1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

4greg4 pisze:ale czy granie 1 % kapitału nie jest o wiele bardziej korzystne niż 2% i 3% ?
No to chyba oczywiste, że niekoniecznie. Mniejsze ryzyko to mniejszy potencjalny zysk z transakcji.
4greg4 pisze:1 % : mamy 100 prób (przy założeniu że każda pozycja jest nietrafiona)
2 % : 50 prób
3 % : już tylko ~ 33 prób
Ideą tego MM jest to, żeby zmniejszać wielkość pozycji gdy mamy złą passę. Czyli nie ryzykujemy zawsze np. 1% z kwoty początkowej, tylko 1% z ostatniej kwoty. Wtedy prób jest o wiele więcej. Trochę zawile to opisałem, ale mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli (jakby co postaram się opisać jaśniej).

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

Ideą tego MM jest to, żeby zmniejszać wielkość pozycji gdy mamy złą passę. Czyli nie ryzykujemy zawsze np. 1% z kwoty początkowej, tylko 1% z ostatniej kwoty. Wtedy prób jest o wiele więcej. Trochę zawile to opisałem, ale mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli (jakby co postaram się opisać jaśniej).
Pierwszy post na forum - Witka witam ;)

Zrobiłem w exelu formułe, która:
Wylicza ilość pozycji w których tracimy 1% aktualnego depozytu aż do określonej kwoty lub określonego DD

Może się to przyda komuś bardzo bardzo początkującemu kto chciałby sprawdzić ile razy może wtopić, np. mnie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

target150
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: target150 »

Przeglądając ten watek zauważyłam, że przydało by się wyjaśni dokładniej jak obliczyć wartość lota za jakie chcemy grać jeżeli zwiększymy naszego SL tak by zachować zgodność z regułą 1%.

1. Stan konta 20 000$ - 200% (1%wartości konta)

2. Obliczamy wartość 1 pipsa przy 1 locie ( zgodnie ze wzorami które
przytoczył Maciek 408 w swoim poście z dnia 19/10/2007 ).

Zakładam, że gramy na parze EUR/USD

Kurs EUR/USD na chwilę obecną wynosi 1,3962

(0,0001 / 1,3962) * 100 000 = 7,162297 (jeszcze nie skończyliśmy więc nie zaokrąglamy do pełnego centa).

W tym przypadku wyliczyliśmy wartość pipsa w EUR. Aby wyliczyć tę wartość w USD, musimy wynik pomnożyć przez kurs waluty.

7,162297 * 1,3962 = 9,99999 w za okrągleniu 10$ za pipsa

CZYLI 1lot = 10$/za pipsa ( nazwijmy tę wartość „y”)

3. Dzielimy nasz 1% (200$) przez wartość 1lota

200 $/10$ za pipsa = 20 pipsów
Czyli jak gramy 1 lotem to nasz SL=20 pipsow

4. Ale my chcemy by nasz SL=100p. Wiec jak obliczyć wielkość Lota jakim powinniśmy grać by zachować zgodność z regułą 1%?

Założenia:

1 lot -> SL=20 pipsów -> 200 $ ( nasza ewentualna strata zgodnie z regułą 1%)
1 lot = 10$ za pipsa

x lot -> SL 100 pipsów -> 200 $ ( nasza ewentualna strata zgodnie z regułą 1%)
x lot = y $ za pipsa

I. Obliczamy wartość y

100 pipsów * y = 200 $
y = 200 $ / 100 pipsów
y = 2

II. Obliczamy wielkość lota - x

1 lot = 10 $ za pipsa
x lot = 2 $ za pipsa

czyli:

10 x = 2
X =0,2

Więc jeżeli chcemy by nasz SL=100 pipsów i było to zgodne z regułą 1% to musimy zagrać za 0,2 lota

Capodistria
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Capodistria »

Nigdy nie zgadzałem się z podaną tutaj regułą MM i stwierdzeniami "twój iloraz TP/SL musi być conajmniej 2". W pewnym momencie analizując swoje ostatnie 2 lata na forexie doszedłem do wniosku, że zawsze szwankowała moja psychika. Po wpłaceniu kolejnego depozytu i graniu na ok. 3-5% kapitału nie miałem większych problemów aby osiągnąc około 100% zysku w ciągu miesiąca. Potem nagle odzywała się brawura i albo zerowałem konto albo po dojściu do depozytu początkowego ponownie mozolnie wyrabiałem owe 100%. I tak cały czas. Kiedyś pomyślałem, że po zarobieniu tych 100% wypłacę to i wrócę do punktu wyjścia. Zadziałało. Udało się kolejne 5 razy. Potem stwierdziłem, że czas na "małą" zmianę - ustawiłem MM na 30%!!! To oznaczało, że mogę wykonać 2 kolejne błędne transakcje potem musiałem zejść w lotach o -50%, i po ewentualnej stracie pozostawała mi ostatnia transakcja z nieco większym SL do wyczyszczenia konta. Tak bardzo ograniczona możliwość pomyłek spowodowała u mnie niemal całkowite wyeliminowanie zleceń co do których nie jestem 100% przekonany.
Wynik jest taki, że w ciągu ostatnich 5 miesiący wypłaciłem pieniądze 27 razy i zaliczyłem 2 zerowania depozytu startowego, Stosunek TP/SL wynosi około 0,85.

