1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
anbarkh
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: anbarkh »

trochę to skomplikowane, ale moze się skuszę na wypróbowanie

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

Modzi do nożyc bo temat zarasta! i to chyba nie dzieci hossy, ale dzieci tych dzieci czyli wnuki hossy GPW. lol
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
hiptrip
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: hiptrip »

wracając od tematu ..

moim zdaniem idealnym rozwiązaniem byłby skrypt (do mt4), który po uruchomieniu pytałby o ryzyko w % oraz poziom SL, ale nie jako odległość tylko jako konkretna cena. Znalazłem skrypt (http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=5694), który dąży do tego ideału i chyba jest blisko, ale niestety u mnie nie chce zadziałać i taż nie obsługuje wszystkich par walutowych .. może ktoś dysponuje takim skryptem. byłbym bardzo wdzięczny (pewnie nie tylko ja) za udostępnienie ..
.. mam skłonności do przyjemności ..

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

http://www.goforex.net/money-management-calculator.htm

Całkiem poręczne i bardzo dobrze pokazuje różnicę między dowolnie określaną wielkością lota i z góry założoną przez brokera.

Ostatnio dużo nowych nicków pojawiło się na forum i osób chcących przejść na konto realne, więc może to pomoże w wyborze brokera i wielkości przeznaczonego depozytu, aby "gra" miała większe prawdopodobieństwo sukcesu :).

Awatar użytkownika
davidoski
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davidoski »

Dla mnie najważniejsze w zarządzaniu kapitałem jest piramidowanie. Bez tego trudno było mi osiągnąć zyski, teraz to jest o wiele łatwiejsze. Mam sztywno ustalony SL i TP - zawsze taki sam w każdej transakcji. Jeśli wejdzie TP to bosko :), jeśli wejdzie SL to w następnej transakcji zwiększam pozycję tak, aby odrobić stratę z poprzedniej. Jeśli system generuje więcej TP niż SL to można być spokojnym o powodzenie - zysk wynosi wtedy dokładnie tyle o ile więcej jest TP od SL w określonym czasie.

Natomiast jeśli system generuje więcej SL niż TP to trzeba zmienić system, bo jest do dupy :)

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

davidoski pisze:Dla mnie najważniejsze w zarządzaniu kapitałem jest piramidowanie. Bez tego trudno było mi osiągnąć zyski, teraz to jest o wiele łatwiejsze. Mam sztywno ustalony SL i TP - zawsze taki sam w każdej transakcji. Jeśli wejdzie TP to bosko :), jeśli wejdzie SL to w następnej transakcji zwiększam pozycję tak, aby odrobić stratę z poprzedniej.
To co opisales nie ma zbyt wiele wspolnego z piramidowaniem

Natomiast jeśli system generuje więcej SL niż TP to trzeba zmienić system, bo jest do dupy :)[/quote]
Moj sytem generuje jakies 30% tp przy sprzyjajacych wiatrach i wcale nie uwazam zeby byl do dupy, a juz na pewno nie mam zamiaru go zmieniac...

Awatar użytkownika
davidoski
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy oprócz zaprzeczania masz jakieś argumenty?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6181
Skuteczność poniżej 50%, a zyski % niejeden chciałby takie mieć :).

To co robisz to Martingale, a tego to już też nie dotykam.

Awatar użytkownika
davidoski
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie wiem co to Martingale, ale schlebia mi, że odkryłem to samodzielnie :)

Co do strategii pana pmleczki, to nie mam na razie czasu sprawdzić szczegółow, ale aby osiągnąć zyski ze strategii która przynosi więcej SL niż TP - Take Profit musi być większy niż SL. Wtedy jednak prawdopodobieństwo SL jest większe niż TP. Wg mnie wszelkie fale, wskażniki, fibo itd. to wróżenie z fusów, bo forex to ruletka i przypadek. Wynikami rządzą zasady prawdopodobieństwa i statystyka.
Chociaż jeśli ktoś z tych wskażników potrafi coś wydedukować i przewidzieć to oczywiście szacunek i respect (co wcale nie wyklucza, że nadal jest to przypadkowy rezultat :))

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

magictrader pisze:http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6181
Skuteczność poniżej 50%, a zyski % niejeden chciałby takie mieć :).

To co robisz to Martingale, a tego to już też nie dotykam.
Właśnie, takie podejście to Martingale: powiększanie pozycji po stracie. Piramidowanie to powiększanie pozycji w czasie rosnących zysków. Efekt niby ten sam (bo ilość otwartych lotów rośnie), ale efekt może być krańcowo różny :wink:
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

ODPOWIEDZ