1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

na fxpro nie ma mikrolotów, najmniejsza jednostka to minilot 0,1 lota czyli 10000 jednostek, jest wielu innych brokerów z mikrolotami np. admiral markets ale oni też nie mają dobrej opinii

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

admiral markets ale oni też nie mają dobrej opinii
I tu jest pies pogrzebany :/

Nie ma solidnego brokera który pozwoliłby mi grać wg swoich zasad z takim skromnym kapitałem

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

a oanda ?
jest znacznie szybsza od mt4
Obrazek

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Pewnie nie patrzyłeś na poprzednią strone Ts_A, podkreśliłem na grubo teraz.
Bądź tu mądry i pisz wiersze :P
Może uda się na GPW w miare szybko pomnożyć kapitał, w końcu wszystko rośnie :D
marmon pisze:Majac depozyt w $ np. 1000 $
powiedzmy że wg mojej 'strategii' SL to zawsze 40 pipsów
1% z 1000$ to 10$, 10$ / 40 pip = 0,25 $ / pip
no więc powinienem otworzyć pozycje o wartości 2500 unitów ale...
...najmniejsza pozycja np. w FxClub to 0.1 lota (10 000 unitów) dająca na eurusd 1$ / pip
Czyli mi to nie pasuje, bo jak otworze taka pozycje to będę ryzykował 4% a nie 1%
I co tu teraz zrobić ?
4000 $ depo odpada chyba że ktoś chce sponsorować moją karierę tradera :D
Oanda też odpada, przeczytałem cały temat o tym brokerze i na początku niby fajnie a im dalsze strony tym coraz gorsza opinia.

Dodam że chciałbym otworzyć swój rachunek real w FxClub, ale grając na real obowiązkowo musze przestrzegać swoich zasad m.in. 1% risk
Dochodze do wniosku że nie mam się co bawić w forex bo mam za mało kasy na wejscie :/

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

Pardon to tak z rozpedu :)
Nie rozumiem tych opinii o oandzie ale coz zawsze trzeba "zwalic" na kogos wine za swoje niepowodzenia.

Fakt troche malo na normalny mt4 ale mozesz sprobowac na liteforex lub alpari.
Obrazek

Retip
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Retip »

klonmarcin pisze:na fxpro nie ma mikrolotów, najmniejsza jednostka to minilot 0,1 lota czyli 10000 jednostek, jest wielu innych brokerów z mikrolotami np. admiral markets ale oni też nie mają dobrej opinii
Mam rachunek w Admiral Markets i troche "ubodlo" :) mnie powyzsze stwierdzenie kolegi , a ze sie nudze to postanowilem zaprezentowac swoje przemyslenia.

Bede walil tekstem otwartym (chociaz nastroj mam rzeklbym pogodny)

Nieco mierza mnie dywagacje kolegow nt. "dobrych brokerow", ktorym zamierzacie powierzyc majatek od 300 do 3000 PLN.

Tak "na chlopski rozum", pomijajac wyjatkowe kanalie to wiekszosc brokerow zdecydowanie nadaje do powierzenia im tego typu "drobnych".

Zeby bylo wszystko jasne, sam jestem "graczem" tego kalibru (rachunek ok 3 000 PLN w AM wlasnie) i opinie nt brokera zgrzewaja mnie totalnie (chyba, zebym uslyszal kilka ultra-negatywnych), gdyz "pykanie" sobie stawkami 0.01-0.1 lota to umówmy sie, cos jak DEMO+.

Goroco polecam w miare szybkie rozprawienie sie z problematyka pt. "Jaki broker najlepszy" gdy "ryzykuje sie" kapitalem do 3000 PLN.

Osobiscie po dwudniowych dywagacjach wybralem AM glownie ze wzgledu na mikroloty i dopoki nie naucze sie DOBRZE grac to broker na pewno przeskadzac mi nie bedzie :)

Nie moge tez sie powstzrymac by nie odniesc sie do glownego tematu watku.

Wg mnie to MM 1% ryzyka na transakcji jest jak najbardziej sluszne dla DUUUZYCH funduszy, zarzadzajacych kapitalem klientow...

W przypadku "drobnych ciulaczy" jak wiekszosc z nas na tym forum dopuszczalne ryzyko powinno byc raczej zdefiniowane poprzez staniecie przed lustrem i UCZCIWE odpowiedzenie sobie na pytanie :

Ile moge stracic w ciagu dnia, zeby "splynelo po mnie jak po kaczce" ???

Osobiscie wykonalem to cwiczenie (teoretycznie i praktycznie niestety :) ) i wyszlo mi, ze gdzies ok 200 PLN.

Znajac ta wartosc mozna dostosowac wielkosc pozycji do swojego stylu gry.

Ja pykam sobie 0.02 lotem i cierpliwie czekam az "dorosne" do podwojenia tej stawki (czego wszystkim forumowiczom zycze - systematycznego dorastania do podwajania wielkosci pozycji )

Reasumujac wg mnie granie 0.1 lotem przy kapitale 3000 PLN zahacza o hardcore, a co za tym idzie glownym kryterium wyboru brokera jest mozliwosc grania mikrolotomi.

Dziekuje za uwage i pozdrawiam
.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

moze sie komus przyda, ciekawy artykuł, polecam :)

jako ze nie da rady tu wrzucic pliku doc, zamieszczam link do pobrania. pzdr

http://www.voila.pl/456/v20i8
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

A taka prezentacja o MM mi wpadła
może się komuś przyda (po ang)

http://www.eupload.pl/pfiles/7115/moneymanagment.pdf

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

Wiecie,mówienie sobie...30p dziennie i koniec...albo...max 3-4 transakcje...lub nie gram do 2 strat...to są punkty które doprowadzą was do bankructwa...30p to nie szał na małych kapitałach...dajcie rosnąć zyskom...właśnie mam EJ +200p i jeszcze nie zamykam ;)
risk max 5% ma duzy sens...ale z resztą sie pożegnajcie
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

oskar20051
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: oskar20051 »

Retip Święte słowa

ODPOWIEDZ