To taki mały offtopic.

Powodzenia.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

wg mnie zarabianie na forex polega na tym co jest tutaj opisane:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 359#126359

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
umma86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: umma86 »

Mam jedno pytanie co do 1% risk.
Otóż załóżmy, że mamy kontrakt long EUR USD na 0,1 lota i lewarowanie 1:100. Depozyt początkowy 3500 PLN czyli 1% to 35PLN.
W kontrakcie kupujemy 10 000 USD a depozyt zabezpieczający 100 USD, czyli 306,16 PLN dla Bid usdpln 3,0616.
Ok, wiedząc, że 1 pips to 1 dolar, czyli 3,0616 zł, to mając do zaryzykowania 35 PLN, mogę zaryzykować (35/3,0616)-2 pips spradu co daje 9 pipsów. Dobrze piszę?

Ok a teraz weźmy pod uwagę kontrakt EUR PLN to samo: 0,1 lota i 1:100. Wtedy wartość 1 pipsa to 1 zł? Dobrze myślę? Jeszcze tego nie sprawdzałem, ale czy rachunek będzie się wahał +/- 1zł/pips? A depozyt zabezpieczający to tylko 100zł? Jeśli tak, to w takim przypadku możemy zaryzykować 35 pips - spread. Biorąc pod uwagę spread np. 50, oznacza to, że nie stać nas na taką transakcję :) by nie przewyższyć 1% risk.

Czy moje obliczenia są dobre?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

najlepiej ściągnij sobie arkusz wyceny pozycji od admiral markets lub xtb i tam masz wszystko wyliczone:

http://www.admiralmarkets.pl/education/ ... alculator/

pozdrawiam

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
umma86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: umma86 »

klonmarcin pisze:najlepiej ściągnij sobie arkusz wyceny pozycji od admiral markets lub xtb i tam masz wszystko wyliczone:

8)
Tak ale chciałbym wiedzieć, czy "jarzę" o co chodzi :)

PS. Aha i jeszcze jedno a mianowicie 1 pips jest zawsze tyle samo warty w przypadku EURUSD co i GPDUSD i innych w których jako druga (kwotowana ? :) ) występuje USD?

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

umma86 pisze:
klonmarcin pisze:najlepiej ściągnij sobie arkusz wyceny pozycji od admiral markets lub xtb i tam masz wszystko wyliczone:

8)
Tak ale chciałbym wiedzieć, czy "jarzę" o co chodzi :)

PS. Aha i jeszcze jedno a mianowicie 1 pips jest zawsze tyle samo warty w przypadku EURUSD co i GPDUSD i innych w których jako druga (kwotowana ? :) ) występuje USD?
o ile depozyt masz w dolarach to 1p = 1$, gdy grasz 1 minilotem czyli 10 000 jednostek oraz 10p jeżeli grasz 1 lotem (100 000)

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

Majac depozyt w $ np. 1000 $
powiedzmy że wg mojej 'strategii' SL to zawsze 40 pipsów
1% z 1000$ to 10$, 10$ / 40 pip = 0,25 $ / pip
no więc powinienem otworzyć pozycje o wartości 2500 unitów ale...
...najmniejsza pozycja np. w FxClub to 0.1 lota (10 000 unitów) dająca na eurusd 1$ / pip
Czyli mi to nie pasuje, bo jak otworze taka pozycje to będę ryzykował 4% a nie 1%
I co tu teraz zrobić ?
4000 $ depo odpada chyba że ktoś chce sponsorować moją karierę tradera :D
Oanda też odpada, przeczytałem cały temat o tym brokerze i na początku niby fajnie a im dalsze strony tym coraz gorsza opinia.

Dodam że chciałbym otworzyć swój rachunek real w FxClub, ale grając na real obowiązkowo musze przestrzegać swoich zasad m.in. 1% risk
Dochodze do wniosku że nie mam się co bawić w forex bo mam za mało kasy na wejscie :/

ODPOWIEDZ