Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Shadi pisze:Skalper jest dobry - tu nie ma dyskusji .... jednak jakoś mniej się stresuję jak mam mniej otwartych pozycji na dzień..
Shadi, ja też się zgadzam w kwestii, że im mniej transakcji na dzień tym lepiej.
A im krócej trwają, tym dla mnie jeszcze lepiej :lol:

Dlatego dla mnie "idealna" transakcja, to wejście z SL-em na poziomie 10 pips, zgarnięcie TP 30 pips i to wszystko w ciągu kilku, co najwyżej kilkunastu minut.
I mnie wystarczy jedna taka transakcja na dzień ... To wszystko :lol:
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Mike_Scofield pisze:
Shadi pisze:Skalper jest dobry - tu nie ma dyskusji .... jednak jakoś mniej się stresuję jak mam mniej otwartych pozycji na dzień..
Shadi, ja też się zgadzam w kwestii, że im mniej transakcji na dzień tym lepiej.

Dlatego dla mnie "idealna" transakcja, to wejście z SL-em na poziomie 10 pips, zgarnięcie TP 30 pips i to wszystko w ciągu kilku, co najwyżej kilkunastu minut.
i znowu powiem: niby tak, ale czy przed wejściem w pozycje wiesz gdzie możesz spodziewać się ceny? tzn.. +5 +10 +40 ?... czy po fakcie mówisz.. hm.. super mogło być +30 ?:) Jeżeli taktyka Ci działa widzisz tp przed wejściem to stary :)

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Shadi pisze:Hex, pytanie do Ciebie... nie masz gdzieś zapisanego postu gdzie Dragon opisywał MM ? Kozacki był ale jakoś za ciula nie pamiętam gdzie to było.. a stron trochę jest :D
Jeszcze nie szukałem ale obiecuje dzisiaj poszukam a teraz przeczytałem dziennik kerimba i właśnie oglądam filmiki na youtube Masakra to wszystko wygląda jak Jeden wielki spisek!! aż mi sę żyć nie chce a niech mi ktoś spróbuje wszczepić jakieś gówno w ręke to zabije :twisted:

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

HEX pisze:Jeszcze nie szukałem ale obiecuje dzisiaj poszukam a teraz przeczytałem dziennik kerimba i właśnie oglądam filmiki na youtube Masakra to wszystko wygląda jak Jeden wielki spisek!! aż mi sę żyć nie chce a niech mi ktoś spróbuje wszczepić jakieś gówno w ręke to zabije :twisted:
Zawsze mogli by w d... dobrze schowanym miejscu to wstrzyknąć :D

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:
Mike_Scofield pisze:

i znowu powiem: niby tak, ale czy przed wejściem w pozycje wiesz gdzie możesz spodziewać się ceny? tzn.. +5 +10 +40 ?... czy po fakcie mówisz.. hm.. super mogło być +30 ?:) Jeżeli taktyka Ci działa widzisz tp przed wejściem to stary :)
Shadi, nie jestem prorokiem i nie wiem gdzie będzie cena, ale jeśli nie widzę szans na 20+ (S/R -y itp), to nie wchodzę.
Natomiast wiem już z doświadczenia, że na +40 prawie nigdy cena nie idzie w jednym ruchu, tylko jest po drodze korekta.
I ja zamykam już przed tą korektą (przeważnie 3-10 minut). Jeśli zgarnąłem pow. 20 pipsów to jestem zadowolony i nie interesuje mnie to, gdzie cena pójdzie dalej.
Zawsze mogę wejśc ponownie nawet w tym samym kierunku ...
Nie interesują mnie już transakcje na 100 pipsów, gdzie po drodze mamy korekty na 60 pipsów, a od otwarcia do zamknięcia mija 8-10 godzin.... Za dużo zdrowia mnie to kosztowało ...

Każdy się stara wypracować swój własny styl i dla mnie scalp jest najlepszy.
Muszę jeszcze dużo nauczyć, ale wiem co jest moim celem.

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

widzisz Mike sam piszesz żebym pisał na temat a siejesz OT u mnie w wątku ile ludzie będa musieli się naczytać żeby znaleźć Informacje na temat tego skalpera;]Przeciez to nie jest wątek jak lepiej grać czy scalp czy długo terminowo,nie sądzisz że sam źle zrobiłeś??
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

HEX pisze:widzisz Mike sam piszesz żebym pisał na temat a siejesz OT u mnie w wątku ile ludzie będa musieli się naczytać żeby znaleźć Informacje na temat tego skalpera;]Przeciez to nie jest wątek jak lepiej grać czy scalp czy długo terminowo,nie sądzisz że sam źle zrobiłeś??
Tak, masz rację, sorry. Pousuwaj te wszystkie moje posty nie na temat.

Dodano po 20 minutach:
HEX pisze:Mike opisz jak ty widzisz ten system.
Moje przemyslenia są takie.
Z całą pewnością da się tym systemem zarabiać.
Trzeba jedynie znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie sposób gry.
Albo wchodzić często z małym TP (5-10 pips), albo selekcjonować wejścia (jak?) i nastawić się na większe ruchy.

Mnie się podoba w tym systemie to, że wiadomo kiedy jest sygnał (H1 + D1 + linia go short/long) i na tej podstawie można ocenić system wstecz.
Niektóre systemy są "uznaniowe" sygnał niby jest, ale go nie ma i nigdy tak naprawdę nie wiesz czy miałeś wejśc już, czy dopiero za kilka pipsów, a może jednak dużo wcześniej ...

Tutaj nie ma takich dylematów. Możesz się tylko zastanawiać co należało zrobic po otwarciu pozycji i na tej podstawie opracować optymalny plan na przyszłość.

No i zauważyłem, że newralgicznymi punktami są okrągłe godziny. Wtedy dzieją się ważne ruchy i trzeba być przy kompie, żeby czegoś nie przegapić.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

testuje caly czas na Edku strategie. co myslicie o sytuacji o godz 11? D1 czerwony i H1 czerwony tyle ze SELL SR dosyc daleko oddalone 1.4176(górne) a BUY SR 1.4144. Jak widac mozna bylo cos wycisnavc z tej swieczki, tyle czy nastepnym razem warto myslec o wejsciu w taka pozycje? wtedy SL bedzie wiekszy i ryzykujemy wiekszy kapitał.
Mike_Scofield Ty pewnie bys nie wszedl bo masz SL=TP=10 p, racja?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Ja też ciągle obserwuję kabla pod kątem tej strategii.

I może się to wyda głupie, ale największą trudność mi sprawia określenie kierunku, w którym wchodzić.
Po fakcie wszystko wyglada pięknie, ale w momencie otwarcia nowej świecy H1, wcale nie jest takie proste, bo decyzję z reguły trzeba podjąć od razu w pierwszej minucie ....

Na niektórych świecach trzeba było grać przeciw trendowi, a na niektórych zgodnie, ale wiadomo to dopiero po fakcie ... :lol:

Może ktoś znajdzie jakieś rozwiązanie tej kwestii ...

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

powiem szczerze ze wskaznik Tro dynamic fibs sr troche mi przeszkadza w podejmowaniu decyzji tzn jest ok ale obraz całości jest mało przejrzysty a wiec zrezygnowalem z tego i sam recznie oznaczam sobie najblizsze poziomy HH LL itd. tak jak na fotce. teraz obraz mam przejrzysty i widze price action jakby bardziej czytelniej. Co do linii BUY i SELL to wiemy,kwestia umowna wiec nie stosuje jej. Popracuje w ten sposob, moze bedzie lepiej pracowac . pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

ODPOWIEDZ