15 dni na wprowadzenie tego przez sejm i senat,30 dni mają na ukazanie się tego w Monitorze Polskim czyli 2 miesiące roboty reszta zależy od nas.

Pozdrawiam.

Ps. chcę Wam przypomnieć że to co napisałem jest wpisane w program PO oraz PiS więc?.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

zz pisze:
Nievinny pisze:Trochę nie na temat nam zeszło...
To jest jak najbardziej na temat.............
Sorry ale nie jest :twisted: (to swiete slowa ale temat brzmi: "di" :P)

pierwszy etap to nie jest problem i rzeczywiście nie wygląda to źle. Mnie przeraża drugi.
Bylbym bardzo wdzieczny jakbys rozwinal mysl Noob

zz
Maniak
Maniak

Yankee pisze:Sorry ale nie jest
Ależ jak najbardziej jest....................chociażby z tego tytułu że prawnie DI sami z siebie mogą ten temat pociągnąć reszty nie rozwijam ponieważ by serwera brakło.

Pozdro.

Dodano po 3 minutach:

Ps. Yanke pytanie brzmiało
kullub pisze:i dalszych perspektyw związanych z tym zawodem
.
Nie jest chyba dla Ciebie tajemnicą że jeżeli klient się obłowi to DI również.

Dodano po 19 minutach:
Yankee pisze:A poza tym mam pytanie - analizowalem sobie zakres materialow na maklera i di i wyszlo mi ze to sie w gruncie rzeczy pokrywa, z tym ze na di dochodzi ekonomia (mikra i makra) i statystyka. Poza tym rozdzialy sie w wiekszosci pokrywaja - np "strategie inwestycyjne" nie roznia sie od "zarzadzania portfelem" na DI.

No i teraz zastanawiam sie jak to sie ma do opinii ze DI to kobyla (w porownaniu do maklera, bo ze ogolnie kobyla to nie ma dwoch zdan), jesli dochodzi tylko ekonomia (jak ktos mial mikre i makre to kwestia 2-3 dni przypomnienia) i stata (tutaj juz mniej przyjemnie), no i zapewne rozszerzenia pewnych kwestii (moze w tym tkwi tajemnica???)
2. opinia z jaka sie zetknalem to ze do maklera bardzo pomaga prawo, a do di studia ekonomiczne - i tego rowniez nie do konca rozumiem po analizie zagadnien, bo zagadnienia prawne tez sa w wiekszosci zbiezne...
Ps.odnośnie Twojego pytania.Najprościej będzie jak zapiszesz się na kurs przygotowawczy na DI kosztuje to lecz warto.Mój znajomy makler opowiadał mi że są to egzaminy 8 razy trudniejsze niż na maklera zdawał 4 razy........ i sobie odpuścił.
Myślę że jakieś ogólne wnioski sobie z tego wyciągniesz.

Dodano po 40 minutach:

Ps. drobna dygresja.To co pisałem odnosi się do egzaminu na DI na starych zasadach czyli było znacznie trudniej.Zarządzający OFE zdawali nawet po
UWAGA 8-10 razy.Teraz jest łatwiej niemniej taki kurs przygotowawczy polecam chociażby z tego tytułu że ogólnie poznasz czego możesz się spodziewać.

ODPOWIEDZ