1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem
tak to wskaźnik -(
wylicza dla micro lotów,
jak chcesz miniloty zmień na
wylicza dla micro lotów,
jak chcesz miniloty zmień na
Kod: Zaznacz cały
s=s+"Lot size: " + DoubleToStr(NormalizeDouble(AccountFreeMargin()*risk/stoploss/PipValue,1),1) + "\n";
Najprościej chyba jest pobrać sobie arkusz wyceny pozycji od swojego brokera. Podaje on aktualną wartość pipsa dla konta prowadzonego w usd, eur i pln. Admiral Markets przynajmniej tak ma. Wiemy jaka wartość pipsa jest nam potrzebna. Tak manipulujemy wielkością kontraktu, żeby wartość w tabelce była najbliższa oczekiwanej.
Najprościej moim zdaniem to wrzucić sobie - jak masz platformę z MT4 - do indicatros to:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6227
odpowiednio skonfigurować i podaje Ci wszelkie niezbędne informacje, albo w formie komentarza, albo ładnie z boku ekranu - wszystko masz wtedy pod ręką.
pozdrawiam
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6227
odpowiednio skonfigurować i podaje Ci wszelkie niezbędne informacje, albo w formie komentarza, albo ładnie z boku ekranu - wszystko masz wtedy pod ręką.
pozdrawiam
Już Cię informuję:
W parametrach 'wskaznika' masz do ustawienia:
1. Maksymalny depozyt jaki chcesz przeznaczyć - standardowo jest 30 (domyślnie %)
2. Maksymalną dopuszczalną stratę - standardowo jest ustawiony na 4 (%) - zmień to na 1.
Wskaznik od teraz będzie Cię informował jakim maksymalnie voluminem możesz zagrać, oraz przy wyborze danego voluminu (np. 0.1 lota, itp) ile pispów powinien wynosić SL, żeby twoja strata nie przekroczyła tego dopuszczalnego 1%.
Na załączonym obrazku widać (mam 2125 zł depo):
Max Margin - to maksymalna kwota jaką chcę grać:
Dla danej kwoty jaki maksymalnie mogę volumin ruszyć - widać że maksymalnie 0.2 lota
Maksymalna dopuszczalna strata to 1%, czyli przy danym depo to tylko 21 zł
przy voluminie 0.2 lota - maksymalny SL to 4pipsy !!
przy 0.1 lota to już 7pipsów
Z tego wynika, że przy minimalnym volumenie 0.1 lota, żeby móc postawić SL 25p musisz albo większe ryzyko ponieść, albo mieć większy depozyt.
Pozdrawiam
W parametrach 'wskaznika' masz do ustawienia:
1. Maksymalny depozyt jaki chcesz przeznaczyć - standardowo jest 30 (domyślnie %)
2. Maksymalną dopuszczalną stratę - standardowo jest ustawiony na 4 (%) - zmień to na 1.
Wskaznik od teraz będzie Cię informował jakim maksymalnie voluminem możesz zagrać, oraz przy wyborze danego voluminu (np. 0.1 lota, itp) ile pispów powinien wynosić SL, żeby twoja strata nie przekroczyła tego dopuszczalnego 1%.
Na załączonym obrazku widać (mam 2125 zł depo):
Max Margin - to maksymalna kwota jaką chcę grać:
Dla danej kwoty jaki maksymalnie mogę volumin ruszyć - widać że maksymalnie 0.2 lota
Maksymalna dopuszczalna strata to 1%, czyli przy danym depo to tylko 21 zł
przy voluminie 0.2 lota - maksymalny SL to 4pipsy !!
przy 0.1 lota to już 7pipsów
Z tego wynika, że przy minimalnym volumenie 0.1 lota, żeby móc postawić SL 25p musisz albo większe ryzyko ponieść, albo mieć większy depozyt.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.