1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Retip pisze:Wg mnie to MM 1% ryzyka na transakcji jest jak najbardziej sluszne dla DUUUZYCH funduszy, zarzadzajacych kapitalem klientow...
Bo właśnie dla takich funduszy została opracowana, co tak jakby gdzieś umknęło w tym wątku. Cel 1% ryzyka jest tylko jeden, ograniczyć prawdopodobieństwo straty całego kapitału praktycznie do zera. Ten cel jest okupiony mniejszymi zyskami, coś za coś.

Z drugiej strony, moim zdaniem, jest jak najbardziej możliwe, że nawet przy 1% ryzyku zarobimy 100 - 200% rocznie. Przy odpowiednio dużym kapitale w zupełności wystarczy, i właśnie pod duży kapitał opracowaną tą zasadę.

Bo spójrzmy na prosty przykład: Ktoś inwestuje 1000 zł, ryzykuje 1%, zarobi w skali roku, załóżmy że jest bardzo dobry, niech będzie 300%.

Zarobił 3000 zł przez cały rok, procentowo świetny wynik, ale miesięcznie to nawet nie jest 300 zł. Nawet bezdomni dostają większe zasiłki.....

Więc moim zdaniem, % ryzyka jest kwestią indywidualną, zależną również od poziomu kapitału. Wystarczy pamiętać, że prawdopodobieństwo bankructwa wzrasta wprost proporcjonalnie do % ryzyka w jednej transakcji.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

espiritual
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: espiritual »

Zgubieni ci co chcą dużo zarobić w krótkim czasie.
Sukces na forex to moim zdaniem -powolna droga ciułania drobnych kwot ,a nie dużej kasy
Ograniczanie ryzyka i pozwolenie zyskom rosnąć to podstawa tego biznesu.Bardzo trudna,ale uczę się tego modelu,poprzez mechaniczne działanie określone w mojej strategii.
Mechaniczne działanie powoduje,że stajemy się wolni od wpływów emocji.
Ten model pracy ma na celu zmianę struktury osobowości.
Należy uczyć się grać przeciwko sobie(swoim pragnieniom).
To jest szkoła dla prawdziwych mężczyzn:).Tu naprawdę trzeba mieć jaja(a właściwie kontrolować je)żeby osiągnąć + na rachunku.
Moim celem jest nie stracić.Jeśli to mi wyjdzie to w najgorszym wypadku wyjdę na zero:) To chyba dobre założenie dla forexowego neofity?

Dlatego zasada 1% jest chyba cool

Dodano po 22 sekundach:

Awatar użytkownika
jacek89
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jacek89 »

Ile powinien wynosić minimalny depozyt/ kapitał aby móc grać systemem 1% ?
"Na giełdzie grają twardzi ludzie, którzy chcą zabrać Ci pieniądze, a nie mają zamiaru głaskać Cię po główce" A. Elder

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

jacek89 pisze:Ile powinien wynosić minimalny depozyt/ kapitał aby móc grać systemem 1% ?
zależy.
jeśli chcesz się utrzymać to robiąć 20% miesięcznie (co jest super wynikiem) potrzebowałbyś gdzies 10 tys.
jeśli chcesz się nauczyć lub testować nową strategię wrzucasz 100$ i tam grasz mikrolotami.
dla każdego co innego ;)
Yes, I can

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

jacek89 pisze:Ile powinien wynosić minimalny depozyt/ kapitał aby móc grać systemem 1% ?
A ile zarobi twój system w skali roku przy ryzyku 1%?

Czy będzie to dla Ciebie wynik satysfakcjonujący?

Odpowiedz sobie na te dwa pytania i masz odpowiedź.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
jacek89
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jacek89 »

Każdy wynik dodatni byłby dla mnie zadowalający.
Chciałbym grać "for real" za możliwie małe pieniądze (tak dla nabrania wprawy) i zastanawiam się właśnie nad wyborem godnego zaufania brokera, który obsługuje mikroloty.

Pozdrawiam
"Na giełdzie grają twardzi ludzie, którzy chcą zabrać Ci pieniądze, a nie mają zamiaru głaskać Cię po główce" A. Elder

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

jacek89 pisze:Chciałbym grać "for real"
racja. dobra strategia i trzeba wrzucać małą kasę i uczyć się na realu. tyle, że przygotuj się trochę (zwłaszcza money management, trochę psychologii gry) jeśli nie czytałeś o tym.
na forum znajdziesz wszystko ;)
Yes, I can

Awatar użytkownika
neer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: neer »

zaczynasz od ustalenia rozsądnego SL dla interesującej Cię pary walut.
następnie obliczasz wartość takiego SL biorąc pod uwagę wolumen pozycji.
na koniec sprawdzasz dla jakiego depozytu ustalona wartość to 1%.

np. EUR/USD

dla mnie rozsądny SL dla tej pary to 30-40 pipsów.
30(40) x ca. 3 PLN (wolumen=0,1 lot) = 90 (120) PLN
90 (120) x 100 = 9000 (12000) PLN

ja dorzucam do tego system o skuteczności >30% i R/R=1/3
nie jest sztuką wiedzieć za ile, sztuką jest wiedzieć za ile i kiedy... a cena? cena jest funkcją czasu...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Wg mnie (ja tak mam)

depo 3000 zł

sl - 20 - 21

1% z 3000 to 30 zł, czyli to wystarcza na otwarcie ok. 0.04 lota i wtedy mamy pole manewru w przypadku serii strat, mamy miejsce na zmniejszanie wielkości lota do 0.01

i najważniejsze zawsze dobieramy wielkość lota do sl, nigdy na odwrót.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

swierzaq
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: swierzaq »

moim zdaniem 1%risk polega na odpowiednim doborze SL a nie wielkości lota, możesz mieć i 1lota ale wtedy możesz pozwolić sobie tylko na stratę 3 pipsów

ODPOWIEDZ