1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

davidoski pisze:Czy oprócz zaprzeczania masz jakieś argumenty?
Zadnych... :P
koledzy juz odpowiedzieli na 1. zaprzeczenie.

A co do 2. to mozna miec mala skutecznosc i RR na poziomie 10, tzn zyskowna pozycja pokrywa 10 stratnych. I uwazasz ze to jest do dupy?
davidoski pisze: Wg mnie wszelkie fale, wskażniki, fibo itd. to wróżenie z fusów, bo forex to ruletka i przypadek.
No skoro tak uwazasz to w tej chwili Twoja jedyna szansa na zarobek sa strategie typu martingale. Ale z tego co pisali bardziej doswiadczeni traderzy na tym forum to w dluzszym terminie prowadza one do 0

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

I ni jak się mają do 1% Risk jak jest w tytule tematu :).

Awatar użytkownika
davidoski
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davidoski »

Pożyjemy zobaczymy, każdy orze jak może.

derka
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: derka »

mam demo na XTB - depozyt 3000 PLN - więc trzymając się zasady, iż ryzykuję 1%-30 zeta, grając 0,1 lota to czy ja dobrze liczę, że wychodzi to około 8 p? I jak tu grać z tak ciasnym stopem?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Dobrze liczysz.
Albo grasz na podwyższonym ryzyku, albo dostosowujesz brokera do swoich potrzeb z mikro lub nano lotami.

Awatar użytkownika
Hitman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hitman »

No chyba jednak źle liczy.

To co napisał derka było już wałkowane na poprzednich stronach.

1%risk nie mówi Ci jaki masz SL tylko ile powinieneś zainwestować na 1pipsa przy określonym SL

Jeżeli masz 3000 PLN, ryzykujesz 1% To znaczy że w jednej transakcji stratnej możesz stracić 30 PLN i dotąd wyliczyłeś wszystko ok, natomiast później nie zastanawiasz się nad tym jakim lotem chcesz grać tylko ile SL w pipsach chcesz potencjalnie stracić. Jeżeli twoje SL wynosi np. 40 pipsów to znaczy że musisz podzielić 30PLN przez 40 pipsów czyli wychodzi że musisz zagrać 0,75PLN na jednego pipsa.

Reasumując:
Po wyliczeniu 1%risk musisz podzielić wynik w PLN przez ilość pipsów które jesteś gotów zaryzykować. Dzięki temu wiesz ile możesz zagrać, i o to chodzi w zasadzie 1%risk

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Masz rację, chodziło mi o wyliczenie, że 1% z 3k PLN to około 8p przy USD jako walucie kwotowanej i dlatego przydałby się broker najlepiej z nano lotami, żeby wszystko dobrze dopasować.
Na XTB świat brokerów się nie kończy :).

A tutaj derka znajduje się prosty kalkulator wyliczający wielkość lota przy określonym SL, stanie konta oraz parze walutowej: http://www.goforex.net/money-management-calculator.htm

derka
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: derka »

dzięki magictrader...bałam się odezwać :oops: siedzę i liczę...mam nadzieję, że ten kalkulator ułatwi zadanie

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

A ja mam trochę inne pytanie:
Czy w MT4 jest value calculator, taki jak w dealbooku, tzn. taki, że odhaczamy na wykresie cenowym pewną odległośc powiedzmy od spodziewanego poziomu otwarcia pozycji do SL lub TP i odrazu bez liczenia pokazany jest wynik w pipsach lub w walucie (do wyboru) ile możemy stracic lub zyskac.
Szczególnie interesuje mnie wartośc w walucie np. GBP lub USD bo pips pipsowi nierówny.
Szukałem w MT4 ale nic takiego nie znalazłem.
Czy znowu trzeba coś ściągac do tej platformy?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

alinoe pisze:Czy znowu trzeba coś ściągac do tej platformy?
W połowie luktom pipsometer spełnia to zadanie.
Tzn. jak otworzysz pozycję i ustawisz SL to odlicza Ci ile pipsów oraz jaką kwotę w walucie depozytowej możesz stracić. Jednocześnie zlicza ile już zrealizowałeś :).
http://luktom.biz/blog/e260/luktom-pips ... -wersji-11
Jest też lot size calc.
http://luktom.biz/blog/e290/luktom-lot-size-calc
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